Razlike između HSG i Histeroskopije

Razlike između HSG i Histeroskopije

⚜ HSG je skraćeni termin za hysterosalpingogram. Ovo je vrsta postupka, posebna rendgenska slika, koja bi doktoru, mogla pokazati oblik materice i jesu li jajovodi prohodni ili blokirani. Histeroskopija, s druge strane, je postupak koji će pokazati vašem doktoru što se događa unutra vašeg materice. Izvodi se kako bi utvrdili pravo stanje materice. Izvodi se radi liječenja uzroka abnormalnog krvarenja.
⚜Koje su razlike između HSG i histeroskopije?
Češće nego ne, žene bi posjetile ginekologa kako bi saznale razlog zbog kojeg je njihov menstruacija nenormalna. Druga mogućnost je da žene znaju što bi moglo uzrokovati kašnjenje u ostvarivanju trudnoće. To su zapravo samo neki od poznatijih razloga zašto se izvodi HSG ili histeroskopija. Jedna od najvećih razlika koje treba znati je da je HSG prvi korak da znate što se događa s matericom. Zbog rendgenskog snimka, moći ćete provjeriti i pregledati otvorenost i prohodnost jajovoda. Histeroskopija, s druge strane, daje više “slike”, vašem doktoru. To zapravo uključuje nešto slično endoskopiji. Gotovo svi postupci za histeroskopiju uključuju anesteziju. Histeroskop ima svjetlo na vrhu, i to bi u osnovi omogućilo vašem doktoru da vidi sve unutar materice. U slučaju da ima mioma, polipa ili nekih drugih promjena dobar je način da se pregledom uklone.
Zapamtite, iako se to smatra ambulantnim postupkom, još uvijek je medicinski postupak, stoga, ne samo da ćete uzimati ljekove i biti sedatirani, kao i uzimanje anestezije će biti uključeno, morate organizovati proceduru sa doktorom.
Različite mogućnosti nakon postupka sigurno variraju od osobe do osobe, stoga je najbolje da ne uzimate primjere drugih o postupku jedne žene kao svoju osnovu. Neke žene često imaju grčeve, neku tešku bol u trbuhu, pa čak i kod nekih dodje do vaginalnog krvarenja. Ako sumnjate u ono što vaš doktor sugeriše, onda uvijek možete potražiti drugo mišljenje.