5 koraka za prirodno poboljšanje plodnosti – Kako znati da li možda imate nedostatak u ishrani?

5 koraka za prirodno poboljšanje plodnosti – Kako znati da li možda imate nedostatak u ishrani?

Iako ovo može biti iznenađenje, mnogi ljudi imaju nedostatke u ishrani za koje ne znaju. To je zato što nedostaci u ishrani idu mnogo dublje od jednostavnog dobijanja dovoljno hrane.

Ono što jedete je najvažnije – posebno kada je u pitanju plodnost. U ovom članku ćemo govoriti o nedostacima u ishrani, kako oni utiču na plodnost i kako da znate da li se možda nosite sa nutritivnim deficitima.

Kako znati da li možda imate nedostatak u ishrani? O nedostacima u ishrani se ne govori često, ali oni postoje. Živimo u kulturi koja se fokusira na mnogo loših navika u ishrani – stvari kao što su prerađena hrana, brza hrana i modne dijete koje isključuju čitave grupe hrane. Kada ste na putu plodnosti, bitno je da jedete obilje različitih grupa hrane i da ništa ne isječete. To je zato što određeni načini ishrane mogu vremenom dovesti do nedostataka hranljivih materija.

Kako treba da se pozabavite nedostatkom u ishrani? Postoje dva načina na koja možete pristupiti nedostatku u ishrani.

1. Razgovarajte sa naturopatom Ako odete kod naturopata, možete dobiti kompletan nutricionistički panel i vidjeti gdje ste – i sa svojim hormonima i sa hranljivim materijama. Ali ovaj metod će vas koštati najmanje nekoliko stotina eura. Dakle, hajde da razgovaramo o drugom metodu koji možete koristiti. To je besplatan način da vidite da li možda imate deficit hranljivih materija zbog vaše ishrane.

2. Kronometar Cronometer je besplatna aplikacija za praćenje hrane koja vam daje analizu hranljivih materija za svu hranu koju jedete. Važno je da jedete kako biste inače jeli trenutno – i pratite sve. Budite iskreni prema sebi kako biste realno mogli da vidite gdje vašoj ishrani možda nedostaje. Kada vidite svoj unos mikronutrijenata, možete prilagoditi svoju ishranu u skladu sa tim.

Koje hranljive materije je najvažnije pratiti? Kada je u pitanju plodnost, evo nekoliko ključnih hranljivih materija na koje treba obratiti pažnju:

Folate Gvožđe Vitamin C & D Vitamin B12 Vitamin B6 Kalcijum Magnezijum Omega 3 esencijalne masne kiseline
Još jedna stvar koju je važno napomenuti je da su preporučene dnevne vrijednosti koje je objavila FDA potražite na netu. Dakle, možda će vam trebati i malo veći od tih brojeva. Posle otprilike nedelju dana, moći ćete da vidite na koje hranljive materije ćete možda morati da obratite više pažnje.

Koji su neki od najčešćih nedostataka hranljivih materija? Neki od najčešćih nedostataka koje vidimo su:

Nedostaci gvožđa
Nedostaci vitamina B
Kalcijum
Vitamin D
Kada počnete da pratite unos vitamina i minerala, možete početi da se bavite tim deficitom.

Šta učiniti nakon što identifikujete nedostatke Dakle, sada vidite gdje vam možda nedostaje ishrana – šta sada da radite? Pa, prvi korak je učenje o hrani koja sadrži mnogo hranljivih materija koje vam možda nedostaju. Dakle, ako vam je potrebno više kalcijuma, možete uključiti orašaste plodove i sjemenke u svoju ishranu sa visokim sadržajem kalcijuma. Ako ne jedete puno folne kiseline, mogli biste početi da jedete više pasulja i zelenila i tako dalje. Google je vaš najbolji prijatelj kada tražite najbolju hranu koja će vam pomoći da postignete unos vitamina. Na primjer, možete pretražiti „hrana sa visokim sadržajem B12“ ili „hrana sa visokim sadržajem gvožđa“ da biste vidjeli šta da jedete više.

Saznajte šta hranljivi sastojci rade zajedno Ponekad različiti vitamini i minerali rade sinergijski kada je u pitanju apsorpcija hranljivih materija. Na primjer, dovoljno vitamina C je ključno kada je u pitanju apsorpcija gvožđa. I iz tog razloga, važno je da naučite o tome koji hranljivi sastojci rade zajedno u vašem tijelu.

Borba sa vašim nedostacima hranljivih materija nije tako teško kao što zvuči
Sve ovo može zvučati veoma zastrašujuće. Ali obećavamo, nije. Kada saznate gdje vašoj ishrani možda nedostaje, možete pronaći hranu u kojoj nedostaju vitamini i minerali. Zatim možete početi da ih uključujete u svoju ishranu. Ako želite prečicu do ovoga, pokušajte da jedete ishranu sa punom hranom sa mnoštvom boja i raznovrsnosti. To znači ishranu sa orašastim plodovima, sjemenkama, žitaricama, cijelim žitaricama, povrćem, voćem i organskim mesom. Konačno, još uvek treba da pratite sve. Ovo je način na koji možete osigurati da stalno dobijate hranljive materije koje su vam potrebne.

Mogu li da uzimam suplemente umesto da mijenjam ishranu? Možda se pitate: Da li treba da uzimam multivitamin? Mogu li umjesto toga dopuniti? Apsolutno možete, ali hrana bi trebala biti vaš prvi izbor. To je zato što postoji toliko nevjerovatnih prednosti koje dolaze sa hranom, poput antiinflamatornih prednosti i vlakana. Vlakna su velika kada je u pitanju plodnost jer pomažu u metabolizmu hormona.

Credit Heder Rodrigez izvor: internet

Ovdje sam da pomognem i obrazujem, pa hvala vam što ste ovdje i ostanite ovdje za više učenja kroz iskustva. Započnite svoje roditeljsko putovanje. Slavimo ljubav, porodične odnose, različitost, ravnopravnost u poštovanju i solidarnosti.

BESPLATNA POMOĆ, DOBRODOŠLI U NAŠ PORODIČNI KUTAK FONDACIJE BUDI MAMA

Adresa : Ulica Studentska bb, lamela 3/40 Podgorica
Kontakt: [email protected]
+38268045456
Zajedno na putu do beba!

 

#ivfsupport #ivf #ivfjourney #ivfcommunity #ivfpregnancy #healthyfood #healthylifestyle #healthyeating #fertility