10 prirodnih ljekova za PCOS

10 prirodnih ljekova za PCOS

Šta je PCOS?Koji su simptomi PCOS-a?Šta uzrokuje PCOS neplodnost?

Prirodna trudnoća sa PCOS-om

Prirodni ljekovi za PCOS

Šta uraditi: 10 prirodnih ljekova za PCOS

PCOS neplodnost je danas najčešći uzrok ovulatorne neplodnosti. U stvari, do 95% žena kojima je dijagnostikovana ovulaciona neplodnost ima PCOS. Ako ste se pitali kako da riješite PCOS, dok ne postoji poznat način da se potpuno prevaziđe PCOS, simptomi se mogu uspješno upravljati prirodnim putem. U ovom članku ćete naučiti šta je PCOS i kako možete prirodno liječiti neplodnost PCOS-a.

Šta je PCOS?

PCOS kod žena PCOS se smatra najčešćim endokrinim poremećajem kod žena u reproduktivnom dobu (15-55 godine) i pogađa 5 do 10% žena u Sjedinjenim Državama i 6 do 8% žena širom svijeta. Žene sa PCOS-om imaju tendenciju da proizvode više muških hormona (androgena) nego što je normalno, što dovodi do niza simptoma koji dovode do neplodnosti.

Sindrom policističnih jajnika ili bolest policističnih jajnika manifestuje se u više cista koje pokrivaju jajnike, ispunjene nezrelim folikulima (jajima) praćene hormonskim abnormalnostima i nepravilnostima u ovulaciji i menstruaciji. Ovo je metaboličko stanje povezano sa insulinskom rezistencijom i netolerancijom na glukozu.

Koji su simptomi PCOS-a?

Većina žena sa PCOS-om ne zna da ga imaju. U jednoj studiji koja je uključivala žene sa PCOS-om, 68 do 69% učesnika nije imalo već postojeću dijagnozu. U većini slučajeva, žene saznaju da imaju PCOS tek nakon što im je teško da zatrudne ili nakon što su se ugojile.

Tri glavne karakteristike PCOS-a su sledeće:

neredovne menstruacije (ili amenoreja)

policistični jajnici (jajnici sa cistama)

višak androgena (muških hormona) u tijelu

Ženama sa dva ili tri od gore navedenih simptoma ljekari daju konačnu dijagnozu PCOS. Do sada ljekari ne mogu tačno da odrede šta uzrokuje PCOS, iako je stanje obično povezano sa genetikom, lošim izborom načina života, upalom, insulinskom rezistencijom i netolerancijom na glukozu.

Neki od najčešćih simptoma PCOS-a su:

  • neuspjeh ovulacije (što dovodi do neredovnih menstruacija i neplodnosti)
  • akne zbog viška muških hormona i hormonske neravnoteže
  • gojaznost (do 80% žena sa PCOS-om je gojazno)
  • hirzutizam ili višak dlaka na licu (ispod brade) i tijelu (na stomaku, grudima ili leđima)
  • alopecija / ćelavost kod muškaraca / gubitak kose
  • teško krvarenje tokom menstruacije
  • glavobolje

Teški slučajevi se manifestuju sa svim simptomima, dok blagi i umjereni slučajevi imaju samo neke.

Šta uzrokuje PCOS neplodnost

Kod žena sa PCOS-om, neplodnost je uzrokovana nemogućnošću ovulacije zbog viška proizvodnje muških hormona – androgena (testosterona) i nedovoljne proizvodnje estrogena i progesterona u jajnicima. Zbog nedovoljne količine FSH (folikulostimulirajućeg hormona) androgeni se ne mogu pretvoriti u estrogen, a folikuli ne mogu sazreti i ovulirati. A bez ovulacije, neće biti jajeta za oplodnju spermatozoida, što ženama sa PCOS-om otežava da zatrudne.

Prirodna trudnoća sa PCOS-om

Trudna sa PCOS-om, mnogi naši pacijenti sa PCOS-om često nas  pitaju kako da prirodno prevaziđu PCOS. Dok PCOS spada u grupu stanja koja nemaju rješenje, kao takvi, postoje prirodni načini za upravljanje ovim stanjem tako da ne osjećate nikakve simptome i možete da zatrudnite ako to odlučite.

To znači da ćete, ako se držite određenog režima ishrane i načina života, stanje držati pod kontrolom, ali ako se vratite na stari način ishrane i života, najvjerovatnije ćete ponovo razviti simptome PCOS-a.

Prirodni ljekovi za PCOS

Studije su otkrile da se većina slučajeva neplodnosti zbog ovulatornih poremećaja može spriječiti modifikacijama ishrane i načina života. Dakle, tu treba da počnete.

Postoji nekoliko ključnih faktora koji igraju ulogu u PCOS neplodnosti. U zavisnosti od toga koji je za vas najkarakterističniji, odredićete prvu liniju liječenja.

  1. Balansiranje insulina

Insulinska rezistencija znači da ćelije ne reaguju na insulin kada udari sa novom serijom glukoze. Ovo je obično zbog zasićenja insulinom na receptorskim mjestima ćelija iz ishrane bogate rafinisanim i jednostavnim ugljenim hidratima. To dovodi do viška glukoze u krvotoku, a nedovoljno u ćelijama. To, pak, dovodi do umora i letargije i povećanog rizika od bakterijskih infekcija (zbog viška glukoze izvan ćelija) i dijabetesa.

  1. Rešavanje testosterona i promovisanje ovulacije i menstruacije

Višak androgena (testosterona) potiče od previše LH (luteinizirajućeg hormona) koji tijelo proizvodi u odnosu na FSH (folikulostimulišući hormon). Ovo, zauzvrat, rezultira nezrelim jajnim ćelijama koje nikada ne stignu do faze ovulacije i na kraju formiraju male ciste na jajnicima. Vrsta estrogena se može pretvoriti u testosteron u masnom tkivu, što je još jedan razlog da budete sigurni da ćete izgubiti težinu ako imate višak kilograma.

Normalizacija vaših hormona i navođenje vašeg tijela da proizvodi dovoljnu količinu hormona za ovulaciju i održavanje trudnoće je ključ i krajnji rezultat svih strategija lijčenja PCOS neplodnosti.

10 prirodnih ljekova za PCOS

Iako trenutno ne postoji specifičan lijek za PCOS, evo 10 prirodnih ljekova za PCOS koje možete isprobati kod kuće:

  1. Izbjegavajte hranu ili piće koja mogu pogoršati vaš PCOS

Preskočite hranu koja može pogoršati PCOS, kao što su kafa, alkohol, bezalkoholna pića, šećer i sokovi koji sadrže šećer, rafinisane ugljene hidrate (bijeli hleb, keksi, čokolada, lizalice i drugo).

  1. Jedite male obroke bogate proteinima

Da biste uravnotežili šećer u krvi, radite to svaka 3 sata.

  1. Redovno vježbajte i održavajte zdravu težinu.

Radite više kardio treninga i treninga sa tegovima da biste pomogli u izgradnji mišića – što više mišića imate, sagorećete više masti.

  1. Dodajte cimet u kuvanje.

Utvrđeno je da cimet poboljšava osjetljivost na insulin kod žena sa PCOS. Kaša je odličan način da unesete malo cimeta u svoju ishranu, kao i jabuke pečene u rerni posute cimetom i mljevenim orašastim plodovima.

  1. Minimizirajte unos mliječnih i životinjskih proizvoda

Čak i ako su organski, minimizirajte mliječne proizvode i meso u potpunosti. To je zbog visokog sadržaja hormona, pesticida i herbicida koji su poznati endokrini disruptori (oni igraju pustoš sa vašim hormonima i to može dovesti do anovulacije). Vegetarijanska ishrana i dijeta bogata vlaknima pogoduju uslovima kada je hormonska ravnoteža poremećena (kao što je PCOS). Iako životinja nije dobijala sintetičke hormone, ona je proizvodila sopstvene hormone koji će se i dalje odraziti na mliječne proizvode ili meso.

  1. Uzmite sladić.

Pokazalo se da višak proizvodnje androgena povoljno reaguje na unos sladića, pa pronađite malo sušenog korijena sladića u svojoj prodavnici organskih proizvoda i pijte ga kao biljni čaj.

  1. Jedite više od sledećih PCOS superhrana:

– adzuki pasulj

– bosiljak, vlašac, praziluk, ruzmarin, nana

– kajenski, muškatni oraščić, biber, kurkuma

– kesten

– Plavi patlidžan

– bijeli luk, đumbir

– keleraba

– pirinač.

  1. Smanjite stres

Isprobajte ove jlekove za ublažavanje stresa da biste poboljšali PCOS: jogu, meditaciju, vježbe disanja, 8 sati sna, redovno vježbanje, čaj od lavande, matičnjaka i kamilice.

  1. Posjetite naturopatu ili poručite našu mediteraansku dijetu

Za profesionalne savjete o mnogim biljnim tretmanima za koje se pokazalo da uspješno rešavaju PCOS, konsultujte se sa svojim naturopatom.

  1. Uzmite kvalitetan multivitamin i riblje ulje

Uvjerite se da je vaše riblje ulje testirano na živu i stabilizovano vitaminom E.

Koje su vaše misli? Da li vas zabrinjava loš kvalitet jaja, sperme? Da li preduzimate proaktivne korake da poboljšate kvalitet jaja, sperme?

Voljeli bi da čujemo od vas! Pozovite nas!

pošaljite nam vaš mail u DM ili putem
telefona ☎️ 068 045 456

Budite sigurni i ostanite zdravi. Bebi snovi se ostvaruju!

#fertility #ivf #ivfMontenegro #ivfstruggles #ivfsupport #ivfsuccess #baby #ivfbaby #ivfsupport

🅿🅾🆂🆃🅰🅽🅸   🆁🅾🅳🅸🆃🅴🅻🅹