Koji je najbolji savjet nakon transfera embriona?

Koji je najbolji savjet nakon transfera embriona?

Kada stigne veliki dan za prenos vašeg embriona, i u danima koji slijede, budite mirni, nastavite i samo dišite. Sve što možete učiniti da izbjegnete stres trenutno je presudno.

Samo pustite sve.

Postoji razlog zašto smo nazvane ratnicama za neplodnost i lično nosim taj naslov nesramno, poput počasne medalje. Tretmani plodnosti mentalno, fizički, emocionalno i finansijski iscrpljuju vas i vašeg partnera.
Ali mi smo ratnice. Snažne smo, izdržljive i držimo podignutu glavu kroz sve naše borbe sa neplodnošću. Ponekad se nasmijemo kroz suze, ali ipak možemo da se nasmijemo.
Članak nije zamišljen kao medicinski savjet. Uvijek se konsultujte sa svojim ginekologom u vezi sa medicinskim pitanjima i problemima.

1.Ostani pozitivna!

Iako u ovom trenutku možete učiniti malo za postizanje pozitivnog testa trudnoće na kraju 15 dana do bete, održavanje vašeg pozitivnog stava je važno. Odgurnite sve negativne misli koje se pokušaju uvući u vaš um.
Mnogo toga sada nije u vašim rukama. To je uglavnom do embriona, vašeg zida materice, trunke sreće i vašeg Boga ili univerzuma, u zavisnosti od vašeg sistema vjerovanja. Uprkos tome, budite raspoloženi i budite oprezni.
Znam da čekanje na vašu betu (ili test na trudnoću iz krvi) može potrajati zauvijek. To je totalna misaona igra i jako se teško koncetrišete. Neke od nas (uključujući mene) imaju tendenciju da previše analiziraju svaki mali trzaj ili osjećaj koji bi mogao biti znak ili simptom trudnoće.

Dakle, dok čekate, evo nekoliko stvari koje vam mogu pomoći da budete zdravi u umu, tijelu i duhu. Nekoliko korisnih savjeta o tome šta raditi, a šta NE raditi nakon prenosa embriona dok prolazite kroz dvonedeljno čekanje.

Ostanite pozitivni i smanjite stres!

Najbolji savjet koji mi je ginekolog dao da slijedim nakon prenosa embriona bio je SMANJENJE STRESA.

Potrudite se najbolje da izbjegnete stresne situacije i aktivno učestvujte u stvarima koje vas opuštaju. Vjerujte mi, znam da neplodnost i stres idu ruku pod ruku, samo dajte sve od sebe. Ako imate vrlo stresan posao, po mogućnosti možete zatražiti kratko odsustvo. Suprotno tome, možda volite svoj posao! Ako je to slučaj, nastavite da radite normalno. Zauzetost na poslu može biti dobar način da brže prođete dvonedeljno čekanje. Samo ćete vi znati šta vam odgovara.

Nepretjerano razmišljajte o stvarima!

Mislite dobro, razmišljajte najbolje što možete i ne zadržavajte se na tome „šta ako ima ili bude“ ili „možda bih trebala da imam“. Prekomjerna analiza situacije samo će povećati stres, podići nivo kortizola i to definitivno nije korisno kada je u pitanju uspješan IVF.

Kortizol, koji se ponekad naziva i hormonom stresa, dovodi do povećanja pulsa i krvnog pritiska, a hronični stres može uticati na protok krvi. I znate gdje vam je potreban taj protok krvi da biste nastavili da pumpate u matericu, za embrion da se udobono ugnijezdi kod nas u stomaku. Tačno, tvoja materica.

To je onaj prirodni odgovor „bježi ili bori se“ koji ljude održava u životu hiljadama godina, ali tigar sa sabljastim zubima vam doslovno nije na repu, zato budite mirni i hej zaista se opustite.

Ideje protiv stresa nakon vašeg IVF-a!

NIKAKO ODMOR U Krevetu.

Probno istraživanje koje proučava odmor u krevetu nakon prenosa embriona sada pokazuje da to ne poboljšava ishod i trudnoću. Moj IVF me je legao na sto oko 15 minuta I TO JE JEDINO LEŽANJE U BOLNIČKOM KREVETU, a zatim sve ostalo je teklo normalno.

Da, čak sam se i popiškila. Ne brinite, embrion neće ispasti kad se popiškite i pokakite, PROVJERENO, postavila sam to pitanje dr Zdenki Koturović u emisiji na TV Vijestima, pogledajte naš youtube kanal.

Kada se vratite kući tog prvog dana, budite umjereno aktivni neko vrijeme, prošetajte oko kuće, neka krv teče, važna je prokrvljenost. Drugim riječima, samo budite srećni, uživajte u ovom važnom danu! Beba je kod vas u vašem stomaku! Posle nekog vremena, zavucite se na kauč sa svojim partnerom ili ljubimcima, pomazite se, pogledajte malo tv i opustite se.

Zapamtite, nije vam potreban odmor u krevetu, ali ne radite ništa previše naporno prvih nedelju dana.

Moć muzike!

„Muzika govori ono što se ne može izraziti, umiruje um i odmara ga; liječi srce i čini ga cijelim, teče sa neba u dušu “. – Autor nepoznat.

Kakvo je vaše zadovoljstvo? Klasična, opera, glatki džez, pop, narodna,gregorijanski monasi, sati kiše i grmljavine na youtube-u ili tibetanske pjevačke posude? Ili vas možda opušta akustična Nirvana, hip-hop ili rep. Svakom svoje, ali samo vi znate šta vas topi. Bacite slušalice na uši, lezite na svoje omiljeno udobno mjesto, zatvorite oči i umirite se.

Opuštajuća muzika (bilo koji žanr koji volite) može učiniti čuda da vam oduzme dah i obuzme misli. Samo malo iziđite iz svoje glave.

Nježna joga / meditacija / molitva!

Ne postoji ništa poput nježne joge, meditacije i molitve za relaksaciju. Ne morate biti joga guru ni na koji način, važno je da ste opušteni, a možemo biti u molitvi cijelo vrijeme.

Jednostavno vježbanje pažljivog disanja i osnovnog položaja tijela dok razmišljate o korišćenju pozitivnih afirmacija i tehnika vizuelizacije usmjerenih ka vantjelesnoj oplodnji ili možda otkrijte neke vođene aplikacije za meditaciju, može dovesti do mira cjelokupnog organizma.

Akupunktura!

Ovo je nešto što biste možda željeli da počnete da radite prije IVF ciklusa, kao i nakon prenosa. Potražite stručnjaka koji je upoznat sa akupunkturom za vantjelesnu oplodnju.

Pokušajte da ugovorite sastanak na dan transfera (akupunktura POSLE transfera) ili sledeći dan nakon transfera. Zatim zakažite drugi sastanak nedelju dana kasnije. Doktor naturopat će vam takođe ponuditi korisne savjete koje ćete slediti nakon prenosa embriona. Išla sam svakih nekoliko nedelja na akupunkturu i uvijek sam se osjećala potpuno opušteno nakon zakazanih termina. HVALA MAJO!

Ako niste ljubitelj igala, ovu oblast ćete vjerovatno preskočiti. Međutim, nakon što ste prošli vantjelesnu oplodnju, možda ste se ipak prilično navikli na igle!

Smijeh!

Postoji razlog za taj izraz „smijeh je najbolji lijek“. Studije pokazuju da smijeh smanjuje nivo kortizola, oslobađa one hemikalije koje dovode do zadovoljstva, zvane endorfini, jača imunitet, a može čak i da vas natjera da živite duže!

Zato zgrabite svog partnera i gledajte smiješni film ili neke smiješne youtube video zapise, igrajte neku od onih smiješnih društvenih igara. Šta god da vas iskreno nasmije, učinite TO!

Provedite vrijeme sa ljudima koje volite!

Bilo da je to ručak sa drugaricama ili neka maloprodajna terapija sa sestrom ili partnerom, provedite malo kvalitetnog vremena. Imati sistem podrške kojeg čine porodica i prijatelji pravi je blagoslov, mjesto gdje se možete jednostavno opustiti i biti svoji.

Upoznajte se i sa novostima u njihovom životu. Fokusiranje na ono što se sa njima događa može biti velika distrakcija od zapitkivanja o ishodu vašeg prenosa embriona. Što me dovodi do sledeće tačke.

2. Ometajte sebe namjerno!

Pronađite aktivnosti koje će vam odvratiti pažnju tokom dvonedeljnog čekanja. Znam da vam odvlačenje pažnje može izgledati nemoguće, ali možete to učiniti ako pokušate! Možda započeti novi hobi kojim ste se oduvijek želeli baviti … fotografijom? heklanje? genealogija? hortikultura? Šta god da vas zagolica i zaokupiće vaš um.
Samo pronađite nešto, NIŠTA, na šta biste se fokusirali, osim što se pitate danima DA LI JE IVF USPIO ? Shvaćam da to može biti izazov, ali istrajte u ometanju.

3. Razmazite se!

Vježbajte neku dobru staromodnu brigu o sebi. Ja ubijedim sebe da sam princeza na zrnu graška. Hoću pažnju 100% i hoću da me svi razmaze.

Rezervišite sebi nježnu masažu i mani-pedi, ili provedite spa dan kod kuće sa blatnim tretmanima lica i novim pilinzima za tijelo, losionima i napicima. Pozovite nekoliko drugarica, kuma da se pridruže dok ste već u tome.

Gledajte stare filmove, naručite hranu neku laganu dostavu (bez kolača molim :))…

Sklupčajte se uz dobru knjigu koju ste odlagali sa čitanjem ili slušajte inspirativni podcast. Podcaste sam nedavno otkrila, sjajan provod.

4. Zdrave navike!

Odlučite se za zdrav način života i ponašajte se kao da već znate da ste trudni.

Neke stvari koje preporučuju za uspješni IVF ciklus su:

Jedite mediteransku ishranu koja uključuje zdravu ribu i tamnolisnato zelenilo, orašaste plodove i mahunarke.

Uzimajte dodatke kao što su vitamin E, D, folna kiselina i prenatalni vitamini.

IZBJEGAVAJTE meke sireve, ribu sa visokom količinom žive, alkohol, duvan i droge za rekreaciju poput marihuane.

Smanjite ili eliminišite kofein. Probajte bez jutarnje kafe, molim vas.

Klonite se prerađene i nezdrave hrane.

5. Nježna vježba sa malim uticajem!

Za sada preskočite dizanje tegova i maratonsko trčanje (kao što sam ranije rekla) embrion NEĆE ispasti, ali istini za volju, u svakom slučaju vjerovatno nećete imati energije za energično vježbanje tokom dvonedeljnog čekanja. Plus, prilično je često da se osjećate naduto ili mučno zbog uzimanja progesterona, zato slušajte svoje tijelo. Kada to shvatite, isprobajte vježbu sa malim uticajem kako bi krv nastavila da se kreće poput tai chi-a, joge i moćnog hodanja, umjesto da trčite.

Radite ono što VAM odgovara, ali svakako uključite neki oblik vježbanja. Odličan je i za vaše mentalno stanje jer oslobađa još onih strašnih endorfina.

5. Nastavite da uzimate sve ljekove!

Uvijek se pridržavajte naredbi i savjeta doktora nakon prenosa embriona i nastavite da uzimate sve suplimente i ljekove koji su prepisani.

6. Izbjegavajte pregrijavanje!

Moj doktorica mi je preporučila da NE koristim jastuke ili ćebad za grijanje, hidromasažne kade / saune / vruće kupke, jer povećanje bazalne tjelesne temperature može negativno uticati na embrion. Blago tople kupke su pravi izbor.
Kupanje u kadi punoj vode se takođe ne preporučuje zbog rizika od infekcije. Zapamtite da vam je grlić materice bio malo otvoren tokom prenosa, tako da ne koristite ni kade ni bazene. Kao i uvijek, obratite se svom doktoru ako imate nedoumica ili pitanja.

7. Čitajte pozitivne priče o uspjehu!

Čitajte priče o uspjehu vantjelesne oplodnje drugih parova koje će vam pomoći da održite visoke vibracije i pozitivan stav. Ali ne guglajte previše da se ne dogodi preopterećenje informacijama. Potražite blogove, na Pinterestu ili forumima pozitivne podrške na mreži. Držite vibracije pozitivnim i klonite se drame! Posjetite naš sajt!
(U sledećem postu vam šaljem 40 afirmacija pozitive)

8. Neka neko drugi očisti kuću, odnese smeće (za promjenu !!)!

Ako ste ikada imali mačku, psa znate da čišćenje smeća za njima nije baš zabavno. To je prljav, smrdljiv posao. Ali da li ste takođe znali da sami ljubimci mogu biti štetni za trudnice zbog rizika od parazitske infekcije nazvane toksoplazmoza?

Ne, ne znači da se morate riješiti mačke i kuce. Samo nek neko drugi čisti za njima i ako je moguće udomite ih na kratko kod prijatelja. Ako niko drugi ne može da izvrši zadatak brige oko ljubimaca, nosite rukavice za jednokratnu upotrebu, a zatim temeljno operite ruke vodom i sapunom.

9. Sklonite se od hemikalija!

Neki uobičajeni proizvodi poput deterdženata, sredstava za čišćenje peći, kupatila, osvježivača vazduha, boja i acetona (koji se nalaze u nekim sredstvima za uklanjanje lakova) sadrže VOC (isparljiva organska jedinjenja).

I dok ne postoje naučna ispitivanja koja dokazuju da su posebno štetna za embrion, isparenja mogu i dalje učiniti da se osećate loše i da imate nesvjestice. Dakle, sklonite se ili ograničite izloženost svim hemikalijama. Razmislite o zelenim proizvodima za čišćenje i dezinfekciju ili umutite neke proizvode za čišćenje „uradi sam“ esencijalnim uljima, sodom bikarbonom ili sirćetom. Svi smo izloženi nekim HOS-ima ali izloženost možete kontrolisati i ograničiti u svom domu.

10. Sačekajte malo sa seksom!

Istina je, vašoj materici trenutno nije potrebno dodatno komešanje. Drugim riječima, orgazam dovodi do kontrakcije materice i to je nešto što ne želite nakon prenosa embriona.

Neke studije sugerišu da seks na dan postupka (kao i  dan ranije) može pomoći u cirkulaciji krvi u materici, ali većina doktora za plodnost preporučiće najmanje 48 sati odmora karlice nakon toga. To je bio savjet koji sam dobila od doktorke nakon prenosa embriona, pa se toga i pridržavajmo. Iskreno, možda se osećate nelagodno, naduvano i neraspoloženo, budite strpljivi.

Dodatna napomena: Uraditi ili ne uraditi kućni test (za trudnoću), to je pitanje?

Biću iskrena sa vama, uradila sam nekoliko puta. Ja ne mogu da odolim.
Jedina ISTINITA potvrda je test krvi Beta hcg koji će vam dati doktor. Uraditi kućni test ili ne definitivno je teška odluka, ali na kraju je izbor na vama.
Nadam se da će vam neki od ovih savjeta biti korisni za upotrebu nakon prenosa embriona. Prošli ste mnogo toga i možda vas na putu vantjelesne oplodnje očekuje još mnogo toga, ali samo znajte da niste sami u težnji da postanete mama.

Zapamtite, potrudite se da stres smanjite na minimum, njegujte svoj um, tijelo i duh i održavajte vjeru!