Nestašica injekcija odlaže liječenje steriliteta

Nestašica injekcija odlaže liječenje steriliteta

Broj postupaka koje smo odradili u ovoj godini za 30 odsto je manji nego u periodu prije epidemije korona virusa, kazao je za „Dan“ Željko Lazović, načelnik odjeljenja za humanu reprodukciju u cetinjskoj bolnici

Zbog nestašice određenih terapija za vantjelesnu oplodnju, u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama obustavljeni su postupci liječenja steriliteta parova, potvrdili su nam juče u Opštoj bolnici “Danilo Prvi” na Cetinju i u Fondaciji “I ja imam pravo da budem mama”. Načelnik Odjeljenja za humanu reprodukciju u cetinjskoj bolnici Željko Lazović saopštio je da je ove godine za 30 odsto smanjen broj postupaka vantjelesne oplodnje jer im iz Montefarma nijesu isporučivane terapije. Iz Montefarma su odgovore na pitanja koja smo im poslali ovim povodom obećali za danas.

Žana Mihaljević iz Fondacije “I ja imam pravo da budem mama” kazala je za “Dan” da se parovi žale da im propadaju postupci vantjelesne oplodnje jer fale terapije.

– Parovi nam se svakodnevno žale da im propadaju postupci vantjelesne oplodnje i da više nemaju pravo na novi. Prvu prijavu smo dobili početkom novembra. Ljekari sa odjeljenja na Cetinju preporučuju parovima da nastave postupak u privatnim klinikama. To je poslednji postupak i, nažalost, gube pravo na besplatni postupak. Na Cetinju imamo jedino državno odjeljenje za humanu reprodukciju pri ginekološkoj klinici u tamošnjoj bolnici. Terapije su hormonske injekcije, koje su veoma bitne za stimulaciju žene u procesu vantjelesne oplodnje. Ne obavljaju se procedure, obustavljene su jer nema terapija. Pacijenti moraju ponovo da prolaze procedure u privatnim klinikama, gdje je sve mnogo skuplje – ističe Mihaljević.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje saopštili su da su ove godine za vantjelesnu oplodnju parova u državnim i privatnim ustanovama platili 540.000 eura.

– U cetinjskoj Opštoj bolnici od početka ove godine obavljeno je 149 postupaka vantjelesne oplodnje, a u privatnim zdravstvenim ustanovama 278. U toku ove godine, do današnjeg dana, Fondu za zdravstveno osiguranje je za usluge vještačke oplodnje fakturisano oko 540 hiljada eura, a za ljekove koji se odnose na vještačku oplodnju oko 280 hiljada eura – kazali su za “Dan” iz Fonda zdravstva.

Iz cetinjske bolnice kažu da su da tokom cijele ove godine imali problem sa redovnim snabdijevanjem potrebnim ljekovima za postupke vantjelesne oplodnje od strane apotekarske ustanove Montefarm.

– Taj problem je naročito bio izražen u drugoj polovini godine, tako da je broj postupaka koje smo odradili u ovoj godini za 30 odsto manji nego u periodu prije epidemije korona virusa. Zbog toga nije bilo moguće svim parovima uraditi postupak odmah po dobijanju uputa, ali je većini postupak urađen u predviđenom roku od šest mjeseci, tako da do sada nijedan par nije izgubio pravo na proceduru MPO. Ako se situacija u narednoj godini ne normalizuje, siguran sam da će parovi duže čekati na proceduru, jer mi već sada imamo oko 30 parova koji čekaju postupak – rekao je za “Dan” Željko Lazović.

IZVOR https://www.dan.co.me/vijesti/drustvo/nestasica-injekcija-odlaze-lijecenje-steriliteta-5147370

Pišite nam [email protected]