Prilog TV Prva o neplodnosti u Crnoj Gori

Prilog TV Prva o neplodnosti u Crnoj Gori

Uzroci steriliteta su u porastu poslednjih godina a situaciju dodatno otežavaju odluke partnera da se tek posle 40-te odlučuju na potomstvo. U Fondaciji je sprovedena Anketa i preliminarni podaci su zabrinjavajući jer govore da 50% žena ulazi u vantjelesnu oplodnju od 36 do 43 godine. 9.1% žena od 44 do 50 godina, 11.3% žene ispod 25 godina.

Najčešći uzroci neplodnosti kod muškaraca su loš spermogram, dok kod žena problem sa lošim ovarijalnim rezervama, problemi sa ovulacijom, zatim problemi sa prohodnošću jajovoda, anomalije materice, endometrioza, uzroci su i autoimune bolesti, trombofilije, šećerne bolesti, bolesti endokrinih žlijezda i da napomenemo u jako malom broju je genetika uzrok.

Želimo da prenesemo snažnu poruku mladim ljudima, preporuke ljekara i našeg tima su da se mladi ljudi čak i nakon pola godine nezaštićenih seksualnih odnosa jave kod ljekara i potraže pomoć, zbog mogućeg problema sa plodnošću.

Govorili smo o problemima neplodnosti u Crnoj Gori, ciljevima i dejstvima Fondacije, ali kako to inače biva sa televizijama, uvijek je nedovoljno vremena da upoznamo javnost sa svim problemima.

TV Prva @tv_prva
Prilog u emisiji 60 minuta sa Iris