Šta je vantjelesna oplodnja (+ zašto nam je to jedina opcija)

Šta je vantjelesna oplodnja (+ zašto nam je to jedina opcija)

IVF označava vantjelesnu oplodnju. To se dešava kada se jajašca i spermatozoidi spoje van tikela. Obučeni medicinski stručnjak embriolog odabira i spaja spermu i jajne ćelije visokog kvaliteta u petrijevku i čeka da se proces oplodnje desi.

Jednom kada se to dogodi, jajna ćelija se dijeli. Tipično imate petodnevni transfer gdje u ženu ubacuju NAJBOLJE oplođeno jajašce (embrion). Tokom tih pet dana embriolog posmatra koliko se dobro jajna ćelija dijeli.

Otprilike nedelju do 9 dana kasnije možete se testirati vrlo osjetljivim testom za trudnoću kako biste vidjeli da li je vantjelesna oplodnja uspjela. Obično u toku procesa IVF imate odatne embrione koji nisu korišćeni u transferu. Imate mogućnost zamrzavanja tih jajašaca u slučaju da ovaj postupak vantjelesne oplodnje ne uspije (ako ovo uradite u početku uštedjećete novac ako na kraju uradite vantjelesnu oplodnju drugi put).

Često se bira intracetoplazmatska metoda ubrizgavanja injekcija sperme (ICSI) direktno u jajnu ćeliju, jer ovaj metod ima veće šanse za trudnoću.

ICSI je proces kada embriolog fizički ubaci jedan spermatozoid u jednu jajnu ćeliju. Jako je korisno za parove koji imaju problema sa muškom neplodnošću.

Da li postoje druge medicinske intervencije i metode koje treba koristiti za trudnoću? Da, postoje. Na osnovu ličnog problema sa plodnošću možete odlučiti koji je način najbolji za vas.