Vaš vodič za neplodnost i pobačaj

Vaš vodič za neplodnost i pobačaj

Vaš vodič za neplodnost i pobačaj od sertifikovanog instruktora za plodnost mr Žana Mihaljević

Za mnoge u našoj fondaciji, pobačaj je srceparajuća stvarnost kada pokušavaju da zatrudne.

I razumljivo je da oni koji doživljavaju pobačaj (bilo jedan ili ponavljajući) žele razumjeti šta uzrokuje pobačaj i kako spriječiti da se ponovi.

Šta bi moglo uzrokovati pobačaj i istraživanja koja treba obaviti u vašoj klinici za plodnost koja mogu dijagnostifikovati razlog pobačaja.
Doživljaj pobačaja može biti jedna od najbolnijih stvari koju može podnijeti solo roditelj ili par. Često se mnoga pitanja vrte u pacijentovoj glavi, pitajući se da li su mogli nešto učiniti da to spriječe. Istina je jednostavna: ne!

Većina žena koje dožive pobačaj će imati zdravu, održivu trudnoću u roku od šest mjeseci. Međutim, za neke to nije uvijek slučaj. Studije su pokazale da pobačaj ne uzrokuje neplodnost, ali ako ste imali pobačaj, vaše šanse za još jedan pobačaj će se nažalost povećati.

Koji su pokretači pobačaja?

Pobačaj je poražavajući kada se dogodi, ali važno je ne kriviti sebe.  Može biti od pomoći razumjeti moguće uzroke kao način da se istraže bilo koji temeljni problem plodnosti, a ne da se fokusirate na grešku.
Ne postoji nijedan faktor koji uzrokuje pobačaj, već mnoge mogućnosti.  Najčešći faktori koji dovode do pobačaja su hromozomske abnormalnosti u embrionu i neuspjeh implantacije zbog materice.

Koje pretrage i analize možete obaviti da bi utvrdili uzrok pobačaja?

Nakon pobačaja, planirani roditelji treba da razgovaraju sa svojim specijalistom za plodnost kako bi utvrdili potencijalni uzrok pobačaja s ciljem smanjenja šansi za ponovni pobačaj. Stoga bi sljedeći korak trebao biti podvrgavanje raznim testovima plodnosti.
U Fondaciji, instruktori za plodnost preporučuju temeljna istraživanja kako bi pokušali dijagnostifikovati osnovni problem.

Preporučuje se da se ispitaju glavni faktori koji mogu uzrokovati pobačaj:

💫genetsko testiranje embriona (PGT-A), 💫histeroskopija za provjeru šupljine materice,
💫 analiza endometrija (EndomeTRIO) i 💫 imunološko testiranje.
Istraživanje ovih potencijalnih područja zabrinutosti nam omogućava da izmijenimo plan kako bismo povećali šanse za uspješnu trudnoću u sljedećem ciklusu liječenja neplodnosti:
🎗PGT-A nam omogućava da isključimo mogućnost prenosa hromozomski abnormalnog embriona u matericu.  Samo hromozomski normalni embrioni će dovesti do uspješne trudnoće.
🎗Histeroskopija, procedura koja uključuje kameru umetnutu u šupljinu materice, omogućava nam da provjerimo polipe, ožiljno tkivo ili druge abnormalnosti materice. Oni se mogu liječiti istovremeno sa istražnim hirurškim zahvatom jer prisustvo bilo koje patologije u maternici može uzrokovati pobačaj.

🎗Analiza endometrija od strane EndomeTRIO omogućava nam da provjerimo različite moguće razloge za pobačaj:
1. Kada je endometrijum prijemčiv za embrij (koristeći  ERA test)
2. Da li postoji zdrava populacija bakterija u maternici (preko EMMA testa)
3. Da li postoje patogene bakterije prisutne u maternici (otkriveno ALICE testom).
Ako se embrion ne prenese u pravo vrijeme u ženskom ciklusu (ili nema zdrave populacije bakterija u njenoj materici), to može dovesti do pobačaja ili neuspjeha implantacije.
Važno je osigurati da se imuni sistem dobro prilagodi trudnoći i vaš specijalista za plodnost može predložiti testiranje vašeg imunološkog funkcionisanja.

🎗Imunološko testiranje istražuje nivoe aktivnosti različitih relevantnih faktora u imunološkom sistemu koji su potrebni za implantaciju i trudnoću.

Sprovođenje ovih testova u vašoj klinici za plodnost može pomoći vama i vašem specijalisti za plodnost da promijenite lijekove, način života ili vrijeme liječenja kako bi se povećale šanse za uspjeh u naknadnom liječenju plodnosti.

Ako imate bilo kakvo pitanje nazovite za besplatne konsultacije na broj telefona +38268045456