Koji su znaci uspješnosti VTO

Koji su znaci uspješnosti VTO

Kako možemo biti sigurne da je implantacija uspješna?

Koji su simptomi uspješne implantacije? Koliko brzo ćemo ih dobiti nakon implantacije? Kako možemo znati da je implantacija uspješna?

Dr Raul Olivares, dr Ginekolog, medicinski direktor i vlasnik Barselona IVF

Glavni znak biće pozitivan test, jer je, nažalost, to jedini način da budete sigurni da ste trudni. Ponekad ćete možda primetiti tragove implantacije, možda ćete se osećati naduto. Međutim, s obzirom da se radi o vještačkim ciklusima u kojima ćete biti pod hormonima, bićete hiperstimulisani ili ćete biti pod terapijom zamjene hormona, oni ne moraju, recimo, biti povezani onome što se dešava u prirodnom ciklusu. Zaista je teško reći da li je ciklus bio uspješan ili ne prije nego što napravite test na trudnoću.

Jedini znak koji ponekad ima smisla je uočavanje implantacije, činjenica da ćete možda imati malo naduvanosti poput 2-3 dana prije testa za trudnoću koji dolazi i iznenada nestaje za 24-36 sati, i to je to. To ponekad znači da je embrion implantirao. Sve ostalo će biti povezano sa hormonalnim nivoom. Ovi hormonski nivoi obično će biti veće doze nego u prirodnom ciklusu.

Ne očekujte da ćete osjećati isto što i kada ste prirodno zatrudnjeli. To se ponekad dešava kod pacijentkinja koje su pobacile, kažu da se osjećaju drugačije. Imali smo pacijentkinje koje nisu ništa osjećale i dobile blizance. Imali smo pacijentkinje koji su bile sigurne da su trudne zbog znakova i simptoma, ali ishod je bio negativan.

? Zajedno na putu do beba ?