Koliko dugo treba da se odmaramo i ostanemo kod kuće nakon vantjelesne oplodnje?

Koliko dugo treba da se odmaramo i ostanemo kod kuće nakon vantjelesne oplodnje?

Koliko dugo treba da se odmaramo i ostanemo kod kuće nakon vantjelesne oplodnje?

Da li postoji određeni vremenski period u kojem bi se trebale odmoriti nakon transfera? Da li je potreban produženi odmor nakon prenosa embriona?

Dr Raul Olivares, dr Ginekolog, medicinski direktor i vlasnik Barselona IVF

Kao što uvijek kažem svojim pacijentima, ako je ishod pozitivan, bićete trudni, a ne bolesni. To znači da ne biste trebali značajno mijenjati stil života nakon prenosa embriona. Što se tiče odmora, postoji mnogo studija koje potvrđuju da odmaranje nakon prenosa embriona ne poboljšava ishod. Zapravo, sjećam se nekih studija koje savjetuju protiv prekomjernog mirovanja nakon prenosa embriona, jer ako zaokupite svoje misli uobičajenim problemima, manje ćete se fokusirati na ovu situaciju. Dokazano je da pacijenti koji ostaju kod kuće, pacijenti koji u potpupotpunostiijene svoj stil života mogu dobiti još veći stres jer će se fokusirati na male stvari na koje možda nećete obraćati pažnju kada vodite normalan život, poput pitanja zašto su dojke nježnije ili manje nježne itd.

U jednoj od klinika urađena je velika studija u kojoj su pacijenti ostali u bolnici nekoliko dana nakon prenosa embriona. Morali su to otkazati zbog etičkih pitanja, jer je grupa koja je ostala u bolnici značajno smanjila stopu trudnoće od one koja je otišla kući i nastavila da živi normalan život.

Po mom mišljenju, morate izbjegavati fokusiranje na ovakve stvari, znam da je to vrlo lako reći, ali je vrlo teško učiniti, ali pokušajte da vodite normalan život. Odmaranje ima smisla nekoliko sati nakon prenosa embriona, samo da bismo pokušali da opustimo matericu, ponekad kada kateter postavimo unutar materice, to može dovesti do nekih kontrakcija koje mogu ometati implantaciju, ali to je to. Posle ova 2 sata možete početi da vodite normalan život.

? Zajedno na putu do beba ?