Ljekovi za plodnost!

Ljekovi za plodnost!

Postoje različite vrste ljekova za plodnost: ljekovi za suzbijanje, stimulativni ljekovi i ljekovi za pokretanje.
Ljekovi za suzbijanje
Suzbijanje ovulacije ili smanjenje regulacije obično je prva faza visokostimulacijskog IVF protokola – ljekovi se koriste za isključivanje prirodnog menstrualnog ciklusa. Može potrajati oko 2,5 – 4,5 nedelje. Nekim IVF ciklusima nije potrebna regulacija.
GnRH agonistički ljekovi: Lupron (leuprolid) / Buserelin (uzima se kao dnevna injekcija) ili Sinarel (nafarelin) (uzima se u obliku spreja za nos dva puta dnevno). Djeluje polako, uzima se prije početka gonadotropina. Koristi se u dugim protokolima. Preplavljuje tijelo ’lažnim’ GnRH, jajnici postaju preopterećeni i proizvodnja LH i FHS prestaje.
Lekovi antagonisti GnRH: Ganirelik Acetate Injection ili Cetrotide, koji djeluju brzo, uzeti nekoliko dana nakon gonadotropina. Antagonist se vezuje za receptor na GnRH i inhibira proizvodnju LH i FSH, nema efekat bljeska, skraćuje postupak vantjelesne oplodnje, što zahtijeva manje ljekova i injekcija. Koristi se u kratkim protokolima regulacije pada. Antagonisti su efikasni koliko i agonisti, ali zahtijevaju manje vremena i lakši su za upotrebu.
Simulacija lekova
Stimulacioni ljekovi se koriste za stimulisanje jajnika da istovremeno razvijaju i sazrijevaju nekoliko folikula.
Gonadotropini
FSH (Follistim, Gonal-f i Bravelle): Svi preparati FSH zahtijevaju injekcije koje započinju 2., 3. ili 4. dana na 75 IU (međunarodne jedinice) do 225 IU ili više dnevno. Doziranje se može prilagođavati kako ciklus odmiče. Ovo će se odrediti krvlju (merenje nivoa estrogena) i ultrazvučnim nadzorom (mjerenje folikularnog rasta)
FHS + LH (Menopur, Repronek, hMG): sadrže jednake količine i FSH i LH. Ljekari često prepisuju ove ljekove jer imaju LH aktivnost, a smatra se da je LH neophodan za sposobnost folikula da proizvode estrogen. Daje se subkutanom injekcijom jednom ili dva puta dnevno. Doze variraju u zavisnosti od odgovora pacijenta i vrste liječenja.
Neželjeni efekti gonadotropina su uglavnom mali, ali mogu uključivati nelagodnost na mestu injekcije, glavobolju i umor.
Klomifen (Klomid): koristi se za indukciju ovulacije, za korekciju nepravilne ovulacije, za povećanje proizvodnje jajašaca i za ispravljanje nedostatka lutealne faze. Klomifen pokreće hipotalamus i hipofizu da oslobađaju GnRH (hormon koji oslobađa gonadotropin), FHS i LH. Ovi hormoni će pokrenuti jajnike da razviju više jajnih ćelija. Uobičajena doza: doza između 50 mg do maksimalne doze od 200 mg dnevno. Neželjeni efekti: uključuju valove vrućine, zamagljen vid, mučninu, nadimanje i glavobolju.
Letrozol (Femara): sve se više koristi za indukciju ovulacije. Bezbedan je kao i klomifen. Među ženama sa PCOS, posebno onima sa gojaznošću, letrozol može djelovati bolje. Studija iz 2014. otkrila je da je 27,5 odsto žena sa PCOS-om koje su uzimale letrozol na kraju rodilo, u poređenju sa 19,1 posto onih koje su uzimale klomifen.
Okidački ljekovi se koriste da imitiraju aktivnost LH talasa i stimulišu završne faze sazrijevanja jajnih ćelija i oslobađanje jajeta iz folikula. Ovo je vremenski određen lijek, koji se mora uzimati 36 sati prije postupka sakupljanja jaja. Klinika će vam reći u koje vrijeme se mora preduzeti injekcija. Obično je kasno u noć (21h). Sakupljanje jajašca će se dogoditi prije nego što jajašca ovuliraju.
Humani horionski gonadotropin – hCG: uobičajeni okidački ljekovi od ranih 80-ih
Lupron: počeo je da se koristi početkom 90-ih, za pokretanje sazrijevanja jajnih ćelija, istovremeno smanjujući ili eliminišući neželjene efekte hiperstimulacije. Popularnost je stekao kao pojedinačna veća doza (4 mg) uz dodatak estrogena i progesterona nakon sakupljanja jaja.
Iako i hCG i Lupron pokreću sazrijevanje jajnih ćelija prije vađenja jaja, Lupron može biti efikasan samo ako se antagonist ranije koristi tokom IVF stimulacije. Lupron neće pokrenuti sazrijevanje jajašaca ako se ranije koristi za regulaciju.Prema tome, Lupron može efikasno da pokrene sazrijevanje samo ako se antagonist ranije koristi tokom IVF stimulacije.
Progesteron
Proizvodnja progesterona generiše se žutim tijelom i neophodan je za održavanje trudnoće. Ljekari obično prepisuju progesteron nakon vađenja jajašca kako bi pripremili sluznicu materice za implantaciju embriona. Ako se trudnoća potvrdi, progesteron se često nastavlja tokom prvih 6-12 nedelja nakon trudnoće. Može se uzimati kao injekcija ili vaginalni unos tableta.
Ključne tačke:
Tokom liječenja plodnosti koriste se različiti ljekovi: ljekovi za suzbijanje jajnika, ljekovi za stimulaciju jajnika i ljekovi koji izazivaju ovulaciju.
Progesteron se može koristiti za održavanje trudnoće.

? Zajedno na putu do beba! ?