3 uobičajena mita o plodnosti

3 uobičajena mita o plodnosti

Ne volim da se fokusiram na negativnost. Više bih voljela da osnažim ljude korisnim savjetima i informacijama nego da se zadržavam na dezinformacijama i mitovima koji okružuju neplodnost.

Neke od ovih dezinformacija se ponavljaju toliko često da ih mnogi ljudi prihvataju bez sumnje.

Zato danas želim da odvojim nekoliko trenutaka da razotkrijem neke od najčešćih mitova o plodnosti.

  1. IVF (i druge ART) su jedino efikasno rješenje za probleme plodnosti. Ovo jednostavno NIJE TAČNO. Liječenje zasnovano na ishrani i načinu života pokazalo se efikasnim u više studija i hiljadama kliničkih slučajeva. Ipak, velika većina ljekara preporučuje samo IVF/ICSI/IUI kao prvi korak za dijagnostikovanu neplodnost. Ipak, ART-i nisu samo skupi i invazivni, ljekovi i procedure mogu biti štetne za vaše tijelo i u nekim slučajevima smanjiti vašu plodnost.

U većini slučajeva ovi tretmani bi trebalo da budu samo poslednji napor – a ne vaš prvi izbor, što će vaš ljekar gotovo sigurno preporučiti.

  1. Vaš partner ima malo uticaja na vašu plodnost. Mnoge konvencionalne klinike za plodnost će umanjiti važnost zdravlja sperme u procesu vantjelesne oplodnje. Sve dok mogu da izvuku jednu spermu, to je u redu, ili tako uobičajeno razmišljanje ide. Istina je da su zdravstvene navike vašeg partnera podjednako važne kada je u pitanju vaša sposobnost da zatrudnete kao par. Od suštinskog je značaja da se fokusirate na ono što i vi i vaš partner možete ZAJEDNO da uradite kako biste povećali svoje šanse da imate zdravo dijete.
  2. Ako imate više od 35 godina, mnogo je veća vjerovatnoća da ćete imati problema sa začećem. Pad plodnosti nakon 35. godine nije ni približno tako dramatičan kao što često citiraju statistike. Oni su uglavnom zasnovani na podacima klinika za plodnost koji su proučavali samo stope začeća parova koji su već podvrgnuti IVF-u (drugim riječima koji su već imali problem sa plodnošću). Druge studije su pokazale da stope prirodnog začeća u opštoj populaciji opadaju samo između 4% i 6% kod zdravih žena između 35 i 40 godina u poređenju sa starosnom grupom od 29-34 godine. To je skoro zanemarljivo i u većini slučajeva se može nadoknaditi kroz prirodnu plodnost i brigu prije začeća.

Da li je na vaše prethodne odluke o liječenju plodnosti uticao neki od ovih faktora? Voljela bih da čujem o vašim iskustvima! Ostavite vaš komentar sada ili mi pošaljite odgovor u DM.

Hvala!

Vaša Žana

Pišite nam [email protected]