Pušenje i neplodnost

Pušenje i neplodnost

Uticaj pušenja na plodnost žena
U poređenju sa nepušačima, i sadašnji i prošli pušači su smanjili funkciju jajnika stimulisanu gonadotropinom.
Istorija povećanja izloženosti duvanu bila je povezana sa smanjenjem koncentracije estradiola u serumu, broja preuzetih oocita i broja embriona.
U prosjeku se za svakih 10 paklica pušenja cigareta dobija 2,5 manje zrelih jajnih ćelija i 2,0 manje embriona.
Žene koje su pušile tokom ciklusa liječenja imale su približno 50% smanjenje stope implantacije i trajne trudnoće u poređenju sa ženama koje nikada nisu pušile.
Žene koje su prestale pušiti prije ciklusa liječenja imale su istu stopu trudnoće kao i nepušači.
Pušenje iz prve ruke s očeve strane često rezultira izlaganjem majci polovnom dimu, što može imati dodatne štetne efekte na plodnost žena.
Jedna retrospektivna studija na 225 žena koje su bile podvrgnute vantjelesnoj oplodnji / ICSI otkrila je da su žene izložene pasivnom pušenju imale stope implantacije koje su bile uporedive sa stopama žena koje su direktno pušile (12,0% prema 12,6%) i bile su znatno niže od stope implantacije neizloženih žena (25,0%).
Slično tome, žene izložene pasivnom pušenju imale su znatno nižu stopu trudnoće od žena koje nisu bile izložene cigaretnom dimu (20,0% prema 48,3%).
Uticaj pušenja na plodnost muškaraca
Pokazalo se da pušenje štetno utiče na različite parametre analize sperme.
Analiza presjeka 2542 zdravih muškaraca otkrila je da su pušači cigareta prilikom analize sperme imali nižu količinu sjemena, broj sperme i procenat pokretne sperme u poređenju sa muškarcima koji nisu pušili.
Dalje, sugerisano je da je veza između pušenja i koncentracije sperme zavisna od doze.
Muškarci koji su pušili> 20 cigareta dnevno doživeli su 19% smanjenje koncentracije sperme.
U drugom istraživanju od 1786 muškaraca koji su bili podvrgnuti neplodnosti, pušenje je povezano sa smanjenjem gustine sperme (15,3%), ukupnog broja sperme (17,5%) i ukupne pokretne sperme (16,6%) u poređenju sa nepušačima. Pušenje je malo uticalo na morfologiju (procenat normalnih oblika), kao i na količinu ejakulata.
Jedna metaanaliza je obuhvatila 57 posmatračkih studija i> 29000 muškaraca. Pušenje cigareta imalo je negativne efekte na sve parametre sperme, uključujući zapreminu sperme, gustinu sperme, ukupan broj spermatozoida i procenat sperme sa progresivnom pokretljivošću.
1. Epididimis
Epididimis je mesto sazrijevanja spermatozoida gdje spermatozoidi razvijaju rep. Međutim, poznato je da odgovarajuće sazrijevanje sperme inhibiraju različiti faktori, uključujući pušenje.
2. Varikokela
Varikokela je nenormalno širenje pampiniformnog pleksusa vena u blizini gornjeg i bočnog dijela skrotuma. Utvrđeno je da je kombinacija pušenja i varikokele u korelaciji sa 10 puta većom učestalošću oligozoospermije.
3. Erektilna disfunkcija
I pušenje iz prve ruke i iz druge ruke pokazalo se kao promjenljivi faktori rizika za erektilnu disfunkciju.
4. Osa hipotalamus-hipofiza-gonada
Nikotin može izmijeniti osu hipotalamus-hipofiza stimulišući oslobađanje hormona rasta, kortizola, vazopresina i oksitocina, koji zauzvrat inhibiraju luteinizujući hormon (LH) i prolaktin.
5. Endokrina i spermatogenetska funkcija testisa
Direktno toksično oštećenje testisa kod pušača može prekinuti endokrinu i spermatogenetsku funkciju testisa.
6. Oštećenje DNK izazvano pušenjem u spermi
Duvanski dim sadrži štetna jedinjenja i stvara reaktivne intermedijere, kao što su ROS i reaktivne azotne vrste, koji mogu izazvati višestruke genetske i epigenetske promjene.
Uticaj pušenja na potpomognutu reprodukciju
Pušenje smanjuje uspjeh tehnika potpomognute reprodukcije, kao što su vantjelesna oplodnja (IVF) i intracitoplazmatska injekcija sperme (ICSI).
Parovi u kojima je muški partner nedavno pušio imali su znatno niži natalitet sa IVF ili ICSI.
Utvrđena je značajna povezanost između nedavnog pušenja žena i smanjene sposobnosti vraćanja jaja tokom vantjelesne oplodnje.
Činjenice:
Pušenje će vjerovatno smanjiti plodnost žena.
Pasivno pušenje će vjerovatno uticati na šanse za začeće.
Postoji veza između pušenja i smanjenog kvaliteta sperme i da će prestanak pušenja poboljšati njihovo opšte zdravlje.
Pušenje utiče na ishode u prirodnoj i uz pomoć reprodukcije.

?Zajedno na putu do beba!?