Potpomognuta oplodnja

Potpomognuta oplodnja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) definiše neplodnost kao:
„Bolest reproduktivnog sistema definisana neuspjehom u postizanju kliničke trudnoće posle 12 mjeseci ili više redovnog nezaštićenog seksualnog odnosa“
Primarna neplodnost: Kada žena ne može da rodi dijete, bilo zbog nemogućnosti da zatrudni ili zbog nemogućnosti nošenja trudnoće do živorođenog djeteta, to bi bilo klasifikovano kao primarna neplodnost (SZO).
Sekundarna neplodnost: Kada žena ne može da rodi dijete, bilo zbog nemogućnosti da zatrudni ili zbog nesposobnosti da iznese trudnoću do živorođenog deteta ili nakon prethodne trudnoće, ili zbog prethodne nemogućnosti da iznese trudnoću do živog porođaja klasifikovana kao sekundarna neplodnost (SZO).

Intrauterina oplodnja (IUI)
Intrauterina oplodnja (IUI) je tretman plodnosti koji uključuje stavljanje sperme u matericu žene radi olakšavanja oplodnje.
Cilj IUI je povećati broj sperme koja dolazi do jajovoda i posledično povećati šansu za oplodnju.
IUI pruža spermi prednost tako što joj daje prednost unosa do kanala, ali ipak zahtijeva spermu da sama dođe i oplodi jajnu ćeliju. To je manje invazivna i jeftinija opcija u poređenju sa vantjelesnom oplodnjom.
Prije intrauterine oplodnje mogu se koristiti ljekovi koji stimulišu ovulaciju, u kom slučaju će biti potrebno pažljivo nadgledanje kako bi se utvrdilo kada su jaja sazrela.
Potom će se IUI postupak izvoditi oko vremena ovulacije, obično oko 24-36 sati nakon što će se ubrzano pojaviti povećanje LH hormona koji ukazuje na ovulaciju.
U laboratoriji će uzorak sperme pripremiti kako bi se sperma odvojila od sjemene tečnosti. Zatim će se pomoću katetera uvesti spermatozoidi direktno u matericu. Ovaj proces maksimizira broj spermatozoida koji se postavljaju u matericu, povećavajući tako mogućnost začeća.

Vantjelesna oplodnja
In vitro oplodnja (IVF) je tretman plodnosti koji podrazumeva podsticanje jajnika da proizvode nekoliko jajnih ćelija u istom ciklusu, oplode ih spermom u laboratoriji, puste da se razviju tokom nekoliko dana i zatim ih prenesu u matericu. Postoji 8 faza IVF-a:
• Korak 1: suzbijanje menstrualnog ciklusa. Ljekovi će suzbiti prirodni menstrualni ciklus. Mogu se davati kao dnevna injekcija ili kao sprej za nos. Nisu svi IVF ciklusi potrebni za suzbijanje prirodnog ciklusa.
• Korak 2: stimulacija jajnika. Ljekovi se daju za podsticanje jajnika da proizvode više jajašaca. Ultrazvučni snimci se koriste za praćenje odgovora jajnika na stimulaciju.
• Korak 3: ubrizgavanje okidača. Kada postoji dobra količina folikula, prave veličine, stimulacija jajnika se završava. Ljekar će vam reći kada treba preduzeti injekciju okidača koja pomaže konačnom sazrijevanju jajašca i oslobađa ga sa zida folikula.
• Korak 4: sakupljanje jajnih ćelija i sperme. Otprilike 34-36 sati nakon ubrizgavanja okidača-stop injekcije, jaja treba sakupiti. Ovo je postupak koji se radi pod sedativima. Doktor unosi iglu kroz vaginu i u svaki jajnik pod ultrazvukom, kako bi sakupio jajašca. Na klinici će se od partnera tražiti da da svoj uzorak sperme. U slučaju doniranja sperme, ovaj uzorak će biti prethodno izabran.

• Korak 5: oplodnja. Sakupljena jajašca se u laboratoriji pomiješaju sa spermom. Posle 16 do 20 sati provjerava se da li je došlo do oplodnje. Oplođena jajašca (embrioni) nastavljaju da rastu u laboratoriji do 6 dana prije nego što se prenesu u matericu. Dok se embrioni razvijaju, žene uzimaju ljekove kako bi pripremile sluznicu materice za prenos.
• Korak 6: prenos embriona. Nekoliko dana nakon sakupljanja jajašaca, embrioni se prenose u matericu. To se radi pomoću katetera koji prolazi u vaginu, kroz grlić materice i u matericu.
• Korak 7: sačekajte dvije nedelje. Dvonedeljno čekanje je period između prenosa embriona i testa na trudnoću. To može biti jedno od najizazovnijih vremena liječenja plodnosti.
• Korak 8: test trudnoće. On mjeri nivo hCG hormona koji embrion proizvodi nakon što se ugradi u matericu.

Rizici vantjelesne oplodnje
Neželjeni efekti ljekova:
• Vreline
• Osjećaj peckanja ili razdražljivost
• Glavobolja
• Dobijanje na težini
• Sindrom hiperstimulacije jajnika
Višeplodni porođaji, ako je više od jednog embriona smješteno u matericu. Imati blizance ili trojke povećava rizik od pobačaja, visokog krvnog pritiska, dijabetesa, anemije, prevremenog porođaja i carskog reza.
Ektopična trudnoća, gdje se embrion ugrađuje u jajovode, a ne u matericu.

Intracitoplazmatska injekcija sperme (ICSI)
ICSI se koristi u sledećim okolnostima:
• Tamo gdje postoji ozbiljan problem sa kvalitetom sperme; kao što su vrlo mali brojevi, visok procenat abnormalno oblikovane sperme ili mali procenat pokretne sperme)
• Gdje u prethodnom (i) vantjelesnom oplodnju (oplodnjama) nije došlo do oplodnje ili je malo jaja
• Tamo gdje je sperma dobijena hirurški, direktno iz testisa (TESE) ili epididimisa (PESA)
• Tamo gdje kvalitet sperme na dan sakupljanja jajnih ćelija nije dovoljan za vantjelesnu oplodnju, najverovatnije zbog prirodnih promjena u uzorcima sjemenske tečnosti. U ovom postupku embriolog smješta spermatozoide unutar jajne ćelije (umesto da im dozvoli da prirodno oplode u petrijevoj posudi).
Ključne tačke:
• Nekim ljudima može zatrebati tretman plodnosti da bi zatrudneli.
• IUI, IVF i ICSI i najčešći dostupni tretmani.

? Zajedno na putu do beba! ?