Vodič za plodnost progesterona

Vodič za plodnost progesterona

Hormonska ravnoteža je važan faktor kada je u pitanju zdrava plodnost i trudnoća. Tokom menstrualnog ciklusa različiti hormoni rade zajedno u složenoj simfoniji da bi pokrenuli komponente ovulacije i menstruacije.

Progesteron je jedan od ovih ključnih hormona. Nakon ovulacije proizvodnju progesterona pokreće luteinizirajući hormon (LH) koji stimuliše žuto tijelo (zaostalu jajnu vreću) u jajniku da proizvodi progesteron. Jedna od glavnih akcija progesterona sa plodnošću je da pomogne embrionu u razvoju.

Ako dođe do trudnoće, produkcija progesterona iz žutog tijela se nastavlja oko 7 nedelja (zatim ga proizvodi placenta tokom trudnoće). Ako trudnoća nije nastupila, period počinje otprilike 14 dana nakon ovulacije. Kada do oplodnje ne dođe, žuto tijelo se raspada, što dovodi do pada nivoa progesterona i tkiva endometrijuma počinje da se razgrađuje i odbacuje tokom menstruacije.

Šta radi progesteron?

Progesteron održava sluznicu materice što omogućava da se oplođeno jaje pričvrsti i preživi

Omogućava embrionu da preživi

Sprečava imunološko odbacivanje bebe u razvoju

Omogućava potpuni razvoj fetusa tokom trudnoće

Pomaže tijelu da koristi masti za energiju tokom trudnoće

Sprečava sekundarni seksualni razvoj

Povećava libido oko ovulacije

Aktivira osteoblaste za povećanje formiranja nove kosti

Štiti od raka endometrijuma, dojke, jajnika i prostate

Menstrualni ciklus

Da li vam nedostaje progesteron ili dominira estrogen?

Previše estrogena u tijelu

Jedan od glavnih razloga zašto žene imaju manjak progesterona je taj što imaju previše estrogena u tijelu. Dominacija estrogena može se desiti iz više razloga:

Komercijalno uzgajano meso i mliječni proizvodi sadrže velike količine estrogena, a njihovo konzumiranje može izazvati hormonsku neravnotežu.

Zagađenje i stres oponašaju estrogen na mestima receptora za estrogen.

Konzumiranje velike količine prerađenih proizvoda od soje takođe može oponašati estrogen.

PCOS i endometrioza mogu proizvesti višak estrogena.

Simptomi dominacije estrogena

Simptomi alergije kao što su astma i koprivnjača

Karcinom dojke

Nježnost dojke, osjetljivost

Smanjen seksualni nagon

Depresija sa uznemirenošću i/ili anksioznošću

Suve oči

Rani početak menstruacije

Povećanje masti, obično oko sredine

Umor

Usporen metabolizam

Maglovito razmišljanje

Gubitak kose

Glavobolje

Povećano zgrušavanje krvi

Pitanja plodnosti

Nepravilne menstruacije

Nesanica

PMS

Policistični jajnici

Nema dovoljno progesterona u tijelu

Postoji mnogo znakova koji se mogu pojaviti u tijelu ako nemate dovoljno progesterona u vašem sistemu tokom tačnog perioda vašeg ciklusa.

Simptomi nedostatka progesterona

Ponavljajući rani pobačaj

Nema menstruacije

Ne ovulira

Endometrioza

PCOS

PMS

Grčevi tokom menstruacije

Prekomjerno krvarenje tokom menstruacije

Natečene grudi

Fibrocistične dojke

Gubitak libida

Gojaznost

Depresija

Zadržavanje vode

Niska štitna žlijezda

Dlake na licu

Valunzi

Noćno znojenje

Suvoća vagine

Maglovito razmišljanje

Memori lapse

Inkontinencija

Tearful (suzan)

Depresivan

Poremećaji spavanja

Lupanje srca

Gubitak gustine kostiju

Testiranje hormona

Testiranje hormona može da obavi ljekar, naturopata ili u laboratoriji. Opcije testiranja se kreću od crtanja vašeg menstrualnog ciklusa da bi se odredila dužina vaše lutealne faze, do praćenja bazalne tjelesne temperature tokom lutealne (konzistentno nizak BBT može ukazivati na nisku proizvodnju progesterona), do uzimanja pljuvačke ili testova krvi da biste saznali nivoe progesterona. Gornji upitnik pomaže da se ukažu na znakove nedostatka progesterona, dok ovi testovi pomažu da se to potvrdi.

BBT Charting

Grafika tjelesne temperature može pomoći da se utvrdi dostupnost progesterona u lutealnoj fazi. Doći će do blagog, stalnog porasta temperature nakon ovulacije i povećanja progesterona. Nepravilan ili konstantno nizak BBT može ukazivati na nizak progesteron i defekt lutealne faze.

Dužina lutealne faze

Ako je datum ovulacije manji od 11 dana prije menstruacije, to može ukazivati na defekte lutealne faze. Ovulaciju možete otkriti korišćenjem BBT grafikona ili pomoću testova sa detektorom ovulacije.

Hormonsko ispitivanje pljuvačke

Dr Džon Li je bio veoma nepokolebljiv u tome da testiranje na hormone i progesteron treba da se radi putem ispitivanja pljuvačke, a ne analize krvi (skoro svi ljekari će testirati krv).

Možete naručiti test pljuvačke „kod kuće“ koji ćete uraditi u određeno vrijeme tokom ciklusa, a zatim poslati u laboratoriju na analizu. Zatim će vam poslati rezultate kako biste mogli da saznate da li imate hormonsku neravnotežu.

Hormonsko testiranje krvi

Dok je dr Li bio nepokolebljiv u pogledu testiranja na progesteron putem pljuvačke, možda bi bilo korisnije da sarađujete sa svojim ljekarom da vam se testira progesteron kako bi vam objasnili rezultate testa, čak i ako je u pitanju krvni test. Najvjerovatnije ćete takođe imati i druge hormone testirane u isto vrijeme što vam može dati uvid u vaš hormonalni profil.

Kada treba da testirate nivo progesterona

Najprikladnije vrijeme za mjerenje serumskog progesterona je srednja lutealna faza (ili 7 dana nakon ovulacije, ili 7 dana prije očekivane menstruacije). Ovo je kada je najvjerovatnije da ćete uhvatiti vršni nivo progesterona. Ovaj dan će varirati u zavisnosti od dužine ciklusa žene (na primer, za ciklus od 28 dana, testiranje na progesteron 21 dana je prikladno; ali za ciklus od 35 dana, progesteron bi se idealno mjerio oko 28. dana).

Kako podržati nivoe progesterona

  1. Smanjite izloženost ksenohormonima

Postali smo društvo koje dominira estrogenom od svog viška estrogena u našoj hrani i okruženju.

Smanjite svoju izloženost izbjegavanjem ovih proizvođača ksenohormona:

Rastvarači i ljepkovi

Meso konvencionalno uzgojene stoke (neorgansko)

Auspuh

Skoro sva plastika

Petrokemijski dobijeni pesticidi, herbicidi i fungicidi

Emulgatori koji se nalaze u sapunima i kozmetici

PCD iz industrijskog otpada

  1. Vitex (konopljika) za hormonsku ravnotežu

Vitek (Chaste Tree Berri) konopljika je jedna od najmoćnijih biljaka za plodnost i menstrualno zdravlje žena. Postoje brojne studije i svedočenja o Vitek-u i njegovim efektima na tijelo. Jedan od razloga zašto je Vitek toliko efikasan i popularan je zbog njegove sposobnosti da balansira hormone, a da ne sadrži same hormone. Vitek podržava hormonsku ravnotežu u tijelu tako što utiče na osovinu hipotalamus-hipofiza-jajnici (hormonska povratna sprega), ispravljajući problem na samom izvoru.

Uputstvo za upotrebu

Kapsule: 1000 mg dnevno je preporučena količina za upotrebu. Uzmite vitek tokom cijelog mjeseca.

Tinktura: 90 kapi u vodi ili soku, prvo ujutru. Cijeli mjesec.

Za razliku od moćnih hormonskih ljekova, vitek djeluje polako na normalizaciju tijela. Maksimalne koristi se često postižu nakon 6-12 ciklusa sa vitekom.

  1. Koristite kremu sa prirodnim progesteronom

Prirodna krema sa progesteronom može pomoći da se dopuni nivo progesterona u vašem tijelu i vratite u stanje prirodne ravnoteže.

Prirodna krema sa progesteronom dolazi od biljnih masti i ulja zvanih diosgenin koji se ekstrahuje ili iz meksičkog divljeg jama ili soje. U laboratoriji diosgenin se hemijski sintetiše u molekularnu strukturu koja je identična stvarnom ljudskom progesteronu.

Farmakopeja Sjedinjenih Država (USP) označava priznati standard čistoće i snage. Ponekad se naziva “identičan ljudima” ili “bio-identičan” progesteron, što ga razlikuje od sintetičkih progestina ili gestagena.

Kako koristiti progesteronsku kremu

Utvrđeno je da je transdermalna primjena (preko kože) jedan od najefikasnijih načina korišćenja prirodnog progesterona. Apsorbuje se kroz kožu u osnovnu masnoću koja pomaže da se progesteron polako rastvori u krv. Ovaj način primjene pomaže da se progesteron „vrijeme oslobodi“ u krvotok. Da biste blisko oponašali progesteronski ciklus u tijelu, najbolje je koristiti kremu sa progesteronom dva puta dnevno.

Prirodna progesteronska krema se lako i brzo apsorbuje u tijelo kroz kožu u roku od nekoliko sekundi. Dakle, možete ga primijeniti praktično bilo gdje sve dok rotirate lokacije aplikacije.

Najbolja područja za primjenu su mjesta koja imaju kapilarni protok krvi kao što su:

Lice

Vrat

Gornji dio grudi

Grudi

Unutrašnjost ruke

Dlanovi ruku i stopala

Kada je u pitanju doza, više kreme ne znači bolje. Previše progesterona može izazvati hormonsku neravnotežu, baš kao što može i premalo progesterona. Opšta preporučena doza je 40 mg dnevno, podeljena na jednu aplikaciju od 20 mg ujutru i jednu aplikaciju od 20 mg uveče, tokom dvije nedelje prije menstruacije.

Upotreba progesterona treba da počne neposredno nakon ovulacije i da se završi kada počne menstruacija. Najbolji način da tačno znate kada početi sa progesteronskom kremom je praćenje ovulacije pomoću grafikona plodnosti. Najprecizniji način da utvrdite da li dolazi do ovulacije trebalo bi da odredite svoju bazalnu tjelesnu temperaturu. Kada se otkrije ovulacija, sledećeg dana bi se počela primjenjivati progesteronska krema.

Šta da radite ako zatrudnite

Kada zatrudnite, ostanite na progesteronu i obratite se svom ljekaru.

Indukovanje ovulacije pomoću progesterona

Dr Li je u svojoj ordinaciji imao veliki broj pacijenata koji nisu mogli da zatrudne jer nisu ovulirali. Dva do četiri mjeseca ih je naterao da koriste prirodni progesteron od 5. do 26. dana ciklusa (zaustavljanje 26. dana da bi došlo do menstruacije).

Korišćenje progesterona prije ovulacije efikasno je potisnulo ovulaciju. Posle nekoliko mjeseci ovoga, naterao ih je da prestanu da koriste progesteron. Ako su vam i dalje ostali folikuli, čini se da reaguju na nekoliko mjeseci potiskivanja sa entuzijazmom — uspješno sazrijevanje i oslobađanje jajeta.

Njegovi pacijenti, od kojih su neki godinama pokušavali da zatrudne, imali su veoma dobre rezultate začećem ovom metodom. Da biste saznali više o ovoj vrsti primjene, pročitajte knjigu dr Lija Šta vam ljekar možda ne kaže o premenopauzi.

Sprečavanje pobačaja i progesterona

Nizak progesteron tokom trudnoće može biti jedan od uzroka ponovljenih pobačaja. Progesteron je odgovoran za stvaranje zdravog okruženja u materici održavanjem sluznice materice. Takođe smanjuje šanse za stvaranje krvnih ugrušaka i imuni sistem koji reaguje na fetus kao da je strana supstanca. Progesteron je jedan od glavnih hormona trudnoće.

Ako smatrate da je ovo možda vaša situacija, razgovarajte sa svojim ljekarom ili zdravstvenim radnikom i testirajte nivoe hormona prije upotrebe progesterona, kao i povremeno tokom rane trudnoće kako biste bili sigurni da su vaši nivoi dovoljno visoki.

Studija iz 2017. objavljena u časopisu Fertility and Sterility otkrila je da je 59 žena koje su imale ponovljeni gubitak trudnoće (najmanje 2 prethodna gubitka), koje su koristile vaginalni mikronizovani progesteron u lutealnim fazama pre trudnoće nosile zdrave trudnoće.

Rad sa zdravstvenim radnicima je od pomoći jer oni mogu pomoći u praćenju vašeg hormonskog nivoa i određivanju najbolje doze oblika progesterona koji želite da koristite.

Pobrinite se da imate pri ruci najmanje dvije bočice prirodne kreme sa progesteronom ako je ovo vaš preferirani oblik, jer bi nedostatak mogao da izazove veliki pad progesterona što može izazvati početak menstrualnog ciklusa. Obratite se svom ljekaru ili babici kada zatrudnite kako bi mogli da prate nivoe progesterona tokom trudnoće.

Progesteron i PCOS

Progesteronska krema može pomoći da se suprotstavi dominaciji estrogena koja se javlja kod PCOS. Korišćenjem progesteronske kreme možete oponašati prirodni ciklus i pomoći tijelu da ponovo uspostavi sopstveni ciklus, uključujući ovulaciju. Dr Džon Li je vjerovao da bi sa progesteronskom kremom i promjenama specifične ishrane i vježbanja za PCOS, PCOS mogao da zastari.

Kako koristiti progesteron za PCOS

Postoje dva načina da se koristi progesteronska krema za PCOS. Prvi je ciklus suzbijanja. Da bi se suzbio ciklus, koristila bi se progesteronska krema u danima ciklusa 7-26. Ako nemate menstrualni ciklus, izabrali biste datum u svom kalendaru i označili ga kao dan 7. Potiskivanje ciklusa omogućava tijelu da se odmori zaustavljanjem ciklusa neoslobađanja jajnih ćelija i dominacije estrogena/androgena. Dr Džon Li predlaže korišćenje 60-100 mg progesteronske kreme dnevno tokom ciklusa supresije i da se ovo ponavlja 3-4 mjeseca za najbolje rezultate.

Uspostavite ciklus sa progesteronskom kremom

Da biste pomogli svom tijelu da stvori ciklus koji uključuje menstruaciju i ovulaciju, koristite kremu sa progesteronom 14. dana ciklusa i nastavite do 26. dana. Prestankom 26. dana nivoi progesterona će vam pasti, pomažući da započnete vaš menstrualni ciklus. Ako vaš ciklus ne počne, samo tretirajte svoj ciklus kao da ga imate i počnite ponovo 14. dana. Najbolje je da koristite kalendar kako biste mogli sve pratiti. Nakon 3 ili više mjeseci predlaže se da napravite pauzu od 1 mjesec da biste vidjeli da li je vaš ciklus sam počeo skakati.

Progesteron i endometrioza

Ako imate endometriozu, dr Džon Li preporučuje da koristite progesteron od 8. do 26. dana ciklusa, kako biste smanjili efekte estrogena na tijelo (estrogen stimuliše rast endometrijuma). Uzmite kratku nedelju odmora da osvježite svoje receptorske lokacije. Uspio je da kontroliše simptome u roku od šest mjeseci. Kada se pojave izbijanja endometrioze podnošljive, smanjite upotrebu na 14. dan dok ne počne vaš menstrualni ciklus.

Rezime

Zdravi nivoi progesterona su važni tokom začeća i trudnoće. Možete saznati da li su vaši nivoi tamo gde bi trebalo da budu tako što ćete se testirati. Ako otkrijete da su vam nivoi niski, postoji mnogo prirodnih načina za promovisanje zdravih nivoa progesterona kao što su:

  1. Smanjenje ksenohormona
  2. Korišćenje Vitek-a
  3. Nanošenje progesteronske kreme

Ako zatrudnite, nastavite da koristite kremu i odmah se obratite ljekaru ili babici.

Pišite nam [email protected]