Mock Cycles u IVF Procesu: Kome se Preporučuju i Koliko su Korisni?

Mock Cycles u IVF Procesu: Kome se Preporučuju i Koliko su Korisni?

Šta su mock cycles?
Mock cycles (probni ciklusi) su simulirani ciklusi unutar IVF (in vitro fertilizacija) procesa, gdje se imitira procedura pripreme materice za embrio transfer. Cilj je da se procijeni kako materica reaguje na određenu hormonsku terapiju, prije nego što se započne sa stvarnim IVF ciklusom.

Kome se preporučuju?
1. **Ženama sa složenom medicinskom istorijom:** Ako imate istoriju neuspješnih IVF ciklusa, endometriozu, adenomiozu, ili druge reproduktivne probleme, mock cycle može pomoći u optimizaciji vašeg tretmana.

2. **Ženama koje koriste donirane jajne ćelije ili embrione:** Probni ciklusi su korisni da bi se osiguralo da je materica u idealnom stanju za prihvatanje doniranog embriona.

3. **Starijim pacijentkinjama:** Kod žena u starijoj reproduktivnoj dobi, mock cycle može pomoći u prilagođavanju terapije kako bi se optimizovala priprema endometrijuma.

4. **Pacijentkinjama koje koriste zamrznute embrione:** Ako planirate transfer zamrznutih embriona, mock cycle pomaže u procjeni da li je materica pravilno pripremljena.

**Koliko su korisni?**
1. **Povećanje uspješnosti:** Mock cycles omogućavaju ljekarima da unaprijed identifikuju i prilagode protokol, čime se povećava šansa za uspješan embrio transfer.

2. **Personalizovana terapija:** Na osnovu rezultata mock cycle-a, terapija može biti prilagođena vašim specifičnim potrebama, što optimizuje pripremu endometrijuma za implantaciju.

3. **Smanjenje rizika od neuspjeha:** Mock cycles mogu identifikovati potencijalne probleme, kao što je neodgovarajuća debljina endometrijuma, i omogućiti pravovremenu korekciju.

Zaključak:
Mock cycles nisu obavezni za sve pacijentkinje, ali su veoma korisni za određene grupe, posebno one sa složenijom medicinskom istorijom ili specifičnim izazovima u procesu IVF-a. Razgovor sa vašim reproduktivnim stručnjakom može vam pomoći da odlučite da li bi mock cycle mogao značajno povećati vaše šanse za uspješan ishod IVF tretmana.