Budi mama IVFpedia

Budi mama IVFpedia

Pred vama je 17 faktora životnog stila infertiliteta i savjeti kako da poboljšate svoju plodnost

1.Nesanica – ili problemi sa spavanjem su uobičajeni neželjeni efekti liječenja neplodnosti. Vaš um je zauzet sa toliko stvari i možete biti emocionalno   podstaknuti. To je povezano sa stresom koji doživljavate. Međutim, dovoljno sna (7-8 sati) je ključni faktor tokom vašeg IVF putovanja. Popijte nekoliko šoljica čaja prije spavanja i prestanite da koristite elektroniku (telefone) najmanje sat vremena prije spavanja.

2.Zdrava ishrana – Pa, zdrava ishrana možda nije rješenje za svaki problem, ali nema sumnje da neke promjene u našim navikama u ishrani mogu da nam pomognu da održimo ili povećamo svoju plodnost. Nema tu nikakve magije: ako se kvalitetno hranite vaša jaja će biti zdravija.

3.Noćna smjena – Redovan rad u noćnoj smjeni može da vas izloži većem riziku od neplodnosti, vjerovatno zbog uticaja na proizvodnju hormona. Ako radite noćnu smjenu, pokušajte da se dovoljno naspavate kada ne radite.

4.Bezalkoholna pića, gazirana pića – Zamijenite sok ili bezalkoholna pića mineralnom vodom ili svježim sokom. Kada pokušavate da zatrudnite, trebalo bi da obratite više pažnje na svoju ishranu. Soda za piće, posebno ako je često pijete, može imati štetne efekte na vaše zdravlje uopšte, uključujući i plodnost. Uklanjanje iz ishrane je jednostavan način da poboljšate svoje zdravlje i svoju plodnost.

5.Vježbanje – Umjereno i redovno vježbanje može povećati vašu plodnost. Fizička aktivnost utiče na mnoge funkcije našeg tijela, uključujući i reprodukciju. Ipak, važno je napomenuti: ako vi ili vaš partner uzimate dodatne ljekove ili supstance kao dio vaše rutine vježbanja, obavezno potražite stručni savjet o njihovom uticaju na vašu plodnost.

6.Komunikacija – Komunikacija je ključ za rešavanje teških situacija u životu. Ovo je tvoje vrijeme! Baš ovdje i sada ! Razgovarajte jedni sa drugima o svojim osjećanjima i mislima. Ne pokušavajte da pretpostavite da vaš partner treba da zna kroz šta prolazite jer svaka osoba ima drugačiji pogled na svaku situaciju. Pomozite mu da jasno kaže vaše potrebe, želje i osjećanja kako biste mu dali priliku da vas podrži na najbolji način. Vjerujte mu, uradiće to dobro.

7.Vitamin D i sunčani dani – Studije su pokazale da žene sa višim nivoima vitamina D imaju značajno veću vjerovatnoću da zatrudne od IVF u poređenju sa ženama sa nižim nivoima? Većina ljekara opšte prakse i farmaceuta može da provjeri vaše nivoe vitamina D jednostavnim testom krvi. Vaše tijelo može dobiti vitamin D na dva načina: unosom mliječnih proizvoda i izlaganjem vaše kože sunčevoj svjetlosti! Koji je odličan izgovor za šetnju po sunčanom danu, zar ne?

8.Unos alkohola – Konzumacija alkohola može smanjiti plodnost i kod muškaraca i kod žena. Ali koliko je previše? Nekoliko povremenih pića neće štetiti vašoj plodnosti, ali neke studije su otkrile da konzumiranje čak i umjerene količine alkohola dnevno može značajno povećati rizik od neplodnosti. Izbjegavajte sva alkoholna pića u roku od 4 mjeseca od ciklusa liječenja plodnosti.

9.Radite više što vas čini srećnim – Uradite više onoga što vas čini srećnim! Život je kratak i moramo uživati u svakom njegovom trenutku. Ostavite sve po strani ono negativno iskustvo koje ste imali i fokusirajte se na stvari zbog kojih se osjećate dobro i nastavite!

10.Hemikalije i ljepota – Veoma je važno da pokušate da smanjite nepotrebne hemikalije dok pokušavate da zatrudnite. Na primjer, lak za nokte može da sadrži toluen, koji utiče na centralni nervni sistem i izaziva reproduktivne probleme. Konsultujte se sa svojim ljekarom prije nego što započnete ili nastavite sa bilo kojim tretmanom ljepote kako biste bili sigurni da ste bezbjedni. Sjaj dobijate od sreće!

11.Praćenje menstruacije – Važan zadatak tokom pripreme za liječenje neplodnosti je praćenje menstruacije. Što više znate o svom menstrualnom ciklusu i njegovim karakteristikama, više informacija možete dati svom ljekaru. Dostupne su mnoge mobilne aplikacije, tako da sve informacije možete imati pri ruci u bilo kom trenutku. Što duže pratite svoj ciklus, to ćete imati više podataka.

12.Veza – Uzajamno razumijevanje i otvorena komunikacija u vezi su ključni faktor na vašem putu vantjelesne oplodnje. Nikada ne zaboravite da niste sami. Morate raditi kao tim sa svojim partnerom.

13.Hodanje – Umjerena fizička aktivnost, šetnja može učiniti čuda za vaše zdravlje. Ima pozitivan uticaj na funkcije vašeg tijela i može vam pomoći da ublažite stres i razbistrite um. Ako se pripremate za IVF tretman, odlična je ideja da redovno šetate kao dio vaše svakodnevne rutine.

14.Zubar – Vrijeme je da posetite svog zubara! Ako niste redovan posjetilac zubara, sada je vrijeme da vam to postane navika. Trudnoća čini čudne stvari vašim zubima i ustima. Vaš stomatolog može da vas pripremi za ono što možete da očekujete i da se uvjeri da su vaša usta u što je moguće boljem stanju prije nego što vam hormoni zaista polude.

15.Voda – Pobrinite se da vi i vaš muškarac pijete puno vode. Voda vam pomaže da održite sluz grlića materice i ima pozitivan efekat na proizvodnju sperme vašeg muškarca. Kako znate da li pijete dovoljno vode? Ako je urin tamno žute boje, potrebno je da pijete više.

16.Intimnost i povezanost – Neophodno je da svoju vezu sa ljubavlju držite van ove teme. Ponekad ćete se osjećati preopterećeno da pričate samo o procesu plodnosti. Možete se vratiti u stara vremena kada ste počeli da izlazite, ali možete zajedno pronaći neke nove aktivnosti. Neophodno je razdvojiti seksualnost od plodnosti do intimnosti.

17.Seksualni stres – Pokušaj začeća može uticati na vaše zdravlje, tijelo, um i seksualni život. Prvi put kada se uzbudite da vodite ljubav zbog “slučaja bebe”. Nakon što mjesecima pokušavate, možete biti više frustrirani nego što uzbuđuje. Ako zadržite seks samo ono vrijeme kada ga morate imati, možete završiti sa napetošću u cjelokupnoj vezi. Čuvajte sebe, čuvajte svoju vezu!

KONTAKT INFORMACIJE

[email protected]

Budite sigurni i ostanite zdravi. Bebi snovi se ostvaruju!

#fertility #ivf #ivfMontenegro #ivfstruggles #ivfsupport #ivfsuccess #baby #ivfbaby #ivfsupport

🅿🅾🆂🆃🅰🅽🅸   🆁🅾🅳🅸🆃🅴🅻🅹