COVID-19, Zika virus, grip i druge zarazne bolesti

COVID-19, Zika virus, grip i druge zarazne bolesti

Vaša bezjbjednost je naša najveća briga.

Mi u Fondaciji želimo da osiguramo da svi naši poštovaoci ostanu zdravi. Ovaj članak je dizajniran da bude izvor za vas i da odgovori na zabrinutost u vezi sa rizicima od zaraznih bolesti u vezi sa procedurama vantjelesne oplodnje i zdravom trudnoćom.
Sve trudnice i žene koje razmišljaju o trudnoći se snažno podstiču da se vakcinišu protiv virusa.

Svaki postupak vantjelesne oplodnje i sama trudnoća predstavljaju ozbiljne zdravstvene rizike, uključujući značajne promjene ili čak gubitak za majku i dijete. Osnovni zdravstveni problemi prisutni prije trudnoće, kao što su dijabetes ili hipertenzija, povećavaju vjerovatnoću takvih rizika kada se trudnoća postigne. Zbog toga bi za sve žene najsigurniji način djelovanja bio da nikada ne nastave pokušaje i ostvare trudnoću. Međutim, kako je trudnoća željeno stanje za mnoge, žene koje žele da nose i rode dijete rutinski prihvataju rizike trudnoće.

Svijet u kome svi mi postojimo dom je mnogih oblika bakterija i virusa koji mogu izazvati značajne probleme ili čak smrt ljudskim bićima. Nedavni primjer ove činjenice visokog profila je uticaj COVID-19 na svjetsko stanovništvo, koji je zarazio milione i ubio stotine hiljada.

Pored rizika od ovakvih zaraznih bolesti po zdravlje svih ljudi, žene koje ulaze u procedure vantjelesne oplodnje i ostvarene trudnice imaju povećanu vjerovatnoću za ozbiljne zdravstvene probleme ili gubitke. Stanje trudnoće dovodi do promjena u imunološkom sistemu (dio vašeg tijela koji se bori protiv infekcija) koje zapravo mogu da pogoršaju ishod nekih zaraznih bolesti kao što su SARS (teški akutni respiratorni sindrom) ili grip (grip), od kojih su koronavirusi poput COVID-19. Potpuni efekat COVID-19 na trudnoću trenutno nije poznat. Stoga, COVID-19 može, ali i ne mora, imati veću vjerovatnoću da zarazi trudnice i može, ali ne mora biti teži u trudnoći. Pored toga, nejasno je da li se COVID-19 može prenijeti na bebu u razvoju tokom trudnoće ili može uticati na bebu na druge načine (tj. kroz visoku temperaturu).

Stoga se trudnice smatraju rizičnom populacijom za COVID-19 i druge ozbiljne zarazne bolesti. Iz tog razloga, najsigurniji način za žene da postupe kada postoji mogućnost izlaganja bilo kojoj ozbiljnoj zaraznoj bolesti (uključujući COVID-19, gripu ili Zika virus) jeste da izbjegnu trudnoću dok ovaj rizik od izlaganja više ne postoji.

U nastavku sledi kratko objašnjenje različitih uobičajenih zaraznih bolesti kojima buduće trudnice mogu biti izložene i zaražene tokom trudnoće.

COVID-19

COVID-19 je uzrokovan virusom koji je veoma zarazan i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ili smrti. Potpuni efekat COVID-19 na trudnoću trenutno nije poznat. Stoga, COVID-19 može, ali ne mora biti teži u trudnoći. Pored toga, nejasno je da li se COVID-19 može prenijeti na bebu u razvoju tokom trudnoće. Međutim, ako se trudnica zarazi COVID-19 i počne da ima ozbiljne zdravstvene probleme, kao što je otežano disanje, to jasno uvodi stres u trudnoću i povećava šanse za loš ishod, uključujući ozbiljne povrede ili smrt majke ili djeteta. Stoga, pokušaj trudnoće u okruženju COVID-19 za koje je dokumentovano da je prisutan u opštoj populaciji predstavlja rizik. Iz tog razloga, najsigurniji način za žene da postupe kada postoji mogućnost izlaganja COVID-19 jeste da izbjegnu trudnoću dok ovaj rizik od izloženosti više ne postoji.

Profesionalno društvo, ASRM (Američko društvo za reproduktivnu medicinu) je zvanično preporučilo da žene ne započinju nove tretmane plodnosti uključujući:

Selektivna hirurgija

IUI (intrauterina oplodnja)

IVF (vantjelesna oplodnja)

FET (transfer zamrznutih embriona)

Dok nacionalni odgovor na COVID-19 ne bude zaustavljen, postoji šansa da bilo koja zdravstvena ustanova, uključujući IVF kliniku ili laboratoriju, može biti zatvorena zbog izloženosti COVID-19. Ovo može dovesti do otkazivanja bilo kog ciklusa liječenja plodnosti u bilo kom trenutku ciklusa, uključujući prekid rastućih embriona prije nego što se zamrznu.

Sve žene koje razmišljaju o trudnoći se podstiču da istraže veb lokaciju CDC-a i prate njihove preporuke u vezi sa COVID-19: https://vvv.cdc.gov/coronavirus.

Zika virus

Zika virus je virus koji postoji decenijama u određenim djelovima svijeta, kao što su Filipini. Virus prenose komarci. Muškarci koji su zaraženi virusom takođe mogu prenijeti virus svojoj partnerki seksom. Kod većine ljudi koji su zaraženi virusom Zika, simptomi su blagi i često se ne primjećuju. Međutim, kod trudnica koje su zaražene virusom Zika, beba koja raste u majci može razviti teške urođene mane, uključujući oštećenje mozga. Poslednjih godina virus se proširio na djelove Sjeverne i Južne Amerike pa čak i ostatka svijeta. Čak su zabilježeni slučajevi virusa Zika u razvijenim djelovima Sjedinjenih Država, uključujući Floridu i Teksas. CDC (Centar za kontrolu bolesti) razvio je savjete za putovanja za žene ili njihove partnere koji su putovali u područja pogođena virusom Zika. Ove preporuke se obično ažuriraju. Sve žene koje razmišljaju o trudnoći se podstiču da istraže veb lokaciju CDC-a i prate njihove preporuke u vezi sa minimiziranjem Zika virusa: https://vvvnc.cdc.gov/travel/page/zika-information

Influenca

Grip (grip) je uobičajen virus, često koronavirus poput COVID-19. Neki pojedinci koji su zaraženi gripom će imati ozbiljne zdravstvene probleme uključujući ozbiljne povrede ili smrt. Veća je vjerovatnoća da će trudnice imati ozbiljne zdravstvene probleme kada su zaražene gripom u poređenju sa ženama koje nisu trudne. Poznato je da vakcina protiv gripa smanjuje šanse za ozbiljne komplikacije povezane sa gripom. Iz tog razloga, sve trudnice i žene koje razmišljaju o trudnoći se snažno podstiču da se vakcinišu protiv gripa svake godine.

Hepatitis B i C, sifilis, varičela i drugi

Hepatitis B i C, sifilis i varičela (varičele) su primjeri infekcija koje imaju ozbiljne zdravstvene komplikacije, posebno u trudnoći. Druge infekcije koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme u trudnoći su boginje, zauške i rubeola. Iz tog razloga poželjno je pacijente testirati na ove bolesti i/ili imunitet; i svim ženama koje razmišljaju o trudnoći se snažno preporučuje da dobiju sledeće vakcine prije pokušaja trudnoće ako već nisu imune: TDAP, MMR, Varicella.