Da li imate ove važne testove koji utiču na vašu plodnost?

Da li imate ove važne testove koji utiču na vašu plodnost?

Vjerovatno ste do sada bili kod svog doktora, ili možda čak i kod specijaliste za plodnost, i uradili ste nekoliko testova. Možda ste dobili dijagnozu kao što je smanjena ovarijalna rezerva (DOV), loš kvalitet jajnih ćelija, prerano zatajenje jajnika (POF) ili PCOS.  Ili vam je možda postavljena dijagnoza neobjašnjive neplodnosti. Ako je tako, iako vam je bilo drago čuti da nisu mogli pronaći ništa loše, i dalje se pitate zašto ne zatrudnite.  Ili je možda vaš doktor samo pretpostavio da su vaša jajašca loša ako ništa ne mogu da pronađu i prikačio je to na vaše godine. Iako vaša dijagnoza ili nedostatak istih mogu ili ne moraju biti od pomoći, to ne znači da:
1) ne možete ništa učiniti po tom pitanju i
2) da možda nemate nikakve veze s činjenicom da niste  zatrudnjeli.
Naravno, sa 40+ godina niste tako plodni kao sa 20, ali mnoge žene imaju zdrave bebe i u 40+-im.  Možda nećete zatrudnjeti jer vam možda nedostaje gvožđe ili vitamin D. U zavisnosti od toga koliko je vaš ljekar bio opsežan, možda će vam trebati dodatna testiranja da biste riješili zagonetku o neplodnosti. Često je samo pitanje uzimanja dodataka prehrani.
Evo nekoliko testova koje preporučujem da uradite:

MTHFR Faktor
Većina žena ne zna da li su pozitivne na genetsku mutaciju zvanu MTHFR. Ako jesu, onda ne mogu razgraditi folnu kiselinu koja uzrokuje povišene nivoe homocisteina. Ovo je opštepoznati faktor rizika koji doprinosi ponovnom gubitku trudnoće, preeklampsiji, neplodnosti, Downovom sindromu i drugim ozbiljnim problemima vezanim za trudnoću.  40% populacije je pozitivno na MTHFR. 70% žena s dijagnozom neplodnosti je pozitivno na MTHFR. Kao rezultat toga, preporučujem da svi uzmu MTHFR-sigurne prenatalne. Preporučujem da se testirate na MTHFR gen. Ako ne možete da se testirate preko svog doktora, postoji nekoliko kompanija na mreži, kao što je livinggenes.com, gde se možete testirati od kuće. Ako ste pozitivni, dajem dodatne preporuke za suplemente u Protokolu podrške MTHFR u svom Vodiču za besplatne dodatke za plodnost.

Vitamin D
Nizak nivo vitamina D može uzrokovati neplodnost kod muškaraca i žena, pobačaje i mnoge druge zdravstvene probleme. To je čest i ozbiljan problem, ali ga je vrlo lako testirati i liječiti. *85% žena sa PCOS-om ima manjak vitamina D!
Markeri upale – Mnoga istraživanja su pokazala da je upala u korijenu PCOS-a, endometrioze i neplodnosti, pa čak i muške neplodnosti.

Gvožđe
Nedostatak gvožđa povezan je sa neplodnošću, pobačajem, bebama niske porođajne težine, prevremenim porođajem, postporođajnom depresijom i nedostatkom gvožđa kod novorođenčadi. Imala sam pacijentkinje koje su zatrudnele ubrzo nakon što su jednostavno dodale gvožđe svom dnevnom režimu.

Štitna žlijezda
Hipotireoza je izuzetno česta i doprinosi neplodnosti i pobačaju. Vaši nivoi TSH bi trebali biti između 1,0-2,0 da biste zatrudnjeli. Žene sa endometriozom imaju povećan rizik od hipotireoze. Takođe je vrijedno napomenuti da su mnoge žene sa ovim stanjima takođe MTHFR pozitivne. I endometrioza i Hashimoto mogu ostati nedijagnosticirani. Gotovo svi slučajevi hipotireoze u Evropi i SAD-u su posljedica autoimunog stanja, a ne nedostatka joda.  (nedostatak lodina je češći u zemljama u razvoju.)
Možete imati autoimunu hipotireozu bez pozitivnog testa na antitijela štitnjače. Nakon što ste bili pozitivni, već ste u poodmakloj fazi.

Osjetljivost na hranu
Alergije na hranu doprinose upalnim i autoimunim stanjima, kao što su hipotireoza i endometrioza. Možete ili eliminirati sve namirnice za koje sumnjate da mogu izazvati upalni odgovor, ili se možete testirati kako biste potvrdili koje od njih zaista šteti vašoj plodnosti.

Vaginalne bakterije
Bakterijska vaginoza, ureaplazma i mikoplazma mogu onemogućiti spermu da preživi i oplodi vaš embrion. Ako je pozitivan, možete uzeti antibiotik i slijediti preporuke doktora za suplemente za održavanje zdravog vaginalnog okruženja. Uskoro suplementi će biti dostupni na aplikaciji “Budi mama”.

STDs
Klamidija je najčešći uzrok neplodnosti. Može biti asimptomatski. Čak i ako ste godinama sa istim partnerom, isplati se uraditi ovaj jednostavan test. Ako se ne liječi, klamidija se može širiti i inficirati druge djelove ženskog reproduktivnog sistema, posebno matericu i jajovode, što može dovesti do upalne bolesti karlice (PID). Ako vaš ginekolog ne može prepisati uradite ih privatno. U inostranstvu online možete naručiti uraditi vratiti na adresu i u roku samo od nekoliko dana dobijete rezultate na vaš mail. Ako ste zainteresovani mozemo vam podijeliti link za narudzbu ostavite poruku u DM profila.