Da li IVF iz prirodnog ciklusa može biti uspješan?

Da li IVF iz prirodnog ciklusa može biti uspješan?

Koji je prosječan broj pacijenkinja koje uspiju sa prirodnim vantjelesnim ciklusom?

Prirodni ciklus je gotovo isti kao stimulisana vantjelesna oplodnja, ali bez upotrebe ljekova koji stimulišu jajnike da proizvode više jajnih ćelija. Koje su prednosti i mane prirodnog ciklusa vantjelesne oplodnje? Da li je vantjelesni ciklus bez stimulacije nešto o čemu treba razmisliti? Šta pacijentkinje mogu da misle o takvom rešenju?

Odgovor:Dr Raul Olivares,

Ginekolog, medicinski direktor i vlasnik vantelesne oplodnje u Barseloni
Prirodna vantjelesna oplodnja je uspješna, ali ne toliko. Prema našem mišljenju, to je nešto što bi trebalo ograničiti na vrlo specifične slučajeve, a nažalost, većina prirodnih vantjelesnih oplodnji radi se u slučajevima u kojima su rezultati vrlo loši. Prvi rizik je taj što su šanse da ne dobijete jajne ćelije posle prirodne vantjelesne oplodnje vrlo velike. Neke grupe opisuju do 50% svojih kolekcija u kojima ne dobijaju jaja ili jaja nisu dobrog kvaliteta. Samo radimo sa jednim jajetom, možete proći kroz različite cikluse i pokušati da sakupite 5 ili 6 jaja za 5 ili 6 mjeseci bez upotrebe hormona, ali još jednom ne vidim poentu jer jaja ne idu da biste bili kvalitetniji u poređenju sa onima koje možete dobiti u stimulaciji, a morate imati na umu da vrijeme prolazi. U slučajevima u kojima ulažete 6-8 meseci, posebno kada imate više od 40 godina, kvalitet jajašaca koja možete dobiti u 6. ili 7. ciklusu može biti zaista gori od onih koje dobijete u prvom pokušaju.

Prema tome, po mom mišljenju, prirodni ciklus je koristan samo kod mladih djevojčica koje ne reaguju na standardnu stimulaciju. Davanje ljekova biće gubljenje vremena i novca jer u ovim slučajevima, posebno pacijenti mlađi od 37-38 godina, kvalitet jajeta i šanse za dobijanje tog jajeta mogu biti dobri. Imaju vremena da investiraju, da prođu kroz različite cikluse.

Mnogo studija potvrđuje da je broj sakupljenih jajašaca direktno povezan sa akumuliranom stopom uspjeha ciklusa, a tada, na primjer, pacijenti koji proizvode preko 15 jajašaca imaju do šest puta veće šanse za rođenje djeteta od onih koji daju 3 jaja.

Po mom mišljenju, nema kontraindikacija za pokušaj stimulisanja pacijentkinja i pokušaj dobijanja što više jajašaca. Što više jaja dobijemo, više embriona ćemo imati, veće su šanse da ta pacijentkinja završi sa bebom.

Da li je IVF prirodni ciklus uspešan?

Odgovor:Harri Karpouzis, doktor medicine, MRCOG, DIUE

Ginekolog, osnivač i naučni direktor IVF Pelargos Fertiliti Group
Varijacija vantjelesne oplodnje je prirodna vantjelesna oplodnja. Kad kažemo prirodna vantjelesna oplodnja, mislimo na vantjelesnu oplodnju u prirodnom ciklusu, što znači da nadgledamo razvoj folikula, a kada je folikul spreman, pokrećemo ovulaciju i obično sakupljamo jedno jaje. Šanse za uspjeh kao opšte pravilo u prirodnoj vantjelesnoj oplodnji su manje nego u vantjelesnoj oplodnji sa ljekovima.

Da li ima smisla to učiniti? Da ima kod mladih djevojaka. Obično, naravno, prirodna vantjelesna oplodnja igra ulogu kada osoba ne može uzimati injekcije, ljekove za stimulisanje jajnika iz medicinskih razloga. Ponekad se poluprirodna vantjelesna oplodnja, što znači da uzimate samo neke tablete koje izazivaju ovulaciju, može koristiti kod žena sa vrlo lošom rezervom jajnika. Kao opšte pravilo u vantjelesnoj oplodnji, ne možete dobiti više jajnih ćelija od broja folikula koje vidite drugog dana ciklusa na početnom ultrazvuku.

Recimo da žena ima vrlo lošu rezervu jajnika i da ima samo jedan ili dva folikula. U ovom slučaju nema smisla plaćati ljekove jer čak i ako žena uzme vrlo visoku dozu ljekova i plati sve ove ljekove, neće moći da dobije više od jednog ili dva jaja. Dakle, u takvim slučajevima prirodni ciklus ili ponovljeni prirodni ciklusi imaju smisla. Možete polako početi sakupljati po jedno jaje ili dva jaja istovremeno sa dvostrukom stimulacijom, tako da će vantjelesna oplodnja koja se odvija jedna za drugom do kraja možda dobiti nekoliko jajnih ćelija koja ne biste mogli dobiti da imate više ljekova u jednoj vantjelesnoj oplodnji.

Prirodna vantjelesna oplodnja ima smisla. Prvo, smanjuje i čini šanse za hiperstimulaciju nulom, ali u posebno odabranim slučajevima može čak imati i koristi. Nije uobičajena stvar koju bismo uradili za bilo koji slučaj. Generalno, šanse za uspjeh sa prirodnom vantjelesnom oplodnjom u poređenju sa vantjelesnom oplodnjom sa ljekovima kod žene koja ima puno folikula veće su kada govorimo o vantjelesnoj oplodnji sa ljekovima.

?Zajedno na putu do beba!?