Da li ste znali da možete poboljšati i povećati plodnost cervikalne sluzi i time poboljšati šanse za začeće?

Da li ste znali da možete poboljšati i povećati plodnost cervikalne sluzi i time poboljšati šanse za začeće?

Da, možete povećati plodnost cervikalne sluzi pomoću nekoliko jednostavnih savjeta.
Ženski grlić materice tokom plodnih dana izlučuje tečnost koja neposredno prethodi ovulaciji i naziva se plodna cervikalna sluz. Igra glavnu ulogu u koncepciji. Podsjeća na bjelance i služi kao idealno okruženje za spermatozoide da putuju iz vagine žene i uđu u njenu matericu, a zatim do jajovoda da bi oplodili jajnu ćeliju.

Generalno, žene koje ostanu trudne lako bez ikakvih problema, često ni ne primijete bijelu cervikalnu sluz. Za one žene koje imaju vrlo malo cervikalne sluzi ili je uopšte nemaju, začeće može biti izuzetno teško. Ponekad, puno cervikalne sluzi ne vodi računa o svim problemima plodnosti, jer može biti previše gusto da bi se spermatozoidima omogućilo da lako prodru u grlić materice.

I na kraju, cervikalna sluz takođe može biti neprijateljska prema spermi ako je visoko kisjela.

Spermi je potrebno okruženje cervikalne sluzi da bi duže ostala aktivna u reproduktivnom traktu. Što duže cervikalna sluz ostane tokom ovulacije, veće su šanse za začeće. Uz obilje bistre i žilave cervikalne sluzi, spermatozoidi imaju dovoljno hrane i mogu brže plivati da dođu do jajašca u zdravijem okruženju. Ako žene imaju puno seksa sa obiljem plodne sluzi, mogu ovulirati i šanse za začeće se znatno povećavaju.

Savjeti za povećanje plodnosti cervikalne sluzi!

1. Pijte puno vode

Cervikalna sluz sadrži 90% vode. Pijući osam čaša vode dnevno, žene mogu postići pravi nivo kvalitetne cervikalne sluzi. Ako ne voda, zeleni čaj je takođe dobra opcija, mada njegova efikasnost još uvijek nije poznata.

2. Koristite lijek za iskašljavanje – protiv kašlja

Ako žena ima gustu cervikalnu sluz, uzimanje lijeka protiv iskašljavanja protiv kašlja može pomoći da se razrijedi. Uvjerite se da koji god sirup za kašalj popijete, sadrži aktivni sastojak, guaifenesin. Uzmite ga samo nekoliko dana prije ovulacije i ne više od preporučene dnevne doze koja je odštampana na pakovanju sirupa.

3. Jedite tamno zeleno povrće

Da bi spermatozoidi uspijevali, potrebno je alkalno okruženje. U zavisnosti od alkalnosti ženskog tijela, žena će imati odgovarajuću alkalnost u svojoj cervikalnoj sluzi. Za alkalnost u tijelu žene, ona treba da jede alkalnu hranu koja je dobra za spermu i opšte zdravlje. Sadrži ih tamnozeleno povrće, kao što su luk, limun, pasulj i bademi.

4. Pijte sok od grejpa

Žene uglavnom imaju bogatu plodnu cervikalnu sluz nakon unošenja soka od grejpa svakog dana nedelju dana prije ovulacije. Ovaj sok ne samo da povećava količinu cervikalne sluzi, već i njegovu teksturu, omogućavajući mu da se kreće da bi dovoljno lako došao do ćelija sperme. Grejpfrut je takođe alkalne prirode, što nakon varenja može učiniti sluz pogodnom prema spermi.

5. Jedite šargarepu

Šargarepa ima obilje beta-karotena, koji pomaže u stvaranju vitamina A u tijelu. Nizak nivo vitamina A znači da žena ima nizak nivo cervikalne sluzi. Jedući hranu bogatu vitaminom A, žene mogu poboljšati svoj kvalitet, količinu i zapreminu cervikalne sluzi. Šargarepa se može jesti sirova ili će takođe pomoći napitak od soka od šargarepe.

6. Hrana koju treba dodati vašoj ishrani

Dodavanje lucerke vašoj prehrani čini je alkalnijom, što omogućava detoksikaciju. Kada je tijelo visoko alkalno, vagina je idealna za spermu. Lucerka takođe pomaže uravnoteženju estrogena i stimuliše ovulaciju. Jedući karanfilić svježeg i sirovog bijelog luka uoči ovulacije, žene mogu imati obilje cervikalne sluzi.

7. Koristite ulje noćurka

Dodatak ulja noćurka pomaže u razređivanju cervikalne sluzi i povećava njenu količinu. Stimuliše proizvodnju prostaglandina. S obzirom da je sperma sastavljena od prostaglandina, vagina je idealno okruženje za spermu. Međutim, kada žena ovulira, mora prestati da uzima ulje noćurka ili će iritirati matericu.

Neophodno je imati idealno okruženje za povećanje cervikalne sluzi, podjednako je važno imati dovoljno količine za ovulaciju. Gore navedena sredstva ženama mogu olakšati začeće.
Tim Fondacije ?