Dominacija estrogena i šta možete da uradite povodom toga

Dominacija estrogena i šta možete da uradite povodom toga

Dominacija estrogena je kada u vašem sistemu ima više estrogena nego što je potrebno, a ovaj višak estrogena može uzrokovati probleme sa plodnošću.

Ovo se može pokazati kao PCOS, fibroidi materice, endometrioza ili ciste jajnika.

Čak i nenormalno jak protok ciklusa (krvarenje) može biti pokazatelj dominacije estrogena.

Ali generalno, svaki put kada postoji višak rasta u reproduktivnom sistemu – kao što su fibroidi materice – estrogen stimuliše taj rast.

Šta uzrokuje dominaciju estrogena?

Uobičajeni osnovni uzrok dominacije estrogena je izlaganje ksenohormonima.

Dakle, šta su ksenohormoni?

Ksenoestrogeni su “strani” estrogeni, supstance koje su dovoljno bliske molekularnoj strukturi estrogenu da se mogu vezati za mjesta receptora estrogena sa potencijalno opasnim ishodima. – Mosbijev vodič za zdravlje žena, 2007

I nažalost, živimo u svijetu prepunom hemikalija poput ovih.

Neki od njih su ksenoestrogeni – što znači da djeluju kao estrogen u našem tijelu i stimulišu naše receptore estrogena sa veoma jakim estrogenim efektom.

Odakle dolaze ksenohormoni?

Ksenoestrogeni se nalaze u mnogim stvarima kojima smo svakodnevno izloženi (kao što su njega kože, proizvodi za čišćenje, njega kose, itd.)

Znamo da bi ovo moglo zvučati zabrinjavajuće, ali nemojte se previše opterećivati. Svi ovi proizvodi imaju izuzetno efikasne alternative i prelazak sa ovih proizvoda je samo jednostavna promjena životnog stila.

Proizvodi za čišćenje

Mnogi proizvodi se reklamiraju kao „bezbjedni“ i „sasvim prirodni“, ali da li su zaista toliko bezbjedni, posebno kada je u pitanju plodnost i zdravlje porodice?

Pakovanja su lijepa, a etikete pametne, ali što više kopate, više ćete saznati da su mnoge hemikalije u glavnim sredstvima za čišćenje ksenoestrogeni i da mogu da oponašaju hormone u našem tijelu.

Pored negativnog uticaja na hormonsko i reproduktivno zdravlje, mnogi uobičajeni proizvodi za čišćenje u domaćinstvu mogu dovesti do zdravstvenih problema kao što su iritacija očiju i grla, glavobolja, respiratorni problemi, alergijske reakcije, pogoršana astma, a možda čak i rak!

Njega kože i šminka

Postoje uobičajena jedinjenja u proizvodima za njegu kože i šminke koja takođe oponašaju estrogen. Ovo je ključno da znate jer su to proizvodi koje koristite na konzistentnoj osnovi.

Dobra vijest je da je industrija prirodne šminke i njege kože sada prepuna alternativa koje rade jednako dobro (ako ne i bolje od) drugih poznatih brendova.

Kreme za sunčanje

Krema za sunčanje je još jedan proizvod koji je često pun jedinjenja koja oponašaju estrogen. Pošto se apsorbuje kroz kožu, važno je odabrati prirodne kreme za sunčanje.

BPA u plastici

Naborana plastika (poput boca sa vodom sa benzinske pumpe) i meka plastika (kao što je Tuppervare koji stavite u mikrotalasnu) često sadrže BPA.

BPA je još jedna hemikalija koja oponaša estrogen, tako da je važno da se držite dalje od ovih vrsta plastike koliko god možete.

Takođe možete izbeći BPA tako što ćete kupiti flaše za vodu za višekratnu upotrebu i ne peći hranu u mikrotalasnoj u plastičnim posudama.

Pesticidi

Ključni deo u balansiranju vaših hormona je izbjegavanje pesticida kao što je glifosat, koji se najčešće koristi.

Da biste to uradili, treba da jedete što je više moguće organski i izbjegavate upotrebu herbicida ili pesticida u svom dvorištu. Takođe, obavezno operite svoje proizvode kako biste uklonili sve pesticide ili herbicide koji su prskani na njih.

(Organska hrana je posebno važan dio ovoga, ali ćemo se malo više baviti specifičnostima ishrane.)

Proizvodi za njegu žena

Pamuk koji se koristi za izradu tampona i uložaka uglavnom nije organski uzgojen, osim ako nije drugačije označeno. Pamuk je jedan od najjače prskanih usjeva u Sjedinjenim Državama.

Srećom, postoje i druge opcije koje možete koristiti kao diva šolje (menstrualne šoljice) i platneni jastučići za višekratnu upotrebu. Korišćenje ovakvih alternativa je dobar način da se osigura da ne izlažete veoma upijajuće tkivo ksenoestrogenima.

Kako pomoći svom tijelu da uravnoteži hormone i izbaci ksenoestrogene

Koristite fitoestrogene biljke 

Znamo; ovo zvuči kontraintuitivno. Zašto bi koristili biljke koje imaju estrogenski efekat?

Pa, fitoestrogeni su nevjerovatno brzi u dolasku do naših estrogenskih receptora. Ovo je ključno jer imaju mnogo manji stimulativni efekat od drugih ksenoestrogena.

Evo nekoliko najboljih biljaka za ovu svrhu:

Crvena djetelina

Alfalfa

Sladić korijen

I da, mi zaista želimo da naš sopstveni estrogen preuzme ta receptorska mjesta.

Ali ako već imate dominaciju estrogena, uzimanje fitoestrogenog bilja je dobar način da budete proaktivni.

Čišćenje plodnosti

Čišćenje plodnosti je odličan način da se podrži prirodna sposobnost jetre da se oslobodi toksina – uključujući ksenoestrogene.

To je nešto što tijelo prirodno radi, ali čišćenje plodnosti pomaže vašem tijelu da bude efikasnije u ovom zadatku.

Jedite zdravu ishranu

Ishrana za plodnost – što znači isključivanje prerađene hrane i uključivanje više cijelih namirnica – je dobro mjesto za početak. A važan dio ovoga je dobijanje dovoljno vlakana. To je zato što vlakna pomažu vašem tijelu da se oslobodi viška estrogena.

Neke posebno korisne namirnice koje treba uključiti u svoju ishranu su:

Mahunarke

Laneno sjeme

Čia sjemenke

Osim toga, ključno je da jedete organski što više možete. Ovo vam pomaže da izbjegnete bilo kakve pesticide sa efektima sličnim estrogenu.

Bilje koje može pomoći u dominaciji estrogena

Maca

Maca je nježna tonik biljka koja podržava endokrini sistem. Možete ga nabaviti u kapsulama, prahu i tinkturama.

DIM

Ovo je prirodno jedinjenje koje se nalazi u povrću krstaša.

Pomaže tijelu da brže izbaci “loš” estrogen – a uzimanje u obliku suplemenata pomaže da se ubrza taj proces.

The Takeavai

Kada počnete da koristite ove savjete, negativni simptomi koje osjećate dominacije estrogena će početi da se smanjuju.

Na primjer, ako imate endometriozu, mogli biste osjetiti manji intezitet bolova i upale. Ili, ako imate akne povezane sa hormonima, vaša koža može početi da se čisti.

 

Iznad svega, nemojte biti preopterećeni. Prihvatite ove nove promjene u načinu života i znajte da će vam vaše tijelo dugoročno zahvaliti.

Ako želite da znate najbolje mjesto da počnete da pomažete svom tijelu da smanji višak hormona i estrogena, toplo preporučujemo da preuzmete Vodič za čišćenje do plodnosti koji imamo za vas kako biste mogli da počnete da podržavate svoju hormonsku ravnotežu već danas!

Više informacija možete dobiti kontaktom na mail [email protected]