ERA test- nova metoda u liječenju steriliteta

ERA test- nova metoda u liječenju steriliteta

Prema kliničkim ispitivanjima, ovaj test donosi uspjeh kod preko 80 odsto kod žena koje su imale jedan ili više neuspjelih postupaka vantjelesne  oplodnje, kao i kod žena koje prvi put ulaze u postupak liječenja steriliteta kako bi značajno povećale šanse, nakon prvog pokušaja vantjelesne oplodnje.

ERA test je uveo i značajno povećanje procenta uspješnosti vantjelesne oplodnje kod svih starosnih grupa.

Riječ je o savremenoj dijagnostici koju je razvila i patentirala prestižna španska genetska laboratorija IGENOMIX sa čuvenim profesorom Karlosom Simonom, nakon više od deset godina istraživanja steriliteta.

Pomoću ERA testa moze da se sazna da je jedan od uzroka za neuspjeh vantjelesne oplodnje i neadekvatna perceptilnost sluznice materice za usađivanje embriona. Po prvi put, prije započinja postupka vantjelesne oplodnje,  sada možemo da preciziramo i vrijeme i dan  kada je endometrijum žene perceptilan za usađivanje embriona.

Ovim testom je otkriveno i da kod 25 odsto žena endometrijum nije spreman za prihvatanje embriona treći ili peti dan nakon fertilizacije.
Nakon odgovarajuće pripreme pacijentkinje hormonskim tabletama, za dijagnostiku je potrebna  biopsija endometrijuma, tj. sluznice materice. Uzet uzorak se šalje u laboratorije uglavnom u Španiji, gdje se vrši genetska dijagnostika biopsija i određuje njegova perceptilnost. Na osnovu dobijenih rezultata se određuje i dan kada će se obaviti postupak transfera embriona. Ukoliko se analizom utvrdi da endometrijum nije prijemčiv,  radi se sekundarna biopsija.

Nažalost u saznanju smo da se u Crnoj Gori ne moze uraditi ERA test, ali Vam mozemo pomoći sa informacijama, koje to zemlje regiona imaju i koliko košta jedan ovakav test.
Izvor mnemagazin.me