Folna kiselina i plodnost

Folna kiselina i plodnost

Folat (vitamin B9) je osnovni hranljivi sastojak koji je potreban za replikaciju DNK i kao supstrat za niz enzimskih reakcija uključenih u sintezu aminokiselina i metabolizam vitamina.
Zahtjevi za folatima se povećavaju tokom trudnoće, jer je takođe potreban za rast i razvoj fetusa. Nedostatak folata povezan je sa abnormalnostima kod majki (anemija, periferna neuropatija) i fetusa (urođene abnormalnosti).
Folat je važan za:
Smanjićete rizik od oštećenja nervnog sistema. Defekt nervne cijevi je kada se kičmena moždina fetusa (dio nervnog sistema tijela) ne formira normalno. Glavne urođene mane djetetovog mozga ili kičme javljaju se vrlo rano u trudnoći (3-4 nedelje nakon začeća), prije nego što većina žena shvati da su trudne.
Prevencija urođenih srčanih bolesti i usnih rascijepa.
Sprečavanje prijevremenog porođaja.

Folat ili folna kiselina
Folat, ili vitamin B9, jedan je od 13 osnovnih vitamina. Tijelo ga ne može sintetizovati i mora se dobiti bilo ishranom ili suplementacijom.
Dijetalni folat je prirodni hranljivi sastojak koji se nalazi u hrani poput lisnatog zelenog povrća, spanaća, mahunarki, žumanca, jetre, limunskog voća, šparoga, avokada, cvekle, prokulica, brokolija.
Folna kiselina je sintetički dodatak ishrani koji je prisutan u vještački obogaćenoj hrani i farmaceutskim vitaminima. Folna kiselina je idealna za obogaćivanje hranom jer je toplotnije stabilna od vrsta prirodnih folata u hrani. Toplota i svjetlost mogu lako razbiti vrste prirodnih folata u hrani. Folna kiselina je više pogodna za obogaćivanje hrane, jer se mnogi obogaćeni proizvodi, poput hleba i tjestenina, kuvaju.
Ni folat ni folna kiselina nisu metabolički aktivni. Oba se moraju smanjiti da bi učestvovala u ćelijskom metabolizmu. l-5-metiltetrahidrofolat (l-metilfolat) je pretežni mikronutrijentni oblik folata koji cirkuliše u plazmi i koji je uključen u biološke procese.
Trenutne preporuke
Preporučuje se da žene reproduktivnog doba koje bi mogle zatrudne da svakodnevno unose najmanje 400 mikrograma (mcg) folata.
Međutim, teško je dobiti 400 mcg folata samo dijetom. Možete dobiti 400 mcg folne kiseline svakog dana ako uzimate vitamin sa folnom kiselinom, jedete obogaćenu hranu ili njihovu kombinaciju, uz uzimanje uravnotežene dijete bogate prirodnim folatima hrane.

Nekim ženama se savjetuje da uzimaju suplement veće doze od 5 miligrama (5 mg) svakog dana. Možda ćete trebati da uzmete dodatak folne kiseline od 5 mg ako:

vi ili bebin biološki otac imate oštećenje nervnog sistema

ranije ste imali trudnoću zahvaćenu defektom neuralne cijevi

vi ili bebin biološki otac imate porodičnu istoriju defekata nervne cevi

imate dijabetes

uzimate lijek protiv epilepsije

Provjera činjenica:
Žene moraju uzimati 400 mikrograma (mcg) folne kiseline svakog dana, pored toga što jedu hranu sa folatima iz raznovrsne ishrane.

?Zajedno na putu do beba!?