HyCoSy status vaše materice i jajovoda

HyCoSy status vaše materice i jajovoda

Specijalista za plodnost odgovara na vaša česta pitanja o HyCoSy-u (status vaše materice i jajovoda)
Ako vam je teško da zatrudnite, niste sami. Jedan od šest parova ima poteškoće sa ostvarivanjem trudnoće, a otprilike 30% slučajeva je rezultat problema sa plodnošću kod žena.

Postoji mnogo razloga zbog kojih žena može iskusiti poteškoće sa plodnošću, kao što su genetika, način života, stanja kao što su PCOS ili endometrioza, ili strukturni problemi koji utiču na reproduktivni sistem.

Kada se spremate da počnete sa liječenjem plodnosti, vaša klinika će sprovesti neke testove da bi razumjela zašto se borite da zatrudnite i osmislite plan liječenja. Jedan od testova koji bi vam mogli biti ponuđeni je histerosalpingo kontrastni ultrazvuk – takođe poznat kao HyCoSy. Mnogi ljudi u našoj zajednici za plodnost (ovdje preuzmite našu besplatnu aplikaciju) imaju pitanja o ovoj proceduri, pa smo zamolili specijaliste za plodnost, dr Hectora Izkuierdoa, Alikante Španija da odgovori na vaša česta pitanja o HyCoSy testovima.

Čitajte dalje da biste saznali:

Šta je HyCoSy i koja je njegova svrha?

Kada se preporučuje HyCoSy?

Kako se izvodi HyCoSy?

Da li vam HyCoSy pomaže da zatrudnite?

Kako da se pripremim za HyCoSy?

Da li je HyCoSy bolan i koliko dugo krvariš nakon toga?

Šta da radim ako HyCoSy pokaže da imam blokirane jajovode?

Šta je HyCoSy i kada se preporučuje?

HyCoSy je jedan od testova koji se koristi za provjeru plodnosti pacijenata i njegova svrha je da procijeni da li su problemi sa plodnošću rezultat anatomskih komplikacija. Žena može imati problema sa plodnošću zbog strukturnih promjena sluzokože materice, što otežava implantaciju embriona. Ako ima opstrukciju u jajovodima, to bi moglo spriječiti jajnu ćeliju ili spermu da dođu jedno do drugog.

HyCoSy test nam omogućava da vidimo (u realnom vremenu) da li tečnost može da se kreće od materice do jajovoda. Takođe pokazuje da li postoje abnormalnosti u sluznici (kao što su polipi ili fibroidi) koje ometaju šupljinu i naseljavaju mjesto gdje embrion treba da se implantira i raste.

Poznavanje statusa vaše materice i jajovoda pomoći će vašem specijalisti za plodnost da odluči koja vrsta terapije je pogodna za vas i da li bi operacija mogla poboljšati vašu plodnost.

Kako se izvodi HyCoSy?

HyCoSy test se može obaviti uz konsultacije vašeg specijaliste za plodnost i često je toliko jednostavan da se može izvesti bez sedacije ili anestezije. Poznavanje jednostavnosti ovog testa čini ga preporučenim prvim dijagnostičkim alatom za specijaliste reproduktivne medicine.

Da li je HyCoSy potreban ako imate IVF i može li vam HyCoSy pomoći da zatrudnite?

Pacijentkinje koje se liječe vantjelesnom oplodnjom i dalje mogu imati koristi od HyCoSy da bi se isključile bilo kakve patologije materice koje smanjuju njihove šanse za trudnoću. U stvari, često se prijavljuju trudnoće neposredno nakon HyCoSy, vjerovatno zato što ih je tečnost koja se kreće kroz jajovode možda deblokirala, omogućavajući lakši prolaz spermi da stigne do jajne ćelije.

Kako da se pripremim za HyCoSy?

Priprema za HyCoSy ne zahtijeva da radite mnogo. Neki ljekari preporučuju korišćenje vaginalnih pesara za dezinfekciju kako bi se smanjio rizik od infekcije, iako je to obično dovoljno da vam ljekar očisti vaginu prije testa.

Da li je HyCoSy bolan i koliko dugo krvariš nakon toga?

Krvarenje nakon HyCoSy ne bi trebalo da bude razlog za strah i obično ne traje dugo. Ako je krvarenje jače od vašeg redovnog krvarenja, konsultujte se sa specijalistom za plodnost. Ako osjetite bol nakon HyCoSy procedure, vaš ljekar može da vas posavjetuje o tome koje ljekove protiv bolova možete da uzmete da biste pomogli sebi.

Šta da radim ako HyCoSy pokaže da imam blokirane jajovode?

Ako test pokaže začepljenje jajovoda, to može objasniti zašto ste se borili da zatrudnite prirodnim putem. Liječenje plodnosti bi bio sledeći razuman korak, iako je malo vjerovatno da će IUI biti prikladan, tako da biste mogli da razmotrite razgovor o IVF tretmanu sa svojim ljekarom za plodnost.

Fondacija želi da se zahvali dr Hectoru Izkuierdou što je podijelio svoju stručnost o HyCoSy testovima. Razumijevanje različitih dostupnih testova plodnosti i informacija koje oni pružaju pomažu nam da se osjećamo osnaženijim na našim putovanjima ka izgradnji porodice.

Ako imate dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte i zakažite besplatne konsultacije.

CONTACT FONDACIJA BUDI MAMA

+382 68 045 456

[email protected]

www.imampravodabudemmama.com