Kada prevazići gubitak u procesu neplodnosti

Kada prevazići gubitak u procesu neplodnosti

Kao pacijenti sa neplodnošću, imali smo nebrojene sate razmišljanja o pitanju kada da napredujemo u procesu neplodnosti. Podsjetimo se često na to dok razgovaramo  o  strahu da ćemo „odustati“ ako se odlučimo protiv medicinskog tretmana koji nam se nudi i počnemo istraživati o usvajanju. Često u Fondaciji vodimo razgovore sa ženama i parovima koji razmišljaju o svojoj „sledećoj“ medicinskoj opciji. Kada nastaviti sa liječenjem, preći na drugu fazu liječenja ili prekinuti liječenje su teške odluke.

Gubitak je dio ulaska u svijet neplodnosti.

Ako ovo čitate, vjerovatno ste već naišli na gubitak. Gubitak može biti posledica novog saznanja da možda nećete zatrudnjeti bez medicinske pomoći. Gubitak može biti posledica pobačaja. Možda zbog toga što morate da razmotrite medicinske opcije koje nikada niste razmatrali. Možda ćete shvatiti da nećete moći da imate uspješnu trudnoću i porođaj. Možda je to zbog odluke da budete dvočlana porodica, a ne roditelj. Otpuštanje iluzije kontrole je gubitak.

Otpornost je sposobnost da budemo fleksibilni u našem skupu odgovora na naše životne situacije. Žene i parovi koji se uspješno snalaze u nepoznatom svijetu neplodnosti u stanju su da usvoje nove informacije, imaju svoje odgovore i osjećanja o njima i donesu najbolju odluku o tome šta dalje da rade. Da biste prevazišli gubitak, potrebno je da dozvolite sebi da osjećate tugu, dok u isto vreme dozvolite sebi da razmotrite nove mogućnosti.

Medicinski tretmani koji su nam danas dostupni nude nam izuzetnu priliku da stvorimo porodicu bilo da se koristi IUI, IVF, PGD ili donatorska jajna ćelija, sperma i embrion. Bilo koja od ovih može biti održiva opcija za koju možda niste ni znali. Možda nikada niste mislili da ćete razmišljati o usvajanju. Prirodno je da imate strah i strah od bilo koje od ovih opcija ako vam nisu poznate.

Ponekad smo zbunjeni svojim osjećanjima i mislimo da bi trebalo da sva naša osjećanja „razriješimo“ prije nego što nastavimo sa procesom neplodnosti.

Neplodnost je proces, a ne događaj!

To znači da rastemo i mijenjamo se dok živimo iskustvo našeg puta neplodnosti. Živeći u ovom iskustvu, rastežemo se i rastemo da bismo proširili naše mogućnosti. Možda imamo ambivalentnost ili trenutke tuge, a to je normalan dio prihvatanja. To ne znači da ne treba da budemo otvoreni za dodatne mogućnosti.

Možemo vam pomoći da steknete jasnoću postavljajući sebi sledeća pitanja:

Koje su bile moje pretpostavke o načinu na koji ću (mi) da stvorim porodicu?

Da li imam neke sudove o sebi u ovom procesu koji me možda sprečavaju da idem dalje? (npr. „Ne bih trebala/o da budem tako ’dolje’, samo da se očvrsnem i tolerišem svoju fizičku ili emocionalnu nelagodnost, itd.”)

Da li smo se u potpunosti obrazovali o svojim medicinskim mogućnostima?

Da li dobijamo emocionalnu podršku koja nam je potrebna da se osjećamo usredsređeno i jasno u vezi sa svojim mislima? (Fondacija Budi mama i naše grupe za podršku ili knjige za podršku neplodnosti su izuzetno korisne.)

Ako smo zbunjeni, šta doprinosi toj zbrci? Šta možemo da uradimo da riješimo zabunu? Ako se bojimo, da li možemo da artikulišemo svoje strahove naglas ili pismeno da bi mogli da ih izazovemo informacijama?

Imati hrabrosti da se ove stvari razmatraju na otvoren i saosjećajan način je put do prihvatanja i razrešenja. Vaš put do roditeljstva ili života bez djece možda nije ono što ste u početku zamislili, ali to ne znači da nećete doći do srećnog kraja.

Gubitak ne znači da vaš život neće biti divan. To znači pustiti ono što ne funkcioniše kako bi se napravio prostor za nešto drugačije.

Pozovite nas
Briga o potomstvu i reproduktivnom zdravlju je jedan od prioriteta!
+382(0) 68/045-456
Radno vrijeme : svaki radni dan od 09 do 13 h
Kontakt info
Adresa: Ul. Studentska, lamela 3/40 Podgorica, 81000
Email: [email protected]
© Copyright www.imampravodabudemmama.com