KAKO KORISTITI FERTILITI BILJKE DA PRIRODNO POBOLJŠATE SVOJU PLODNOST

KAKO KORISTITI FERTILITI BILJKE DA PRIRODNO POBOLJŠATE SVOJU PLODNOST

Kako koristiti fertiliti biljke da prirodno poboljšate svoju plodnost

 

Svrha ovog Vodiča za plodnost je da vam pomogne da pristupite informacijama o djelovanju biljaka za koje je utvrđeno da podržavaju probleme reproduktivnog zdravlja.  Da biste koristili ovaj vodič, jednostavno potražite problem plodnosti u nabrajanju ispod.  Ispod svakog oboljenja nalazi se lista biljaka koje mogu biti potpora tijelu u vezi s tim pitanjem, a koje mogu pomoći tijelu da funkcioniše kako bi prirodno trebalo u zdravom stanju.

 

 1. Period izostanka ciklusa
 2. Cervikalna sluz
 3. Endometrioza
 4. Estrogen Balans
 5. Jako menstrualno krvarenje
 6. Problemi plodnosti vezani za imunitet
 7. Libido Boosting
 8. Prevencija pobačaja
 9. Ciste jajnika
 10. Bolna menstruacija
 11. PCOS
 12. Loš kvalitet jaja
 13. Priprema za trudnoću
 14. Balans progesterona
 15. Broj spermatozoida i zdravlje
 16. Neplodnost povezana sa stresom
 17. Fibroidi materice
 18. Zdravlje materice

~Bilje nije zamišljeno da bude zamjena za promjene u ishrani i načinu života!~

Izostanak menstruacije i nedostatak menstruacije (amenoreja)

Da li je vaš menstrualni ciklus nestao? Možda imate nepravilne menstrualne cikluse? Da li redovno ovulirate? Ove biljke mogu pomoći da se povrati izostanak menstrualnog ciklusa, a takođe pomažu tijelu da reguliše hormone i podstiče ovulaciju. Imajući redovan ciklus, mnogo je lakše pokušati zatrudnjeti.

Korijen crnog kohoša (ranije poznat kao Cimicifuga racemosa, sada Actaea racemosa): Crni kohoš može izazvati menstrualno krvarenje. Pomaže u tonusu, redovnoj funkciji i odvajanju sluzokože materice.

Korijen Dong Kuaia (Angelica sinensis): Dong Kuai pomaže da se poveća cirkulacija u materici, bogat je gvožđem za pravilno formiranje krvi, tonira i jača matericu regulišući hormonsku kontrolu i poboljšava vrijeme menstrualnog ciklusa.

Korijen make (Lepidium meienii): Maka podstiče hormonsku ravnotežu i hrani endokrini sistem, koji kontroliše funkciju hormona.

Nadzemni djelovi matičnjaka (Leonurus cardiaca): Ova biljka je veoma efikasna u smanjenju spazama mišića materice, grčevima i poboljšanju tonusa materice. Utvrđeno je da matičnjak blago stimuliše matericu, a istovremeno pomaže materici da efikasno radi, što je od pomoći u dobijanju menstruacije. Pelin (Artemisia vulgaris): Tradicionalno korišćen širom svijeta za podsticanje menstruacije kod žena sa amenorejom, pelin je blagi stimulans materice. Takođe podržava zdravo varenje, pomažući u asimilaciji vitamina i minerala. Njegovo blago djelovanje na nerve pomaže u oslobađanju od napetosti i stresa. Korijen, listovi, sjemenke peršuna (Petroselinum crispum): Peršun se koristio kao lijek za emenagog za izazivanje menstruacije i bogat je izvor vitamina C.

Vitek, čedne bobice drveta (Vitek agnus -castus): Vitek pomaže u regulisanju hormonske ravnoteže, promoviše ovulaciju i poboljšava vrijeme menstrualnog ciklusa.

Korijen šatavari (Asparagus racemosus): Šatavari promoviše redovne menstrualne cikluse pomažući u regulaciji nivoa estrogena.

Tribulus nadzemni djelovi i plod (Tribulus terrestris): Tribulus može normalizovati ovulaciju kada se koristi prije ovulacije. Može pomoći u povećanju proizvodnje polnih hormona, posebno nivoa FSH i estradiola u serumu kod žena.

Bijeli božur (Paeonia officinalis): Ova biljka pomaže u izgradnji krvi i povećava cirkulaciju u reproduktivnim organima. Sve u svemu, ova biljka ima odličnu podršku za balansiranje hormona. Takođe pomaže u smanjenju bola i opuštanju. Bijeli božur pomjera krv u predjelu karlice; dobro za stagnirajuća stanja materice, uključujući odsustvo menstruacije.

Vazdušni djelovi stolisnika (Achillea millefolium): hajdučka trava stimuliše matericu da izazove menstruaciju povećavajući mišićnu aktivnost materice. Stimulacija mišića materice pomaže u guljenju endometrijuma, stimulišući redovne menstrualne cikluse u odsustvu trudnoće.

Cervikalna sluz 

Da bismo podržali zdravu proizvodnju sluzi grlića materice, moramo uzeti u obzir biljke koje snabdijevaju esencijalne masne kiseline, posebno omega-6. Bilje koje je blago i gorko podržava funkciju sluzokože. Takođe moramo biti sigurni da ostanemo hidrirani! Bilje koje povećava cirkulaciju u genitalijama takođe može biti od pomoći.

Ulje sjemena boražine (Borago officinalis): Visoko u omega-6 esencijalnim masnim kiselinama, ulje sjemena boražine djeluje na povećanje sluzi grlića materice i balansira hormone.

List i korijen maslačka (Tarakacum officinale): Ova gorka biljka stimuliše sluzokože, što ih uzrokuje da luče tečnost. Maslačak je veoma hranljiva biljka, koja pomaže u održavanju zdravlja jetre za hormonsku ravnotežu.

Ulje noćurka, hladno cijeđeno sjeme (Oenothera biennis): Ovo ulje je bogato omega-6 esencijalnim masnim kiselinama. Radi na povećanju cervikalne sluzi i balansiranju hormona.

Korijen sladića (Glicirrhiza glabra): Korijen sladića je demulcent, što znači da podstiče zdrave sekrecije sluzokože. Takođe podržava hormonsku ravnotežu kroz endokrinu podršku.

Korijen bijelog sleza (Althea officinalis): Takođe blagotvoran, korijen bijelog sleza umiruje sluzokožu i pruža podršku za pravilnu funkciju proizvodnje sluzi.

Korijen grožđa Oregon (Mahonia akuifolium, nervosa): Korijen grožđa Oregon stimuliše lučenje sluzokože i podržava funkciju jetre.

Nadzemni djelovi crvene djeteline, cvijet (Trifolium pratense): Pokazalo se da crvena djetelina povećava sluz grlića materice, pomažući isušivanju vagine. Takođe povećava cirkulaciju u reproduktivnim organima.

Šatavari korijen (Asparagus racemosus): Ova biljka je blagotvorna. Bilje koje ima blagotvorno dejstvo sadrži sluz. Sluz oblaže sluzokožu i djeluje kao zaštitnik i tonik za te membrane. Šatavari sadrži sluz, što može biti od pomoći ženama sa malo cervikalne sluzi.

Stolisnik, nadzemni djelovi (Achillea millefolium): hajdučka trava je biljka suprotnosti, i adstringentna, tonizira sluzokožu, ali i vlaži za njih.

Endometrioza 

Kod endometrioze postoji mnogo zapaljenja i bolova. Pametan plan za smanjenje i liječenje endometrioze bio bi smanjenje upale, unapređenje cirkulacije, upravljanje bolom, promocija hormonske ravnoteže, podrška pravilnom imunološkom odgovoru i rad na smanjenju viška rasta tkiva uz pomoć adstringentnih i tonirajućih biljaka.

Ašvaganda (Vithania somnifera): Ašvaganda podržava cjelokupnu funkciju endokrinog sistema, pravilan imuni odgovor i pomaže kod mogućih autoimunih problema sa plodnošću.

Pčelinji propolis: Pčelinji propolis je smolasta mješavina soka drveta, pupoljaka, lišća drveća i drugih botaničkih izvora koje pčele prave da zapečate male otvore u svojim košnicama. Studija objavljena u Fertiliti and Steriliti (2003;80:S32) pokazala je da je 60% žena sa neplodnošću povezanom sa endometriozom koje su uzimale 500 mg pčelinjeg propolisa dva puta dnevno tokom 9 mjeseci zatrudnjele, za razliku od 20% u placebo grupi. Smatra se da su bol u endometriozi, ožiljno tkivo i formiranje adhezija izazvani inflamatornim odgovorom. Pokazalo se da je pčelinji propolis izuzetno antiinflamatorno što može smanjiti endometriozu. Pčelinji propolis takođe može imati imunomodulaciona svojstva. Ovo može biti korisno za autoimune probleme plodnosti. Neki ljekari smatraju da endometrioza može biti autoimuni poremećaj.

Korijen čička (Arctium lappa): Korijen čička podržava ukupnu funkciju jetre radi poboljšanja hormonske ravnoteže. Čisti cijelo tijelo, posebno tamo gde su prisutna zagušena tkiva i organi.

Ricinusovo ulje, ulje cijeđeno iz pasulja (Ricinus communis): Kada se ricinusovo ulje nanese u obliku pakovanja na stomak, može se koristiti za poboljšanje cirkulacije i podstiču zarastanje tkiva i organa ispod kože. Ricinusovo ulje djeluje na rastvaranje stranog tkiva.

Kora cimeta (Cinnamomum spp.): Kora cimeta smanjuje obilno menstrualno krvarenje i poboljšava cirkulaciju u reproduktivnom sistemu za bolje zarastanje zagušenih tkiva.

Korijen Dong Kuaia (Angelica sinensis): Dong Kuai povećava cirkulaciju, što pomaže da se unese svježa zdrava krv da bi se uklonio višak rasta tkiva, zaliječila oštećenja tkiva, ograničila ožiljak i formiranje adhezije. Zdrava cirkulacija obezbjeđuje i zdravo prirodno čišćenje organizma. Potrebna je pravilna cirkulacija za uklanjanje toksina, mrtvog tkiva, oboljelog tkiva i metaboličkog otpada iz naših tijela. Ovo je veoma važno za žene sa endometriozom. Dong Kuai stimuliše zdrav imuni odgovor, smanjuje depresiju, umor i psiho-emocionalne simptome povezane sa endometriozom.

Ehinacea cvijet, korijen, sjeme (Echinacea purpurea, angustifolia): Pretpostavlja se da je endometrioza povezana sa preteranom reakcijom imunog sistema. Ehinacea podržava pravilnu imunološku funkciju, što može biti od pomoći kod izbijanja simptoma.

Vazdušni djelovi–groznica(Tanacetum parthenium): Groznica se koristi stotinama godina za bolne menstruacije i glavobolje migrene povezane sa menstrualnim ciklusom.

Korijen đumbira (Zingiber officinale): Đumbir povećava cirkulaciju u tijelu, pomažući da se podrži zdrav odgovor na upalu i normalna detoksikacija. Podržava pravilno varenje, što je veoma važno za upalna stanja. Đumbir može da ponudi smanjenje bola povezanog sa upalom.

Korijen (Hidrastis canadensis): Ova biljka je izuzetno antibiotska, antimikrobna i antiinflamatorna. Pomaže tijelu da izliječi bilo koju infekciju u reproduktivnom sistemu, a istovremeno smanjuje bol i upalu uzrokovanu rastom stranog tkiva. Smanjenje zapaljenja može pomoći da se spreči formiranje ožiljnog tkiva i adhezije.

Nadzemni djelovi konjskog repa-preslica (Ekuisetum arvense): preslica ima odlično adstringentno dejstvo za toniranje i zarastanje oštećenih tkiva. Takođe pomaže u suzbijanju teškog menstrualnog krvarenja povezanog sa endometriozom. Za preventivno održavanje, preslica podstiče pravilan rast i funkciju tkiva.

Korijen jamajčanskog drena (Piscidia erithrina): Ova biljka je izuzetno antispazmodična i analgetik. Smanjuje bol u mišićima povezan sa rastom stranog tkiva i krvarenjem koje dolazi sa endometriozom.

Maka (Lepidium meienii): Maka je nevjerovatna superhrana za plodnost. Pomaže u balansiranju hormona, ali ne sadrži nikakve hormone. Maka je u stanju da to uradi kroz ishranu i balansiranje endokrinog sistema. Hormonska ravnoteža je neophodna za pripremu žena sa endometriozom za trudnoću, jer zdrava hormonska ravnoteža doprinosi zdravoj plodnosti i začeću.

Vazdušni djelovi koprive (Urtica dioica): Kopriva podržava zdrav nivo gvožđa, što je važno za stanja u kojima dolazi do unutrašnjeg i/ili prekomjernog menstrualnog krvarenja. Kopriva takođe pomaže u pravilnoj funkciji jetre za održavanje ravnoteže hormona.

List crvene maline (Rubus idaeus): List maline djeluje na tonus mišića materice i normalizuje protok krvi tokom menstruacije. Ovo je jedna od najboljih biljaka za normalizaciju ženskih reproduktivnih organa. List maline je adstringentan, skuplja i skuplja unutrašnja i spoljašnja tkiva tijela. Može pomoći u sprečavanju krvarenja usled prekomjernog krvarenja i pomaže u smanjenju krvarenja izmještenog tkiva endometrijuma.

Korijen remanije (Rehmannia glutinosa): Efikasan u smanjenju upale i grčeva materice, Rehmannia djeluje na suzbijanju krvarenja u sredini ciklusa, kao i prekomjernog krvarenja; ovo su dva uobičajena problema sa kojima se žene sa endometriozom često suočavaju.

Bijeli božur (Paeonia officinalis): Utvrđeno je da božur pomaže u povećanju nivoa progesterona, snižavanju nivoa testosterona i balansiranju estrogena. Sve u svemu, ova biljka ima odličnu podršku za balansiranje hormona. Takođe pomaže u smanjenju bola i opuštanju. Božur podstiče pravilnu cirkulaciju u predjelu karlice, što ga čini korisnim za stagnaciju materice.

Hajdučka trava (Achillea millefolium): Pospešuje cirkulaciju, ali je izuzetno adstringentna, pomažući da se zaustavi prekomjerni protok krvi povezan sa endometriozom. Takođe ublažava zagušenje karlice.

Estrogen Balans

Da bismo promovisali zdravu ravnotežu estrogena, moramo razmotriti kako nas biljni fitoestrogeni štite od štetnih ksenoestrogena, koji potiču iz hemikalija koje je napravio čovjek. Ksenoestrogeni mogu izazvati dominaciju estrogena. Zbog toga moramo uzeti u obzir biljke koje podržavaju jetru za prirodnu detoksikaciju. Endokrino hranljive biljke takođe podržavaju zdrav balans estrogena.

Korijen čička (Arctium lappa): Korijen čička hrani i čisti jetru, pomažući u hormonalnoj ravnoteži. Pomaže u uklanjanju viška estrogena iz jetre za pravilnu ravnotežu estrogena u tijelu.

Korijen maslačka (Tarakacum officinale): Ovaj korijen pomaže u zdravlju jetre i stimuliše varenje radi poboljšanja hormonske ravnoteže.

Ulje noćurka, hladno cijeđeno iz sjemena (Oenothera biennis): EPO podržava ukupnu hormonsku ravnotežu kroz visok sadržaj omega-6 esencijalnih masnih kiselina (EFA), linolne kiseline (LA) i gama linolenske kiseline (GLA). LA je potreban za prostaglandin E, a GLA je potreban za sintezu prostaglandina E. Jedna od mnogih funkcija prostaglandina je da pomaže u kontroli regulacije hormona.

Sjeme lana (Linum usitatissimum): Sjeme lana sadrži lignane, koji su druga najjača grupa fitoestrogena. Istraživači sa Univerziteta u Torontu, Kanada, udio u in vitro studijama iz Finske, Univerziteta Kalifornije i Univerziteta u Minesoti koje su otkrile da „…lignani lanenog sjemena umjereno inhibiraju aromatazu enzima citokroma P450, koji katalizuje konverziju androgena [ testosteron i androstendion] do estrogena (30, 31).“ (Američki časopis za kliničku ishranu) Lan je takođe bogat vlaknima. Poznato je da kombinacija lignana i vlakana u sjemenu lana pomaže u uklanjanju viška estrogena iz tijela, a istovremeno ga štiti od ksenoestrogena.

Korijen sladića (Glicirrhiza glabra): Sladić je adaptogena biljka, koja podržava endokrini sistem za ukupnu hormonsku podršku. Takođe ima sklonost da oponaša estrogen (fitoestrogen). Sladić je takođe hepatoprotektivan, što znači da štiti zdravlje jetre.

Korijen make (Lepidium meienii): Maka pomaže u kontroli ravnoteže estrogena/progesterona u tijelu.

Sjeme mliječnog čička (Silibum marianum): Sjeme čička je jedna od najboljih biljaka za zdravlje jetre. Zdravlje jetre je od vitalnog značaja za hormonsku ravnotežu. Jetra pomaže u filtriranju toksina iz tijela, uključujući višak hormona.

Nadzemni djelovi crvene djeteline, cvijet (Trifolium pratense): Crvena djetelina je hranljiva hrana/biljka. Bogat je raznim vitaminima i mineralima. To je jedna od najboljih biljaka za pročišćavanje krvi, koja pomaže u detoksikaciji zagađivača životne sredine prije začeća. Bogata fitoestrogenima, crvena djetelina može pomoći u zaštiti tijela od ksenohormona.

Morske alge, lisnati djelovi, razne vrste: Morske alge su bogate vlaknima za poboljšani metabolizam estrogena.

Sjeme susama (Sesamum indicum): Sjeme susama ima najveći sadržaj ulja od bilo kog sjemena, pružajući bogat izvor omega 3 i 6 EFA (pogledajte prednosti za hormonalni balans iznad, pod Ulje noćurka). Takođe sadrže lignane koji pomažu u promovisanju zdravih nivoa estrogena i opšte hormonske ravnoteže.

Korijen šatavari (Asparagus racemosus): glavni sastojci Šatavarija su steroidni saponini, što sugeriše njegovu upotrebu kao regulator estrogena; modulacija estrogena zauzvrat može doprineti regulaciji menstrualnog ciklusa. Tribulus, nadzemni djelovi i voće (Tribulus terrestris): Ova biljka podržava zdrav nivo estrogena kod žena. Kada se koristi tokom prvog dijela ženskog menstrualnog ciklusa poznatog kao folikularna faza, pokazalo se da pomaže u normalizaciji ovulacije kod žena sa dijagnozom anovulatorne neplodnosti.

Postoji mnogo biljaka sa adstringentnim dejstvom koje mogu pomoći da se akutno zaustavi obilno menstrualno krvarenje; kada se to dešava. Možda će trebati uzeti u obzir i dugotrajne biljke za balansiranje hormona. Teški gubitak krvi može dovesti do anemije, pa bilje bogato gvožđem i vit. C takođe treba uzeti u obzir. Vit. C pomaže u apsorpciji gvožđa.

Napomena: Ako počne jak protok krvi (natopljeni jastučić svakih pola sata) i nije dio vašeg normalnog ciklusa, odmah potražite medicinsku pomoć.

Cranesbill, sušeni korijen (Geranium maculatum): Ova biljka se tradicionalno koristi za zaustavljanje obilnog menstrualnog krvarenja ili krvarenja iz materice, veoma je adstringentna.

Unutrašnja kora cimeta (Cinnamomum verum, C.zeilanicum): Pokazalo se da je cimet koristan alat za žene sa teškim menstrualnim krvarenjem povezanim sa endometriozom, fibroidima materice, adenomiozom i primarnom menoragijom. Cimet se tradicionalno koristi stotinama godina za zaustavljanje prekomjernog menstrualnog krvarenja, krvarenja tokom porođaja i pobačaja, a danas i za bilo koje stanje plodnosti gde je prisutna obilna menstruacija.

Svježi ili osušeni korijen đumbira (Zingiber officinale): Đumbir djeluje protiv upale, čisti i ublažava bolove i poboljšava cirkulaciju u reproduktivnim organima.

Osušene latice hibiskusa (Hibiscus sabdariffa): Visoko sadrži vitamin C, koji pomaže apsorpciju gvožđa. Hibiskus se najbolje kombinuje sa biljem bogatim gvožđem. Takođe normalizuje krvni pritisak.

Životni korijen, osušeni nadzemni djelovi (Senecio aureus): Liferoot normalizuje menstrualni ciklus i adstringentno.

Korijen make (Lepidium meienii): Maka podržava funkciju endokrinog sistema za ukupnu podršku hormonske ravnoteže.

Nadzemni djelovi koprive, sjeme (Urtica dioica): Kopriva je i adstringentna i bogata gvožđem i vit. C. Smatra se odličnom hranljivom biljkom za menoragiju.

Nadzemni djelovi zelene boje (Vinca major): Tradicionalno se koristi za liječenje menoragije, Perivinkle se takođe može koristiti za suzbijanje mrlja/krvarenja sredinom ciklusa poznatog kao metroragija.

Morske alge (različite vrste): Morske alge su bogate vlaknima za poboljšanu hormonsku ravnotežu. Takođe su bogati raznim vitaminima i mineralima, uključujući gvožđe, što može pomoći u sprečavanju anemije kod žena sa teškim mjesečnim gubitkom krvi. Dulse, Kombu i Vakame imaju najviše gvožđa. Dulse sadrži 4 puta više gvožđa od spanaća!

Pastirska torbica, nadzemni djelovi (Capsella bursa-pastoris): adstringentni kvaliteti ove biljke se koriste za smanjenje akutnog teškog menstrualnog krvarenja i postporođajnog krvarenja.

Vitek takođe poznat kao Chaste Tree Berri, bobica (Vitek agnus-castus): Vitek podržava hormonsku ravnotežu u tijelu tako što utiče na osovinu hipotalamus-hipofiza-jajnici (hormonska povratna sprega). Podržava hormonsku ravnotežu i normalizuje reproduktivni sistem u cjelini.

Korijen bijelog božura (Paeonia lactiflora): Bijeli božur se obično koristi u TCM za povećanje nivoa gvožđa kod žena sa menoragijom i dobro se kombinuje sa Dong Kuai. Božur podstiče pravilnu cirkulaciju u predjelu karlice, što ga čini korisnim za stagnaciju materice, uključujući stanja kao što su fibroidi materice, endometrioza i PCOS, gde može biti prisutna menoragija.

Stolisnik, nadzemni djelovi (Achillea millefolium): Pospješuje cirkulaciju, ali je izuzetno opor, zaustavljajući prekomjerni protok krvi. Stolisnik je sušenje i vlaženje; podstiče znojenje i detoksikaciju, ali jača i zateže tkiva. Stimuliše matericu da izazove menstruaciju, a ipak obuzdava obilne menstrualne tokove; efikasno pomaže u regulaciji menstrualnog toka.

Korijen žute luke (Rumek crispus): žuti luk stimuliše proizvodnju žuči za zdravo uklanjanje toksina; podržava zdravlje jetre i pomaže u apsorpciji gvožđa, što može pomoći u održavanju adekvatnog nivoa gvožđa.

ProblemJako menstrualno krvarenje (menoragija)i plodnosti u vezi sa imunitetom

Kod ljudi sa imunološkim problemima plodnosti, njihovo tijelo identifikuje deo reproduktivne funkcije kao neprijatelja i šalje ćelije prirodnog ubice (NK) u napad. Neke od biljaka na ovoj listi su otkrivene kroz studije da smanjuju imunološki odgovor ili pomažu tijelu u pravilnom imunološkom odgovoru. Adaptogene biljke su veoma korisne za ljude sa problemima plodnosti vezanim za imunitet.

Korijen ašvagande (Vithania somnifera): Ašvaganda podržava cjelokupnu funkciju endokrinog sistema, pravilan imuni odgovor i pomaže kod mogućih autoimunih problema sa plodnošću.

Pčelinji propolis (sadrži sok bora, sličan piknogenolu): Pčelinji propolis takođe može da sadrži imunomodulaciona svojstva. Ovo može biti korisno za autoimune probleme plodnosti kao što su ponavljajući pobačaj zbog imunološkog odgovora (tijelo majke napada i odbacuje fetus), autoimuno povezano prevremeno otkazivanje jajnika i antisperma antitijela.

Kordiceps pečurka (Cordiceps sinensis): Kordiceps je pronađen u ispitivanjima na ljudima da pomaže u obnavljanju normalne aktivnosti makrofaga i prirodnih ćelija ubica. Normalizuje imunološku funkciju. Dong Kuai korijen (Angelica sinensis): Osoba sa oslabljenom imunološkom funkcijom može imati velike koristi od Dong Kuaia zbog njegovih potpornih akcija na sisteme tijela povezanih sa imunološkim sistemom, upalom i odgovorom na stres. Pokazalo se da Dong Kuai ima imunomodulatorno dejstvo, što pomaže cijelom imunološkom sistemu, pomažući tijelu da smanji učestalost autoimunih reakcija. Pomaganje tijelu da posreduje u imunološkom sistemu i odgovoru na upalu takođe će pomoći da se obuzda prekomjerno ožiljno tkivo i formiranje adhezije.

Cvijet, korijen, sjeme ehinacee (Echinacea purpurea, E. angustifolia): Jedna od najvažnijih biljaka za stimulisanje imunog sistema, Ehinacea se najbolje koristi u akutnim situacijama kada je podrška imunološkoj funkciji potrebna odmah.

Korijen sladića (Glicirrhiza glabra): Ova biljka je imunomodulator, pomaže u posredovanju odgovora imunog sistema kod ljudi sa autoimunim oboljenjima. Korijen sladića takođe podržava cjelokupnu endokrinu funkciju za hormonalni balans.

Korijen make (Lepidium meienii): Maka je hranljiva hrana za endokrini sistem, pomaže hipofizi, nadbubrežnim žlezdama i štitnoj žlijezdi (sve uključene u hormonsku ravnotežu.) Takođe podržava imune i stresne reakcije u tijelu.

Korijen remanije, Di Huang (Rehmannia glutinosa): Rehmannia podržava odgovarajuće nivoe insulina, krvni pritisak i odgovor na upalu i štiti zdravlje jetre.

Reishi gljiva (Ganoderma lucidum): Reishi jača imuni sistem. Takođe smanjuje prekomjerni imuni odgovor (često kod autoimunih bolesti), dok povećava aktivnost monocita, makrofaga i T limfocita. Reishi takođe nudi antiinflamatornu i stresnu podršku.

Korijen šatavari (Asparagus racemosus): Ova biljka ne samo da podržava zdravu plodnost, već je i imunološki sistem i hranljivi tonik. Shatavari podržava cjelokupnu funkciju imunog sistema.

Šitake pečurka (Lentinula edodes): Šitake podržava zdrav imuni sistem.

Tribulus, nadzemni djelovi i voće (Tribulus terrestris): Pokazalo se da smanjuje efekte antispermalnih antitijela. Bugarska studija iz 1998. godine, objavljena na internetu na Harvard.edu, koristeći Tribulus na parovima sa antisperma antitijelima, otkrila je povećanje začeća od 61%.

Podizanje libida

Prilično je teško pokušati zatrudnjeti kada čak i ne želite da vodite ljubav. Ako ustanovite da vašem seksualnom životu nedostaje iskra, možda ćete morati da razmislite o biljkama za koje je utvrđeno da povećavaju seksualnu želju. Ove biljke promovišu zdravu cirkulaciju u reproduktivnim organima.

Damiana osušeni listovi i stabljike (Turnera diffusa): Afrodizijak, Damiana se vjekovima koristi za povećanje cirkulacije u reproduktivnom sistemu, kao i za povećanje seksualnog zadovoljstva.

Epimedium takođe poznat kao Horni goat veed ili Iin Iang Huo (Epimedium grandiflorum): Smatra se da je potpuno prirodna zamjena za Viagra®, poznato je da horni goat veed povećava muškost i daje muškarcima duže i jače erekcije.

Korijen make (Lepidium meienii): Maka radi na povećanju seksualne želje i kod muškaraca i kod žena povećanjem dotoka krvi u karlični region, povećanjem vaginalnog sekreta kod žena i povećanjem nivoa testosterona kod muškaraca.

Kora i korijen Muira Puama (Ptichopetalum olacoides): Pokazalo se da ova biljka podržava zdravu erekciju i mušku plodnost. Takođe je poznato da povećava libido kod muškaraca.

Stigma i stilovi šafrana (Crocus sativus): Koristili su ga stari Egipćani da povećaju svoj seksualni nagon, šafran je moćna biljka koja radi na povećanju protoka krvi u predjelu karlice, što na kraju podstiče seksualna osjećanja i kod muškaraca i kod žena. Veoma je skup, ali se kaže da je veoma efikasan.

Tribulus, nadzemni djelovi i voće (Tribulus terrestris): Sjajan urogenitalni tonik, Tribulus djeluje i kod muškaraca i kod žena. Kako? Pomaže u podizanju seksualne energije i podržava veću, jaču erekciju penisa poboljšavajući cirkulaciju i protok krvi u tom području. Smatra se tonikom za ukupnu plodnost za muški i ženski reproduktivni sistem.

Vitek, čedne bobice drveta, (Vitek agnus-castus): Poznat kao svestrani pojačivač reproduktivnog sistema kod žena, Vitek se koristi za liječenje mnogih ženskih problema, uključujući letargični libido. U stanju je da poveća cirkulaciju do genitalija; Vitek će takođe povećati vaginalnu sluz kako bi poboljšao seksualni osjećaj i poboljšao nivo energije žene.

Kora Iohimbea (Pausinistalia iohimbe): Podržava zdravu cirkulaciju u muškim reproduktivnim organima, pokazalo se da Iohimbe pomaže u održavanju erekcije i može pomoći da se erekcija učini čvršćom. Ova biljka takođe podržava zdrav libido.

Prevencija pobačaja

* Ako mislite da ćete imati pobačaj, odmah se obratite ljekaru. Lezite da se odmorite, podignite noge. Ovo su tradicionalne terapije za pobačaj. Ne postoje garancije da će zaustaviti pobačaj. Većina pobačaja treba da se dogodi zbog problema sa fetusom. Ove biljke neće zaustaviti pobačaj koji bi trebalo da se dogodi. Oni su korisni kod pobačaja koji su uzrokovani stresom, lošom ishranom, traumom, slabim mišićima materice ili niskim nivoom progesterona. Bilje pomaže da se obezbijedi dodatna ishrana i snaga potrebna za ishranu iscrpljenog tijela. Sledeće biljke se najbolje koriste prije trudnoće, najmanje 3 mjeseca da bi se spriječio pobačaj.

Crni glog (Viburnum prunifolium): Crni glog je izuzetno efikasan u smanjenju kontrakcija materice i spazma mišića materice. Ako postoje grčevi u materici bez proširenja grlića materice, Black Hav se tradicionalno koristi za zaustavljanje grčeva i kontrakcija materice. Zamjenljiv je sa Cramp Bark i ima iste akcije kao Cramp Bark.

Kora grčeva (Viburnum opulus): Kora grčeva ima ista dejstva kao i crni hav, vidi gore.

Korijen lažnog jednoroga (Chamaelirium luteum): Korijen lažnog jednoroga se tradicionalno koristi kada se javljaju ponovljeni pobačaji povezani sa slabošću materice i grlića materice. Ova biljka je ugrožena i teško se nalazi!

Listovi i stabljike bobica jarebice (Mitchella repens): Tonik za matericu koji se tradicionalno koristi za jačanje slabe materice, bobica jarebice je korisna kada žena doživi bolne grčeve, grčeve materice, krvarenje i/ili krvarenje i/ili stvaranje krvnih ugrušaka u prvom tromjesječju trudnoće.

Vitek takođe poznat kao Chaste bobice drveta, sušene bobice (Vitek agnus-castus): Vitek tradicionalno koriste babice i travari da bi spriječili pobačaj povezan sa niskim progesteronom. Nizak progesteron je razlog broj jedan za ponovljene pobačaje.

Korijen divljeg jama (Dioscorea villosa): Tradicionalno korišćen za liječenje iritabilne materice i pretećeg pobačaja sa prisutnim kontrakcijama materice, divlji jam se često kombinuje sa korom od grčeva ili crnim havom. Takođe se koristi za hiperemezu gravidarum (ekstremna mučnina i povraćanje u trudnoći).

Ciste na jajnicima

Ciste jajnika su proizvod neuspješne ili poremećene ovulacije. Bilje koje promoviše hormonsku ravnotežu, redovnu ovulaciju i pravilnu cirkulaciju su ključne. Takođe razmotrite biljke koje detoksikuju jetru radi poboljšanja hormonske ravnoteže.

Korijen crnog kohoša (Actaea racemosa): Ova biljka promoviše regulaciju čitavog menstrualnog ciklusa. Odličan je za ublažavanje bolova u jajnicima.

Rizom i korijen Blue Cohosh (Caulophillum thalictroides): Tonik za jajnike i matericu, Blue Cohosh pomaže u regulaciji čitavog menstrualnog ciklusa.

Ricinusovo ulje, ulje cijeđeno iz pasulja (Ricinus communis): Kada se ricinusovo ulje nanese u obliku pakovanja na stomak, može se koristiti za poboljšanje cirkulacije, podsticanje zarastanja i detoksikacije tkiva i organa direktno ispod kože, uključujući jajnike.

Dong Kuai korijen (Angelica sinensis): Dong kuai pomaže u hormonalnoj ravnoteži i koristi se za kongestivna stanja plodnosti kao što su ciste jajnika, fibroidi materice i endometrioza. Podržava zdravu cirkulaciju u reproduktivnim organima i smanjenje bola povezanih sa reproduktivnim organima.

Korijen make (Lepidium meienii): Maka je hranljiva hrana za endokrini sistem, pomaže hipofizi, nadbubrežnim žlezdama i štitnoj žlijezdi (sve uključene u hormonsku ravnotežu.) Podržava ukupnu hormonsku ravnotežu i radi na balansiranju nivoa estrogena/progesterona, za ukupni podrška menstrualnog ciklusa.

Sjeme mliječnog čička (Silibum marianum): Sjeme čička je jedna od najboljih biljaka za zdravlje jetre. Zdravlje jetre je od vitalnog značaja za hormonsku ravnotežu. Jetra pomaže u filtriranju toksina iz tijela, uključujući višak hormona.

Morske alge (raznovrsne vrste): Morske alge su bogate vlaknima za poboljšani metabolizam estrogena. Ciste jajnika su povezane sa dominacijom estrogena.

Tribulus, nadzemni djelovi i voće (Tribulus terrestris): Tribulus može normalizovati ovulaciju kod neplodnih žena kada se koristi prije ovulacije. Jedna studija sprovedena na 36 žena koje nisu imale ovulaciju pokazala je da je 67% ostvarilo normalnu ovulaciju nakon samo 2-3 mjeseca dosledne upotrebe (Aviva Romm, MD, u Botaničkoj medicini za žensko zdravlje). Takođe je utvrđeno da je Tribulus hranljivi tonik za ženski reproduktivni sistem u celini, posebno za jajnike.

Vitek, čedne bobice drveta (Vitek agnus-castus): Vitek pomaže u regulisanju hormonske ravnoteže, podstiče ovulaciju i poboljšava vrijeme menstrualnog ciklusa.

Korijen divljeg jama (Dioscorea villosa): Divlji jam podstiče zdrav menstrualni ciklus i smanjuje bol u jajnicima.

Nadzemni djelovi hajdučke trave (Achillea millefolium): stolisnik ublažava zagušenje karlice i poboljšava vrijeme čitavog menstrualnog ciklusa.

Bolna menstruacija poznata i kao dismenoreja

Ako živite sa bolnom menstruacijom, važno je utvrditi izvor bola. Može biti povezano sa drugim problemom plodnosti. Ako nije, a osjećate bol tokom krvarenja svakog mjeseca, dolje navedene biljke mogu pomoći. Neki od njih su specifični za smanjenje bola kada će se pojaviti, dok su drugi za dugotrajno liječenje.

Korijen crnog kohoša (Actaea racemosa): Crni kohoš ima antiinflamatorna i blaga sedativna svojstva koja pomažu u smanjenju spazma i bolova u glatkim i skeletnim mišićima. Pokazalo se da ublažava sve vrste menstrualnih bolova, posebno pomaže kod menstrualnih grčeva koji zrače od donjeg dijela leđa nadolje kroz butine.

Kora korijena crnog roga (Viburnum prunifolium): Izuzetno efikasan u smanjenju kontrakcija materice i grčeva mišića materice, crni hav se koristi stotinama godina da pomogne u ublažavanju bolnih menstruacija. Zamjenljivo sa korom grčeva (Viburnum opulus).

Cvjetovi kamilice (Matricaria recutita): Kamilica ima antiinflamatorna i antispazmodična svojstva. Takođe je od pomoći ženama sa varenjem koje doprinosi bolu. Pošto je ova biljka takođe nervni i blagi sedativ, može pomoći u smanjenju stresa, opuštanju nervnog sistema i izazivanju odmora u tijelu. Ovo može biti veoma korisno kada imate menstrualne grčeve praćene anksioznošću i razdražljivošću.

Kora grčeva (Viburnum opulus): Ovo je jedna od najefikasnijih biljaka za smanjenje grčeva i grčeva materice. Cramp Bark donosi olakšanje bola i mišićnog spazma u glatkim mišićima, posebno u materici. Zamjenjivo sa crnim hav (Viburnum prunifolium).

Dong Kuai korijen (Angelica sinensis): Ova biljka pomaže u smanjenju grčeva i bolova u materici. Dong Kuai djeluje na cirkulatorni i limfni sistem, smanjujući zagušenje tkiva. Ima i svojstva koja smanjuju bol i imaju antiinflamatorna svojstva. Takođe je veoma opuštajući za nervni sistem, što je važan faktor za žene koje imaju bolove povezane sa problemima plodnosti.

Nadzemni djelovi groznice (Tanacetum parthenium): Groznica se koristi stotinama godina za bolne menstruacije. Odličan je za smanjenje menstrualnog bola, posebno tamo gdje je migrenska glavobolja prisutna uz grč materice.

Svježi ili osušeni korijen đumbira (Zingiber officinale): Ako osjetite mučninu, povraćanje ili dijareju zbog bolnih grčeva i hormonalnih promjena, đumbir je jedna od najboljih biljaka za smirivanje želuca. Takođe je antiinflamatorno.

Kora jamajčkog drena (Piscidia erithrina): Izuzetno antispazmodično i analgetično, jamajčanski dren se tradicionalno koristi za sve neuralgične i mišićne grčeve i grčeve uopšte. Ovo je biljka na koju se često oslanjaju travari za žene koje imaju neumoljiv bol koji ometa njihove svakodnevne životne aktivnosti ili koje imaju iscrpljujući bol. Jamajčanski dren može biti dobra opcija za žene koje su izgubile svaku nadu ili gdje drugi ljekovi nisu uspjeli.

Vazdušni djelovi matičnjaka (Leonurus cardiaca): Mothervort je moćna biljka koja donosi brzo olakšanje ženama koje imaju bolne menstruacije sa simptomima kao što su anksioznost, ubrzani rad srca, valungi, glavobolja, vrtoglavica, stres i poteškoće sa spavanjem. Ova biljka je veoma efikasna u smanjenju grčeva mišića materice, grčeva i poboljšanju tonusa materice.

Listovi, cvjetovi crvene djeteline (Trifolium pratense): Crvena djetelina je hranljiva hrana/biljka, bogata vitaminima i mineralima. To je jedna od najboljih biljaka za pročišćavanje krvi. Ima visok sadržaj i kalcijuma i magnezijuma, što je neophodno za pravilno funkcionisanje glatkih mišića, kao i za smanjenje i pomoć u prevenciji grčeva materice.

Korijen divljeg jama (Dioscorea villosa): Divlji jam ima divno dejstvo na glatko mišićno tkivo, smanjuje grčeve mišića materice, jajovoda i jajnika i pomaže kod hroničnih bolova u karlici.

PCOS (sindrom policističnih jajnika)

Opšti cilj PCOS-a je balansiranje nivoa šećera u krvi u tijelu, održavanje hormonske ravnoteže i promovisanje zdravog varenja radi poboljšanja metabolizma estrogena i androgena, a istovremeno radi na promovisanju redovne ovulacije i menstruacije.

Korijen ašvagande (Vithania somnifera): Ašvaganda podržava cjelokupnu funkciju endokrinog sistema. Unutrašnja kora cimeta (Cinnamomum verum, C.zeilanicum): Preliminarne studije su pokazale da je cimet izuzetno koristan za žene sa insulinskom rezistencijom jer pomaže u balansiranju nivoa šećera u krvi. Pilot studija objavljena 2007. godine od strane Fertiliti and Steriliti pokazala je da cimet u velikoj mjeri smanjuje insulinsku rezistenciju kod žena sa PCOS. Polovina žena koje su učestvovale u pilot studiji uzimala je ekstrakt cimeta tokom 8 nedelja, dok je polovina žena uzimala placebo. Grupa koja je uzimala cimet imala je znatno smanjenu insulinsku rezistenciju u poređenju sa placebo grupom. Cimet takođe može pomoći da se uspori obilno menstrualno krvarenje uzrokovano hiperplazijom endometrijuma (zadebljanje sluzokože materice) povezano sa PCOS-om. Cimet se takođe široko koristi za podsticanje zdrave cirkulacije u reproduktivnim organima.

Korijen čička (Arctium lappa): Korijen čička podržava ukupnu funkciju jetre radi poboljšanja hormonske ravnoteže. Takođe podržava uravnotežen nivo šećera u krvi i čišćenje cijelog tijela, posebno tamo gdje su prisutna zagušena tkiva i organi.

Kora korijena i stabljike Eleuthero (Eleutherococcus senticosus): Ova adaptogena biljka podržava cjelokupnu endokrinu funkciju, koja podržava hormonsku ravnotežu.

Gimnema list (Gimnema silvestris): Ova biljka je poznata kao uništavač šećera. Podržava zdrav nivo šećera u krvi, kontroliše insulin i pomaže u suzbijanju žudnje za šećerom.

Korijen sladića (Glicirrhiza glabra): Korijen sladića pomaže u održavanju pravilne proizvodnje i oslobađanja hormona. Takođe podržava zdrav nivo insulina i zdravlje jetre za podršku hormonskoj ravnoteži.

Korijen make (Lepidium meienii): Maka može pomoći u povećanju nivoa progesterona i kod muškaraca i kod žena. Maka radi na balansiranju estrogena i progesterona u tijelu, za zdrav menstrualni ciklus. Tribulus, nadzemni djelovi i voće (Tribulus terrestris): Tribulus podstiče redovnu ovulaciju i može smanjiti ciste na jajnicima kod žena sa PCOS.

Sav Palmetto bobica (Serenoa repens): Utvrđeno je da Sav Palmetto inhibira proizvodnju DHT-a smanjenjem proizvodnje 5 alfa-reduktaze, što može pomoći u sprečavanju hirzutizma (prekomjernog rasta dlaka na tijelu, prorijeđene kose na glavi) kod žena sa PCOS-om. Ova biljka takođe pomaže u smanjenju hiperplazije endometrijuma i hormonalnih simptoma akni.

Vitek takođe poznat kao Chaste Tree bobice, sušene bobice (Vitek agnus-castus): Žene sa PCOS često imaju nepravilne menstrualne cikluse i anovulaciju. Vitek radi na balansiranju hormonske povratne sprege; takođe podstiče ovulaciju i redovne cikluse.

Korijen bijelog božura (Paeonia lactiflora): Kada se božur kombinuje sa sladićem Rt. (Glicirrhiza glabra), djeluje bolje, posebno za opuštanje mišića i smanjenje bolnih menstruacija, kao i za snižavanje nivoa seruma i slobodnog testosterona kod žena sa PCOS. Pokreće krv u predjelu karlice što je dobro za stagnaciju materice, uključujući stanja kao što su fibroidi materice, endometrioza i PCOS.

Loše zdravlje jaja

Da bismo stvorili okruženje za zdrava jaja, prvo treba da razmotrimo bilje koje prirodno čisti, biljke za hormonsku ravnotežu, pravilnu endokrinu funkciju i poboljšanu cirkulaciju u reproduktivnim organima. Stres takođe igra ulogu u zdravlju jaja; stoga, ako je stres prisutan, treba koristiti i biljke koje podržavaju zdrav odgovor na stres i smiruju nerve.

Korijen ašvagande (Vithania somnifera): Ašvaganda podržava cjelokupnu funkciju endokrinog sistema za zdravu hormonsku ravnotežu, ključni faktor za odgovor jajnika i zdravlje jajnih ćelija.

Pčelinji polen/propolis: Prijavljeno je da pčelinji polen ima odlične rezultate u jačanju imuniteta i plodnosti. Utvrđeno je da pčelinji propolis podržava zdrav imunitet, upalu i odgovor na stres u tijelu.

Korijen čička (Arctium lappa): Korijen čička podržava cjelokupnu funkciju jetre radi poboljšanja hormonske ravnoteže i pročišćava celo telo.

Ricinusovo ulje, ulje cijeđeno iz pasulja (Ricinus communis): Kada se ricinusovo ulje nanese kao pakovanje na stomak, može se koristiti za poboljšanje cirkulacije i podsticanje zarastanja tkiva i organa ispod kože. Ricinusovo ulje djeluje tako da obezbedi čišćenje nanesenog područja, kroz stimulaciju limfnog sistema.

Dong Kuai korijen (Angelica sinensis): Dong kuai pomaže u hormonalnoj ravnoteži i podržava zdravu cirkulaciju u reproduktivnim organima.

Fo-ti korijen, takođe poznat kao He Shou Vu, Ho Shou Vu (Poligonum multiflorum): Fo-ti je adaptogen, podržava cjelokupnu endokrinu funkciju, kao i zdrav imuni odgovor i odgovor na stres. Hranljiv je za jetru i bubrege. Smatra se jednom od najboljih biljaka za dugoročnu zaštitu zdravlja. Zbog toga se smatra odličnim za osobe starije od 40 godina koje pokušavaju da zatrudne.

Korijen đumbira (Zingiber officinale): Đumbir povećava cirkulaciju, promoviše zdrav odgovor na upalu i poboljšava varenje za pravilnu apsorpciju hranljivih materija, podstičući opšte zdravlje.

List matičnjaka (Melissa officinalis): Matičnjak pruža odličnu podršku nervnom sistemu. Podržava zdrav odgovor na stres i smanjuje depresiju i anksioznost. Dobro emocionalno zdravlje i pravilan odgovor na stres su važni prije začeća.

Korijen make (Lepidium meienii): Maka je hranljiva hrana za endokrini sistem, pomaže hipofizi, nadbubrežnoj i štitnoj žlijezdi (sve uključene u hormonsku ravnotežu). Radi na zaštiti tijela od oštećenja izazvanog stresom i pokazalo se da podržava i povećava zdravlje jaja.

Sjeme mliječnog čička (Silibum marianum): Sjeme čička je jedna od najboljih biljaka za zdravlje jetre. Zdravlje jetre je od vitalnog značaja za hormonsku ravnotežu. Jetra pomaže u filtriranju toksina iz tijela, uključujući višak hormona.

Mothervort, nadzemni djelovi (Leonurus cardiaca): Mothervort podržava zdrav odgovor na stres za depresiju, anksioznost i stres povezan sa menstrualnim ciklusom ili u životu. Pomaže u radu srca i cirkulacije.

Ovsena slama (stabljike), mlečni zob (vrhovi) imaju jači efekat od ovsene slame (Avena sativa): Ovsena slama je hranljiva i pomaže u smanjenju stresa podržavajući nervni sistem. Nudi odličnu podršku za probleme plodnosti povezanih sa stresom.

Priprema za trudnoću

Glavni fokus pri odabiru bilja za prezačeće je da njeguje tijelo, detoksikaciju radi hormonske ravnoteže/optimalnog zdravlja, podržava tonus materice, gradi krv i podržava zdrav odgovor na stres. Bilje pre začeća najbolje je koristiti najmanje 3-6 mjeseci prije začeća. Mnoge od ovih biljaka ne treba koristiti u trudnoći.

Nadzemni djelovi lucerke (Medicago sativa): lucerka je veoma hranljiva, bogata vitaminima i mineralima sadrži neke fitoestrogene i pomaže u zaštiti od ksenohormona. Takođe pomaže u smanjenju vaginalne atrofije i suvoće.

Korijen ašvagande (Vithania somnifera): Ašvaganda podržava cjelokupnu funkciju endokrinog sistema za pravilnu hormonsku ravnotežu, dok takođe pomaže tijelu da podrži imuni sistem i odgovor na stres. Korijen čička (Arctium lappa): Korijen čička hrani i čisti jetru, što pomaže u hormonalnoj ravnoteži. List maslačka (Tarakacum officinale): Hranjiva biljka, list maslačka se koristi za povećanje ishrane i podržava zdravlje jetre za hormonsku ravnotežu.

Korijen maslačka (Tarakacum officinale): Korijen maslačka pomaže zdravlju jetre i stimuliše varenje radi poboljšanja hormonske ravnoteže.

Korijen Dong Kuaia (Angelica sinensis): Dong kuai pomaže hormonalnoj ravnoteži i obično se koristi za kongestivna stanja plodnosti kao što su endometrioza, fibroidi materice, PCOS i ciste jajnika. Podržava zdravu cirkulaciju u materici, hrani krv i smanjuje bolove povezane sa reproduktivnim organima.

Kora korijena i stabljike Eleuthero (Eleutherococcus senticosus): Budući da je biljka adaptogena, Eleuthero promoviše pravilnu endokrinu funkciju, što ga čini korisnim za hormonsku neravnotežu. Kao jedna od najpopularnijih adaptogenih biljaka, široko se koristi za pomoć tijelu u vrijeme stresa.

Ulje noćurka hladno cijeđeno iz sjemena (Oenothera biennis): EPO podržava ukupnu hormonsku ravnotežu i proizvodnju cervikalne sluzi kroz visok sadržaj omega-6 esencijalnih masnih kiselina (EFA), linolne kiseline (LA) i gama linolenske kiseline (GLA). LA je potreban za prostaglandin E, a GLA je potreban za sintezu prostaglandina E. Jedna od mnogih funkcija prostaglandina je da pomaže u kontroli regulacije hormona, kao i kontroli pravilnog rasta ćelija.

Latice cvijeta hibiskusa (Hibiscus sabdariffa): Hibiskus je veoma bogat vitaminom C i može podržati zdravu sluz grlića materice. Vit. C je neophodan za pravilnu apsorpciju gvožđa. Najbolje je kombinovati sa biljem bogatim gvožđem, kao što su list maline, žuti luk i kopriva. Takođe podržava pravilno zdravlje srca i krvni pritisak.

List matičnjaka (Melissa officinalis): Matičnjak pruža odličnu podršku nervnom sistemu. Podržava zdrav odgovor na stres i smanjuje depresiju i anksioznost. Dobro emocionalno zdravlje i maksimalan odgovor na stres su važni pre začeća. Nije za upotrebu za osobe sa hipotireozom.

Korijen make (Lepidium meienii): Maka je hranljiva hrana za endokrini sistem, pomaže hipofizi, nadbubrežnim žlijezdama i štitnoj žlijezdi (sve uključene u hormonsku ravnotežu.) Podržava ukupnu hormonsku ravnotežu i radi na balansiranju nivoa estrogena/progesterona.

Sjeme mliječnog čička (Silibum marianum): Sjeme čička je jedna od najboljih biljaka za zdravlje jetre. Zdravlje jetre je od vitalnog značaja za hormonsku ravnotežu. Jetra pomaže u filtriranju toksina iz tijela, uključujući višak hormona.

List, korijen, sjeme koprive (Urtica dioica): Kopriva je hranljiva i bogata je mineralima, vitaminima i hlorofilom. Ova biljka podržava nježno čišćenje jetre, pluća, crijeva i bubrega. Kopriva pruža odličnu podršku nadbubrežne žlijezde i pravilno formiranje krvi zahvaljujući velikom sadržaju gvožđa.

Ovsena slama (stabljike), mliječni zob (vrhovi) imaju jači efekat od ovsene slame (Avena sativa): Ova biljka je veoma hranljiva, pomaže u smanjenju stresa podržavajući nervni sistem i nudi odličnu podršku za probleme plodnosti izazvane stresom.

Listovi, cvjetovi crvene djeteline (Trifolium pratense): Crvena djetelina je hranljiva hrana/biljka. Bogat je raznim vitaminima i mineralima. To je jedna od najboljih biljaka za pročišćavanje krvi, koja pomaže u detoksikaciji zagađivača životne sredine pre začeća. Takođe je fitoestrogen i može pomoći u zaštiti tijela od ksenohormona. Takođe može povećati sluz grlića materice.

List crvene maline (Rubus idaeus): List crvene maline je jedna od najboljih biljaka za pripremu trudnoće. To je zato što je izuzetno hranljivo, bogato vitaminima i mineralima. Takođe je jedan od najkorisnijih dostupnih tonika za matericu koji može pomoći ženi da pripremi svoju matericu za trudnoću i porođaj. Šisandra, voće i sjeme (Schisandra chinensis): Adaptogen, Schisandra podržava zdrav hormonalni balans kroz podršku endokrinog sistema i promoviše pravilan imuni i stresni odgovor.

Morske alge (različite vrste): Izuzetno bogate vitaminima i mineralima, uključujući jod, koji je ne neophodna za pravilnu funkciju štitne žlijezde. Morske alge su bogate vlaknima za poboljšani metabolizam estrogena.

Korijen žutog luka (Rumek crispus): Žuti luk stimuliše proizvodnju žuči i nežnu detoksikaciju jetre za zdravo uklanjanje toksina. Takođe pomaže u apsorpciji gvožđa, pomažući da se obezbijedi adekvatan nivo gvožđa, koji je od suštinskog značaja za pravilno formiranje krvi.

Balans progesterona

Ovo su biljke koje podržavaju proizvodnju progesterona. Ne sadrže progesteron; podržavaju djelove tijela koji proizvode progesteron ili regulišu hormonsku ravnotežu podržavajući endokrini sistem. Bilje koje pomaže u smanjenju dominacije estrogena takođe može podržati tijelo u balansiranju nivoa progesterona. Smanjenje viška estrogena je važno za vraćanje nivoa progesterona. Izbjegavanje ksenohormona i zaštita tijela od ksenoestrogena fitoestrogenskim biljem takođe može igrati važnu ulogu u pravilnom nivou progesterona. Pogledajte odjeljak o ravnoteži estrogena da biste saznali više o biljkama koje podržavaju uklanjanje viška estrogena iz tijela.

Nadzemni djelovi lucerke (Medicago sativa): lucerka je veoma hranljiva, sadrži neke fitoestrogene i pomaže u zaštiti tijela od ksenohormona. Pomaže kod vaginalne atrofije i suvoće i bogat je vitaminima i mineralima.

Korijen ašvagande (Vithania somnifera): Ašvaganda podržava cjelokupnu funkciju endokrinog sistema za pravilnu hormonsku ravnotežu.

Korijen čička (Arctium lappa): Korijen čička hrani i čisti jetru, pomažući u hormonalnoj ravnoteži. Čišćenje jetre pomaže u smanjenju viška estrogena.

Eleuthero korijen i kora stabljike (Eleutherococcus senticosus): Eleuthero korijen podržava pravilnu endokrinu funkciju kroz svoja adaptogena svojstva, podržavajući ukupnu hormonsku ravnotežu.

Korijen make (Lepidium meienii): Maka može pomoći u povećanju nivoa progesterona i kod muškaraca i kod žena. Maka radi na balansiranju estrogena i progesterona u tijelu za zdrav menstrualni ciklus.

Plod i sjeme šisandre (Schisandra chinensis): Još jedan adaptogen, Schisandra podržava zdrav hormonalni balans kroz podršku endokrinog sistema i promoviše pravilan imuni odgovor i odgovor na stres.

Vitek, Chaste bobice drveta, sušene bobice (Vitek agnus-castus): Vitek povećava proizvodnju luteinizirajućeg hormona (LH) dok blago inhibira oslobađanje folikulostimulirajućeg hormona (FSH). Ovo indirektno povećava proizvodnju progesterona i šanse za postizanje i održavanje uspješne trudnoće.

Broj spermatozoida i zdravlje

Nizak broj spermatozoida i zdravlje su rasprostranjeniji nego što mislite. Pokazalo se da sledeće biljke povećavaju ne samo broj spermatozoida, već i ukupno zdravlje, pokretljivost i morfologiju sperme. Polovina genetskog sastava vašeg budućeg djeteta potiče od muškog partnera, tako da je optimalna plodnost za muškarce podjednako važna kao i za žene!

Korijen američkog ginsenga (Panak kuinkuefolius): Američki ginseng može podržati zdrav seksualni nagon, pomoći kod erektilne disfunkcije i poboljšati seksualni učinak kod muškaraca. Jača osovinu HPA (hipotalamus-hipofiza-nadbubrežne žlezde), pomažući hormonalnoj ravnoteži, upravljanju stresom i imunološkoj funkciji.

Korijen ašvagande (Vithania somnifera): Tradicionalno korišćena za poboljšanje seksualnog nagona i malog broja spermatozoida, Ashvagandha podržava cjelokupnu funkciju endokrinog sistema za hormonsku ravnotežu. Jedna indijska studija u časopisu Evid Based Complement Alternat Med koristeći Ashvagandha pokazala je poboljšanje kvaliteta sperme kod muškaraca sa neplodnošću uzrokovanom stresom.

Kordiceps pečurka (Cordiceps sinensis): pokazalo se da kordiceps poboljšava mušku seksualnu funkciju, povećava proizvodnju i pokretljivost sperme.

Epimedium, takođe poznat kao horni kozji korov (Epimedium grandiflorum): Afrodizijak, Epimedium povećava seksualnu želju i performanse. Pokazalo se da aktivni sastojak Icariin povećava azot oksid, povećavajući cirkulaciju u ekstremitetima. Takođe se pokazalo korisnim u održavanju erekcije.

Fo-ti, takođe poznat kao Ho Shou Vu ili He Shou Vu, korijen (Poligonum multiflorum): Tradicionalno se koristi za muškarce koji imaju nizak libido, nizak broj spermatozoida, erektilnu disfunkciju i lošu pokretljivost spermatozoida, Fo-ti podržava dugovječnost plodnosti.

Listovi ginka (Ginkgo biloba): Ginko se smatra lijekom broj 1 za erektilnu disfunkciju. Povećava cirkulaciju i bogat je antioksidansima.

Goji bobice, sušeno voće (Licium barbarum,L.chinense): Godži bobice štite spermu od hipertermije (pregrijavanja), povećavaju nivo hormona, količinu i kvalitet sperme kroz visok sadržaj antioksidanata. Oni podržavaju hormonsku ravnotežu kroz poboljšanu podršku funkcije jetre i izuzetno su hranljivi.

Korijen make (Lepidium meienii): Primijećeno je da muškarci koji koriste maku imaju povećan libido i zdravu spermu. Dvije peruanske 12-nedeljne dvostruko slijepe placebo kontrolisane, randomizovane, paralelne studije u časopisu Andrologia (2002) i J Endocrinol. (2003) su muški učesnici uzimali ili 1.500 mg, 3.000 mg Mace ili placebo. Zaključak ove studije, „Maka ima nezavisan efekat na seksualnu želju u 8 i 12 nedelja liječenja, a ovaj efekat nije zbog promjena u Hamiltonovim rezultatima za depresiju ili anksioznost ili nivoima testosterona i estradiola u serumu. U zaključku, tretman sa Macom je poboljšao seksualnu želju. Pored toga, primijećen je povećan volumen sjemena, broj spermatozoida po ejakulatu i pokretljivost spermatozoida.

Sav Palmetto bobice (Serenoa repens): Sav Palmetto se tradicionalno koristi za poboljšanje zdravlja prostate, impotencije, atrofije testisa i poboljšanja seksualnog nagona kod muškaraca.

Plod i sjeme šisandre (Schisandra chinensis): Podržava i štiti zdravlje jetre, pokazalo se da šisandra podržava imunitet i funkciju endokrinog i nervnog sistema. Studije su takođe pokazale da može povećati broj spermatozoida i erektilnu disfunkciju. Prema Vorld Journal of Men’s Health, „nedavne farmakološke studije [na životinjama] su pokazale da S. chinensis ispoljava efekat opuštanja u zavisnosti od doze na glatke mišiće krvnih sudova…”. Pored toga, pomaže kod neplodnosti uzrokovane stresom.

Tribulus, nadzemni djelovi i voće (Tribulus terrestris): Istraživanja pokazuju da Tribulus može pomoći u proizvodnji polnih hormona prema herbalisti Džejmsu Grinu u Herbal Handbook for Men. Posebno za muškarce, pokazalo se da podržava zdravu proizvodnju luteinizirajućeg hormona (LH) i testosterona, od kojih oba igraju ključnu ulogu u pravilnoj proizvodnji sperme. To ga čini korisnim za povećanje broja spermatozoida, pokretljivosti i zdravlja.

Neplodnost povezana sa stresom

Hronični stres može izazvati hormonsku neravnotežu, smanjeno zdravlje jajnih ćelija i spermatozoida, kao i nedostatak libida. Biljke koje podržavaju zdrav odgovor na stres, njeguju nervni sistem i podržavaju endokrinu funkciju su važne.

Korijen Ashvagandha (Vithania somnifera): I nervni i adaptogen, Ashvagandha radi na ponovnom regulisanju funkcije štitne i nadbubrežne žlijezde. Takođe podržava cjelokupnu funkciju endokrinog sistema za poboljšani odgovor na stres i hormonsku ravnotežu.

Pčelinji polen/propolis: Prijavljeno je da pčelinji polen ima odlične rezultate u jačanju imuniteta i plodnosti. Utvrđeno je da pčelinji propolis podržava zdrav imunitet, upalu i odgovor na stres u tijelu.  Cvjetovi kamilice (Matricaria recutita): Ova biljka je nervni i blagi sedativ; može pomoći u smanjenju stresa, opuštanju nervnog sistema i izazivanju mirnog stanja u tijelu.

Eleuthero korijen i kora stabljike (Elueutherococcus senticosus): Eleuthero korijen/kora jača imuni sistem i odličan je za ljude pod teškim stresom. Ova biljka pomaže ljudima da se osjećaju bolje, rade bolje i brže se oporave od supresije imuniteta.

Fo-ti, takođe poznat kao Ho Shou Vu ili He Shou Vu, korijen (Poligonum multiflorum): Prema TCM, Fo-ti pomaže da se obnovi jing (životna suština). Podržava funkciju štitne žlijezde i nadbubrežne žlijezde (obije su izuzetno važne i osjetljive na stres). Loza i list se ponekad koriste za ublažavanje stresa, nervozne napetosti i nesanice.

List matičnjaka (Melissa officinalis): Odlična podrška nervnom sistemu, matičnjak podržava zdrav odgovor na stres i smanjuje depresiju i anksioznost. Dobro emocionalno zdravlje i odgovor na stres su važni prije začeća. Nije za upotrebu za osobe sa hipotireozom.

Cvijet i listovi lipe (Tilia platiphillos, T.cordata): Cvijet/brak lipe blago snižavaju krvni pritisak, djeluje na smanjenje depresije i podržava funkciju nervnog sistema. Odličan je za anksioznost, depresiju i nesanicu, a veoma je nježan i siguran.

Korijen make (Lepidium meienii): Maka je hranljiva hrana za endokrini sistem, pomaže hipofizi, nadbubrežnim žlijezdama i štitnoj žlijezdi (sve uključene u hormonsku ravnotežu.) Podržava zdrav imunitet i odgovor na stres u tijelu.

Nadzemni djelovi matičnjaka (Leonurus cardiaca): Čuveni travar Nikolas Kalpeper 1616-1654 je rekao: „Nema bolje biljke da otjera isparenja melanholije iz srca, da ga ojača i učini um veselim. Mothervort podržava zdravlje srca i smanjuje anksioznost.

Ruža (Rosa damascena Mill): ljekovita biljka za srce, ruža se naširoko koristi za ublažavanje tuge, tuge i blage depresije, da podstakne ljubav prema sebi, smiri reakciju na stres i da otvori srce. Ova biljka pomaže ljudima da se energetski bolje osjećaju.

Šisandra, voće i sjeme (Schisandra chinensis): Adaptogen, Schisandra podržava zdrav hormonalni balans kroz podršku endokrinog sistema i promoviše pravilan imuni i stresni odgovor. Dr Beverli Jejts, nacionalna predstavnica za medije Američkog udruženja lekara naturopata, dijeli tradicionalnu i kliničku upotrebu šisandre kao adaptogena, što znači da pomaže tijelu u periodima fizičkog i mentalnog stresa, kao i nekoliko studija u kojima je šizandra bila blagotvorno za ljude i životinje koje doživljavaju mentalni umor i slabost i fizičku iscrpljenost.

Korijen šatavari (Asparagus racemosus): Ova biljka ne samo da podržava zdravu plodnost, već je i imunološki sistem i hranljivi tonik. Shatavari podržava cjelokupnu funkciju imunog sistema.

Reiši pečurka (Ganoderma lucidum): Reishi je dobro poznata biljka adaptogena koja poboljšava funkciju korteksa nadbubrežne žlijezde, zbog čega ima sposobnost da podrži tijelo tokom stresnih stanja.

Fibroidi materice

Imperativ je da se koriste biljke koje balansiraju hormone, kao i one za ublažavanje bolova i pravilnu detoksikaciju. Druge biljke koje su korisne imaju adstringentno, cirkulatorno i antiinflamatorno dejstvo koje pomažu tijelu da smanji natečeno tkivo i unapređuje opšte zdravlje materice. Fibroidi materice se smatraju dominantnim stanjem estrogena, tako da treba uzeti u obzir biljke koje podržavaju pravilan balans estrogena/progesterona.

Pčelinji propolis: Pokazalo se da pčelinji propolis djeluje izuzetno protivupalno i podstiče odgovarajuću hormonsku ravnotežu.

Kora korijena crnog hav (Viburnum prunifolium): Izuzetno efikasan u smanjenju kontrakcija materice i grčeva mišića materice, Black Hav je zamenljiv sa korom od grčeva (Viburnum opulus). Pokazalo se da kora grčeva i crni hav imaju specifično dejstvo na matericu; opuštajuće dejstvo povećava cirkulaciju u materici, omogućavajući uklanjanje toksina što može pomoći materici u liječenju i opštem poboljšanju zdravlja materice.

Korijen crnog kohoša (Actaea racemosa): Crni kohoš promoviše regulaciju cijelog menstrualnog ciklusa. Za žene sa matericom koja osjeća da je upaljena ili iritiranom tokom cijelog mjeseca, Black Cohosh može biti efikasna opcija za opuštanje materice, smanjujući na taj način upalu materice.

Rizom i korijen Blue Cohosh (Caulophillum thalictroides): Ovo je divna biljka za slabost materice gde je materica izgubila snagu i tonus.

Nadzemni djelovi plave verbene (Verbena hastata): Plava verbena je antispazmodik i podržava pravilnu funkciju materice.

Ricinusovo ulje, ulje cijeđeno iz pasulja (Ricinus communis): Kada se ricinusovo ulje nanese kao pakovanje na stomak, može se koristiti za poboljšanje cirkulacije i podsticanje zarastanja tkiva i organa ispod kože. Ricinusovo ulje djeluje na rastvaranje rasta stranog tkiva, uključujući fibroide materice.

Kora grčeva (Viburnum opulus): Ovo je jedna od najefikasnijih biljaka za smanjenje grčeva materice. Cramp Bark donosi olakšanje bola i mišićnog spazma za glatke mišiće, posebno za matericu. Zamjenjivo sa crnim hav (Viburnum prunifolium).

Korijen Dong Kuaia (Angelica sinensis): Dong Kuai povećava cirkulaciju, što pomaže da se unese svježa zdrava krv kako bi se uklonio višak rasta tkiva, zacijelila oštećenja tkiva i ograničila ožiljak i formiranje adhezije. Zdrava cirkulacija obezbjeđuje i zdravo prirodno čišćenje organizma. Potrebna je pravilna cirkulacija za uklanjanje toksina, mrtvog tkiva, oboljelog tkiva i metaboličkog otpada iz naših tijela. Ovo je veoma važno za žene sa fibroidima materice.

Korijen đumbira (Zingiber officinale): Đumbir povećava cirkulaciju u tijelu, pomažući da se podrži zdrav odgovor na upalu i normalna detoksikacija. Podržava pravilno varenje što je veoma važno za upalna stanja. Đumbir može da ponudi smanjenje bola povezanog sa upalom.

Korijen make (Lepidium meienii): Maka podržava funkciju endokrinog sistema za ukupnu hormonsku ravnotežu i podršku.

Vazdušni djelovi matičnjaka (Leonurus cardiaca): Snažna biljka koja donosi brzo olakšanje ženama koje imaju bolne menstruacije. Mothervort je veoma efikasan u smanjenju grčeva mišića materice, grčevima i poboljšanju tonusa materice. Utvrđeno je da matičnjak blago stimuliše matericu, a istovremeno pomaže materici da efikasno radi.

List crvene maline (Rubus idaeus): List maline djeluje na tonus mišića materice i normalizuje protok krvi tokom menstruacije. Ovo je jedna od najboljih biljaka za normalizaciju ženskih reproduktivnih organa. List maline je adstringentan, skuplja i skuplja unutrašnja i spoljašnja tkiva tijela. Takođe može pomoći u sprečavanju krvarenja ili prekomjernog krvarenja. List maline je jedna od najboljih biljaka za zdravlje materice.

Pastirska torbica, vazdušni djelovi (Capsella bursa-pastoris): Pastirska torbica je adstringent koji se koristi za smanjenje akutnog, teškog ili abnormalnog menstrualnog krvarenja. Takođe podržava normalan rast tkiva.

Vitek takođe poznat kao Chaste Tree Berri, bobica (Vitek agnus-castus): Vitek podržava hormonsku ravnotežu u tijelu tako što utiče na osovinu hipotalamus-hipofiza-jajnici (hormonska povratna sprega). Vitek podržava hormonsku ravnotežu i normalizuje reproduktivni sistem u cjelini.

Korijen bijelog božura (Paeonia lactiflora): Koristi se u TCM za povećanje nivoa gvožđa kod žena sa menoragijom, bijeli božur se dobro kombinuje sa Dong Kuai. Božur podstiče pravilnu cirkulaciju u predjelu karlice, što ga čini korisnim za stagnaciju materice, uključujući stanja kao što su fibroidi materice.

Stolisnik, nadzemni djelovi (Achillea millefolium): Stolisnik podstiče cirkulaciju, ali je izuzetno opor, zaustavljajući prekomjerni protok krvi. Dobro djeluje za vlažnu, slabu matericu i pomaže u toniranju mišića materice.

Zdravlje materice

Postoji mnogo biljaka koje imaju direktnu akciju na mišiće materice; rade da nježno toniraju matericu. Ovo pomaže u ukupnoj funkciji materice. Bilje koje hrani krv takođe je važno za zdravu sluzokožu materice.

Ulje sjemena boražine (Borago officinalis): Ulje sjemena boražine blago stimuliše mišiće materice kroz visok sadržaj omega 6 esencijalnih masnih kiselina. Pokazalo se da se kontrahuje i opušta glatko mišićno tkivo materice.

Rizom i korijen plavog kohoša (Caulophillum thalictroides): Ova biljka je divna za slabost materice, gdje je materica izgubila snagu i tonus.

Ricinusovo ulje, ulje cijeđeno iz pasulja (Ricinus communis): Kada se ricinusovo ulje nanosi kao pakovanje na stomak, može se koristiti za poboljšanje cirkulacije i podsticanje zarastanja tkiva i organa ispod kože, uključujući matericu. Promoviše pravilno formiranje i funkciju tkiva materice.

Korijen Dong Kuaia (Angelica sinensis): Dong Kuai povećava cirkulaciju u materici, bogat je gvožđem za pravilno formiranje krvi, tonira i jača matericu regulacijom hormonske kontrole i poboljšava vrijeme menstrualnog ciklusa. U jednoj kliničkoj studiji iz 2004. koja je objavljena u izveštaju Evropske agencije za ljekove o procjenjivanju Angelica sinensis, 148 žena sa dismenorejom, neredovnom menstruacijom ili slabim menstrualnim protokom u prosjeku od 5 godina dobilo je kinesku biljnu formulu napravljenu prvenstveno od Dong Kuaia ili kombinacije Dong Kuai i Astragalus; doza 2.500-5.000 mg dva puta dnevno, 2-3 tretmana raspoređenih u 4 nedelje. Rezultati: 39% značajno efektivno, što znači da je bol smanjen, menstrualni ciklusi su postali redovni i menstrualni protok se povećao za najmanje jednu trećinu prethodne dužine. 54% učesnika efektivno znači da se bol smanjio, a menstrualni simptomi postali manje ozbiljni.

Ulje noćurka (Oenothera biennis): Visoki nivoi LA i GLA u ulju noćurka imaju direktan uticaj na ćelije materice. Oni se skupljaju i opuštaju glatko mišićno tkivo. Ova akcija na matericu je toniranje mišića materice u pripremi za trudnoću.

Osušene latice hibiskusa (Hibiscus sabdariffa): Visok sadržaj vitamina C, koji pomaže apsorpciju gvožđa, hibiskus se najbolje kombinuje sa biljem bogatim gvožđem poput koprive. Ova biljka normalizuje krvni pritisak i pravilno formiranje krvi, što je neophodno za ishranu sluzokože materice.

Nadzemni djelovi koprive, sjeme (Urtica dioica): I adstringentno i sa visokim sadržajem gvožđa i vit. C za pravilno formiranje tkiva i krvi, kopriva je takođe veoma hranljiva, promoviše opšte zdravlje.

Nadzemni djelovi crvene djeteline, cvijet (Trifolium pratense): Crvena djetelina je bogata kalcijumom i magnezijumom, od kojih su oba neophodna za pravilno funkcionisanje glatkih mišića. Zbog toga, crvena djetelina pomaže u sprečavanju grčeva mišića, što ga čini korisnim za žene sa bolnim menstrualnim grčevima i grčevima materice. Ovaj ženski biljni saveznik takođe podržava pravilno formiranje tkiva materice.

List crvene maline (Rubus idaeus): List maline djeluje na tonus mišića materice i normalizuje protok krvi tokom menstruacije. Ovo je jedna od najboljih biljaka za normalizaciju ženskih reproduktivnih organa. List maline je adstringentan, skuplja i skuplja unutrašnja i spoljašnja tkiva tijela. Može pomoći u sprečavanju krvarenja ili prekomjernog krvarenja. Jedna od najboljih biljaka za zdravlje materice.

Umnožavanje ili prevod bilo kog dijela e-knjige na bilo koji način, elektronski ili mehanički, uključujući fotokopiranje, mimo onoga što je dozvoljeno Zakonom o autorskim pravima, bez dozvole izdavača, je nezakonito. Molimo vas da zainteresovane strane uputite na www.imampravodabudemmama.com za njihove lične kopije. Hvala vam.

Odricanje od odgovornosti: Informacije su date samo u obrazovne svrhe i nisu namijenjene za liječenje, dijagnostiku ili prevenciju bilo koje bolesti. Informacije na web stranici

www.imampravodabudemmama.com

nisu namijenjene da zamijene odnos jedan na jedan sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom i nisu namijenjene kao medicinski savjet. Priručnik je zamišljen kao razmjena znanja i informacija iz istraživanja i iskustva zajednice. Podstičemo vas da donosite sopstvene odluke o zdravstvenoj zaštiti na osnovu vašeg istraživanja i u partnerstvu sa kvalifikovanim zdravstvenim radnikom.

* Ove izjave nisu procijenjene od strane Uprave za hranu i ljekove. Ovaj priručnik nije namijenjen dijagnostikovanju, liječenju ili prevenciji bilo koje bolesti. Ako ste trudni, dojite, uzimate ljekove ili imate neko zdravstveno stanje, konsultujte se sa svojim ljekarom prije upotrebe ovog priručnika.

Odričemo se svake odgovornosti u vezi sa preduzetim ili nepreduzetim radnjama na osnovu bilo kog dijela ili cjelokupnog sadržaja u najvećoj mjeri dozvoljenoj zakonom. Ne postupajte niti se suzdržavajte od postupanja po ovim informacijama bez traženja profesionalnog medicinskog savjeta. Nijedan prethodni ishod individualno ne garantuje budući rezultat koji je isti. Svaki slučaj kojim se bavimo je individualan, zasnovan na drugačijim činjenicama, i stoga je svaki slučaj različit.

Ne možemo garantovati bilo kakav konkretan ishod u Vašem slučaju.

Više informacija možete da dobijete na mail

[email protected]