Kako možemo poboljšati sluznicu materice za vantjelesnu oplodnju?

Kako možemo poboljšati sluznicu materice za vantjelesnu oplodnju?

Koji su načini za poboljšanje sluznice materice za pomoćne reproduktivne tehnike?
Ženama reproduktivnog doba sluznica materice se zadebljava i proređuje u skladu sa menstrualnim ciklusom. Debljina endometrijuma može biti od nešto manje od 1 mm do čak 16 mm. Studije sugerišu da debljina sluznice materice ispod 6 mm dovodi do problema sa ostvarivanjem udnoće, čak i sa vantjelesnom oplodnjom ili donacijom jajnih ćelija. Stoga bi većina reproduktivnih stručnjaka radije voljela da njihove pacijentkinje imaju debljinu sluznice materice od najmanje 7-8 mm. Kako onda povećati debljinu sluznice materice?

Odgovor: dr Esther Marban
Ginekolog, specijalista za plodnost Clinica TambreEndometrijum je unutrašnji dio materice gde se embrion ugrađuje. Kada govorimo o dobrom endometrijumu, znamo da je debljina 7 mm ili više. Ali ne moraju sve pacijentkinje imati takvu debljinu. Glavnih uzroka zašto endometrijum možda nije toliko debeo je nekoliko. Prva su infekcije koje je endometrijum mogao imati u prošlosti, a koje mogu uticati na najunutrašnjiji sloj. Neke druge promjene poput teratogene izazvane od nekoliko kiretaža koje mogu uticati i na taj sloj. Ali, u većini slučajeva znamo da ne postoje specifični razlozi zbog kojih endometrijum nije toliko gust.

Ako taj endometrijum želimo učiniti debljim, postoji nekoliko mogućnosti. Najčešći su prirodni ciklus, ciklus koji koristi estrogene i gonadotropine. Razgovarajmo malo o prirodnom ciklusu. Sasvim je uobičajeno pokušati zadebljati endometrijum samo korišćenjem prirodnih hormona koje pacijent luči. Tako ćemo u takvom ciklusu iskoristiti prednost i iskoristiti prirodnu proizvodnju hormona kako bismo endometrijum učinili debljim. Ideja je samo pratiti kako folikul raste i usled tog rasta na endometrijum će uticati estrogeni koje će folikul stvoriti i postaće deblji.

U nekim prilikama više volimo da koristimo estrogene jer znamo da je endometrijum tkivo zavisno od hormona. Pacijent obično uzima estrogene vaginalno, oralno ili ponekad koristeći hormonske flastere. Prilično se često ima dobar endometrijum zbog djelovanja estrogena.

U nekim drugim slučajevima, kada endometrijum ne reaguje pravilno, moramo da koristimo različite mogućnosti liječenja kao što su gonadotropini. Stoga pokušavamo da stimulišemo jajnike malom dozom gonadotropina pokušavajući da na dobar način utiču na endometrijum i pokušavajući da ga zadebljaju. Tako će na kraju estrogen koji proizvode folikuli koji rastu uticati na endometrijum.

Ali, ponekad stvari nisu tako lake. U nekim određenim prilikama potreban nam je drugačiji način jer endometrijum nije toliko gust koliko nam treba. Zatim, moramo da koristimo različite tretmane. Neki od njih su često korišćeni i poznati poput Aspirina. Znamo da njegovo aktivno sredstvo može pomoći u povećanju protoka krvi u endometrijumu. To je prilično koristan tretman i prilično se često koristi kod pacijenata kod kojih endometrijum nije dovoljno debeo.

Drugačiji tretman su vitamin D i pentoksifilin koji su poznati kao antioksidanti i mogu prouzrokovati širenje krvnih sudova. Na kraju, ono što moramo da vidimo je da postoji povećani protok krvi u endometrijumu. Obično se ova vrsta liječenja dodaje najčešćim kako bi se poboljšala debljina endometrijuma.

Drugačiji tretman koji je jedan od najnovijih je faktor stimulisanja kolonije granulocita (G-CSF) za koji je takođe poznato da povećava protok krvi i na dobar način utiče na endometrijum. Glavni problem ove poslednje opcije je taj što postoje neke kontroverze oko njega. Postoje neke studije koje pokazuju dobar odgovor u endometrijumu i da bi to moglo uticati na njega, ali neke druge ne pokazuju taj efekat. Na kraju, nije baš jasno može li biti od pomoći ili ne.

Na kraju, ako imamo pacijentkinju sa tankim endometrijumom, trudimo se da damo sve od sebe i pokušamo da dodamo nekoliko tretmana koji pokušavaju da poboljšaju tu debljinu endometrijuma. Isto se dešava sa Viagrom (Sildenafil) koja je tretman koji se ponekad dodaje drugim tretmanima kao što je estrogen da bi se takođe pokušao povećati protok krvi. Efekti su obično korisni, ali uvek zavisi od pacijentkinja. Neće sve pacijentkinje imati isti efekat sa takvim liječenjem.

? Zajedno na putu do beba ?