Kako povećati plodnost prirodnim putem?

Kako povećati plodnost prirodnim putem?

Prirodni ljekovi za brzu trudnoću ČAJEVI I BILJKE!

Mnoge žene provode godine pokušavajući izbjeći neplaniranu trudnoću – ali kada želja za bebom postane očigledna, obično žele izbjeći dugo čekanje.  Ovo postavlja brojna pitanja: kada sam plodna?  I kako mogu povećati svoju plodnost?  Ovaj članak objašnjava šta je majka priroda sakrila u svojoj vrećici trikova i šta možete aktivno učiniti da ostvarite svoj san o trudnoći!

Da li poznajete svoj ciklus?

Zvuči užasno banalno, ali u praksi zapravo može biti izazov: imati seks u pravo vrijeme.  Kada ne želite da zatrudnite, plodni dani mogu izgledati kao da traju zauvijek.  Ali kada je suprotno istina, plodni dani prolaze u trenu!

Kada je žena plodna?

Činjenica je da jajna ćelija može biti oplođena u periodu od najviše 24 sata.  Dobra vijest je da sperma može u idealnom slučaju preživjeti u vagini do 5 dana.  Dakle, ako se nadate da ćete zatrudnjeti, idealno vrijeme za seks je do tri dana prije ovulacije i jedan dan nakon ovulacije.  Ako ne otkrijete ovulaciju i ako ne možete identificirati bilo kakve simptome plodnosti (npr. povećanje bazalne tjelesne temperature, povećan libido, rastezljiva cervikalna sluz), test ovulacije može pomoći da se suzi okvir.

Niz uređaja vam također može pomoći da pratite koji dani ste plodni.  Kao i testovi za ovulaciju, ovi mjere koncentraciju LH u jutarnjem urinu.

Planirani seks je previše neromantičan za vas?  Obično se pretpostavlja da će vam zajedničko spavanje otprilike svaka tri dana nakon menstruacije biti dovoljno da zatrudnite u roku od nekoliko ciklusa.  Ali mogu li vam prirodni proizvodi dati malo poticaja?

Kako hrana podstiče plodnost – i ometa je!

Uravnotežena ishrana je uvijek važna, ali još više kada pokušavate da zatrudnite – na kraju krajeva, vitamini i elementi u tragovima ne samo da povećavaju šanse za trudnoću i poboljšavaju kvalitet sperme, već i preventivno djeluju na bolesti koje se mogu pojaviti kod beba. Folna kiselina je iz tog razloga veoma važna i može se preporučiti kao dodatak ishrani i prije trudnoće – najbolje je da se posavjetujete sa svojim ljekarom da li je to preporučljivo za vas.  Muškarci takođe treba da izbjegavaju da jedu previše crvenog i prerađenog mesa (kao što su kobasice), jer se čini da to negativno utiče na kvalitet sperme – kao i prevelika težina.

Takođe pomaže u izbjegavanju raznih nezdravih masti koje se kriju u nezdravoj hrani, kao i mliječnim proizvodima s punim sadržajem masti kao što su punomasno mlijeko, kajmak ili krem ​​sir.

Prava hrana za povećanu plodnost!

Dakle, jedan savjet je da se pobrinite da vaša ishrana uključuje puno svježeg voća i raznovrsnog povrća, salata, orašastih plodova, cjelovitih žitarica, žitarica poput prosa ili zobenih pahuljica i jaja.
Preporučuju se i riba i nemasno meso.  Međutim, važni proteini makronutrijenata mogu doći i iz tofua, slanutka i sočiva.  Uzmite u obzir regionalne proizvode kada birate “superhranu” – na primjer, sjemenke lana i chia sjemenke sadrže iste vrijedne sastojke.

Čajevi za zdrav ciklus za dodatnu pomoć!

Biljni čajevi nisu samo popularni i efikasni ljekovi za prehladu, oni takođe mogu pozitivno uticati na vaš ciklus.  Postoje posebne čajne mješavine koje pospješuju ovulaciju i imaju pozitivan (prijateljski) učinak na cervikalnu sluz u vagini, a postoje i čajevi koji mogu podržati naknadnu implantaciju embriona. Koja god vrsta da vas zanima, obavezno pitajte svog doktora prije nego ih testirate!  Biljni čajevi se tradicionalno smatraju dugoročnim metodom za nježno regulisanje ciklusa koji nema nuspojave kao što je upala grla.

Ciklusirajte čaj za prvu polovinu ciklusa!

Biljna mješavina ne samo da bi trebala promovirati dobru osnovu i povećati cirkulaciju krvi u materici, već može pomoći i ovulaciji putem fitohormona, koji su slični estrogenu.

Čaj se pravi od sledećih biljaka u jednakim djelovima:

Listovi maline
Ruzmarin
Crni divlji pelin
Crna zova ili bazga
Kadulja ili žalfija.

Ovaj čaj se uzima od prvog dana ciklusa do ovulacije (drugim riječima do 14. dana ciklusa iz udžbenika).

Priprema:

Čaj možete kupiti u apoteci ili specijalizovanoj prodavnici, na primjer 1,5 oz.  svake biljke.  Zatim odmjerite 1-2 žlice mješavine biljaka i dodajte kipuću vodu.  Ostavite da odstoji 8-12 minuta.  Pijte 3 šolje dnevno, rasporedite u toku dana.

Ciklus čaj za drugu fazu vašeg ciklusa:

Hormon progesteron dominira od ovulacije pa nadalje. Osigurava da sluznica materice ostane dobro izgrađena i da se oplođeno jaje može implantirati.  Druga polovina ciklusa, ili “lutealna faza”, obično traje između 10-16 dana dok menstrualno krvarenje ne počne – ili izostane, u slučaju trudnoće.

Ovaj ciklus čaj se sastoji od biljaka sličnih progestinu, koje podržavaju žuto tijelo i imaju pročišćavajući učinak:

Virak
Hajdučka trava
Kopriva

Priprema:
Isto kao gore.

Supstance slične hormonima iz majke prirode!

Problemi povezani s ciklusom i povezani problemi s plodnošću takođe se mogu liječiti prirodnim supstancama sličnim hormonima.  Ali pazite: biljni lijekovi takođe mogu imati posljedice i nuspojave.  Ne preporučuje se eksperimentisanje bez traženja stručnog savjeta.  Obavezno se posavjetujte s ljekarom prije nego isprobate bilo koji od ovih lijekova!

Na primjer, moguće je uzimati KONOPLJIKA (Vitex agnus castus)

koja se obično prepisuje za teški PMS i za ublažavanje menstrualnih problema, uključujući vrlo obilna ili neredovna menstrualna krvarenja.  Za virak ili kako se zove još i gospin plašt, se takođe kaže da ima regulacijski učinak na menstrualni ciklus 11.  Aktivni sastojak dostupan je kao biljka u čajevima i u obliku kapi.

Recite ne alkoholu, cigaretama i stresu, i da spavanju!

Alkohol i cigarete štete plodnosti i kod muškaraca i kod žena.  Visoka konzumacija nikotina također može dovesti do povećanog rizika od pobačaja.

Izbjegavajte osjećaj stresa koliko god možete, iako je to očigledno lakše reći nego učiniti.  Posao i mališani koji su već na sceni mogu ovo otežati. Ipak, uvijek pokušajte da se dovoljno naspavate. Redovna tjelesna vježba takođe pomaže u smanjenju negativnih efekata stresa – i takođe podstiče bolji san.

Kontaktiraj nas
📧 E-mail: [email protected]
☎️+382.68.045456