Kako povratiti menstruaciju?

Kako povratiti menstruaciju?

Prilično je frustrirajuće ako pokušavate da zatrudnite, a nemate menstruaciju. Imati zdrav ciklus je prvi korak za prirodno povećanje plodnosti i mogućnost da zatrudnite. Postoji bezbroj razloga zbog kojih vaš ciklus može biti nepravilan, kao što su stres, nedostaci u ishrani, niska tjelesna težina, odvikavanje od kontracepcijskih pilula, hormonska neravnoteža, perimenopauza ili drugi osnovni problemi.

Pošto se sluzokoža materice ne izlučuje, veoma je važno očistiti staru krv i ponovo uspostaviti zdrav ciklus. Ovo se može uraditi prirodno i efikasno uz pomoć bilja i ishrane. Razgovarali smo sa mnogim klijentima kojima je nuđen sintetički estrogen da bi im menstruacija ponovo krenula… uzimanje sintetičkog estrogena za ovaj problem je kao da koristite čekić za palac.

Odsustvo ciklusa je poznato kao amenoreja. Amenoreja je podeljena u dvije različite grupe: primarna amenoreja i sekundarna amenoreja, pri čemu je sekundarna amenoreja najčešća.

Napomena: Izostanak menstrualnog ciklusa zbog perimenopauze i menopauze ne smatra se amenorejom.

Primarna amenoreja
Definiše se kao izostanak menstruacije do 14. godine bez sekundarnih polnih karakteristika, ili izostanak menstruacije do 16. godine bez obzira na sekundarne polne karakteristike. Primjeri sekundarnih polnih karakteristika kod žena su povećanje grudi, proširenje kukova, pazuha, dlake na stidnim i nogama i tjelesni miris. Primarna amenoreja je rijetka, javlja se kod samo 0,3% žena.

Prirodne terapije često ne funkcionišu tako dobro za žene sa primarnom amenorejom, jer obično postoji osnovni razvojni problem za te žene. U slučaju primarne amenoreje, možda je najbolje pronaći reproduktivnog endokrinologa sa kojim ćete raditi. Ne kažemo da prirodne terapije i biljke neće raditi kod primarne amenoreje, samo da je ovo stanje teže raditi. I dalje je veoma korisno dobro jesti i birati prakse zdravog načina života.

Sekundarna amenoreja
Definiše se kao izostanak menstruacije tokom ukupno najmanje 3 prethodne dužine menstrualnog ciklusa, ili najmanje 6 mjeseci kod žene koja je ranije imala menstrualni ciklus i još uvek je u reproduktivnim godinama. Reproduktivne godine se definišu kao menarha, kada žena počinje svoj menstrualni ciklus u pubertetu, do menopauze, koja se dešava oko 40-55 godina. Sekundarna amenoreja je češća od primarne.

Uzroci odsutnog perioda

Menstrualni ciklus koji je zaustavljen nije bolest, to može biti znak da postoji neravnoteža u tijelu. Redovni menstrualni ciklus je regulisan složenim sistemom poruka i akcija koje orkestrira endokrini sistem. Endokrine žlijezde rade zajedno da šalju poruke preko hormona. Ovo se zove povratna sprega.

Vrlo jednostavno rečeno, hipotalamus proizvodi GnRH (hormone koji oslobađaju gonadotropin) koji signalizira hipofizi da proizvodi LH (luteinizirajući hormon) i FSH (folikulostimulirajući hormon) kako bi signalizirao jajnicima da je njihov red da oslobode estrogen i progesteron, koji prepoznaje hipofiza.

Jednostavno zar ne? Ne tako. Kao što vidite, zdrav ciklus zavisi od pravilnog funkcionisanja svakog dijela povratne sprege. Zamislite to kao orkestar; ako je samo jedan dio ciklusa isključen, to će poremetiti kompletan ciklus, uzrokujući neravnoteže koje mogu uticati na redovne menstrualne cikluse.

Nedostaci u ishrani

Ponekad tijelo ne dobija dovoljno ishrane dnevno da bi moglo da održi normalne funkcije, uključujući menstrualni ciklus. Postoji mnogo veoma važnih hranljivih materija koje su tijelu potrebne za održavanje zdravog menstrualnog ciklusa. Nedostaci u ishrani mogu zapravo uzrokovati nepravilnosti menstrualnog ciklusa i na kraju dovesti do zaustavljanja čitavog ciklusa.

Ono što svakodnevno jedete čini svaki dio vašeg tijela. Ti si ono što jedeš!

Naučite kako da jedete zdravu ishranu za plodnost! Harvard je izveo nedavnu studiju koja je pokazala smanjenje neplodnosti za 80% sa promjenama u načinu života koje su napravljene prelaskom na ishranu za plodnost. Žene koje su pratile kombinaciju pet ili više faktora životnog stila, uključujući promjenu specifičnih aspekata njihove ishrane, imale su više od 80 procenata manji relativni rizik od neplodnosti zbog poremećaja ovulacije u poređenju sa ženama koje nisu imale nijedan od faktora.
Jedenje širokog spektra nerafinisanih namirnica je od vitalnog značaja za zdrav menstrualni ciklus. Tijelo se oslanja na hranu koju svakodnevno konzumiramo da bi funkcionisalo na najbolji mogući način. Postoje ključne hranljive materije i namirnice koje podržavaju zdrav menstrualni ciklus; ako nešto od toga nedostaje, može postojati nedostatak koji može doprinijeti odsustvu menstruacije. Budite sigurni da dobijate dovoljno sledećeg…

Gvožđe: Studije su pokazale da žene koje ne dobijaju dovoljne količine gvožđa mogu patiti od anovulacije (nedostatak ovulacije) i možda lošeg zdravlja jajnih ćelija, što može inhibirati trudnoću po stopi 60% većoj od onih sa dovoljnim zalihama gvožđa u krvi, prema istraživačima iz Nova IVI Fertiliti Center i Jaia College of Arts and Sciences u Indiji, kao što je objavljeno 2014. u International Journal of Current Research and Academic Reviev.

Hrana bogata gvožđem se dijeli u dvije grupe hem i nonhem. To jednostavno znači da dolazi iz životinjskog ili neživotinjskog izvora. Izvori heme gvožđa su hranjeni travom, organski bizoni iz slobodnog uzgoja, piletina, jaja, losovi, govedina i divlji ulovljen aljaški losos. Hrana koja nije bogata gvožđem uključuje melasu, sjemenke bundeve i suncokreta, pasulj, koprivu, amarant, tamno lisnato povrće, turske kajsije (nesumporne), morske alge i kinoju.

O gvožđu, posebno Čavario i Vilet, kažu: „U studiji žena koje su imale problema sa ovulacijom, 40% je postalo plodno nakon dodavanja gvožđa.“

Vitamin C: Vitamin C može poboljšati nivo hormona i povećati plodnost kod žena. Tijelu su potrebni izvori vitamina C za pravilnu apsorpciju gvožđa, pa obavezno jedite hranu bogatu vitaminom C kada konzumirate hranu bogatu gvožđem. Veliki izvori vitamina C u hrani su crvene paprike, pomorandže, jagode i čaj od cvjetova hibiskusa.

Vitamini B: Zeleno povrće je bogato vitaminima B koji su neophodni za pravilnu hormonsku ravnotežu. Pomislite na blitvu, kelj, potočarku, morske alge, spirulinu, zelje, koprivu, peršun i bosiljak!

Esencijalne masne kiseline: EFA su važne za proizvodnju hormona. Mnoge žene imaju malo EFA, posebno omega 3. Neke namirnice bogate EFA su laneno sjeme, orasi, losos, sardine, škampi, škampi, kapice, sjemenke čia i ulje jetre bakalara.

Holesterol: Holesterol je neophodan za proizvodnju hormona. Izbjegavajte ishranu sa niskim sadržajem masti i vodite računa da jedete ishranu koja uključuje celulozne životinjske proizvode dobijene od životinja koje se hrane travom. Hrana bogata čistim holesterolom: govedina hranjena travom, sirovo mlijeko od krava ili koza hranjenih travom, punomasni jogurt i kefir, jaja iz slobodnog uzgoja/paše, puter od mleka hranjenog travom i kokosovo ulje.

Vlakna: Vlakna pomažu da se uklone viškovi hormona iz tijela koji može da izazove hormonski disbalans. Vlakna takođe pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi, što pomaže u smanjenju problema sa plodnošću kao što su PCOS i imunološki problemi, i promoviše zdrav hormonski balans. Neki primjeri hrane bogate vlaknima su svježe voće, povrće, tamno lisnato povrće i pasulj.

Cink: Ovo je samo jedan od minerala koje tijelo koristi da održava nivoe hormona (kao što su estrogen, progesteron i testosteron) stabilnim tokom čitavog menstrualnog ciklusa. Ženskom tijelu je potrebna određena količina cinka za proizvodnju zrelih jajnih ćelija koje su zrele za oplodnju. Najbogatiji izvori cinka su ostrige, sirovo sjeme bundeve, susam i tahini (poznatiji kao puter od susama).

Odličan način da podržite tijelo da dobije sve neophodne hranljive materije koje su mu potrebne dnevno je uzimanje multivitamina iz nerafinisane hrane. Uključivanje multivitamina iz neprerađene hrane, zajedno sa ishranom za plodnost, jedan je od prvih koraka u vraćanju menstruacije!

Prekomjerna ili manja težina

Postoji direktna veza između anovulacije i gojaznosti. Ćelije tjelesne masti, zvane adipociti, proizvode estrogen. Gojazne žene mogu imati previše estrogena zbog previše tjelesne masti. Žene koje imaju manju težinu takođe mogu imati anovulaciju zbog nedostatka tjelesne masti. Možda nema dovoljno estrogena ili adekvatnih nivoa holesterola koji se održavaju za održavanje menstrualnog ciklusa. Studije Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju i Univerziteta Sjeverne Karoline pokazale su da žene sa ekstremnim navikama vježbanja imaju značajno niži nivo estradiola zbog niskog nivoa tjelesne masti u ključnim djelovima tijela, što dovodi do anovulacije.
Estrogen je neophodan za zdravo formiranje kostiju, zdravu ekspresiju gena, održavanje zdravog nivoa holesterola i od vitalnog je značaja za zdrav menstrualni ciklus. Previše estrogena ili premalo u tijelu može dovesti do toga da povratna sprega ne funkcioniše ispravno i menstrualni ciklus može da prestane. Sada možete da vidite zašto je toliko važno imati adekvatne količine tjelesne masti; ni previše ni premalo!

PCOS

Sindrom policističnih jajnika, koji se ponekad naziva i disfunkcija policističnih jajnika, najčešći je endokrini poremećaj kod žena u reproduktivnom dobu. Postoje dvije različite i dosljedne karakteristike PCOS-a: izostanak menstruacije ili nedosledan menstrualni ciklus i hiperandrogenizam (tijelo proizvodi previše androgena, od kojih je najčešći testosteron).

Stres

Stres može uzrokovati da tijelo zaustavi menstrualni ciklus. Stres uzrokuje da tijelo oslobađa hormone stresa kao što su kortizol i adrenalin koji sprečavaju da se naši hormoni plodnosti oslobađaju u tačno vrijeme u menstrualnom ciklusu. Ovo može izazvati poremećaj u menstrualnom ciklusu utičući na funkcionisanje nadbubrežnih žlijezda. Smanjenje stresa i podrška zdravlju nadbubrežne žlijezde su od suštinskog značaja za zdrav menstrualni ciklus i relativno je lako rešenje za zdravu plodnost. Nadbubrežne žlijezde takođe direktno utiču na zdravlje štitne žlezde.

Problemi sa štitnom žlijezdom

Loša funkcija štitne žlijezde može dovesti do prekida menstrualnog ciklusa. Prekomjerno aktivna štitna žlijezda koja proizvodi previše tiroidnih hormona naziva se hipertireoza. Hipotireoza je kada je štitna žlijezda nedovoljno aktivna i ne proizvodi dovoljno tiroidnih hormona. Izostanak menstrualnog ciklusa je znak hipertireoze, pri čemu nepravilni ili obilni ciklusi mogu biti znak hipotireoze.

Tumor hipofize

Tumor hipofize može uzrokovati poremećaj u oslobađanju i proizvodnji određenih hormona što može uzrokovati zaustavljanje menstrualnog ciklusa.

Prevremena nefinkcija jajnika

POF, takođe poznat kao hipofunkcija jajnika, definiše se kao gubitak normalne funkcije jajnika prije 40. godine. Menstrualni ciklus može prestati prije 40. godine ili postati sporadičan. To znači da menopauza dolazi ranije nego što je normalno.

Perimenopauza i menopauza

Perimenopauza je vrijeme koje vodi do menopauze. Kako perimenopauza napreduje ka menopauzi, normalno je da menstrualni ciklusi postanu nepravilni i da nivoi hormona fluktuiraju. Menstrualni ciklus može izostati tokom mnogih ciklusa, a zatim se iznenada vratiti za nekoliko ciklusa, a zatim ponovo nestati, postajući sporadičan nekoliko godina. Kako se rezerva jajnika smanjuje i zdravlje jajnih ćelija opada, nivoi FSH rastu i menstrualni ciklus će postajati sve nepravilniji, dok na kraju ne prestane.

Menopauza se definiše kao izostanak menstruacije godinu dana ili duže. Menopauza se takođe može potvrditi povišenim nivoima FSH između 60 i 100 mL/L na dva testa obavljena u razmaku od najmanje 1 meseca, i/ili nivoima LH većim od 50 mIU/L i nivoima estradiola manjim od 50 pg/mL. Prirodne terapije ne mogu preokrenuti proces starenja ili vratiti menstrualne cikluse kod žene koja je već prošla ili prolazi kroz menopauzu.

Kada posetiti doktora!

Ako niste imali menstruaciju 3 uzastopna ciklusa ili više, vrijeme je da zakažete pregled kod svog ljekara. Oni vam mogu pomoći da utvrdite koji su uzroci. Većina ljekara često propisuje oralne kontraceptive (pilule za kontrolu rađanja) da bi se regulisao menstrualni ciklus. Važno je shvatiti da će ova metoda naterati tijelo da ima ciklus i spriječiti trudnoću. Oralni kontraceptivi ne rešavaju problem zašto menstrualni ciklus izostaje. Srećom, postoje prirodne terapije kao što su biljke, specifične tehnike masaže, suplementi, tehnike smanjenja stresa i promjene u ishrani koje u većini slučajeva mogu pomoći tijelu da reguliše menstrualni ciklus.

Bilje za podsticanje menstruacije

Prije nego što krenete pravo na biljke za koje se zna da pomažu u vraćanju menstrualnog ciklusa (emenagoge), takođe je važno razmotriti biljke koje podržavaju liječenje uzroka izostanka menstrualnog ciklusa. Zašto nemate menstruaciju za početak? Kada saznate šta uzrokuje ovo, moći ćete da formulišete plan za sebe. Ovo je od vitalnog značaja i kada želite da koristite biljke. Na primjer, postoje biljke koje podržavaju hormonsku ravnotežu kroz podršku endokrinog sistema, neke koje pomažu tijelu da reaguje na stres, a druge koje imaju direktnu akciju na matericu.

Emenagogi (emmenagogs) stimulišu i normalizuju menstrualni ciklus.

Važan oprez: Izuzetno je važno isključiti trudnoću prije nego što počnete da koristite bilo koje biljke za plodnost, posebno one koje se koriste za vraćanje menstrualnog ciklusa. Većina biljaka koje pomažu u regulisanju menstrualnog ciklusa nisu bezbjedne za trudnoću.

Bilje koje izaziva menstruaciju

Sledeće biljke mogu pomoći da dođe do menstruacije. Sve biljke u ovom odeljku će biti efikasne samo ako menstruacija izostane zbog hormonske neravnoteže. Ako je menstrualni ciklus odsutan zbog nedostataka u ishrani, ove biljke možda neće biti tako efikasne. Veoma je važno da se promjene u ishrani izvrše prije nego što počnete sa bilo kojim ljekovitim biljem kako biste vratili menstrualni ciklus.

Koren crnog kohoša (Actaea racemosa)
Crni kohoš se koristi stotinama godina da povrati menstrualni ciklus. Crni kohoš promoviše regulaciju čitavog menstrualnog ciklusa dok pomaže u održavanju mirne materice.

Dong Kuai koren (Angelica sinensis)
Ovo je glavna biljka za ovo pitanje. Dong Kuai deluje tako što promoviše protok krvi u karlicu gde pomaže tijelu da vrati odsutni ciklus. To radi tako što hrani krv (nalazi se u skoro svim kineskim biljnim formulama za izgradnju krvi jer je bogata gvožđem), poboljšava hormonsku regulaciju i pomaže u tonusu materice.

Vazdušni djelovi matičnjaka (Leonurus cardiaca)
Ova biljka je veoma efikasna u smanjenju grčeva i grčeva mišića materice i poboljšanju tonusa materice. Utvrđeno je da matičnjak blago stimuliše matericu, a istovremeno pomaže materici da efikasno radi, što je od pomoći u donošenju menstruacije.

Bijeli božur (Paeonia officinalis)
Ova biljka pomaže u izgradnji krvi i povećanju cirkulacije u reproduktivnim organima. Sve u svemu, bijeli božur pruža odličnu podršku za balansiranje hormona i pomaže u smanjenju bola i opuštanju. Bijeli božur pokreće krv u predjelu karlice, pružajući podršku stagnirajućim stanjima materice, uključujući odsustvo menstruacije.

Budući da može biti izazovno nabaviti sve ove biljke u odgovarajućim razmjerama, tim stručnjaka za prirodnu plodnost u Fondaciji radi na tome da  kreira je formulu posebno da odgovori na ovu potrebu.

Dobijali smo sjajne rezultate i povratne informacije od Teadrops Kliknite ovdje za više informacija.

Bilje za podsticanje redovnih menstrualnih ciklusa

Sledeće biljke bi se koristile kada se prva menstruacija vrati ili nakon čišćenja plodnosti.

Šatavari (Asparagus racemosus)
Shatavari pomaže u promovisanju redovnih menstrualnih ciklusa pomažući u regulaciji nivoa estrogena. Shatavari je takođe adaptogen koji podržava funkciju endokrinog sistema za zdravu hormonsku ravnotežu.

Tribulus (Tribulus terrestris)
Pokazalo se da ova biljka normalizuje ovulaciju kod neplodnih žena. Tribulus podržava zdrav nivo hormona, poznati je tonik za ženski reproduktivni sistem i može povećati libido.

Viteks (Vitek agnus-castus)
Viteks je još jedna odlična biljka za amenoreju zbog hormonske neravnoteže. Pomaže u ravnoteži hormona dok ne sadrži nikakve hormone u samoj biljci. Vitek podržava hormonsku ravnotežu u tijelu tako što utiče na osovinu hipotalamus-hipofiza-jajnici (hormonska povratna sprega), ispravljajući problem na samom izvoru. Brojne botaničke knjige/knjige o bilju izvještavaju o kliničkim podacima i studijama koje pokazuju efikasnost viteksa za sve vrste nepravilnosti menstrualnog ciklusa kada se dosledno koristi mnogo mjeseci.

Utvrđeno je da Vitek pomaže normalizaciji ovulacije, poboljšava kratku lutealnu fazu, podržava zdrav nivo hormona i smanjuje sindrom policističnih jajnika (PCOS).

Masaža samoplodnosti

Materica koja nije stimulisana da izbaci endometrijum ili neadekvatno izbaci endometrijum svakog mjeseca, može postati atrofirana. To znači da mišići gube tonus i snagu. Ako sluzokoža poznata kao funkcionalni sloj nije stimulisana da luči sluz i izgradi endometrijum, onda materica nije podmazana i može postati „suva“ i slaba. Možete vidjeti zašto ovo ne bi bilo najbolje okruženje za smještaj embriona. Redovan menstrualni ciklus je od suštinskog značaja za zdravu matericu.

Evo kako masaža samoplodnosti pomaže tijelu da reguliše menstrualne cikluse:

✔Promoviše hormonsku ravnotežu
✔Pomaže u smanjenju stresa i hormona stresa
✔Poboljšava komunikaciju unutar endokrinog sistema
✔Povećava cirkulaciju u materici, jajnicima i jajovodima
✔Promoviše kretanje tečnosti
✔Pomaže tijelu da se oslobodi stare ustajale krvi i tkiva
Rezime

Sve u svemu, izuzetno je važno da počnete hraniti tijelo dobrom ishranom. Vaše prehrambene navike su vaša osnova; bez toga prvo, tijelo neće reagovati ni na biljke za amenoreju. Drugo, obavezno uključite dobar multivitamin iz nerafinisane hrane, smanjite stres i redovno vježbajte. Treće, razmislite o biljnom programu za vraćanje menstrualnog ciklusa na pravi put. Na kraju, ali ne i najmanje važno, redovno vježbajte masažu plodnosti. Ova kombinacija je odličan plan za rad na promovisanju zdravog menstrualnog ciklusa na duži rok! Budite strpljivi, tijelu treba vremena da uspostavi ciklus. Budite nježni prema sebi i vaše tijelo će se vratiti u ravnotežu. Plodnu samomasažu možete na mail [email protected]