Koji procenat oplođenih jajnih ćelija stiže do 3. dana?

Koji procenat oplođenih jajnih ćelija stiže do 3. dana?

Koliki je prosječan broj oocita koji postaju embrioni na dan 3?

Embrioni 3. dana nazivaju se embrionima faze „dekoltea“, to su najmanje 8 ćelijski embrioni. Koji broj jajnih ćelija će postati embrion 3. dana? Da li svi embrioni stižu do 3. dana?

Dr Raul Olivares Ginekolog, medicinski direktor i vlasnik vantelesne oplodnje u Barseloni

U normalnim okolnostima, 90% embriona koje dobijemo dan-1 trebalo bi da dostigne dan 3, a ako ne, to je slučaj jer vjerovatno postoji faktor loših jajnih ćelija. Kao opšte pravilo, iako o tome treba razgovarati u svakom slučaju, smatramo da embrion u prva 3 dana napušta ono što dobije iz jajne ćelije. DNK sperme se aktivira 3. dana. Ako imate embrione sa problemima tokom prva tri dana razvoja, to je uglavnom zbog kvaliteta jajnih ćelija. Ako embrioni dođu do 3. dana i iznenada se pogoršaju, to je nešto što ne može biti zbog problema vezanog za spermu ili mušku DNK. Naravno, to znači da ako imate 42-43 godine, od 2. dana možete početi da imate vrlo nekvalitetne embrione, ali ako imate posla sa muškim faktorom ili tubalnim faktorom, a mladi ste, rekao bih da između 90 ili čak 100% embriona sa različitim kvalitetima trebalo bi da stigne do 3. dana.

Glavni problem i najkritičniji dan za embrione je dan od 4. do 5. Zbog toga razmišljanje o prenosu na dan 3. nikada ne bi trebalo da bude učinjeno. Možda prenosite embrione koji izgledaju sjajno 3. dana, ali oni neće postati blastocista. U nekim slučajevima sam video pacijentkinje kojima su traženi različiti testovi za implantaciju i nikada nisu imale nijednu blastocistu. Uvek su ranije imali transfere. U ovim slučajevima, vjerovatno je glavni problem što ti embrioni nisu postali blastocista, i tada ne bi bilo potrebno vršiti bilo kakve probleme sa implantacijom.

Kad god možete, zadržite embrione do 5. dana, čak i ako ne stignu na 5. dan, to će biti zaista korisno. Više volim da embrione ne prenosim a da ne znam pravi kvalitet. Ako imam samo 1 embrion i odvedem ga u fazu blastociste, a on ne postane blastocista, ionako će biti loših vijesti za pacijentkinju, ali bar ćemo biti sigurni da je problem u embrionu i nećemo gubiti vrijeme i novac tražeći testove za implantaciju koji uopšte nisu potrebni.

? Zajedno na putu do beba ?