KORACI IVF CIKLUSA (DAN PO DAN) IRAN IVF

KORACI IVF CIKLUSA (DAN PO DAN) IRAN IVF

Čudo začeća sada se može simulirati u laboratoriji zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji (IVF). Pošto je prvi uspješan tretman oplodnje 1978. godine izazvao rođenje približno 10 miliona djece do 2023. godine, toliko su znatiželjni, šta je onda IVF proces?
Možda ste započeli IVF ciklus da biste začeli dijete, ili ste samo radoznali. U svakom slučaju, ako želite da vidite šta se dešava u ljudskom tijelu tokom IVF ciklusa.
Odgovori na sva pitanja, kao npr
* Koji je vremenski okvir za ciklus vantjelesne oplodnje?
* šta se smatra prvim danom IVF-a?
* Raspored IVF injekcija
* IVF proces korak po korak vremenski okvir, itd.

IVF ciklus
Prvo i važno pitanje je: “Šta je IVF ciklus?”. Na sreću, odgovor je jasan i jednostavan. Jedan krug IVF tretmana se naziva IVF ciklus. Ciklus počinje prvog dana vaše menstruacije i završava se kada imate test krvi na trudnoću.
Vaš ljekar za plodnost može vam savjetovati da počnete da uzimate ljekove ili da primate injekcije prije prvog dana IVF ciklusa, u zavisnosti od vašeg plana liječenja.
Kada započnete svoje putovanje vantjelesnom oplodnjom , stručnjaci će vas unaprijed obavijestiti o strategiji liječenja sa sveobuhvatnim detaljima.

Koji je vremenski okvir za IVF ciklus?
IVF terapija nije jednostavan proces kroz koji treba proći. To je emocionalna procedura sa ogromnim ulozima. IVF pacijenti imaju tendenciju da se ljute i brzo plaču; čak je i radio reklama dovoljna da se rasplaču.
Pored toga, IVF ciklus značajno podiže nivoe estrogena u krvi. Na emocionalno i iritirano stanje mogu uticati visoki nivoi estrogena u krvi. S druge strane, proces IVF ciklusa je toliko komplikovan da primorava pacijente da znaju sa čime će se tačno susresti svakog dana svog IVF ciklusa?
Stoga je preporučljivo da pročitate ovaj post da biste znali šta je pred vama svakog dana IVF ciklusa!

Korak 1: Prvi dan menstruacije je prvi korak.
Prvi dan vaše menstruacije je početak vašeg IVF ciklusa, ili u drugom smislu, početak većine IVF ciklusa poklapa se sa menstruacijom kod žena. Svačije tijelo je jedinstveno, a vaš ljekar za plodnost može da vas nauči kako da prepoznate prvi dan.

Korak 2: Drugi dan stimulacije jajnika je drugi korak.
Drugog ili trećeg dana, nakon početka menstruacije, zakazan je termin u ordinaciji za osnovni ultrazvučni pregled i test krvi, često na folikulostimulišući hormon (FSH) i estradiol.
Istina je da od prvog dana počinje faza stimulacije IVF ciklusa, ali treba da uzmete u obzir ovu tačku. Vaši jajnici obično stvaraju jedno jaje tokom mjesečnog prirodnog ciklusa.
Da biste stimulisali folikule u vašim jajnicima, gdje jajne ćelije rastu, da biste generisali više jaja tokom IVF ciklusa, uzimaćete sledeće ljekove osam do 14 dana.
Injekcioni ljekovi za IVF
Injekcija je potpuno uobičajen oblik među ljekovima za IVF, a u zavisnosti od IVF ciklusa, ove injekcije mogu biti od jedne do dvije svakog dana.
Sledeći hormoni se najčešće primjećuju u injekcijama:
* Folikul stimulišući hormon (FSH)
* Luteinizirajući hormon (LH)
Mogu li sama da primam IVF injekcije?

Potpuno je razumljivo da, u početku, pomisao na ubrizgavanje može izgledati zastrašujuće. Ipak, vaši specijalisti za plodnost i saradnici će vas provesti kroz proceduru korak po korak i pokazati gdje i kako da date svaku injekciju.
Apsolutno, fantastična je ideja da uključite i svog partnera ili drugu osobu za podršku. Možete i posmatrati i učiti kao rezultat zakazivanja.
Zatvorite oči na svoje jajnike u centru za vantjelesnu oplodnju.
Sa testovima krvi i ultrazvukom, ljekar za plodnost i tim medicinskih sestara pažljivo prate rast folikula u vašim jajnicima tokom vašeg ciklusa. Vaš lijek će biti promijenjen ako je potrebno.
Transvaginalni ultrazvuk se često izvodi sa sondom umetnutom unutra kako bi se vidjeli jajnici i rastući folikuli kako bi se fino podesio tretman tokom faze stimulacije.
Vitalni dio procedure je injekcija okidača. Priprema jaja za ovulaciju, prirodni proces kojim ih oslobađate. Kako se faza stimulacije završi, ljekari će vas redovno provjeravati kako bi se uvjerili da je „injekcija okidača“ tačno tempirana.
Okidač hitac
“Mogu li zatrudnjeti sa slabom ovulacijom?” ili „uopšte ne ovuliraš“! Ne brinite! Postoji odlučujući udarac sa velikom stopom uspjeha.
Nedavni izbor okidača se zove Lupron. Umjesto hormona trudnoće hCG (humani hronični gonadotropin) koji djeluje slično luteinizirajućem hormonu (LH), biće propisani takvi novi okidači.
Okidači se primjenjuju jednom po IVF ciklusu prije ovulacije. Oni će biti ubrizgani intramuskularno ili subkutano. Samoprimjena je najčešći metod, a mnoge žene se odlučuju da daju injekciju pod kožu na stomaku.
Kada tačno primijeniti injekciju okidača odrediće vaš ljekar za plodnost. Tajming je toliko ključan jer vaš ljekar za plodnost mora da obavi vađenje jajne ćelije prije ovulacije.

Korak 3: 12. dan vađenje jaja – 36 sati nakon primanja okidača
Od vas će biti zatraženo da dođete u ordinaciju na zakazani dan za aspiraciju folikula oko sat vremena prije zakazanog vremena za operaciju uzimanja. Posle otprilike dva sata, slobodni ste da odete iz klinike.
Procedura vađenja jaja
Specijalista za plodnost će ukloniti jajne ćelije iz jajnika majke tokom uzimanja jajne ćelije, što se smatra „pokupi jajne ćelije“ ili (EPU) i ovo je procedura bolničkog dana.
Specijalista će ubaciti iglu u svaki jajnik koristeći najnoviju ultrazvučnu opremu. U ovom procesu svaki milimetar je neophodan. Smještanje jajnih ćelija u folikule ispunjene tečnošću je delikatan postupak, tako da specijalista treba da bude veoma stručan u svom poslu!
Tokom ovog procesa, pacijent će dobiti opštu anesteziju i ostati bez svijesti oko 20 do 30 minuta.
Stručnjaci za plodnost su opsežno pratili ciklus vantjelesne oplodnje, tako da bi trebalo da imaju razumnu procjenu koliko jajnih ćelija mogu da očekuju od ove operacije. U prosjeku se vadi osam do petnaest jaja, iako starost pacijenta i istorija bolesti takođe igraju vitalnu ulogu u tome.
Korak 4: Ujutro 12. dana, sakupljanje sperme
Muškarac će dati uzorak ujutro nakon uzimanja jajne ćelije ako ćete vi i vaš partner koristiti svježu spermu.

Ocjena sperme u IVF procesu
Uzorci će biti pripremljeni u laboratoriji kako bi naši naučnici mogli da ih pregledaju pod sofisticiranim mikroskopima kako bi identifikovali spermatozoide koji su najizdržljiviji za kombinovanje sa jajima.
Dodjeljivanje ocjena kao što su a, b, c i d spermatozoidima je uobičajen način. Za spermu se kaže da ima normalnu morfologiju (oblik/strukturu) ako nije ni predebela ni pretanka, ni predugačka ni prekratka u repu. Stručnjaci provode mnogo godina usavršavajući svoju sposobnost da prepoznaju morfološki zdravu spermu kako bi izabrali najbolju spermu za svako jaje.
„Koji je kvalitet sperme potreban za IVF?“ Svi stručnjaci biraju najbolje!
Biće korišćeno 10 k 10(6) spermatozoida/ml, od kojih je najmanje 30% pokretnih, a 15% pokazuje progresivnu pokretljivost. Najmanje 20% spermatozoida mora imati normalnu morfologiju.

Korak 5: Oplođavanje
Jajne ćelije koje je specijalista za plodnost izvadio iz jajnika daju se ljekarima embriolozima.
U laboratorijskoj posudi, jaje i najmanje 50.000 plivajućih spermatozoida se implantiraju tokom klasične IVF. Jedan od spermatozoida koji ulazi u citoplazmu jajeta dovodi do oplodnje. Jedna sperma se ubrizgava u centar jajeta tokom ICSI (intracitoplazmatske injekcije sperme) procedure pomoću male igle poznate kao mikropipeta.

Korak 6: 17. dan razvoj embriona i transfer embriona
Razvoj embriona
U idealnom slučaju, 17 sati nakon što se spermatozoidi i jaje spoje, jaje će postati oplođeno i započeti proces razvoja embriona.
Naši naučnici će uzgajati embrion(e) u razvoju u specijalizovanom inkubatoru gde su okolnosti rasta i razvoja optimizovane za proizvodnju najboljih embriona.
Do petog ili šestog dana, embrion bi trebalo da se sastoji od oko 100 ćelija (koji se naziva stadijum blastociste).
Svi embrioni treba da se razviju do stadijuma blastociste.
Transfer embriona
Sledeća faza, poznata kao „transfer embriona“, je postavljanje pripremljenog embriona u matericu majke ako se razvije u laboratoriji. Ovaj postupak traje samo nekoliko minuta.
Kateter je mala cjevčica koju će embrilog koristiti da pripremi embrion prije nego što ga prenese u matericu. Ključno je da ovu proceduru obavi kvalifikovani ljekar kako bi se spriječilo narušavanje embriona. Ova faza je bez anestezije.

Neželjeni efekti IVF | Povećani jajnici

Većina žena tokom IVF ciklusa doživljava osjećaj pune, naduvenosti i težine u karlici. Tokom IVF ciklusa, jajnici se značajno povećavaju. Jajnici obično imaju prečnik 1 inč ili 2-3 cm i mogu narasti do maksimalne veličine od 10 cm ili 4-5 inča.
Svaki folikul sa dominantnim jajetom širi se na dužinu od 1,5 do 2 cm. U karlici, jajnici bi imali 7 do 10 cm da ima 12 zrelih folikula.
Žene koje se podvrgavaju IVF-u ne bi trebalo da budu iznenađene da se osjećaju naduveno. Zakopčavanje vaših pantalona može izgledati neprijatno, ali opustite se, svi takvi neželjeni efekti bi se povukli.

Riječ o TebMedTourism
TebMedTourism specijalisti za plodnost su pri ruci kod pacijenata kojima su potrebne injekcije da bi vas podržale i obezbijedile tokom vašeg IVF putovanja.
Kao što vidite, IVF ciklus je vrlo kompleksan i komplikovan! Neki ljudi misle da je jedan IVF ciklus dovoljan i da će dovesti do uspješne trudnoće, ali na suprotnom spektru, toliko je uobičajeno da prvi ciklus ne funkcioniše.
Molimo imajte nadu, ali budite realni! U zavisnosti od starosti, mnoge pacijentkinje doživljavaju uspješnu trudnoću nakon četiri ili više ciklusa. Ipak, neophodno je da budete strpljivi i smireni bez stresa i da vjerujete svojim vještim i profesionalnim ljekarima za neplodnost. Vjerovati specijalistima u Iranu je zbog visoke stope uspjeha IVF-a (najjeftinija zemlja za IVF). 

Link članak preuzet sa engl.jezika

BESPLATNA POMOĆ, DOBRODOŠLI U NAŠ PORODIČNI KUTAK FONDACIJE BUDI MAMA

Adresa : Ulica Studentska bb, lamela 3/40 Podgorica
Kontakt: [email protected]
+38268045456
Zajedno na putu do beba!

 

#ivfsupport #ivf #ivfjourney #ivfcommunity #ivfpregnancy #healthyfood #healthylifestyle #healthyeating #fertility