Kvalitet jajnih ćelija i rezerva jajnika

Kvalitet jajnih ćelija i rezerva jajnika

Žene se rode sa oko 1-2 miliona jajašaca i dok dostignu pubertet imaju oko 300.000 jajašaca. Od njih, samo 300 do 400 će imati ovulaciju tokom njenog života. Tokom svakog menstrualnog ciklusa aktivira se određeni broj folikula kako bi se pripremili za ovulaciju, ali samo jedno jaje sazrijeva i oslobađa se iz jajnika. Do trenutka kada žena dostigne menopauzu, zalihe jaja se iscrpe.

Šta je rezerva jajnika?

Rezerva jajnika je tehnički izraz za broj jajašaca koje žena ima. Rezerva jajnika žene procjenjuje se ultrazvukom da bi se izbrojao broj folikula u oba jajnika i testovima hormonske krvi. Jedan od tih hormonskih testova je anti-mullerian hormon (AMH), koji pomaže u određivanju broja jajnih ćelija koje žena ima. Što je veća vrijednost AMH, žena ima više jajašaca. Još jedan test hormona je nivo FSH trećeg dana menstrualnog ciklusa. Ako su nivoi FSH visoki, tijelo proizvodi više FSH u nastojanju da stimuliše jajnik. Ovi testovi pokazuju broj jajašaca (rezerva jajnika), a ne kvalitet tih jajašaca. Međutim, ako je rezerva jajnika mala, možda ćete imati više poteškoća da zatrudnite.

Šta je kvalitet jajnih ćelija?

Kvalitet jajašaca sastoji se u sposobnosti jajne ćelije da se oplodi, razmnoži, ugradi u matericu i razvije u bebu. Starost je najvažniji faktor koji utiče na kvalitet jajašaca.
Faktor starosti žene

Ovo je najvažniji faktor kvaliteta jajnih ćelija i rezerve jajnika. Žene nakon 40. mogu imati smanjen broj jajnih ćelija i često se jaja koja su na raspolaganju izgledaju normalno, oplođuju normalno i podvrgavaju se početnom embrionalnom dijeljenju na normalan način, ali imaju poteškoća s ugrađivanjem.

Može li se poboljšati kvalitet jajnih ćelija?

Iako se žena rodi sa svim jajnim ćelijama koje će ikada imati, ona su u „uspavanom“ stanju. Potrebno je 3-4 mjeseca da se jaje razvije i u jednom ciklusu jaje konačno sazrijeva. Tokom ovog procesa, nekoliko faktora životnog stila i životne sredine mogu uticati na razvoj jajnih ćelija i vrhunski kvalitet.

Iako ne možete da proizvedete više jajnih ćelija, možete poboljšati kvalitet jajašca koja imate. Zdravlje jajnih ćelija je u stvari presudno za plodnost, tako da svako jajašce može dobro sazrijeti, ovulirati, oploditi, usaditi i na kraju se razviti u bebu. Pogledajmo sledeće aspekte koji vam mogu pomoći da poboljšate kvalitet jajnih ćelija:

Hormoni: količina i vrijeme hormona je važno za rast, sazrijevanje i ovulaciju jajne ćelije. Na hormone može uticati nivo šećera u krvi, ishrana, stres, nedostatak sna.

Hranljive materije: na hromozomske abnormalnosti mogu uticati hranljive materije koje jedemo. Poboljšajte kvalitet jajnih ćelija izbjegavajući „bijele“ ugljene hidrate i prerađenu hranu sa transmastima, ograničavanjem alkohola, kofeina i skrobnog povrća. Uključite više povrća bez skroba, nemasnih neprerađenih organskih proteina i zdravih masti. Proteini su korisni za hormone i kvalitet jajašaca. Čini se da su ne-životinjski proteini bolji od životinjskih kada je u pitanju plodnost.
Slobodni radikali: prirodni su dio našeg metabolizma, ali ako pijete alkohol, pušite i ako se loše hranite, vrijednosti se povećavaju i štete jajnoj ćeliji. Uključujući antioksidante u vašu ishranu, neutrališe slobodne radikale, zato obavezno uključite voće, povrće, vitamin C i selen.

Proteini: korisni su za hormone i kvalitet jajašaca. Čini se da su ne-životinjski proteini bolji od životinjskih kada je u pitanju plodnost.

Faktori životnog stila: Alkohol, pušenje i droge(medikamenti) utiču na zdravlje jajnih ćelija. Prekomjerna ili nedovoljna težina takođe utiče na plodnost.

Faktori životne sredine: Kvalitet jajnih ćelija možete poboljšati smanjenjem izloženosti određenim toksinima koji mogu naštetiti plodnosti: BPA (hemikalija koja se nalazi u plastičnim posudama za hranu) i ftalati (koji se nalaze u plastici, mirisima, proizvodima za ljepotu i čišćenje) ometaju proteine koji pomažu čine estrogen i proizvodnju estrogena i blokira estrogen da se veže za svoje receptore. Estrogen je potreban da podstakne rast folikula da bi jajašce sazrelo.

Ključne tačke:

Rezerva jajnika odnosi se na broj jajašca koja žena ima i smanjuje se sa godinama.

Kvalitet jajašaca odnosi se na sposobnost jajne ćelije da se oplodi, razmnoži, ugradi i izraste u zdravu bebu.

Faktori životnog stila, ishrane i životne sredine mogu poboljšati kvalitet jajnih ćelija.

?Zajedno na putu do beba!?