Letovi – savjeti ljekara IVF za bezbjedno putovanje

Letovi – savjeti ljekara IVF za bezbjedno putovanje

Bezbjedno letenje tokom IVF-a i prvih 12 nedelja trudnoće

Šta kažu doktori, koja je najnovija nauka i da li treba uzeti u obzir neke specifičnosti?

Dobijamo mnogo pitanja od našeg Odeljenja za plodnost i Fondacije o ovoj temi, a najbolji ljudi za konsultacije su klinički stručnjaci, posebno oni sa ogromnom međunarodnom listom pacijenata. Klijenti IVF Turske putuju iz cijelog svijeta zbog svog besprekornog programa njege. Oni takođe znaju nešto o tih najvažnijih prvih 12 nedelja i letenju tokom trudnoće, posle IVF.

Susreli smo se sa starijim medicinskim timom na IVF-u u Turskoj, sa vašim najčešćim pitanjima za bezbjedno letenje prije/tokom i posle IVF-a.

Preko vantjelesne oplodnje u Turskoj

F: Da li treba nešto da uradim prije letenja, da se pripremim?

Prije leta i planirajući putovanje, preporučujemo da se fokusirate na pažljiv raspored sa svojim timom za plodnost, doktorom ili klinikom.

Ako letite na posao ili u razonodu, a ne u ili iz vaše klinike na liječenje, razgovarajte sa svojim ljekarom i razgovarajte o svim nedoumicama. A ako predstoji IVF ciklus, termin ili tretman, moraćete pažljivo da vodite dnevnik i planirate svoje obaveze i datume na klinici. Za većinu ljudi, letenje je i dalje moguće – samo treba da imate organizovan kalendar i idealno da stres svedete na minimum!

Ako letite do ili iz klinike za liječenje plodnosti, ne morate ništa posebno da uradite. Međutim, kad god letite, za tretmane ili za posao/u slobodno vreme, podstičemo da ostanete dobro hidrirani i da vodite računa o cirkulaciji krvi – kretanje tokom leta i pomagala za kompresiju mogu pomoći u tome.

Posebni zdravstveni problemi su važni, na primer trombotično stanje, pa se obratite ljekaru.

F: Koliko brzo mogu da letim nakon IVF tretmana?

Neki pacijenti će možda morati da lete dan ili dva ranije nego što je planirano, često zbog posla ili porodične obaveze u poslednjem trenutku. U IVF Turskoj obično pronađemo način da to zaobiđemo, iako standardno preporučujemo našim pacijentima da putuju kući 1-2 dana nakon transfera embriona.

F: Da li letenje utiče na implantaciju?

Ovo je uobičajeno pitanje naših pacijenata. I u većini slučajeva, naš odgovor nije samostalan faktor. Uspješna implantacija se uglavnom odnosi na dva ključna faktora – kvalitet i stanje endometrijuma (gdje treba da se implantira oplođeno jaje), kao i održivost i zdravlje samog embriona.

Letenje neće promijeniti nijedan od ovih faktora, tako da obično ne bi bio jedini uzrok neuspjeha implantacije.

F: Mogu li da letim sa IVF iglama, injekcijama, ljekovima itd?

Ovo će zavisiti od toga gdje putujete i odakle putujete, kao i od ograničenja koja nameću različite avio-kompanije i vlade. U Velikoj Britaniji i većim zemljama EU ovo možete nositi kao ručni prtljag:

 

Esencijalni ljekovi (preko 100 ml)

Medicinska oprema, ako je neophodna za vaše putovanje

Međutim, ključna stvar je da će vam trebati prateća dokumentacija od relevantnog medicinskog stručnjaka. Ovo će obično biti pismo vašeg ljekara za plodnost ili medicinskog tima, ali može biti i kopija vašeg recepta.

F: Mogu li da letim tokom prvog tromjesečja posle IVF-a?

Ovo je još jedno popularno pitanje, a mnogi pacijenti nas takođe uopšteno pitaju o letenju tokom trudnoće u prvih 12 nedelja. Pratimo nauku o ovome, a jednostavan odgovor je DA, možete – samo preduzmite gore navedene mere predostrožnosti i, tačnije:

  • Ostanite hidrirani
  • Optimizirajte cirkulaciju krvi čestim kretanjem
  • Prvo razgovarajte sa svojim timom za plodnost ili doktorom!

F: Da li je vakcina protiv COVID-19 bezbjedna tokom IVF tretmana?

U Crnoj Gori, zatim u većem broju zemalja EU, Uprava za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) nije prijavila nikakve dokaze od naučnika ili teorijske razloge da bilo koja od vakcina protiv COVID-19 može štetiti plodnosti.

NHS i Kraljevski koledž akušera i ginekologa (RCOG) preporučili su vakcinaciju protiv COVID-19 kao najbezbjedniji i najefikasniji način zaštite trudnica i beba od korona virusa.

F: Može li moja klinika pomoći oko transfera do aerodroma, smještaja u hotelu, transfera do klinike itd?

IVF Turska pruža usluge transfera do aerodroma i smještaja za sve naše pacijente. Iskustvo bez stresa je za nas ključno, a mi imamo stručni tim za koordinaciju koji pomaže pacijentima od trenutka kada stignu u Tursku, do završetka liječenja i povratka kući.

Pacijenti i porodice Fondacije preporučuju IVF programe u inostranstvu zbog naših besprekornih usluga, njege od kuće i praćenjem tokom kompletnog programa realizacije IVF-a.

Zakažite konsultacije sa timom već danas.

Zajedno na putu do beba!

Budite sigurni i ostanite zdravi. Bebi snovi se ostvaruju!

Kontaktirajte nas za više informacija

☎️ 068 045 456

#fertility #ivf #ivfMontenegro #ivfstruggles #ivfsupport #ivfsuccess #baby #ivfbaby #ivfsupport

🅿🅾🆂🆃🅰🅽🅸   🆁🅾🅳🅸🆃🅴🅻🅹