Mediteranski plan ishrane za plodnost i uspjeh vantjelesne oplodnje

Mediteranski plan ishrane za plodnost i uspjeh vantjelesne oplodnje

Blog o porodičnoj ishrani plodnosti

Kada donesete odluku da prođete kroz IVF da biste pokušali da dobijete bebu, morate prihvatiti da su mnoge stvari van vaše kontrole i da uspjeh nije zagarantovan. Prema internet stranici NHS, između 2014. i 2016. godine procenat IVF tretmana koji su rezultirali živorođenjem bio je: 29% za žene mlađe od 35 godina, 23% za žene od 35 do 37 godina, 15% za žene od 38 do 39 godina i 9% za žene od 40 do 42 godine.

Rekavši to, jedna od stvari koje možete kontrolisati kada pokušavate da zatrudnite putem IVF-a je vaša ishrana i način života. Iako unošenje promjena u ovaj aspekt vašeg života ne garantuje uspjeh, ljekari u industriji generalno se slažu da to može pomoći da povećate vaše šanse.

Zašto treba da slijedim plan ishrane za IVF?

Zdrava ishrana je uvijek važna, ali posebno tokom procesa vantjelesne oplodnje zbog jake veze između vašeg zdravlja i zdravlja vaših jajnih ćelija. Mnogo je faktora koji doprinose uspjehu IVF tretmana, a dijeta je jedna od rijetkih koju možete kontrolisati. Praćenje specifičnog plana ishrane i održavanje zdravog načina života mogu optimizovati plodnost i povećati vaše šanse za uspjeh IVF. Želite da se fokusirate na uravnotežene, hranljive obroke, ali takođe ne želite da pravite velike promjene tokom ovog vremena. Plan ishrane pomaže vam da vas vodi kada birate koju hranu da jedete tako da znate da jedete hranu bogatu hranljivim materijama koja će podržati vaše ciljeve plodnosti.

Mediteranski plan ishrane za vantjelesnu oplodnju

Gomila dobrih informacija se može naći na internetu o plodnosti, ali ima i dosta dezinformacija. Ako ste ranije pretraživali na temu ishrane i plodnosti, možda ste vidjeli mnogo informacija o „mediteranskoj ishrani“ i prednostima koje su povezane sa njom. Mediteranska dijeta nije restriktivna dijeta, to je jednostavno način života zasnovan na tradicionalnoj hrani i zdravim životnim navikama ljudi iz zemalja poput Grčke, Italije, Španije i Crne Gore. MedDiet je jednostavan, ali raznolik i omogućava vam da imate fleksibilnost u onome što jedete, na osnovu vaših preferencija. Budući da uključuje konzumaciju hrane koja sadrži mnogo esencijalnih hranljivih materija, poput zdravih masti i puno vitamina, često se preporučuje ženama koje pokušavaju da zatrudne kako bi povećale svoje šanse da zatrudne.

Da li mediteranska dijeta funkcioniše?

Prvo pitanje je koliko je ta informacija pouzdana? Pa, zapravo su postojale kliničke studije na muškarcima i ženama koje su mjerile efekte mediteranske dijete na plodnost i rezultati otvaraju oči.

Kod muškaraca, studija je zaključila: „Veće pridržavanje MedDiet-a, kako je procijenjeno kroz validiran rezultat mediteranske dijete (MedDietScore), značajno je povezano sa većom koncentracijom spermatozoida, ukupnim brojem spermatozoida i pokretljivošću spermatozoida.

Kod žena, studija je zaključila: „Veće pridržavanje MedDiet-a, definisanog korišćenjem validiranog rezultata mediteranske ishrane (MedDietScore), bilo je povezano sa većom vjerovatnoćom postizanja kliničke trudnoće i živog rođenja među ne-gojaznim ženama mlađim od 35 godina.

Ove studije su uključivale dobar broj učesnika i rezultati su bili prilično ubjedljivi.

Od čega se sastoji MedDiet?

 Medicinska IVF dijeta

Osnova mediteranske ishrane je svježa hrana poput voća, povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova, začina, mahunarki i maslinovog ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje ima dodatnu prednost jer je bogato zdravim mastima i pomaže u apsorpciji vitamina rastvorljivih u mastima. Fokus ove dijete je na cijeloj hrani sa jednim sastojkom, a ne na prerađenoj hrani.

Ovu hranu treba dopuniti morskim plodovima, bijelim mesom, jajima, sirom i jogurtom nekoliko puta nedeljno. MedDiet ima relativno malo životinjske hrane, ali se preporučuje da jedete ribu najmanje dva puta nedeljno jer je bogata proteinima i zdravim omega-3 masnim kiselinama — esencijalnim hranljivim materijama za zdravlje prije začeća. Štaviše, trebalo bi da jedete crveno meso najviše jednom nedeljno.

Najbolja hrana za plodnost!

Mediteransku ishranu preporučuju mnogi nutricionisti za plodnost jer uključuje toliko namirnica za koje se zna da povećavaju plodnost. Neke od najboljih namirnica koje pomažu vašim šansama za začeće uključuju:

Paradajz – kuvani paradajz sadrži likopen, antioksidans koji može poboljšati morfologiju sperme

Maslinovo ulje – pokazalo se da povećani unos maslinovog ulja poboljšava kvalitet sperme

Sjeme suncokreta – bogato vitaminom E, pokazalo se da povećava broj spermatozoida i pokretljivost spermatozoida, kao i omega 6 masne kiseline

Riba – pokazalo se da omega 3 u ribi imaju pozitivan efekat na ovulaciju i zdravu proizvodnju progesterona

Ostrige – ostrige su bogate hranljivim materijama koje povećavaju plodnost i često se hvale kao najbolja hrana za plodnost

Orasi – orasi sadrže velike količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje podržavaju plodnost

Hrana koju treba izbjegavati u svom IVF planu ishrane:

Gazirana pića, led cream, rafinisani šećer

Ugljeni hidrati sa visokim GI, npr: krompir, bijeli hleb, pirinač

Trans masti – nalaze se u margarinu i pečenoj hrani (npr. kolači i pite)

Prerađeno meso npr. kobasice

Visoko obrađena hrana, npr. gotova jela

Koristite Impril prije IVF ciklusa

Šanse za uspjeh u IVF-u se poboljšavaju kako učimo više i tehnologija napreduje. Međutim, šanse i dalje nisu u korist onih koji će ući u proces. Jedan dokazan način da povećate svoje šanse je da pokušate da se držite mediteranske dijete i date svom tijelu najbolju moguću šansu da zatrudni.

Impril se sastoji od aktiviranih mikronutrijenata koji se nalaze u mediteranskoj ishrani i mogu pomoći u optimizaciji jajne ćelije ili spermatozoida. Postoje i klinička ispitivanja koja pokazuju veće šanse za uspjeh neplodnih parova da zatrudne kada uzimaju Impril. Zbog toga preporučujemo da i muškarci i žene dopune svoju ishranu Imprilom prije nego što prođu kroz IVF ciklus.

Fondacija Budi mama realizuje liječenje neplodnosti muškaraca uz razvijene programe liječenja u inostranatvo.

Započnite svoje putovanje danas i ostvarite svoj cilj da imate porodice ✔

Napravi sledeći korak na svom putu ka roditeljstvu.

Pozovite broj ☎️ 068 045 456 za konsultacije

Bebi snovi se ostvaruju!

#fertility #ivf #ivfMontenegro #ivfstruggles #ivfsupport #ivfsuccess #baby #ivfbaby #ivfsupport

🅿🅾🆂🆃🅰🅽🅸   🆁🅾🅳🅸🆃🅴🅻🅹