6 SAVJETA kako da poboljšate kvalitet jaja – naša biblija

6 SAVJETA kako da poboljšate kvalitet jaja – naša biblija

 1. Šta loš kvalitet jaja zaista znači?
 2. Simptomi lošeg kvaliteta jaja
 3. Šta možete učiniti da poboljšate kvalitet jaja?
 4. Kako poboljšati kvalitet jaja: 6 stvari koje možete učiniti?
 5. Poboljšanje kvaliteta jaja povećava šanse za začeće
 6. kako poboljšati kvalitet jaja?

Kako starimo, kvalitet naših jaja opada zbog povećanog oksidativnog stresa koji šteti našim ćelijama, uključujući naša jaja. I zbog toga se mnoge žene pitaju da li je moguće poboljšati kvalitet jajnih ćelija nakon 40. godine i povećati šanse da zatrudne uprkos godinama.

Neki se takođe pitaju da li se loš kvalitet jaja može ispraviti samo medicinskom intervencijom ili se njime može upravljati prirodnim putem, kroz promjene načina života i ishrane.

Uzroci smanjene ovarijalne rezerve

Da li je starost jedini uzrok lošeg kvaliteta jajnih ćelija ili postoje drugi faktori koji doprinose lošem kvalitetu jajnih ćelija i smanjenoj rezervi jajnika? Odgovor je da! Osim starosti, oksidativno oštećenje može biti rezultat sledećeg:

Izloženost toksinima iz hrane i pića. Loša ishrana i izbor načina života (poput pušenja ili jedenja previše šećera) mogu ubrzati starenje vaših jaja.

Izloženost toksinima u okolini. Toksini u vašem okruženju i u potrošačkim proizvodima (kao što su ftalati, na primjer) mogu negativno uticati na kvalitet vaših jaja.

Psihološki stres. Prema jednoj studiji, psihološki stres može uticati na reprodukciju žena na nivou jajnika, folikula i oocita (jajeta). Povećanje proizvodnje hormona stresa (kortizola) smanjuje proizvodnju estrogena (estradiola) i dovodi do pogoršanja kvaliteta oocita.

Bolest. Medicinska stanja kao što su PCOS (sindrom policističnih jajnika) i endometrioza takođe mogu predisponirati žene na lošiji kvalitet jajnih ćelija.

Nedostatak antioksidanata u našoj ishrani. Iako bilo koji od ovih faktora može izazvati oksidativni stres i smanjiti rezervu jajnika, kod većine žena to je zbog kombinacije faktora.

1. Šta loš kvalitet jaja zaista znači?

Loš kvalitet jajeta znači da se jaje možda neće pravilno podijeliti ili da mu nedostaje hromozom. U svakom slučaju, ako dođe do začeća sa jajetom lošeg kvaliteta, vjerovatnoća pobačaja, malformacija i urođenih mana bila bi veća. Ovo je takođe jedan od razloga zašto su bebe rođene od starijih žena sklonije Daunovom sindromu nego bebe rođene od mlađih žena.

Međutim, opadanje vezano za starenje ima više veze sa akumulacijom toksina tokom godina (što dovodi do većeg oksidativnog stresa i oštećenja na ćelijskom nivou) nego stvarne hronološke starosti. I ovo je dobra stvar, jer to možemo efikasno da rešimo promjenama u ishrani i načinu života i suplementacijom.

2. Simptomi lošeg kvaliteta jaja

Iako nema spoljašnjih ili očiglednih znakova lošeg kvaliteta jaja kod žena, postoje signali koji ukazuju na to da možda imate loš kvalitet jaja:

 • promjene u vašem menstrualnom ciklusu (npr. vaš ciklus postaje kraći)
 • imate problema da zatrudnite
 • ranije ste zatrudnjeli, ali se završilo ranim pobačajima
 • vaša mama je rano doživela menopauzu, a vaša sestra ima poteškoća da zatrudni.

Ako mislite da patite od lošeg kvaliteta jaja, vaš ljekar (ili stručnjaci za plodnost) mogu zatražiti da se urade ovi testovi kako bi se pratio kvalitet vašeg jaja:

 • Test krvi na AMH (anti-Mullerian hormon) da biste provjerili da li još uvek imate zbir rastućih folikula koji mogu da sazriju u jajne ćelije. Međutim, AMH nije marker kvaliteta jaja, već marker količine jaja. Možete imati nisku rezervu jajnika i još uvek imati neka jaja dobrog kvaliteta.
 • Broj antralnih folikula je ultrazvuk koji se radi za brojanje antralnih folikula kako bi se pratila vaša održiva rezerva jajnih ćelija.
 • Dan 2 ili 3 FSH je test krvi koji se radi da bi se provjerilo da li imate visok nivo FSH (folikulostimulišućeg hormona) koji bi ukazivao na lošiji kvalitet jajeta.

  3. Šta možete učiniti da poboljšate kvalitet jaja?

Većina reproduktivnih endokrinologa će vam reći da ništa ne možete učiniti da poboljšate kvalitet jajnih ćelija i sperme. Ipak, bezbrojna istraživanja u poslednje tri decenije govore sasvim drugačiju priču.

Kako povećati kvalitet jaja: Uzmite melatonin

Na posljednjem Svjetskom kongresu plodnosti i steriliteta u Njemačkoj, naučnici su predstavili novo otkriće da 3 mg melatonina poboljšava kvalitet jaja. Melatonin je smanjio oksidativne hemikalije u folikularnoj tečnosti, koja okružuje i hrani jaje. Ako tečnost sadrži slobodne radikale, oni će oštetiti folikul čineći ga manje održivim za trudnoću.

Melatonin je prirodan i veoma moćan antioksidativni hormon. Lučimo melatonin noću kada pinealna žlijezda dobije signal da je napolju mrak. Kada legnete, vaše tijelo počinje da luči melatonin da vas pošalje na spavanje, zbog čega postajemo pospani ako predugo ležimo.

Šta može da ometa proizvodnju melatonina u vašem telu?

Kako starimo, imamo prirodnu tendenciju da proizvodimo manje melatonina. Određeni ljekovi kao što su beta-blokatori takođe mogu ometati proizvodnju melatonina. Takođe, ako idete u krevet u ponoć ili kasnije, propuštate prednosti prirodnog lučenja melatonina, koje dostiže vrhunac u 21 sat. Trebalo bi da težite da idete u krevet između 21 i 22 sata da biste maksimalno iskoristili svoj prirodni melatonin. Kafa posle 13 časova i alkohol popodne i uveče takođe će ometati lučenje melatonina.

Druge prednosti melatonina

Melatonin takođe poboljšava osjetljivost na estrogen na receptorskim mjestima na jajnicima i endometrijumu (matercu) i može biti od velike pomoći ženama u menopauzi. Ovo bi takođe koristilo ženama sa PCOS-om kako bi im pomoglo u ovulaciji i pravilnom sazrijevanju jajne ćelije.

4.Kako poboljšati kvalitet jaja: 6 stvari koje možete učiniti

1. Uzimajte suplemente za poboljšanje kvaliteta jaja.

Melatonin nije jedini nutrijent koji može pomoći u poboljšanju kvaliteta jaja. Vitamin E se takođe nalazi u folikularnoj tečnosti i igra važnu ulogu u ishrani jajeta. Cink i gvožđe su nezamjenljivi. Cink je neophodan za ćelijsku podjelu, dok gvožđe daje energiju kada jaje počne da se brzo dijeli nakon začeća. Takođe možete uzimati CoK10 (ubikinon ili ubihinol) da poboljšate zdravlje jaja na nivou mitohondrija.

 1. Smanjite stres.

Fiziološki stres povećava nivoe kortizola (hormona stresa) u tijelu, što zauzvrat smanjuje estrogen i uzrokuje hormonsku neravnotežu. Pošto hronični stres i hormonska neravnoteža u vašem tijelu mogu uticati na ovulaciju i kvalitet jajnih ćelija, najbolje je preduzeti mjere za smanjenje stresa kao što su opuštanje, vježbanje sa malim uticajem i bavljenje stvarima koje volite (poput druženja sa porodicom/prijateljima ili hobija).

 1. Održavajte zdravu težinu.

Stručnjaci sugerišu da žene održavaju normalnu (zdravu) težinu jer nedostatak ili višak kilograma mogu smanjiti njihove šanse za začeće. Lagana do umjerena vježba se takođe ohrabruje da pomogne u održavanju zdrave težine za bolji kvalitet jaja i poboljšanje plodnosti(pošaljite mail za Našu mediteransku dijetu [email protected]).

 1. Odaberi zdrav način života.

Istraživanja pokazuju da pušenje negativno utiče na kvalitet jaja, alkohol izlaže žene reproduktivnim defektima. Takođe, veći unos kofeina može smanjiti broj jajnih ćelija koje se uzimaju tokom IVF-a. Osim održavanja zdrave težine, bolji način života može pomoći u poboljšanju kvaliteta jaja.

 1. Jedite zdravu ishranu.

Važno je da hranite svoje tijelo zdravom hranom da biste poboljšali kvalitet ženskih jaja. Oni su prepuni vitamina i minerala neophodnih za razvoj zdravih jaja. Izbjegavajte prerađenu, slanu, slatku hranu i hranu sa glutenom. Pogledajte naše ranije tekstove o ishrani plodnosti – pametan način da zatrudnite za više informacija.

 1. Konsultujte stručnjaka za prirodnu plodnost da vam pomogne.

Naturopati mogu da vam olakšaju biljne i komplementarne tretmane (npr. akupunkturu, plodne masaže, joga…) kako biste poboljšali kvalitet jaja.

5. Poboljšanje kvaliteta jaja povećava šanse za začeće

Loš kvalitet jaja može otežati začeće. Simptomi lošeg kvaliteta jajnih ćelija možda nisu očigledni, ali znaci kao što su kraći menstrualni ciklus i teškoće u trudnoći mogu ukazivati na loš kvalitet jajnih ćelija. Međutim, pošto ovi signali nisu dijagnostički, vaš ljekar može naručiti nekoliko testova kako bi pratio kvalitet vašeg jajeta.

Loš kvalitet jaja je obično rezultat genetike, loše ishrane i načina života. Ako mislite da imate loš kvalitet jajnih ćelija i u slučaju da se pitate kako da poboljšate kvalitet jajnih ćelija da biste povećali svoju smanjenu rezervu jajnika, gore navedeni savjeti mogu vam pomoći da prirodno poboljšate zdravlje jajnih ćelija.

Koje su vaše misli? Da li vas zabrinjava loš kvalitet jaja? Da li preduzimate proaktivne korake da poboljšate kvalitet jaja? Voljeli bi da čujemo od vas! Pozovite nas!

pošaljite nam vaš mail u DM ili putem
telefona ☎️ 068 045 456

Budite sigurni i ostanite zdravi. Bebi snovi se ostvaruju!

#fertility #ivf #ivfMontenegro #ivfstruggles #ivfsupport #ivfsuccess #baby #ivfbaby #ivfsupport

🅿🅾🆂🆃🅰🅽🅸   🆁🅾🅳🅸🆃🅴🅻🅹