O muškom sterilitetu se u Crnoj Gori ćuti

O muškom sterilitetu se u Crnoj Gori ćuti

Žene su i slobodnije da odu kod ginekologa, ali zato naši sugrađani – muškarci još nijesu oslobođeni predrasuda i stida da treba poći kod ljekara i potražiti pomoć.
Nepostojanje Centra za vantjelesnu oplodnju u Crnoj Gori je dodatno doprinijelo problemu muškog steriliteta. Mnogi odlaze kod urologa tek u kasnijem starosnom dobu kada se javljaju medicinski problemi vezano za urinarni trakt, bolesti prostate itd.
O muškoj neplodnosti se i ne govori, a neinformisanost to znatno otežava. Muškarci, partneri, prolaze takođe bezbroj medicinskih istraživanja, nalaza koji prilično koštaju. Cilj Fondacije je takođe da se olakšaju uslovi i obezbijedi dostupnost.
Fondacija I ja imam pravo da budem Mama se pridružila kampanji evropskog krovnog udruženja borbe protiv neplodnosti Europe Fertility.
Kampanja pod sloganom “Neplodnost-tabu tema? Više NE! naišla je na snažne i brojne reakcije, pa u Fondacija ocjenjuju da je to znak da se svijest građana budi.
Našim zalaganjima, pričom o problemima i iskustvima ljudi koji se bore sa neplodnošću trudimo se da smanjimo neinformisanost i neznanje.
Naš cilj je da djece bude sto više u danima kada doživljavamo da je u većini opština veći mortalitet nego natalitet. Zabrinjavajući su podaci da je u prošloj godini 2019. izvršeno 1.000 abortusa samo na osnovu pola djeta.
Pozivamo građane da se upoznaju sa kampanjama na youtube kanalu Fondacije
Našu inicijativu da se omogući više besplatnih oplodnji u Crnoj Gori možete podržati i potpisivanjem PETICIJE https://www.peticije.online/pravo_na_vei_broj_besplatnih…
Fotografija je preuzeta od Udruzenja

Udruženje Šansa za roditeljstvo – sterilitet i vantelesna oplodnja
#zajednojači #right2try

 Fertility Europe