Obraćanje Molbom Grčkoj ambasadi

Obraćanje Molbom Grčkoj ambasadi

Nevladina Fondacija
“I ja imam pravo da budem mama”
Ul.Studentska lamela 3/40
Tel. 068 045 456
81000 Podgorica

AMBASADA REPUBLIKE GRČKE

U CRNOJ GORI

Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ποντγκόριτσα – Ambasada u Podgorici

Panagiotis Partso lično,

   MOLBA

Poštovani,

Obraćam Vam se u ime Nevladine Fondacije “I ja imam pravo da budem mama”, jedinog nacionalnog udruženja za podršku parovima koji imaju problem sa začećem – parovi koji se bore sa problemom neplodnosti i koji broji vise od 4500 članova.

 

Jedan veliki broj prova iz Crne Gore odlazi u Grčku na procedure vantjelesne oplodnje i donacije reproduktivnih ćelija i embriona. Shodno tome da su i dalje zatvorene granice za crnogorske državljane i da parovi već duži vremenski period ne mogu otići na zakazane ljekarske procedure, procedure vantjelesne oplodnje, molimo Vas da razmotrite opcije za dozvolu ulaska u Grčku parovima koji su prinuđeni da da proces IVF rade u Republici Grčkoj!

 

Objašnjenje Molbe: parovi iz Crne Gore imaju svoje zamrznute embrione i polne ćelije u IVF klinikama u Grčkoj, ali im je onemogućeno da odlaze na transfere (oplodnju- vraćanje embriona u matericu), iako su medicinski spremni za tu proceduru. Uz sve to, jedan broj parova bi mogao da izgubi pravo na oplodnju jer Zakon u Grčkoj ne dozvoljava vraćanje embriona ženama nakon navršene 50-te godine života, samim tim embrioni crnogorskih državljana ostaće u Grčkoj i to ne voljom pacijenata uz nemogućnost da se ikada uradi proces transfera embriona, kao i šansa žene za oplodnjom do 50 godina, a na taj način parovi će biti uskraćeni za ono najvrednije, roditeljstvo. Takođe, treba napomenuti da je psihološki pritisak na ljude koji iščekuju roditeljstvo iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec veliki.

Zbog toga se obraćamo Vama da ćete pomoći i dozvoliti ulaz u Grčku Republiku za naše državljane sa ovim problemom.

 

Da li postoji bilo kakva mogućnost da ovi parovi i žene  dobiju priliku uz posebne dozvole (negativan PCR test ili vakcinacija) i uđu u Republiku Grčku na liječenje putem IVF?

 

Hvala unaprijed.

Podgorica, 15.02.2021.god.

 

 

Direktorica Nevladine Fondacije

I ja imam pravo da budem mama

Magistarka Žana Mihaljević