Odgovori na pitanja o donatorima sperme

Odgovori na pitanja o donatorima sperme

Često postavljana pitanja u vezi sa donatorima i spermom donora

Ako ne pronađete odgovor na svoje pitanje, ne ustručavajte se da nas kontaktirate.

Takođe vam preporučujemo da posjetite Fondacijin sajt www.imampravodabudemmama.com , gdje možete da pročitate mnogo više o, na primjer, spermi donatora, liječenju plodnosti i trudnoći. Štaviše, pozivamo vas da se pridružite našoj Facebook grupi “Fondacijin blog o plodnosti i roditeljstvu” gdje možete razgovarati sa ljudima koji imaju isto mišljenje u zajednici dobrodošlice i podrške.

Donori sperme

Šta je banka sperme?
Banka sperme je mjesto gdje muškarci dolaze da pomognu slobodnim ženama, lezbejskim parovima i heteroseksualnim parovima koji pate od neplodnosti da ostvare svoj san o djetetu donirajući svoju spermu. Da bi donirao, donator sperme mora da prođe temeljni proces skrininga kako bi se uvjerili da je fizički i mentalno dobro, kako bi se smanjio rizik od prenošenja bilo koje bolesti na djecu koja je začeta od donatora.

Šta je donor sperme?
Donator sperme je muškarac koji donira svoju spermu kako bi pomogao samohranim majkama, lezbejskim parovima i heteroseksualnim parovima koji doživljavaju neplodnost da ostvare san o djetetu. Davaoci sperme u licenciranim bankama sperme kao što je Crios prolaze kroz temeljni proces skrininga kako bi procijenili svoje fizičko i mentalno zdravlje prije nego što postanu donatori sperme.

Šta treba da uzmete u obzir pri izboru donatora sperme?
Postoji nekoliko važnih izbora koje morate napraviti kada birate donatora sperme. Prvo, morate da razmislite da li želite da znate identitet donatora sa ili bez lične karte. Ova odluka zavisi od ograničenja u vašoj zemlji, kao i od vaših individualnih preferencija.

Takođe morate razmotriti koliko informacija želite da imate o donatoru. Možete odabrati donatora sa osnovnim profilom, gdje dobijate samo osnovne informacije o donatoru, ili donatora sa proširenim profilom, gde dobijate mnogo ličnih podataka o donatoru. Neki od donatora takođe imaju dostupne slike kad su bili djeca i sada kao odraslih.
Možete da koristite Pretragu donatora da pronađete donatora koji odgovara vašim kriterijumima.

Možete li da platite više da vidite više informacija o donatorima sperme?
Da, neki od donatora sperme imaju fotografije sebe kao odrasle osobe i možete kupiti pristup da biste ih vidjeli.
Odakle su donatori sperme?
Većina donatora sperme su Danci i odražavaju opštu populaciju u Danskoj. Međutim, neki od naših donatora sperme borave u Danskoj kao studenti na razmjeni, rade u inostranstvu itd. Donatori imaju mnogo različitih etničkih pripadnosti i fenotipova.

Zašto se donatori sperme ne testiraju na iste bolesti?
Sva pakovanja donatorske sperme u slamke ispunjavaju specifične zahtjeve koji su na snazi u vrijeme donacije u vezi sa skriningom, testiranjem, puštanjem i identifikacijom donatora.

Da li je krvna grupa važna za moj izbor davaoca sperme?
Krvna grupa davaoca sperme se testira prema AB0 sistemu (A, B, AB ili 0) i rezus sistemu (-/+). Rijetko je da krvna grupa ima značaj za izbor davaoca, baš kao što bi to bilo kada bi se pronašao partner u prirodnim uslovima. Ako izaberete donora na osnovu krvne grupe, imajte na umu da bi to moglo da ograniči dostupnost donora sperme pri odabiru.

Krvna grupa je važna ako je krvna grupa žene rezus negativna (izražen Rh-) i ako je davalac Rh+. U ovom slučaju postoji 50% šanse da dijete dobije krvnu grupu Rh+ i postoji rizik da će majka razviti antitijela protiv djeteta. Ovo obično nije problem u prvoj trudnoći, ali sledeće trudnoće treba pažljivo pratiti.

Mogu li koristiti prijatelja kao donatora sperme?
Da, možete koristiti prijatelja ili poznanika kao donatora u Danskoj.

Šta su alias donatori sperme?
Izmišljeno ime je korišćeno u marketinške svrhe u SAD, dok je originalni broj korišćen u Danskoj.

Međutim, od 1. marta 2009. svi pseudonosi donatori su predstavljeni zajedno pod svojim izmišljenim imenom, a dokumentacija sada jasno pokazuje (Karakteristike donatora i oslobađanje od karantina) kada je donator pseudonim. Od 1. marta 2009. Cryos ne prodaje alias donatore pod brojevima, samo pod izmišljenim imenima.

Donator sperme

Šta je standard?
Zemlje imaju različite propise u vezi sa selekcijom, skriningom i procedurama odobravanja za donatore sperme i spermu donatora. Slamka donora/sperme se može osloboditi prema jednom ili više standarda.

U Cryosu posluju sa sledećim standardima: CAN, DK, EU, FI, IE, ISR, ITA, NL, NO, NIS, SE, UK, USA.
Ako se liječite u klinici za plodnost u jednoj od gore navedenih zemalja, trebalo bi da koristite odgovarajući Standard. Ako ćete se liječiti u klinici u zemlji koja nije gore pomenuta, pitajte svoju kliniku za plodnost za savjet o tome koji Standard da odaberete.
Međutim, neke klinike u Njemačkoj mogu imati strožije zahtjeve, koje DE-standard ne ispunjava. Shodno tome, Cryos ne može da garantuje da će sve klinike u Nemačkoj ponuditi liječenje slamkama donatora koje su izdate u skladu sa DE-standardom.
Šta je MOT?
MOT je skraćenica za pokretljivost koja predstavlja broj aktivnih spermatozoida po ml sperme. Na primjer, 1 ml MOT20 sadrži najmanje 20 miliona aktivnih spermatozoida nakon odmrzavanja. Naše slamke za spermu sadrže 0,5 ml, što znači da svaka slamka MOT20 sadrži najmanje 10 miliona aktivnih ćelija sperme.

Koja je razlika između ICI i IUI slamki za spermu?
U Criosu možete kupiti dvije vrste slamki za spermu: ICI i IUI.
ICI je neoprana/nepripremljena sperma. ICI slamke se mogu koristiti za intra-cervikalnu oplodnju. ICI slamke se ne mogu koristiti za intrauterinu oplodnju bez prethodne pripreme jer to može izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju. Međutim, možete kupiti ICI slamke za spermu za intrauterinu oplodnju, ako vaša klinika za plodnost preferira da pripremi spermu prije tretmana.
IUI je oprana/pripremljena sperma gdje su uklonjene sve tečnosti ejakulata. IUI slamke se mogu koristiti za intra-uterinu oplodnju i za intra-cervikalnu oplodnju.
I ICI i IUI slamčice sperme mogu se koristiti za IVF i ICSI tretman.

Šta je CMV status? Kakav je status citomegalovirusa (CMV)?
CMV je skraćenica za citomegalovirus i uobičajen je virus koji može zaraziti svakoga. U stvari, većina ljudi je imala CMV infekciju do 50. godine, a da toga nisu bili svjesni. Oni će nakon toga imati pozitivan CMV status.
Neki od naših donatora su pregledani na njihov CMV status kako bi se prilagodili upotrebi u nekim zemljama u kojima je potrebno testiranje na CMV. Možete da vidite CMV status donatora ispod svakog profila u pretrazi donora sperme. Nijedan od donatora koji su testirani na CMV nema aktivan virus u vrijeme donacije. Uvijek se testiraju na CMV i prije i posle donacije.
Pošto donator može da donira tokom dužeg vremenskog perioda, CMV status donatora može da se promijeni iz negativnog u pozitivan. Uzorci koje je donirao u periodu kada je imao pozitivnu infekciju se zbrinjavaju i ne primamo nove donacije dok rezultati skrininga ne pokažu da virus više nije aktivan.
Infekcija CMV-om je uglavnom bezopasna. Međutim, ako je fetus inficiran CMV tokom trudnoće, fetus bi mogao biti u opasnosti. Zbog redovnog skrininga donatora sperme i čišćenja sperme za IUI tretman, rizik se smatra izuzetno malim.
Ako ste zabrinuti zbog CMV-a, preporučujemo da se pregledate na CMV i razgovarate o rezultatima sa svojim ljekarom.

Rezervacija kvote

Šta je kvota za trudnoću?
Mnoge zemlje imaju maksimalnu kvotu trudnoće po davaocu sperme, što ograničava broj trudnoća ili porodica za koje određeni donor može da se koristi u određenoj zemlji. Ovo se zove kvota trudnoće.

Šta je rezervacija kvote?
Rezervacija kvota je način da se osigura da ograničenje trudnoća koje je ostvario isti donator sperme ne bude prekoračeno.

Kako da znam da li mi je potrebna rezervacija kvote?
Ako je rezervacija kvote potrebna u vašoj zemlji liječenja, to će automatski biti dodato u vašu korpu kada dodate slamke od Crios donora sperme.

Zašto rezervacija kvote ima cijenu?
Rezervacija kvote ima cijenu jer se nadamo da će ovo podstaći naše klijente da prekinu rezervaciju kvote ako ona više nije potrebna. Ako vam više nije potrebna rezervacija kvote, važno je da se ovo prekine, tako da druge porodice mogu koristiti spermu ovog donatora sperme.

Da li treba da kupim kvotu za braću i sestre?
U nekim zemljama morate da kupite kvotu po porodici, dok druge zemlje zahtijevaju da kupite kvotu za svako dijete ili po ženi. Kontaktirajte korisničku podršku za više informacija o zahtjevima za kvotu u vašoj zemlji liječenja.

Da li će mi rezervacija kvote biti vraćena ako ne zatrudnim?
Rezervacija kvote je u potpunosti refundirana ako se ne ostvari trudnoća, i ako nemate više slamki ili embriona za buduće tretmane. Ako želite da vam se refundira vaša rezervacija kvote, prijavite se na svoj profil na veb-sajtu Cryosa, gdje možete da zatražite povraćaj sredstava za rezervaciju kvote.

Naručivanje i isporuka sperme donora

Koja je cijena sperme donora?
Cijena donorske sperme zavisi od nekoliko parametara. To su, na primjer: kvalitet sperme, Standardni, da li ste izabrali Donora sa izdavanjem ID-a ili Donora bez ID-a i da li ste izabrali donora sa osnovnim ili proširenim profilom.
Možete da vidite tačne cijene ispod svakog donatora u pretrazi donora sperme.

Koji način isporuke treba da odaberem kada kupujem spermu od donatora?
Donatorska sperma se šalje na odredišta širom svijeta. Pošiljke se šalju u kontejneru sa suvim ledom ili u rezervoaru za azot.
Mali kontejner sa suvim ledom traje 3 dana, veliki kontejner za suvi led traje 5 dana, mali rezervoar za azot traje 7 dana, a veliki rezervoar za azot traje 12 dana. Trebalo bi da računate dan slanja kao prvi dan zbog izdržljivosti slamki za spermu.
Morate da izaberete vrstu kontejnera u skladu sa datumom liječenja plodnosti ili ovulacije – u zavisnosti od metode liječenja koju ste izabrali. Takođe treba da zapamtite da izračunate vrijeme od isporuke do isporuke.

Kada treba da naručim?
Porudžbinu treba da pošaljete najmanje 2 radna dana prije željenog datuma isporuke i do 4 nedelje prije željenog datuma isporuke.

Koliko je vremena potrebno od isporuke do isporuke sperme donora u klinici?
Isporuka donorske sperme  traje 1-3 radna dana za većinu destinacija u Evropi i 2-5 radnih dana za većinu destinacija van Evrope. Međutim, ovo može da varira u zavisnosti od odredišta i drugih uslova. Cryos ne može da garantuje tačan datum isporuke.
Morate da isplanirate datum isporuke u skladu sa datumom liječenja plodnosti ili ovulacije – u zavisnosti od metode liječenja koju ste izabrali.

Mogu li sam da čuvam slamke sperme?
Donatorska sperma mora da se čuva na veoma niskoj temperaturi (-196 °C) i stoga ne možete da čuvate slamke sperme u sopstvenom zamrzivaču.

Koja je razlika između naručivanja i rezervacije?
Trebalo bi da naručite ako je željeni datum isporuke u naredne 4 nedelje. Međutim, ako želite da rezervišete slamke sperme vašeg omiljenog donatora kod nas za buduće tretmane, trebalo bi da rezervišete umjesto toga.
Da biste izvršili rezervaciju, morate platiti naknadu za rezervaciju.

Da li isporučujete spermu donora privatnim klijentima?
Zbog promjena u danskom zakonodavstvu, Cryos International Denmark, kao danska banka sperme, više ne može da distribuira spermu donatora na privatne adrese za kućnu oplodnju. Distribucija donorske sperme je dozvoljena samo odobrenim centrima za tkiva, klinikama za neplodnost, bolničkim odeljenjima i ovlašćenim zdravstvenim radnicima.

Trudnoća

Kada i kako da prijavim trudnoću?
Ako ste zatrudnjeli uz pomoć Crios donatora sperme, važno je da nam prijavite trudnoću.
Predlažemo da prijavite trudnoću kada prođete prvi trimestar i prije rođenja djeteta.
Da prijavite trudnoću, prijavite se na svoj nalog na veb-sajtu i idite na stranicu Trudnoće.
Ako ste se liječili u klinici, trebalo bi da prijavite trudnoću i svojoj klinici i Criosu.

Zašto da prijavim svoju trudnoću?
Svaka zemlja ima kvotu za trudnoću, što znači ograničenje broja trudnoća od strane jednog donatora sperme. Važno je da prijavite svoju trudnoću Crios-u kako biste bili sigurni da ograničenje trudnoća kod donatora nije prekoračeno.

Šta je ovulacija?
Ovulacija je termin koji se koristi da opiše kako se jajne ćelije izlučuju iz folikula jajnika tokom ženskog ciklusa. Kada se jajna ćelija (ili u nekim rijetkim slučajevima) oslobodi iz folikula jajnika, spremna je da bude oplođena spermatozoidom. Ovulacija se dešava oko dvije nedelje nakon prvog dana menstruacije.

Šta je lh skok?
Ih Surge je termin koji se koristi za opisivanje porasta hormona koji se zove luteinizirajući hormon (lh). Kada luteinizirajući hormon poraste, ovulacija se pokreće nakon perioda od 36 do 40 sati. Nakon što se jaje oslobodi, porast lh traje oko 24 sata.

Uslovi

Šta znači da donor sperme ima stanje?
Svi donatori sperme su odabrani i pregledani u skladu sa Crios-ovim opsežnim osiguranjem kvaliteta, operativnim procedurama i politikama za regrutovanje, procjenu i skrining donatora. Uprkos ovoj temeljnoj selekciji i proceduri skrininga, ne može se eliminisati rizik kod dijeteta koje je začeto donorom sa zdravstvenim stanjem.
Nisu svi uslovi nasledni. Međutim, prirodna je činjenica da svako ljudsko biće nosi brojne DNK mutacije koje mogu biti povezane sa različitim poremećajima ili stanjima. Ako se ispostavi da je stanje koje je prijavljeno u vezi sa određenim donorom nasledno, ova informacija potencijalno može imati značajan uticaj na svakoga ko je genetski povezan sa donorom i članovima njihove porodice. Crios veoma ozbiljno shvata izvještaje o uslovima i nećemo uskratiti informacije od bilo koga u vezi sa donorom sperme.
Kada Crios primi izvještaj o stanju, donor se odmah uklanja iz naše pretrage donora sperme i stavlja na čekanje tokom analize i istrage.

Mogu li koristiti donatora sperme sa registrovanim stanjem?
Donori sperme koji su registrovani sa genetskim stanjem mogu da se koriste samo ako ste već začeli dijete sa donorom i želite brata ili sestru sa istim donorom sperme.
Ako želite da kupite spermu od davaoca sperme sa registrovanim stanjem, morate stoga da izjavite da već imate dijete sa ovim donorom i da ste primili i razumjeli informacije o registrovanom stanju. Preporučujemo vam da potražite lokalno genetsko savjetovanje ako imate pitanja o korišćenju donorske sperme od donatora sa registrovanim stanjem za brata ili sestru.

Kako da prijavim sumnjivo stanje kod davaoca sperme?
Ako sumnjate na stanje kod donora sperme, pozovite službu za korisnike ili pošaljite e-poruku Criosu.

Kako da prijavim stanje kod djeteta koje je začeto od donatora?
Ako se detektuje medicinsko stanje i postoji razlog da se vjeruje da je stanje neželjena reakcija izazvana korišćenjem donorske sperme, Crios treba odmah obavijestiti kako bi mogli da preduzmu neophodne mjere.
Ako sumnjate na bolest kod djeteta začetog od donatora, pozovite službu za korisnike ili pošaljite e-poruku.

Šta znači da je donator u karantinu ili trajno blokiran?
U našoj pretrazi donora sperme možda ćete naići na profil donora koji je označen posebnim upozorenjem (uslov). Ovo je mjera predostrožnosti koja se primjenjuje kada Crios dobije Izvještaj o stanju koje se može odnositi na donatora.
Ako dobijemo Izvještaj o stanju, naš genetički tim će se odmah pozabaviti tim i započeti istragu. Svrha istrage je da se procijeni da li se bolest može ili ne može povezati sa davaocem. U nekim slučajevima, naš genetički tim će zaključiti da se prijava može odbiti i da nisu potrebne dalje radnje. To je slučaj kada genetičarski tim procijeni da bolest nije povezana sa donorom ili da rizik od recidiva kod polubraće i sestara nije značajno povišen. U drugim slučajevima, izvještaj o stanju zahtijeva dalju istragu, a davalac će zatim biti stavljen u karantin, kao privremena mjera predostrožnosti, dok se dalja istraga izvodi. Iz bezbjednosnih razloga, Crios neće isporučiti slamke sperme od donatora koji je u karantinu.
Na kraju, zaključak će biti ili da se izvještaj o stanju može odbaciti, ili da donatorske slamke moraju biti trajno blokirane. Donatorske slamke će biti trajno blokirane ako naš genetički tim procijeni da je stanje povezano sa donorom ili ako se ne može isključiti da li je povezano sa donorom sperme.

Mogu li da koristim spermu donora od donatora sperme u karantinu?
Ne – iz predostrožnosti, nećemo isporučivati slamke sperme donatora sperme u karantinu. Svi pacijenti koji su naručili ovog donora direktno od Crios-a za isporuku na klinici, kao i klinici koja prima, dobiće obavještenje.
Biti u karantinu znači da je donor sperme pod istragom u vezi sa neželjenom reakcijom ili neželjenim događajem. Ovo je privremena mjera predostrožnosti, dok se dalje radi. Kada je donor u karantinu, posebno obavještenje o upozorenju će se pojaviti na profilu donatora u našoj pretrazi donora sperme.

Mogu li da koristim spermu donatora od donatora sperme koji je trajno blokiran?
Da, ako ste već začeli dijete sa spermom ovog donatora.
Ako naš genetički tim procijeni da bi prijavljeno stanje moglo biti povezano sa upotrebom sperme ovog donora, donor će biti trajno blokiran. Donatorska sperma od trajno blokiranih donatora vam je dostupna samo ako ste već začeli dijete sa spermom ovog donora i želite genetskog brata ili sestru.
Ukoliko želite da kupite spermu od trajno blokiranog davaoca, morate da izjavite da već imate dijete sa ovim donorom sperme i da ste primili i razumjeli informacije o registrovanoj bolesti.

Dobio sam obavještenje u vezi sa donorom sperme – šta da radim?
Ako se slamke od donatora sperme stave u karantin ili trajno blokiraju, Crios će poslati obavještenje svim klijentima koji su naručili njegovu spermu direktno od Criosa za isporuku u klinici. Takođe ćemo obavijestiti prijemnu kliniku.
Ako ste primili obavještenje od Crios-a u vezi sa donorom sperme, molim vas, prijavite se na svoj nalog na Crios veb lokaciji i potražite donora u našoj pretrazi donora sperme.
Sa profila donatora možete da preuzmete važne informacije o donatorima u kojima se navodi sumnjivo stanje. Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa izvještajem, slobodno kontaktirajte našu službu za korisnike, koja će odgovoriti ili proslijediti upit našem timu za genetiku. U rijetkim slučajevima, možda će biti potrebno da se konsultujete sa našim timom za genetiku.

Donatorsko začeta djeca

Koliko porodica može koristiti istog donatora sperme?
Crios prati nacionalnu kvotu koja definiše broj porodica koje mogu da koriste donatora u datoj zemlji. Uvijek možete da provjerite da li je nacionalna kvota dostignuta za određenog donora u Pretrazi donora sperme. Da biste to uradili, morate da se uvjerite da je vaš nalog podešen sa tačnom zemljom liječenja i zemljom prebivališta.

Da li treba da budemo zabrinuti zbog inbridinga pomoću sperme donora?
Ne morate da brinete o partnerstvu dvoje djece začete od donatora od istog donora sperme. Rizik da će se to desiti je izuzetno nizak, a rizik se može povećati samo za nekoliko procenata u poređenju sa normalnom reprodukcijom.
Crios prati nacionalnu kvotu koja definiše broj porodica koje mogu da koriste donatora u datoj zemlji. Ovo pomaže da se osigura da rizik od inbreedinga ostane izuzetno nizak.
Uvek možete da proverite da li je dostignuta nacionalna kvota za određenog davaoca tako što ćete izabrati svoju zemlju prebivališta i zemlju liječenja u Pretrazi donora sperme.

Da li moje dijete može da stupi u kontakt sa donorom sperme u budućnosti?
Ako ste odabrali davaoca sperme za oslobađanje lične karte, vaše dijete može, kada napuni 18 godina, da dobije identifikacione informacije o donatoru. Ako ste izabrali donatora sperme bez identifikacionih dokumenata, ni vi ni vaše dijete ne možete da primite nikakve informacije osim onih koje su navedene u profilu donatora na našem veb-sajtu.

Kada registrujete trudnoću, od Crios-a možete da dobijete sertifikat za dijete donora. Da biste to uradili, kontaktirajte našu korisničku podršku.
Ako je donator davalac za izdavanje lične karte, vaše dijete može, kada napuni 18 godina, da kontaktira Crios, predstavi sertifikat djeteta donatora i dobije ove identifikacione informacije koje može da koristi da pokuša da kontaktira sa donatorom. Podaci za identifikaciju su puno ime i datum rođenja davaoca sperme i njegova poslednja adresa koju je Crios-u dao sam donator. Imajte na umu da iako je davalac pristao da bude kontaktiran, Crios ne može da garantuje niti da proveri da li se donor sperme predomislio ili da li je u kontaktu kada dijete koje je začeto od donatora napuni 18 godina.

Propisi

Šta zakon kaže o donatorskoj spermi?
Svaka zemlja ima svoje propise i zakone u vezi donorske sperme. Ovo se, na primjer, odnosi na identifikaciju donatora sperme i osobe kojima je dozvoljeno liječenje na klinici (heteroseksualni parovi, homoseksualni parovi i/ili samci).
U većini slučajeva, moći ćete da pronađete trenutne propise na veb stranici zdravstvenih organa vaše zemlje.
U Criosu se pridržavamo propisa širom svijeta koristeći standarde za određene zemlje. Ako pronađete svoju zemlju na listi standarda, možete biti sigurni da smo u skladu sa propisima vaše zemlje.
Međutim, takođe preporučujemo da razgovarate sa svojom klinikom za plodnost o specifičnim propisima u vašoj zemlji liječenja.

Fonacija  će moći da vas uputi u odabir pravog tipa sperme donora za vaš tretman.
Ako imate dodatnih pitanja o propisima ili bilo čemu što se tiče donatorske sperme slobodno nas kontaktirajte i zakažite besplatne konsultacije.

CONTACT FONDACIJA BUDI MAMA

+382 68 045 456

[email protected]

www.imampravodabudemmama.com