Pitanja i odgovori o zdravlju sperme – šta treba da uradite prije nego što ih zamrznete

Pitanja i odgovori o zdravlju sperme – šta treba da uradite prije nego što ih zamrznete

Od mikronutrijenata koji podstiču spermu do vremena regeneracije, antioksidanata, gojaznosti i superhrane za spermu, pokriveno je zdravlje sperme. Ne čekajte, počnite sada i ostavite što je moguće više vremena za kvalitetan plan i suplement, prije nego što stavite spermu na led.

Vitamini za zdravlje sperme (priprema je ključna)

Fairhaven Health zna ponešto o zdravlju sperme. Naročito za muškarce koji planiraju da zamrzavaju ili „krioprezervaciju sperme“. Oni kreiraju naučne suplemente za putovanje do roditeljstva, ciljajući specifične potrebe hranljivih materija, u zavisnosti od faze u kojoj se nalazite.

Zdravstveni tim Fairhaven ima iskustvo i stručnost da se pozabavi pitanjima zdravlja sperme u našoj zajednici. Konkretno, šta muškarci treba da urade da poboljšaju zdravlje svoje sperme prije zamrzavanja.

Savjet – počnite sa zdravljem sperme što je prije moguće. Manja je vjerovatnoća da sperma koju pravite u 20-im godinama nosi genetske mutacije od sperme koju odlučite da čuvate u 40-im i 50-im. Ali, rijetko je prekasno za pravi uticaj. Zato pronađite dobar dodatak muškoj plodnosti, razgovarajte sa nutricionistom i vašim timom za plodnost, ciljajte na sve specifične probleme (od povećanja CoK10 do pokretljivosti i broja spermatozoida) i počnite da pripremate spermu za njen datum u zamrzivaču.

Koliko vremena je potrebno da se sperma regeneriše?

Oko 64 dana. Vaši testisi su vrijedni! Oni stalno proizvode novu spermu, u procesu poznatom kao spermatogeneza. Svake sekunde se napravi otprilike 1.500, što u prosjeku iznosi nekoliko miliona dnevno. I zapamtite, potrebno vam je što više, da biste povećali šanse za začeće. Zato ima smisla započeti pripreme sa dobrim dodatkom za plodnost za muškarce, uzimajući u obzir taj period regeneracije od 64+ dana. Kliničke studije FH PRO za muškarce kompanije Fairhaven Health pokazale su značajna poboljšanja faktora sperme, nakon 90 dana uzimanja. Pročitajte studije i nabavite zalihe.

Mogu li dobiti odgovore analizom sperme?

Da. Ako već radite sa klinikom za plodnost, stručnim timom ili timom za njegu, možda ste već uradili neke analize vaše sperme. Ako ne, ovo može pomoći da vas upozori na postojeći ili potencijalni problem sa plodnošću. Većina banaka sperme pruža sveobuhvatnu analizu sperme, koja može identifikovati sve probleme i pokrenuti vaš plan za poboljšanje!

Da li prekomjerna težina utiče na zdravlje moje sperme?

Studije sa Harvardske škole javnog zdravlja, kao i nekoliko drugih, otkrile su da muškarci sa prekomjernom težinom imaju 11% veću vjerovatnoću da imaju nizak broj spermatozoida, a 39% veća je vjerovatnoća da će imati nula spermatozoida u ejakulatu (poznato kao azoospermija). A ako ste gojazni, 81% je veća vjerovatnoća da nećete proizvoditi spermu.

Nažalost, nije samo vaša sperma ono što može da pati od prekomjerne težine. Muškarci koji imaju zdravu težinu – ni manjak kilograma ne pomaže – obično imaju više testosterona, stabilniji libido i manje problema sa erektilnom disfunkcijom i hormonskom neravnotežom. Sve je ključ za optimalnu plodnost muškaraca.

Da li postoje određene namirnice koje povećavaju broj spermatozoida?

Da! Mnogi muškarci mogu napraviti stvarnu razliku tako što će napraviti promjene u svojoj ishrani. Poznato je da ove namirnice i biljni proizvodi imaju pozitivan uticaj na broj spermatozoida:

✔ostrige (prepune cinka i stimulišu proizvodnju)
✔hrana bogata folatima (uključujući tamnozeleno, lisnato povrće, mahunarke, špargle, prokulice, jaja i cveklu)
✔ govedina (sa visokim sadržajem cinka, selena, karnitina i vitamina B12) ✔ašvaganda (prikazano u studijama za povećanje broja i pokretljivosti spermatozoida, tokom kursa od 3 mjeseca) ✔maka (opet, studije pokazuju da suplementacija make može pomoći u poboljšanju mnogih aspekata zdravlja sperme, od ukupnog volumena sperme do broja i pokretljivosti posebno crna maka)
✔lososa (sa visokim sadržajem omega-3 , selen i vitamin D)

Sa druge strane, preporučujemo da izbjegavate određenu hranu – koja se često nalazi u svijetu (mediteranska dijeta iz Fondacije koju možete naručiti [email protected]) – uključujući prerađenu i rafinisanu hranu i visok unos šećera. Smanjivanje alkohola je takođe pametno, ako želite da pojačate svoju spermu.

Studija slučaja: jedan odličan dodatak + 7 mjeseci unosa = BFP

Kažu da ne možete nadmašiti svoj životni stil. Ali sa većom potencijom, klinički dokazanim, ciljanim formulama, rezultati mogu biti zapanjujući. Uzmite ovaj slučaj sekundarne neplodnosti kao tačku:

33-godišnji muškarac građevinski radnik

Par je došao kod međunarodno priznatog naturopatskog ljekara, dr Meletisa, nakon što je imao poteškoća sa začećem drugog djeteta. Rezultati testova su ukazali na loše zdravlje sperme kao faktor koji doprinosi, i pokazali su visoke nivoe toksina toluena i benzena prisutnih u tatinom uzorku. Takođe su otkrili nizak nivo spermatozoida i smanjenu pokretljivost spermatozoida.

Samo suplementacija!

Ne želeći da završi predloženi program detoksikacije, dr Meletis je preporučio strategiju suplementacije, za rad na detoksikaciji, plus muškoj plodnosti. Počeo je da uzima:

magnezijum citrat povećava rad crijeva i pomaže jetri da brže izbaci toksine dodatak dizajniran da podrži mušku plodnost, uključujući moćne antioksidante kao što su beta karoten, vitamin C, vitamin E, cink, selen, L-karnitin, ekstrakt sjemena grožđa, CoK10 i likopen

Sedam mjeseci nakon početka dijetetskog dodatka, druga analiza sperme pokazala je impresivna poboljšanja u zdravlju pacijentove sperme:

nivoi sperme su povećani sa 9 na 58 miliona/ml pokretljivost spermatozoida povećana sa 42% na 68% morfologija je poboljšana sa 5% na 10%

I, što je najvažnije, pacijentova žena je zatrudnjela devet mjeseci nakon što je počeo da uzima suplement.

Fenomenalne stvari. Pročitajte cijelu studiju slučaja(https://www.fairhavenhealth.com/how-couple-boosted-fertility?utm_source=fertility-help-hub), uključujući objašnjenja koja stoje iza formule koja se koristi (i šta da tražite u svom dodatku), a zatim nabavite suplemente za muškarce. Ovi dodaci sadrže sve antioksidante pomenute u gornjoj studiji slučaja, plus sveobuhvatnu opštu formulu za snažno jačanje zdravlja sperme.

📧 Za sve informacije pišite nam na [email protected]