POVEĆAJTE PLODNOST ZDRAVOM DNK SPERME u okviru programa obuke “Podizanje svijesti o neplodnosti u Crnoj Gori”

POVEĆAJTE PLODNOST ZDRAVOM DNK SPERME u okviru programa obuke “Podizanje svijesti o neplodnosti u Crnoj Gori”

Trend ka kasnoj želji za djecom nastavlja da se povećava: prema statistikama, parovi se kasnije odlučuju za dijete. Ali ispunjenje ovog životnog sna može takođe donijeti rizike za vaše potencijalno potomstvo.

Život. Želimo da živimo u potpunosti, želimo sve, ali ne možemo sve odjednom.Čudno je da je to najtraženije na „listi obaveza” koje kasni.Na primjer, stariji roditelji više nisu neobični.U zapadnom svijetu statistike za poslednjih deset godina pokazuju da je oko dvije trećine beba rođeno od očeva starih 30 i više godina, a svaki šesti novi otac ima 40+.Što se tiče žena, međunarodne statistike ukazuju na isto. Prema najnovijim podacima iz Kanade, više od 50% svih živorođenih rođeno je majkama između 30 i 49 godina, u odnosu na 39% dvadeset godina ranije.Tokom poslednjih 40 godina, broj spermatozoida na Zapadu opao je za 60%.Iz razloga koji tek treba da se utvrde. Ali mnogi od njih su povezani sa godinama. Iako se sposobnost žene da se reprodukuje znatno smanjuje nakon određenog doba (manje od 1% novopečenih majki je starijih od 45 godina), muškarci mogu da nastave da imaju bebe sve dok mogu da imaju seks. Ipak postoje problemi. Studija Univerziteta Indiana i Instituta Karolinska iz Stokholma, pronašla je vezu između muškaraca koji su ocu djeteta u 45. godini i poremećaja poput autizma, ADHD-a i šizofrenije kod svoje djece. „45 je doba kada muškarci imaju veću stopu fragmentacije DNK“, kaže dr Kirk Lo, profesor u bolnici Mount Sinai. Sperma je paket DNK i ako na njemu postoji oštećenje, niti će početi da se lome.Brazilsko istraživanje o faktoru muškog doba pokazalo je da se fragmentacija DNK povećava sa godinama. Još uvijek nije poznato da li je fragmentacija DNK u potpunosti povezana sa godinama. Studije sugerišu da zračenje od ViFi-tehnologije takođe može igrati ulogu. Druga studija otkrila je da određeni antidepresivi mogu prouzrokovati oštećenje DNK sperme.Ali glavni faktor je starost.

Poput jabuke koja polako porumeni kada je izložena vazduhu, naše ćelije mogu „rđati“ kada dišemo.Zbog oksidativnog stresa izazvanog slobodnim radikalima koji oštećuju ili „oksidiraju“ našu DNK, uveliko doprinoseći uzrocima muške neplodnosti.
Izvor fertilitypedia.org