Prirodni vodič za menstrualno zdravlje

Prirodni vodič za menstrualno zdravlje

Zdrav menstrualni ciklus je ključan za obilnu plodnost. Menstrualni ciklus nam može reći mnogo o tome šta se dešava u tijelu – da li materica dobija dovoljno cirkulacije, da li su hormoni neuravnoteženi, da li imate ovulaciju i još mnogo toga. U ovom članku ćemo pokriti različite faze menstrualnog ciklusa, kako da koristite različite znakove menstrualnog ciklusa da odredite svoje zdravlje i kako da koristite prirodne terapije kao što su čišćenje plodnosti(Priručnik možete naručiti na mail fondacija@imampravodabudemmama.com), ljekovito bilje i prirodna ishrana za plodnost(50 recepata mediteranskedijete možete naručiti na mail fondacija@imampravodabudemmama.com) za podršku i održavati zdrav ciklus.

Takođe, određivanje šta je „normalno“ ili šta bi trebalo da nam bude cilj da vratimo cikluse na pravi put je podjednako važno. Iako svi ne mogu stati u jednu kutiju, postoji opšti raspon koji predstavlja zdrav ciklus. Ali hajde da počnemo od početka…

Šta je period?

Menstruacija (period) je odvajanje endometrijalne sluznice materice. Ovo se obično dešava mjesečno, oslobađajući krv i tkiva iz materice kroz vaginu.

Napomena: Postoji mnogo resursa i tekstova koji objašnjavaju menarhu tokom menopauze, uključujući menstruaciju i druge prirodne procese u ženskom tijelu. Jedna od njih su Žene, hormoni i menstrualni ciklus – biljna i medicinska rešenja od adolescencije do menopauze od Rut Triki. U onlajn resursu, dr Dženifer Knudson i Džesika E. Meklaflin sa Zdravstvenog i naučnog centra Univerziteta Teksas u San Antoniju detaljno objašnjavaju ženski proces menstruacije za najšire korišćeni profesionalan izvor medicinskih informacija usredsređen na pacijente. , Merck Manuals. Dozvolite nam da pokušamo da vam to pojednostavimo…

Kako ciklus funkcioniše…

Ovaj period je samo jedan dio nevjerovatno složenog mjesečnog ciklusa plodnosti koji orkestrira endokrini sistem. Endokrine žlijezde rade zajedno da šalju poruke preko hormona. Ovo se zove povratna sprega.

Vrlo jednostavno rečeno, hipotalamus proizvodi GnRH (hormone koji oslobađaju gonadotropin) koji signalizira hipofizi da proizvodi LH (luteinizirajući hormon) i FSH (folikulostimulirajući hormon) kako bi poslao signal jajnicima da je njihov red da oslobađaju estrogen i progesteron koje prepoznaje hipofiza.

Jednostavno zar ne? Nije tako. Kao što vidite, zdrav ciklus zavisi od svakog dijela povratne sprege i od toga da li pravilno funkcioniše. Zamislite to kao orkestar, ako je samo jedan dio ciklusa isključen, izbaciće cijeli ciklus, uzrokujući neravnoteže koje mogu uticati na plodnost.

Faze menstrualnog ciklusa

Folikularna faza
Hipotalamus reaguje na različite nivoe estrogena i progesterona koji se luče iz jajnika. Kada estrogen padne tokom perioda, hipotalamus luči GnRH koji signalizira hipofizi da oslobodi FSH koji zatim pokreće folikularni rast u jajniku. Počeće da se razvija 10-20 folikula, ali samo jedan od njih će sazreti da postane jaje. Dok se razvijaju, folikuli proizvode estrogen, koji stimuliše endometrijum da se razvije u materici (sluzokoža materice u pripremi za implantaciju oplođenog jajeta).

Kako se estrogen povećava (luči se iz folikula u razvoju prije ovulacije), cervikalna sluz počinje da se mijenja u „plodnu sluz“ koja je po svojoj konzistenciji poput bjelanceta. Povećani nivoi estrogena zatim pokreću lučenje GnRH iz hipotalamusa, što onda signalizira porast LH i FSH, što normalno pokreće oslobađanje jajeta. Kada dođe do ovulacije, nivoi FSH i LH brzo opadaju.
Lutealna faza
Ovulaciju prati lutealna faza. Sa LH prisutnim, žuto tijelo počinje da luči sve veće količine progesterona i prilično konstantan nivo estrogena.

Endometrijum je sada pod uticajem progesterona koji dovodi do njegovog razvoja da bi mogao da hrani embrion u razvoju.

Ako do oplodnje ne dođe, opadanje hormona dovodi do osipanja endometrijuma, čije zdravlje, održavanje i razvoj u svakom trenutku zavisi od hormona. Kada estrogen dostigne dovoljno nisku tačku, hipotalamus oslobađa GnRH i ciklus počinje iznova.

Brojanje dana vašeg menstrualnog ciklusa
Prvi dan menstrualnog ciklusa je uvek prvi dan menstruacije. Ako primijetite prije nego što dođe menstruacija, to se ne računa. Dani između prvog dana menstruacije i ovulacije nazivaju se „folikularna faza“. Generalno, ovo traje 14 dana, ali varira od žene do žene. Kada dođe do ovulacije, počinje lutealna faza.

Lutealna faza su dani između ovulacije i menstruacije. Obično traje 14 dana. Ovo je vrijeme kada se oplođeno jaje vezuje za sluzokožu materice da bi se uspostavilo. Ako je lutealna faza prekratka (manje od 12 dana), to može učiniti implantaciju gotovo nemogućom jer jajna ćelija nije imala dovoljno vremena da se pravilno implantira i signalizira ciklusu da je došlo do trudnoće.

Smatramo da korišćenje alata kao što je CicleBeads ili grafikon plodnosti može biti od pomoći u praćenju vašeg ciklusa tako da možete znati dužinu i uopšte kada će doći do ovulacije.

Šta je normalna menstruacija?

Često nas pitaju šta je idealan period. Nažalost, ne postoji jedinstven odgovor na ovo pitanje jer smo svi različiti. Menstrualni ciklus „udžbenika“ traje 28 dana, a menstruacija traje 3-5 dana. Informacije koje su najvažnije o vašem ciklusu su dužina vašeg ciklusa, dužina vašeg cijelog ciklusa, količina bola, boja i konzistentnost menstruacije. Ove informacije možemo koristiti da naučimo kako da najbolje koristimo biljke i prirodne terapije kako bismo stvorili zdrav, uravnotežen ciklus.

Dužina zdravog ciklusa
Uobičajeni raspon zdravog ciklusa je između 21 i 35 dana. Neke žene će imati cikluse koji se veoma razlikuju od ovog, ali sve dok postoji obrazac, pravilnost i zdravo tijelo i folikularna faza traje između 12-14 dana, ne bi trebalo biti razloga za zabrinutost.

Nivo hormona i ovulacija stvaraju regularnost vašeg ciklusa. Neuspjeh ovulacije će uticati na nivo hormona, a hormonska neravnoteža će uticati/inhibirati lučenje hormona koji stimulišu ovulaciju.

Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na hormonsku ravnotežu i ovulaciju, a stres je jedan od njih.

Kako da koristite znake vašeg menstrualnog ciklusa da odredite svoju hormonsku ravnotežu?

Ispod je lista asocijacija i ni na koji način nije namijenjena kao dijagnostički alat. Naš cilj je da vam pomognem da čitate svoje tijelo i slušate kada vam ono govori da nešto nije u ravnoteži. Menstrualni ciklus je jedan od najboljih načina na koji tijelo komunicira o vašoj plodnosti. Detalji vašeg menstrualnog ciklusa mogu se koristiti kao prozor u vašu plodnost, govoreći vam šta se dešava, gde može da leži neravnoteža, kako je vaša reproduktivna cirkulacija i da li postoji hormonska neravnoteža.

Izostanak perioda
Izostanak jedne menstruacije nije razlog za uzbunu. Hormonska ravnoteža je veoma delikatna i na nju može lako uticati stres. Generalno će se resetovati. Izostanak jedne ili nekoliko menstruacija ne znači nužno neplodnost, jer i dalje možete ovulirati čak i ako nemate menstruaciju. Ovo se desilo mojoj prijateljici i ona je ostala trudna. Izostanak menstruacije u trajanju od 6 mjeseci ili više naziva se amenoreja i pokrivena je u predhodnom članku na sajtu.

Kratki ciklusi
Kratki ciklusi mogu izazvati probleme sa plodnošću zbog nedostatka ovulacije, prekratke folikularne ili lutealne faze, nedostatka ishrane, nedostataka, anemije ili niske tjelesne težine. Jedna od najboljih biljaka koja se koristi za defekt lutealne faze je viteks-Konopljika. U studijama, vitek je pomogao 83% žena koje imaju defekt lutealne faze.
Duži periodi
Duži period može biti indikacija hormonske neravnoteže i/ili neuspjeha ovulacije. Progesteron koji tijelo luči nakon ovulacije obično pomaže u zaustavljanju viška krvarenja zbog svog efekta na očuvanje sluzokože materice. Ako je estrogen visok ili nizak progesteron, krvarenje može trajati duže nego obično. Neke biljne terapije koje se tradicionalno koriste za balansiranje dužih perioda su viteks i Slow Flow(Lejla draga da li ovdje može da se implementiraju neki tvoji proizvodi).

Obilna menstruacija
Poznato je da je ovo uzrokovano neravnotežom progesterona i/ili prekomjernom stimulacijom sluznice materice estrogenom (dominacija estrogena). Tradicionalno, ova neravnoteža se može pomoći:

✔Podrška jetri u izlučivanju viška estrogena ✔Modifikovanje ishrane i korišćenje ljekovitog bilja za regulisanje progesterona i hormonske ravnoteže.(Lejla draga da li ovdje može da se implementiraju neki tvoji proizvodi).

Neravnoteža u ishrani je takođe povezana sa produženim ili teškim krvarenjem. Nedostatak vitamina A može biti faktor koji doprinosi obilnim menstruacijama. Studije su pokazale da unos vitamina A značajno smanjuje količinu krvi i trajanje menstruacije.

Pokazalo se da još jedan važan vitamin, vitamin C, pomaže u smanjenju obilnog krvarenja jačajući kapilare, pomažući da se smanji njihova krhkost. Jedna studija je izvestila o stopi uspjeha od 87% u smanjenju teškog krvarenja vitaminom C.

Slov Flow (Lejla draga da li ovdje može da se implementiraju neki tvoji proizvodi) je najbolja mješavina biljnih suplemenata koju smo vidjeli da pomaže kod obilnih menstruacija. Sadrži biljke koje su adstringentne (pomažu u usporavanju protoka krvi) i hranljive materije kao što su vitamin A, C i K. Pored toga, otkriveno je da su viteks i bilje koje podržavaju jetru od pomoći.
Lagana menstruacija sa jakim grčevima
Uopšteno govoreći, grčevi se mogu pomoći upotrebom biljaka koje imaju antispazmodični, umirujući efekat na matericu. Ako postoji lagana, jarko crvena menstruacija, to takođe može biti znak nedostatka cirkulacije u materici (koja se u tradicionalnoj kineskoj medicini naziva ‘hladna materica’). Ovome mogu pomoći ove biljke i prirodne terapije:

Crampbark ili Black HavDong kuai
Masaža samoplodnosti Paketi od ricinusovog ulja Paketi za grijanje UteriCalm

Bright Red Blood
Generalno, jarko crvena krv ukazuje na zdrav menstruaciju. Raduj se!

Tamna, smeđa ili gusta krv
Gusta tamna krv koja izgleda staro ili smeđa je stara krv koja je ostala iz prethodnog ciklusa. Ovo može biti uzrokovano sporim menstrualnim tokom, nedostatkom tonusa materice ili slabom cirkulacijom materice. Bilje i terapije koje se tradicionalno koriste za ovu neravnotežu su:

Masaža za samoplodnost Čišćenje za plodnost Sistemska enzimska terapija Hidracija
Fertily Care faza 1 i 2

Blijeda krv, vodena ili rijetka menstruacija
Blijedoružičasta, tanka krv tradicionalno označava loš kvalitet krvi koji se može obogatiti upotrebom biljaka za izgradnju krvi, balansiranjem hormona i povećanjem cirkulacije. Zdrava ishrana će takođe biti korisna.

Blood Builder
Dong Kuai
Self Fertility Massage
Fertily Care, faza 1 i 2
(Ovaj Paket iz dvije faze možeš da kreiraš Lejla)
Ugrušci
Gledano iz holističke perspektive, menstrualni ugrušci se vide kao znak stagnacije nastale usled prekomjernog protoka koji se ne izbacuje. Bilje i terapije koje su korisne za povećanje tonusa materice su:

✔Dong Kuai Self Fertiliti ✔Masaža Plodnost ✔Sistemski enzim za čišćenje
✔Terapija Hidracija.

Uočavanje i krvarenje između menstruacija
Uočavanje je nezgodna tema jer može biti uzrokovano mnogim različitim faktorima. U većini slučajeva to nije nešto o čemu treba da brinete. Neki od uzroka mogu biti:
Poremećaj ravnoteže hormona – povratna sprega Neuspjeh ovulacije Endometrioza
Abnormalnosti grlića materice
Ciste jajnika
Došlo je do ovulacije – neke žene doživljavaju mrlje tokom ovulacije zbog promene estrogena sredinom ciklusa Hormonski kontraceptivi Pretjerano vježbanje Loša ishrana
Nema menstruacije (amenoreja)
Može biti prilično frustrirajuće ako pokušavate da zatrudnite, a nemate menstruaciju. Imati zdrav ciklus je prvi korak za prirodno povećanje plodnosti i mogućnost da zatrudnite. Postoji nekoliko razloga zbog kojih menstrualni ciklus može biti nepravilan kod žena u reproduktivnim godinama, kao što su stres, nedostaci u ishrani, niska tjelesna težina, odvikavanje od kontracepcijskih pilula, hormonska neravnoteža, perimenopauza (faza koja vodi do menopauze) ili drugi osnovni zdravstveni problemi.

Pošto se sluzokoža materice ne izlučuje, veoma je važno da se očisti stara krv i ponovo uspostavi zdrav ciklus. Ovo se može uraditi prirodno i efikasno uz pomoć bilja i ishrane. Razgovarali smo sa mnogim klijentima kojima je nuđen sintetički estrogen da bi im menstruacija ponovo krenula… uzimanje sintetičkog estrogena za ovaj problem je kao korišćenje čekića za palac.

Prirodne terapije kao što su tečna biljna mješavina RejuvaFlow, pročišćavanje plodnosti, Dong Kuai, Fem Rebalance ili Viteks su bile korisne.

Veoma je normalno da žene koje su u perimenopauzi doživljavaju sporadične cikluse. Perimenopauza je vrijeme koje vodi do menopauze. Kako perimenopauza napreduje ka menopauzi, normalno je da menstrualni ciklusi postanu nepravilni ili izostanu zbog fluktuacije nivoa hormona. Kako se rezerva jajnika smanjuje i zdravlje jajnih ćelija opada, nivoi hormona se mijenjaju pripremajući tijelo za menopauzu. Ovo je sasvim normalno. Žena koja nije imala menstrualni ciklus godinu dana ili više i koja ima između 40-55 godina smatra se da je u menopauzi.
Koraci za održavanje zdravog ciklusa

U zavisnosti od svake situacije, biljke i terapije mogu biti različite. Pored specifičnog biljnog, dopunskog i terapijskog protokola, evo 4 koraka koje svaka žena može da preduzme za promociju zdravog menstrualnog ciklusa.

1. Hormonska ravnoteža
Promovisanje hormonske ravnoteže uz upotrebu hranljivih biljaka, eteričnih ulja i suplemenata. Kao što ste pročitali, postoji delikatan balans između hormonske ravnoteže i neravnoteže. U nekim slučajevima, endokrinom sistemu može biti potrebna neka ishrana i podrška. Postoje biljke ulja i suplementi koji su specifični za ovo (pogledajte listu niže).

Ishrana je takođe veoma važna za hormonsku ravnotežu.

Pored toga, 3 druga koraka u nastavku takođe pomažu u održavanju hormonske ravnoteže.

2. Zdravlje jetre
Jetra pomaže u filtriranju toksina iz tijela, uključujući višak hormona. Ako postoji prevelika količina estrogena, jetra će biti preopterećena i trebaće joj malo biljne pomoći. Čišćenje plodnosti ili korišćenje biljaka za čišćenje jetre, kao što je mliječni čičak, može pomoći u stalnoj podršci jetri u detoksikaciji(Priručnik možete poručiti na mail fondacija@imampravodabudemmama.com). Mi u Fondaciji stalno koristimo bilje i sokove da pomognemo jetri da se očisti jer naš savremeni svijet može biti toliko toksičan.
3. Ishrana i hidratacija
Ishrana igra veliku ulogu u zdravom menstrualnom ciklusu i hormonskoj ravnoteži. Za nas je važno da konzumiramo širok spektar minerala, vitamina, esencijalnih masnih kiselina i antioksidanata. Neki od hranljivih sastojaka koji su specifični za hormonalni balans (zapamtite da je zdrava ishrana VEOMA važna, a ne samo dobijanje ovih izdvojenih hranljivih sastojaka) mogu se naći u multivitaminu za nerafinisanu hranu.

GvožđeBeta-karoten/Vitamin AB12omega 3 masne kiselinevitamin D

Hidratacija je takođe važna. U mnogim slučajevima stagnacije (kao što su krvni ugrušci ili tamna menstrualna krv) dehidracija je faktor koji doprinosi. Da bi menstruacija TEKLA od nas, mora da ima tečnu konzistenciju, a ne ljepljivu, gustu konzistenciju.

Pijenje puno vode i svježe cijeđenih sokova je važno za zdrav protok. Započinjanje dana sa litrom vode (sa limunom ako želite) je odlična ideja. Pobrinite se da dobijete još jednu litru tokom dana. Pored toga, dodajte najmanje 1 litru svježeg sokova od povrća i voća i na putu ste ka zdravlju u izobilju.
4. Smanjenje stresa
Stres može uticati na vaš menstrualni ciklus. Putovanja, stres na poslu, porodični stres, stres zbog neplodnosti, finansijski stres mogu uticati na hormone koji se oslobađaju.

Stres povećava nivoe hormona stresa kao što je kortizol, koji inhibira glavne polne hormone u telu GnRH (hormon oslobađanja gonadotropina) i posledično može potisnuti ovulaciju, seksualnu aktivnost i broj spermatozoida.

Podrška nadbubrežnoj žlijezdi je takođe korisna za hormonsku ravnotežu jer može predugo izgoreti od previše stresa i može negativno uticati na endokrini sistem.

Postoji mnogo načina da počnete da smanjujete količinu stresa i promenite svoju reakciju na stres, kao što su:

Meditacija. Programi za um/tijelo kao što je Circle BloomKoristite EFT za smanjenje anksioznosti i stresa oko plodnosti. Vježbanje takođe može pomoći da se oslobodite stresa.
Biljne formule za menstrualno zdravlje
Fertily Care faza 1 i 2
Mjesečni program Fertily Care faze 1 i 2 je tečni biljni program dizajniran da podrži opšte reproduktivno zdravlje tokom vašeg mjesečnog ciklusa plodnosti. Koristeći dvije organske biljne formule, jednu za prvu polovinu ciklusa, a drugu za drugu polovinu, u mogućnosti ste da podržite prirodni ciklus plodnosti svog tijela specifičnim biljnim formulama za svaku fazu.
Fertily Care faza 1 podržava prvu polovinu ciklusa od menstruacije do ovulacije (prosjek 14. dana). FertiliCare faza 1 pomaže da se podrži:

Normalna ovulacija*

Izbalansirana proizvodnja hormona*

Zdrava sluznica materice u pripremi za implantaciju*

Fertily Care faza 2 podržava drugu polovinu ciklusa od odmah nakon ovulacije do početka menstruacije (15. dan do početka menstruacije). Fertily Care faza 2 pomaže da se podrži:

Normalna proizvodnja progesterona.*

Cirkulacija u reproduktivnom sistemu.*

Smirivanje materice radi podrške implantaciji.*

Hormonski sistem.*

Dong Kuai
Dong Kuai (Angelica sinensis) funkcioniše tako što promoviše protok krvi u karlicu gde će stimulisati odsutan ili oskudan ciklus. Takođe hrani krv (nalazi se u skoro svim kineskim biljnim formulama za izgradnju krvi). Dong Kuai pomaže kod nedostatka gvožđa i anemije. Jedna od najboljih upotreba je da pomaže ženama koje nemaju menstruaciju da povrate svoju menstruaciju nazad. Povećana cirkulacija takođe pomaže da se ojača i uravnoteži materica.
Travar Roj Apton u svom izvještaju iz 2003. u Američkoj biljnoj farmakopeji i terapeutskom kompendijumu deli terapeutsku upotrebu korena Dong Kuaia za liječenje bolova, unapređenje cirkulacije i stimulaciju i opuštanje materice (i još mnogo toga). Dong kuai su praktičari biljaka koristili hiljadama godina da pomognu u izgradnji sluznice materice.
Slov Flow
Slov Flow je mješavina biljaka i dodataka ishrani dizajnirana da podstakne normalnu menstruaciju.* Ova formula sadrži adstringentno bilje i hranljive materije koje treba koristiti u danima obilnog krvarenja.
Fem Rebalans
Fem Rebalance je jedinstvena mješavina biljaka koja se tradicionalno koristi za obnavljanje i balansiranje unutrašnjeg hormonskog stanja žene. Hormonska ravnoteža će možda trebati da se uspostavi nakon ukidanja oralnih kontraceptiva ili terapije zamene hormona, tokom stresa ili gubitka težine.
Vitek
Vitek (Vitek agnus-castus) je nevjerovatan balans hormona, koji se prilagođava različitim potrebama žena. Pokazalo se da Vitek normalizuje obilno menstrualno krvarenje (menoragija), ublažava amenoreju (izostanak menstrualnog ciklusa) i smanjuje polimenoreju (prečeste menstruacije). Vitek čak ublažava upalu materice ili jajnika, tako da je dobar izbor i za žene sklone bolnim fibroidima ili cistama.
Blood Builder
Gvožđe je esencijalni mineral koji se nalazi u biljnoj i životinjskoj hrani. U hrani bogatoj gvožđem, mineral gvožđa se nalazi sa drugim korisnim hranljivim materijama kao što su B12, folna kiselina i vitamin C, koji su svi važni za apsorpciju gvožđa. Ovi važni hranljivi sastojci su uključeni u Blood Builder, pomažući da se poveća apsorpcija i korišćenje gvožđa u tijelu. Blood Builder je jednostavan način da dopunite svoju ishranu gvožđem iz nerafinisane hrane koje tikelo lako apsorbuje i koristi. Osim toga, ova formula ne izaziva zatvor i lako se svari!

Maca
Maca (Lepidium meienii) je hranljiva hrana za endokrini sistem, koja pomaže hipofizi, nadbubrežnim žlijezdama i štitnoj žlijezdi (sve uključene u hormonalni balans.) Maka ima sposobnost da utiče na ključne hormone i kod žena i kod muškaraca, a da sama ne sadrži hormone.

Maca pomaže da se stimuliše i njeguje hipofiza, djelujući kao tonik za hormonski sistem. Kada hipofiza funkcioniše optimalno, cijeli endokrini sistem postaje uravnotežen, jer hipofiza kontroliše proizvodnju hormona druge tri žlijezde.

EFA
Hipotalamus se hrani esencijalnim masnim kiselinama (EFA) i drugim hranljivim materijama. Sistem žlijezda koristi esencijalne masne kiseline za proizvodnju hormona. Ako imate nedostatak, tijelo nema gradivne blokove za proizvodnju odgovarajućih hormona. Znak da možda nemate dovoljno EFA u vašem sistemu su suva koža i kosa.

Harmonizujte formulu
Harmonize Formula je tečni biljni ekstrakt dizajniran da podstakne zdrav mjesečni ciklus plodnosti koji je možda izostao zbog dugotrajne neravnoteže hormona. Ova mešavina sadrži 6 organskih biljaka za koje je poznato da podržavaju i vode prirodni hormonski i ovulacijski ciklus u tijelu i ublažavaju uobičajene tegobe povezane sa PCOS-om.

Prijavite se za naše individualne programe poboljšanja plodnosti

mail:  [email protected]