Progesteron i Inito monitor

Progesteron i Inito monitor

UZROCI I LIJEČENJE, PRIRODNO ZAČEĆE, SAVJETI ZA DOBRO ZDRAVLJE

Simptomi niskog progesterona i kako pratiti uspjeh

Progesteron je ključan za regulisanje menstrualnog ciklusa i zdravlje cijelog tijela. Ali u pogledu plodnosti, on ima glavnu ulogu. Priprema matericu za trudnoću i radi zajedno sa drugim važnim hormonima, poput estrogena, kako bi uravnotežio složene procese vašeg tijela.

Borbe za začeće i istorija pobačaja ili ranog gubitka trudnoće su ključni simptomi niskog progesterona, ali i nepravilni ciklusi, mrlje, promjene raspoloženja i još mnogo toga.

Test na progesteron kod kuće, da smanjite nagađanje

Da bismo vam smanjili nivo progesterona, udružili smo se sa Inito-om, jedinim uređajem na svijetu kod kuće koji vam omogućava da mjerite nivoe estrogena i luteinizirajućeg hormona (LH) da biste predvidjeli vaše plodne dane i progesterona za potvrdu ovulacije.

Najbolji dio – sve je dostupno na jednom uređaju, povezanom sa vašim pametnim telefonom.

Šta je progesteron?

Progesteron, često poznat kao hormon trudnoće, luče vaš nadbubrežni korteks i jajnici. Ona igra primarnu ulogu u ranoj trudnoći, jer priprema vaše tijelo za zdravu implantaciju (kada jajna ćelija putuje duž jajovoda i implementira se duboko u matericu).

Dakle, to je ključno za trudnoću (i to najvažnije dvonedeljno čekanje), ali i za zdrav menstrualni ciklus. Evo kratke slike o tome kako progesteron funkcioniše, iz dana u dan:

Ovulacija

Svaki put kada ovulirate, vaše tijelo oslobađa jaje iz folikula unutar vašeg jajnika. Kada svoj posao završi, folikul se zapečati i formira žuto tijelo. Ova privremena masa ćelija proizvodi progesteron tokom rane trudnoće.

Menstruacija…

Ako se jaje ne implantira u vašu matericu, žuto tijelo se raspada i nivoi progesterona počinju da opadaju – ako mjerite pomoću Inito-a, moći ćete da vidite ovu promjenu u vašim personalizovanim rezultatima grafikona.

Ovaj pad progesterona je ono što pokreće vašu menstruaciju.

… ili implantacija

Ili, ako se jaje implantira, žuto tijelo nastavlja da proizvodi visoke nivoe progesterona (što možete vidjeti na uređaju za praćenje kao što je Inito monitor plodnosti). Ovo je ključni dio podrške ranoj trudnoći.

8-10 nedelja nakon implantacije

Do 12 nedelja trudnoće, a često i ranije, placenta u razvoju vašeg tijela preuzima proizvodnju progesterona dok se vaša beba ne rodi.

Nema sumnje, progesteron je važan. Naročito u ranoj trudnoći. Pomaže da se vaše tijelo pripremi za implantaciju i da ostanete trudni kada jajna ćelija nađe svoj udoban dom. I iz tog razloga, to je ključni dio sprečavanja ranog pobačaja.

Simptomi niskog progesterona

Dakle, na šta treba da pazimo ako sumnjamo na nizak nivo progesterona? Ili, ako samo pokušavamo da optimizujemo za opštu plodnost/menstrualno zdravlje?

Ključni znaci niskog progesterona uključuju:

          neredovne menstruacije i/ili kratke cikluse

          mrlje neposredno prije menstruacije

        obilne menstruacije, povezane sa dominacijom estrogena

          kratka lutealna faza

          rani gubitak trudnoće ili pobačaj

          promjene raspoloženja (uključujući povećanu anksioznost i/ili depresiju)

          poremećen san

          osjetljivost dojke

          glavobolje

 povećanje tjelesne težine povezano sa zadržavanjem tečnosti (u ređim slučajevima).

Ovo su vaši simptomi niskog progesterona. I one koje definitivno možete sakupiti, zapisati i donijeti na sledeću kontrolu ginekologa ili svom timu za plodnost. Hajde da ih sada malo prostudiramo i razgovarajmo o tome kako nizak nivo progesterona može izgledati iz dana u dan:

Neredovne menstruacije, kraći ciklusi i mrlje

Morate ovulirati prije proizvodnje progesterona. Ako nemate ovulaciju (što je slučaj sa oko 40% žena koje imaju problema sa plodnošću), menstruacija može biti neredovna, doći rano ili ćete je možda u potpunosti preskočiti.

Mrlje mogu biti rezultat oslabljene sluzokože materice – zapamtite, ovo bukvalno nestaje kada počne menstruacija. Progesteron podržava vašu sluzokožu materice, ali kako nivoi počinju da opadaju (ili ako nikada ne postanu veoma visoki), mrlje mogu ukazivati na nizak nivo progesterona.

Neke mrlje su normalne prije menstruacije, jer će nivoi progesterona pasti kao što se očekivalo, ali dva ili više dana krvarenja prije nego što dođe do porođaja može biti veoma važna tema razgovora sa vašim ljekarom.

Teški periodi

Vaši hormoni moraju da izvode komplikovan ples svakog mjeseca, kako bi stvorili pravu ravnotežu za zdrav ciklus. Visok nivo estrogena i nizak nivo progesterona – ili hormonska neravnoteža – mogu uzrokovati zgušnjavanje sluzokože materice. A kada se izluči tokom menstruacije, to može izazvati obilnije menstruacije, sklonije zgrušavanju.

Kratka lutealna faza

Lutealna faza čini drugu polovinu vašeg menstrualnog ciklusa. Počinje odmah nakon ovulacije i traje sve dok ne dođe menstruacija.

U idealnom slučaju, lutealna faza traje oko 12-14 dana. Ako je vaša manja od ovoga, razgovarajte sa svojim doktora o mogućem defektu lutealne faze, koji može biti uzrokovan niskim nivoom progesterona.

Rani gubitak trudnoće, pobačaj i borbe za začeće

Nažalost, nizak progesteron u ranoj trudnoći može povećati rizik od pobačaja. Vašem tijelu su potrebni povišeni nivoi progesterona za ključne procese u vašem menstrualnom ciklusu i za zdravu implantaciju.

Tako nizak progesteron u trudnoći, prije nego što placenta preuzme proizvodne dužnosti, može biti faktor ako imate istoriju ranog pobačaja ili se borite da zatrudnite.

Promjene raspoloženja

Od depresije i anksioznosti do opšte razdražljivosti, nizak progesteron može da izazove promjene raspoloženja tokom vašeg perioda.

Opet, radi se o ravnoteži u vašim hormonima. Istraživanja pokazuju da povećani nivoi progesterona (koji je opuštajući hormon) u vašoj lutealnoj fazi, u odnosu na estrogen, mogu uzrokovati niže nivoe agresije, razdražljivosti i drugih problema sa mentalnim zdravljem, uključujući depresiju.

Poremećen san

Da li vam je teže da imate kvalitetan san u drugoj polovini ciklusa? Kao što smo pisali, progesteron je opuštajući hormon, koji obično izaziva san, a niži nivoi mogu doprineti „ožičenijem“ stanju prije spavanja.

Za neke žene, mozgu je aktivno potrebna dozvola da počne da se isključuje. A hormonska neravnoteža, poput nedostatka progesterona, može ovo pogoršati.

Osjetljivost grudi, glavobolja i povećanje tjelesne težine

Ovi drugi fizički simptomi mogu biti znaci niskog progesterona, koji je često povezan sa povećanim zadržavanjem tečnosti. Glavobolje takođe mogu biti izazvane padom hormona – vjerovatno ste čuli za „hormonsku glavobolju“.

Uradite test na progesteron kod kuće

Poznavanje simptoma niskog progesterona je prvi korak. Ali praćenje vaših nivoa može da promijeni igru, pomažući vam da donesete neprocjenjive informacije na svaki sastanak za plodnost.

Ako pratite kod kuće i pravite sliku, ostavljate mnogo više vremena sa svojim doktorom da razgovarate o rezultatima. Možete mnogo brže da izgradite sliku o svom zdravlju plodnosti.

Pratite svoje hormone pomoću Inita

Volimo Inito monitor plodnosti upravo iz tog razloga. Bez obzira da li vam je potreban test estrogena, luteinizirajućeg hormona (LH) ili progesterona (PdG), ovaj uređaj za praćenje kod kuće uklanja nagađanje.

Preko 20.000+ parova koristilo je Initov monitor plodnosti za začeće. Pomaže vam da pratite hormone, pruža vrijednosti u realnom vremenu i gradi sažetu sliku koju možete da predstavite svom ljekaru.

Napravljen da vas stavi na vozačko sedište uz osnažujuće znanje o vašem sopstvenom hormonskom zdravlju, Initov kućni monitor:

          prati do 6 plodnih dana

          potvrđuje ovulaciju

          pokazuje vaše hormonske tabele

          mjeri stvarne nivoe hormona

     radi u samo 4 laka koraka, povezujući se sa vašim telefonom.

Sve je dizajnirano da vam pomogne da zatrudnite što prije. Sa Inito monitorom plodnosti, možete pratiti svoje plodne dane mjerenjem nivoa estrogena i LH i potvrditi ovulaciju mjerenjem nivoa progesterona (PdG).

Koristite kod FERTILITIHELP15 pri plaćanju za 15% popusta na Inito Fertiliti Monitor kad ga naručujete online.

Inito vam daje vaše tabele sa vrijednostima hormona kako biste mogli da vidite hormonske trendove u vašem ciklusu. Evo kako izgleda običan grafikon koji koristi Inito.

Drugi način su testovi iz krvi, koji su zahtjevniji i potrebno je više vremena za čekanje rezultata, stoga i preporučujemo Inito monitor.

Više informacija možete dobiti kontaktom na mail [email protected]