Prolaktin i neplodnost

Prolaktin i neplodnost

Prema Wikipediji, prolaktin (PRL), također poznat kao luteotropni hormon ili luteotropin, je protein najpoznatiji po svojoj ulozi u omogućavanju sisarima (i pticama), obično ženkama, da proizvode mlijeko.  Utjecaj je na više od 300 odvojenih procesa kod raznih kičmenjaka, uključujući ljude.

Prolaktin se luči iz hipofize kao odgovor na jelo, reprodukciju, liječenje estrogenom, ovulaciju i dojenje.  Izlučuje se jako u pulsevima između ovih događaja.

Prolaktin igra bitnu ulogu u metabolizmu, regulaciji imunološkog sistema i razvoju pankreasa.

ŠTA SE DEŠAVA KADA JE NIVO PROLAKTINA VISOK?

HIPERPARATIREOIDIZAM

Hiperprolaktinemija je stanje prevelike količine prolaktina u krvi žena koje nisu trudne i kod muškaraca…. Neke žene imaju visok nivo prolaktina bez ikakvih simptoma. Kod muškaraca, visoki nivoi prolaktina mogu uzrokovati galaktoreju, impotenciju (nemogućnost erekcije tokom seksa), smanjenu želju za seksom i neplodnost.

Hipofiza je glavni organ endokrinog sistema, čiji prednji (prednji) dio proizvodi nekoliko hormona uključujući prolaktin.

Najvažnija uloga prolaktina je da stimuliše proizvodnju mlijeka kod žena nakon porođaja.  Nivo prolaktina se povećava tokom trudnoće, što uzrokuje povećanje mliječnih žlijezda u ženinim dojkama u pripremi za dojenje.

Prolaktin takođe pojačava oslobađanje mlijeka kada beba doji. Tokom prvih nekoliko mjeseci dojenja, visoki nivoi prolaktina takođe služe za suzbijanje ovulacije.

To je razlog zašto žene koje doje ne dobijaju menstruaciju i stoga često ne ostaju trudne. Međutim, kako vrijeme prolazi, nivoi prolaktina ne ostaju tako visoki tokom dojenja i žena može početi da ovulira.

Žene koje nisu trudne i ne doje trebale bi imati nizak nivo prolaktina jer visoki nivoi prolaktina mogu uzrokovati neplodnost.  Drugi termin za visok nivo prolaktina je hiperprolaktinemija.

Prolaktin uzrokuje neplodnost na različite načine. Prvo, u teškim slučajevima, prolaktin može spriječiti ovulaciju žene.  Ako se to dogodi, menstrualni ciklusi žene će prestati. U manje teškim slučajevima, visoki nivoi prolaktina mogu samo povremeno poremetiti ovulaciju.

To bi rezultiralo povremenom ovulacijom ili ovulacijom za koju je potrebno mnogo vremena da se dogodi. Žene u ovoj kategoriji mogu imati neredovne menstruacije.  Žene sa najblažim slučajevima koji uključuju visoke nivoe prolaktina mogu redovno ovulirati, ali ne proizvode dovoljno hormona progesterona nakon ovulacije.

Nedostatak količine progesterona proizvedenog nakon ovulacije može dovesti do toga da sluznica materice nije sposobna za implantaciju embrija (jer sluznica materice mora biti dovoljno debela da bi došlo do implantacije).

Neke žene s ovim problemom mogu vidjeti da menstruacija dolazi kratko vrijeme nakon ovulacije.

SIMPTOMI HIPERPROLAKTINEMIJE

Neke žene sa visokim nivoom prolaktina možda nemaju menstruaciju ili imaju neredovne menstruacije.

Drugi mogući simptom visokog nivoa prolaktina je iscjedak iz dojke kod žena koje ne doje. Iscjedak je rezultat prolaktina koji pokušava stimulirati dojku da proizvodi mlijeko. Pojava mliječnog iscjetka iz dojke kod žene koja nedavno nije bila trudna naziva se galaktoreja.

Neke žene mogu vidjeti da se galaktoreja javlja spontano. Drugi to mogu vidjeti samo ako stisnu bradavice.

UZROCI HIPERPROLAKTINEMIJE

PROLAKTINOMA (adenom hipofize): mala grupa ćelija može formirati cistu u hipofizi koja proizvodi povišene nivoe prolaktina.  Ove ciste se nazivaju prolaktinomi ili adenomi hipofize. Nije jasno kako tačno nastaju ove ciste.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS): PCOS je čest problem koji može uzrokovati neplodnost inhibiranjem ovulacije. Iz nepoznatih razloga, neke žene sa PCOS-om mogu imati blago visok nivo prolaktina.

LIJEKOVI: Neki ljekovi mogu uzrokovati proizvodnju većeg nivoa prolaktina.  Najčešći ljekovi koji to čine poznati su kao antipsihotici. Drugi ljekovi koji mogu povećati nivo prolaktina uključuju: neke vrste antidepresiva, neke oralne kontraceptive (npr. kontracepcijske pilule).

MOŽE LI SE LIJEČITI VISOKI PROLAKTIN?

Agonisti dopamina kao što je bromokriptin (Parlodel i Cycloset) su najčešći tretmani za visok nivo prolaktina.  Ovi lijekovi pomažu mozgu da proizvodi dopamin za kontrolu visokog nivoa prolaktina. Oni takođe mogu smanjiti tumore prolaktinoma.

Međutim, ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, MOLIM VAS da se obratite svom doktoru radi pravilne dijagnoze, savjetovanja i liječenja.

Zapamtite uvijek IZBJEGAVATE SAMOLIJEČENJE.

Ako imate bilo kakvo pitanje, ljubazno ga postavite u dijelu za komentare ili nazovite za besplatne konsultacije na broj telefona +38268045456