Sadržaj webinara 40 pitanja i odgovora dr Marije Khutorskaje o donaciji jajne ćelije

Sadržaj webinara 40 pitanja i odgovora dr Marije Khutorskaje o donaciji jajne ćelije

Da li mi je potrebna vantjelesna oplodnja sa donatorskim jajnim ćelijama?

Kada bi trebalo da počnem da razmišljam o korišćenju donatorskih jajnih ćelija?

Koje su dobre prakse vantjelesne oplodnje sa donatorskim oocitima?

Indikacija doniranja jajnih ćelija- Da li je to zaista za mene?

Webinar „IVF sa donatorskim jajnim ćelijama – da li je to za mene? Indikacije i dobre prakse “predstavila je GINEM, klinika za plodnost iz Praga, u Češkoj.

Indikacije vantjelesne oplodnje donora

Vantjelesna oplodnja sa doniranim oocitima (jajašcima) široko je prihvaćena i praktikovan tretman neplodnosti u vezi sa ženama i povezana je sa većim stopama uspjeha u trudnoći. Odluka o korišćenju donatorskih jajašaca za začeće može biti izuzetno porazna i zbunjujuća odluka; kako pacijenti znaju da li je prava opcija i u kom trenutku klinike treba da predlože vantjelesnu oplodnju davaoca jajnih ćelija, kao način na koji pacijenti mogu da stvore porodicu za koju čeznu?
<span;>Na ovom vebinaru dr. Maria Khutorskaia, specijalista za vantjelesnu oplodnju sa GINEM klinike za plodnost u Pragu, Češka, razmatra različite studije slučaja i diskutuje o tome kada se upotreba doniranih oocita može smatrati liječenjem ženske neplodnosti.

Postoji pet glavnih indikatorskih grupa za žene koje razmišljaju o doniraciji jajnih ćelija vantjelesnom oplodnjom; niska rezerva jajnika; genetski poremećaji ženskog faktora; urođeno odsustvo jajnika; žene koje su ušle u ranu menopauzu i one koje su tragično patile od ponovljenog neuspjeha vantjelesne oplodnje.

Pri razumijevanju niske rezerve jajnika, ključno je napomenuti da se to odnosi i na broj i kvalitet preostalih folikula i jajnih ćelija žene. Ženama starijim od 40 godina kvalitet i količina jajnih ćelija se smanjuje. Međutim, uprkos tome što je najčešći naziv smanjene rezerve jajnika, starost nije jedina briga. Spoljni faktori takođe igraju ulogu u uticaju na stanje ženskih jajašaca. To uključuje genetiku, faktore okoline i istoriju bolesti, poput endometrioze, autoimunih poremećaja i idiopatskog prijevremenog otkazivanja jajnika, često uzrokovanog liječenjem karcinoma. Takođe je poznato da genetski poremećaji utiču na šanse žene da zatrudni kada koristi sopstvene jajne ćelije. Mnoge žene nisu svjesne bilo kakvih genetskih anomalija dok se ne muče sa začećem.

Dr Khutorskaia savjetuje da najteža situacija za parove nastaje kada su oba partnera zdrava, folikuli se mogu stimulisati i sakupljaju se jajašca, ali IVF neprestano ne uspijeva, bilo zbog nedostatka oplodnje ili implantacije. Medicinski timovi mogu da kolektuju punkcijom jajnih ćelija od žena koje imaju smanjenu rezervu, ali jednostavno aspiracija jajnih ćelija ne znači da će oploditi; kvalitet oocita / a je ključan za pozitivan ishod liječenja.

Ženama koje se podvrgavaju vantjelesnoj oplodnji, a koje su u početku koristile sopstvena jajne ćelije, možda neće biti moguće utvrditi da li postoje neki problemi dok embriolozi ne budu mogli da istraže jajne ćelije.

Glavni pokazatelj uspjeha vantjelesne oplodnje je kvalitet embriona. Međutim, čak i sa zdravim, euploidnim (hromozomski normalnim) embrionom, trudnoća nije zagarantovana, jer dodatne brige mogu uticati na ishod. To uključuje receptivnost endometrijuma, imunološko i cjelokupno zdravlje, kao i sve anatomske anomalije poput postinfektivnog oštećenja jajovoda. Klinika za plodnost GINEM je zbog toga uspostavila niz dijagnostičkih parametara kako bi u potpunosti procijenila i istražila da li treba razmotriti upotrebu davaoca jajnih ćelija. Parametri koji su testirani i koji se koriste su; starost pacijenta, nivo AMH (anti-Milerov hormon) i FSH (stimulišući hormon folikula) i / ili broj antralnih folikula (mjerenje rezerve jajnika). Ako rezultati testova žene pokazuju dva ili više ovih problema, tek onda bi klinika savjetovala upotrebu vantjelesne oplodnje sa doniranim jajnim ćelijama.

Podaci klinike GINEM sugerišu da se čini da upotreba davaoca jajašca preokreće efekte starosne neplodnosti, što znači da čak i ako žena ima nisku rezervu jajnika, ona još uvijek ima sposobnost da nosi dijete, kada se koriste oociti mlađe ili zdravije donatorke.
Dr Khutorskaia dijeli stvarne studije slučaja pacijenata koji se liječe na klinici, kako bi demonstrirala kada se donirana jajne ćelije koriste, do uspješnih ishoda.

Prva studija slučaja pokazuje 42-godišnju majku jednog prirodno začetog djeteta sa redovnim menstrualnim ciklusom i bez relevantne istorije bolesti zašto je vantjelesna oplodnja bila potrebna za začeće drugog djeteta. Njen suprug je u vrijeme liječenja imao 45 godina, bez problema sa plodnošću. Par je prošao dva ciklusa vantjelesne oplodnje, koristeći sopstvena jajašca žene, ali na žalost nijedna jajna ćelija nije oplođena tokom njihovog prvog tretmana. Drugi ciklus je rezultirao prenosom jednog embriona od osam ćelija (stadijum cijepanja). Embrion se nije implantirao. Dijagnostikovana je sekundarna neplodnost zbog starosti majke i preporučeno je donacija jajnih ćelija. U prvom ciklusu, sa doniranim oocitima, trudnoća je potvrđena i rezultirala je živorođenim djetetom.

Druga studija slučaja detaljno opisuje put plodnosti 35-godišnjeg primarnog para neplodnosti. Ženi je dijagnostikovana prijevremena insuficijencija jajnika i podvrgnuta je višestrukim ciklusima vantjelesne oplodnje. Međutim, čak i nakon pokušaja različitih protokola, par je ponovio neuspjeh u začeću. Dogovoreno je da se koristi donorka jajnih ćelija, što će rezultirati živorođenim djetetom, plus pet smrznutih embriona, ukoliko par u budućnosti poželi veću porodicu.

Dr Khutorskaia ponovo naglašava da je kvalitet jajne ćelije, sperme i embriona imperativ kada je u pitanju pozitivan ishod vantjelesne oplodnje, ali savjetuje da su svi pacijenti i njihovi slučajevi individualni.

Odluka o korišćenju donacije jajašca nevjerovatno je lična i nije uvijek lak izbor. Klinike bi trebalo da pruže podršku parovima da odaberu da li je to pravi put za njih, imajući u vidu da ne postoje dva ista para i da je svaka situacija jedinstvena.

Indikacija doniranja jajnih ćelija – Da li je to zaista za mene? – Pitanja i odgovori doktorke Marije Khutorskaja postavljenih na webinaru.

Dr Marija Khutorskaja diplomirala je na Medicinskom fakultetu Univerziteta Samara u Rusiji. Dobila je potvrdu o priznanju na Karlovom univerzitetu u Pragu i provela godinu dana na Univerzitetu u Sijeni u Italiji. Dr Khutorskaia je pozitivna, komunikativna i bez stresa profesionalac. Njeni lični hobiji uključuju putovanja, književnost i sport i tečno govori engleski, ruski i italijanski jezik. Odgovara na pitanja:

1.Šta je visok FSH?

FSH je folikul-stimulišući hormon, gonadotropin koji luči hipofiza svake žene. Ovaj hormon pomaže rastu folikula. U reproduktivnom dobu kod svih žena je ispod 10. Kada FSH počne da raste, to može biti znak nekih problema sa rezervom jajnika ili smanjenjem funkcije jajnika. To je jedan od dijagnostičkih parametara.

2. Šta podrazumijevate pod reproduktivnom istorijom? Ako su prethodno rodile ili imaju redovne menstrualne cikluse?

Oboje. Iz reproduktivne istorije dobijate informacije da li je donatorka imala dijete ili djecu, o ličnoj ginekološkoj anamnezi, o regularnosti menstrualnih ciklusa, kao i o hormonalnom nivou, ultrazvučnim pregledima.

3. Da li pomažete samohranim ženama?

Nažalost, u Češkoj Republici to nije dozvoljeno. Postoji sporazum koji moraju potpisati oba partnera. Takođe, pitanje je da li se FSH može promeniti do dana testa. Da sigurno. Test se mora obaviti 2. ili 3. dana ciklusa, na početku ciklusa.

4. Nemam više menstruacije. Da li će se moj ciklus u mom slučaju sinhronizovati sa donatorkom? Imam 42 godine.

To je jedna od indikacija kao što smo već razgovarali. Ako nemate menstruacije, to je još bolje: ne treba da sinhronizujete ciklus sa donatorkinim ciklusom. Mi ćemo samo odabrati najbolje vrijeme za vas, kada planirate da dođete, tada počinjemo da vas pripremamo, a istovremeno i donatorku.

5. Još uvijek imam menstruaciju, ali nije više redovno kao nekada, pa imam li još uvijek šanse? Imam 45 godina.

Kao što je ranije sponenuto posle 40. godine šansa da zatrudnite sopstvenim jajnim ćelijama je zaista mala, maksimalno 10%. Posle 42. godine zaista se drastično smanjuje, oko 2%. U vašem slučaju, predlažem da ne gubite vrijeme i nastavite sa donatorskim jajnim ćelijama.

6. Koje su prednosti primaoca jajnih ćelija koji ima istu krvnu grupu i rezus faktor sa donatorkom jajašca?

To je dobro pitanje. Nema prednosti. To ne utiče na stopu uspjeha. Ali mnogi pacijenti biraju istu krvnu grupu i rezus faktor, jer u slučaju da ste djetetu potrebni kao davalac krvi, a želite da ostane anoniman, ovo je glavni razlog za odabir davaoca sa istom krvnom grupom, ali opet nije neophodno. Ako vam ne smeta, možemo da odaberemo i davaoca sa drugom krvnom grupom.

7. Da li biste preporučili nekome da ide direktno na doniranje jajnih ćelija? I samo preskočite vantjelesnu oplodnju sa sopstvenim jajnim ćelijama. Imam 40 godina.

Možete proveriti algoritam. U nekim slučajevima, naravno, trebalo bi da direktno nastavite sa programom donacije jajnih ćelija. Ali, u nekim slučajevima, na primjer, ako imate 40 godina, nivo AMH je normalan za vaše godine, naravno da znamo da je dobar raspon 1-7, ali posle 40 ne možemo očekivati AMH više od 1-1,5. Zato u vašem slučaju možete nekoliko puta isprobati vantjelesnu oplodnju sa sopstvenim jajnim ćelijama. Ali morate shvatiti da stopa uspjeha nije tako visoka. Pokušajte, naravno, ali ako upotreba različitih metoda vantjelesne oplodnje sa sopstvenim jajnim ćelijama ne rezultira trudnoćom, trebalo bi da razmislite o programu donacije.

8. Kako da osiguram da moje tijelo ne odbaci embrion koji nije od moje jajne ćelije?

To je dobro pitanje. Kao što sam već pomenula, imunološki faktor je vrlo kontroverzno pitanje, međutim, svim primaocima obično dajemo malu dozu prednizolona kako bi smanjili imunološki odgovor. S obzirom na visoku stopu uspjeha, ne bih to shvatila kao problem.
Mislim da je isto kada imate svoje jajne ćelije. Embrion iz vaše jajne ćelije ili iz donacije je isti. Kao što možete da shvatite, embrion je pola vaš i pola vašeg partnera. Neuspjeh implantacije se ne dogodi. Priroda je pametna i brine o ovoj stvari.

9. Da li se donirana jajne ćelije mogu koristiti uz loš kvalitet sperme partnera?

Da, naravno, možemo koristiti donatorska jajašca, ali moramo shvatiti da, kao što sam već pomenula, dobar kvalitet embriona dolazi iz dobrog jajašca i dobrog kvaliteta sperme. Ali imamo mnogo mogućnosti da odaberemo dobru, zrelu spermu (PICSI, INCI, MACS). U slučaju da ne uspije, možemo isprobati PGS skrining. Ako nemate dobar kvalitet embriona, onda možete razmišljati o donoru sperme.

10. Koliko dana bih morali da ostanemo u Pragu? Da li se to može uraditi u jednoj posjeti klinici?

Prije svega, trebalo bi da kontaktirate našeg koordinatora. Zatim organizujemo Skype konsultacije sa ljekarom. Razgovaraćemo o svemu, vašim sumnjama, vašim prethodnim tretmanima, a zatim ćemo planirati da li direktno dolazite na vantjelesnu oplodnju ili donatorski program.
Što se tiče vremena, to zavisi. Za program jajnih ćelija, ako putujete zajedno sa partnerom, to je oko nedelju dana. Ako nemate vremena, vaš partner može doći bilo kada u našu kliniku da ostavi uzorak sperme. A onda ćete doći na samo nekoliko dana radi prenosa embriona.

11. Koje su prednosti / nedostaci smrznute jajne ćelije u odnosu na prenos sveže od donatorke?

U našoj klinici radimo samo sa svežim jajnim ćelijama. Imamo veliko iskustvo sa programima svežih jajnih ćelija pa smo zato odlučili da nastavimo sa takvim programima.

12.Da li je to novi ciklus od donatorke ili su donatorske jajne ćelije zamrznute?

Kao što sam odgovorila na prethodno pitanje, radimo samo sa svežim jajnim ćelijama.

13. Kako čovek može u velikoj meri poboljšati kvalitet svoje sperme ako je ona dobra samo 1% i ima dva mjeseca da uradi vantjelesnu oplodnju sa doniranim jajnim ćelijama?

Mislim da je to pitanje za androloga. Zavisi od razloga zašto je sperma lošeg kvaliteta. Možda postoji idiopatski razlog ili zbog nekih prethodnih tretmana ili hormonalnih razloga. Na osnovu toga, androlog planira liječenje. Ali kao što sam rekla, to zavisi od razloga.

14. Da li je moguće pokušati i prenijeti sopstvenu jajnu ćeliju, a istovremeno prenijeti doniranu i zajedno ih prebaciti embriotransferom? Koje su prednosti / nedostaci?

Nisam sigurna da li je to zaista dobra ideja. Teoretski, naravno, moguće je. Bolje je razumjeti šta ćemo prenijeti. Dakle, u slučaju da koristite donirane jajne ćelije, obično ne nastavljamo sa PGS skriningom, ali u slučaju sopstvenih jajašaca i kada je starost preko 40 godina, moramo da razumijemo šta ćemo prenijeti embriotransferom. Takođe za sprječavanje pobačaja ili drugih komplikacija. Zato bih preporučila prenos embriona iz sopstvenih jajašaca. A onda, u slučaju da ne uspije, u sledećem ciklusu možemo prenijeti embrion iz donirane jajne ćelije i videti da li imate više šansi.

Dodatno objašnjenje na pitanje 11: Koje su prednosti / nedostaci smrznute jajne ćelije u odnosu na prenos sveže od donatorke?

Kao što je već ranije pomenuto, u našoj klinici radimo samo sa svježim jajnim ćelijama. Zbog toga, na osnovu svog iskustva, ženama kojima pružamo usluge zamrzavanja jajnih ćelija (tj. Samohranim ženama, ženama prije hemoterapije ili ovarektomije), uvijek preporučujem, u slučaju da imaju partnera, da zamrznu svoje embrione, a ne samo jajašca. U tome imamo više iskustva i to bolje funkcioniše. Zato u našoj klinici ne radimo sa smrznutim jajnim ćelijama.

15. Da li možemo da koristimo različiti Rh faktor donatorskih jajašaca? Hipotetička situacija: Ja sam Rh +, a moguća donatorka jajašca je Rh-?

Da, mislim da smo to pitanje već imali. Naravno, moguće je. Ne utiče na stopu uspješnosti vantjelesne oplodnje. Ali sa Rh faktorom, predložila bih upotrebu donacije sa Rh +. Nije to zbog stope uspjeha vantjelesne oplodnje. To je za vašu trudnoću, jer možemo imati patološku situaciju sa Rhesus konfliktom – zato je bolje koristiti isti Rh faktor, ali to nije toliko važno sa krvnom grupom.

16. Može li se vrijednost FSH promijeniti do dana testa (dan 2 ili 3 ciklusa) i mijenjati se svakog mjeseca?

Naravno, i FSH i AMH mogu da se promijene, ali promjena neće biti velika. Naravno, moramo da testiramo 2. ili 3. dan vašeg ciklusa. Na primjer, za jedan mjesec možete imati FSH 12, sledeći mjesec 14, a zatim sledeći mjesec 10 ili 11. Uvijek je isti opseg. Isto je i sa AMH: ako imate 0,3 nanograma ili 0,5 – to nije tako velika promjena. Prikazuje stvarno stanje, ali kao što je rečeno ranije u prezentaciji, važna je kombinacija dijagnostičkih parametara, a ne samo pojedinačni rezultat FSH ili AMH. Moramo uzeti u obzir sve parametre: FSH, AMH, broj antralnih folikula i starost.

17. Šta ako nemam cikluse još od 19. godine i materica mi nije razvijena. Mogu li dobiti vantjelesnu oplodnju? Da li će se moje tijelo nositi sa tim?

Sada je veoma teško odgovoriti. Zašto imate ovu situaciju. Moram da znam vaš hormonalni nivo i moram da vidim vaše ultrazvučne rezultate. Tada samo mi možemo razgovarati o mogućnostima. Nažalost, ovo nije dovoljna informacija.

18. Takođe imam FSH od 9,9u / l. Da li je to u redu ili na granici? Drugi pacijent: Moj FSH se vratio 11.1. Je li to loše očitavanje?

Kao što sam već pomenula, ne možemo uzeti u obzir samo FSH. Važno je vidjeti kombinaciju različitih parametara. 9,9 i 11 – i dalje je u redu, možda pokazuje znak slabe funkcije jajnika, ali da bismo odgovorili na ovo pitanje takođe moramo uzeti u obzir nivo AMH i broj antralnih folikula.

19. Šta je sa upotrebom svježih jajnih ćelija i smrznute sperme? Da li je bolje imati oba svježa uzorka? Da li se kvalitet sperme smanjuje kada se vremenom zamrzne?

U slučaju da imamo normalan opseg sperme, kvalitet sperme se ne smanjuje s vremenom. Ponekad naši pacijenti, ako nemaju vremena da ostanu nedelju dana u Češkoj, partner može doći na jedan dan i ostaviti uzorak sperme. Zamrznućemo je, a zatim nastavljamo sa novim ciklusom davanja.

20. Moj FSH je 67, a moje 32 godine. Proglašena sam neplodnom ženom, ali ljekari ne znaju zašto od tog doba (19 godina) nemam menstrualni ciklus.

FSH 67 je zaista visok. Takav rezultat je uobičajen za žene koje započinju menopauzu. Takođe ne znam uzrok zašto se to dogodilo. Možda je to neka genetska predispozicija ili možda neki urođeni problem. U vašoj situaciji kada je FSH zaista visok i nemate menstruaciju, preporučuje se nastavak sa donacijom jajnih ćelija.

21. Iz znatiželje, da li biste uzeli u obzir vantjelesnu oplodnju za 28-godišnjakinju sa AMH 0,2 i FSH 90. Odbijena sam u Velikoj Britaniji zbog rezultata testa?

Takođe je teško jer je FSH zaista visok, a AMH je zaista nizak, ali vi ste mladi. Takođe je važno da imate redovne menstruacije. Ako ovulirate, možda u vašem slučaju možemo isprobati prirodni ciklus ili možda meku stimulaciju, ali ovde je FSH zaista visok. Možemo pokušati možda još ne IVF, već prirodni ciklus. Zatim, u slučaju da to ne uspije, moramo nastaviti sa donacijskim programom.

22. Šta je sa upotrebom sveže jajne ćelije i smrznute sperme? Da li je bolje imati oba svježa uzorka? Da li se kvalitet sperme smanjuje kada se vremenom zamrzne?

Mislim da je već odgovoreno na to pitanje. Na osnovu našeg iskustva, bolje je koristiti svježe jajne ćelije i nije važno da li imate uzorak svježe ili smrznute sperme. Samo u slučaju kada opseg sperme nije dobar, onda je bolje nastaviti sa svježim materijalom za spermu.

23. Šta se dešava ako endometrijum pacijentkinje nije spreman na dan prenosa sa svježim jajnim ćelijama?

Možemo nastaviti sa zamrzavanjem embriona i pripremiti vaš endometrijum za sledeći ciklus. Dobićete plan hormonske terapije zamjene, gdje na dan br. 10 HRT radimo ultrazvučnu kontrolu endometrijuma (pregled). Prema ovim podacima možemo promijeniti lijek i pripremiti vas za transfer. Ali ako je slučaj da vaš endometrijum iz nekog razloga nije spreman, možemo zamrznuti sve embrione i izvršiti prenos kasnije.

24. U mom slučaju nema ciklusa i materica nije razvijena. Da li mogu da dobijem ljekove za pomoć u razvoju kako bi se osiguralo da trudnoća neće biti izgubljena? Postoje li neke procedure?

Sve zavisi od pojedinačnog pacijenta. Ali prije nego što pokušate sa programom donacije jajnih ćelija, možete isprobati neki hormonski tretman samo da biste razumjeli da li vaš endometrijum reaguje na liječenje. To je važno. Ako reaguje i imate endometrijum od najmanje 7 mm, onda možemo planirati embriotransfer. Međutim, ako se to ne dogodi i ako vam materica ne odgovori, moramo razmotriti druge mogućnosti liječenja, kao što je program surogat majčinstva.

25. Imam 36 godina, FSH 12,4, AMH 1,6, imala sam jedan IVF ciklus sa maks. doza 450Iu Menopur, i dobila sam samo 3 folikula, moj broj antralnih folikula je nizak, moja klinika je predložila donaciju i broj sperme i pokretljivost muža je dobar. Šta mislite?

Imali ste samo 3 folikula i koliko ste zrelih jajnih ćelija dobili? Ovo su važne informacije. Kako su oplođena ova jajašca i da li ste imali prenos embriona ili ne. To su važne informacije. Ali čak i ako nemamo rezultate, vaše godine su i dalje u redu, imate 36 godina. Možda bi probali protokol meke stimulacije. U vašem slučaju mogu se raditi različiti protokoli, ponekad dugački protokoli. Ali pokušali bi još jednom vantjelesnu oplodnju sa sopstvenim jajnim ćelijama.

26. Da li postoje šanse da se u budućnosti, ako imate bebu koja je dobijena donacijom, pitate da „ovo nije bilo iz moje jajne ćelije“ i pritom osjećate loše?

Dakle, to je filozofsko pitanje. Prema mom iskustvu, imali smo parove koji su se vratili u našu kliniku radi drugog djeteta. Prvo su koristili donacijom. Mislim da kada ste trudni i imate sve simptome trudnoće, čujete otkucaje srca svog djeteta, tada rađate i dojite bebu … sve te stvari vam ne dozvoljavaju da osjećate da beba nije vaša. Naravno, to je vrlo lično osjećanje, ali iz mog iskustva nikada nisam čula tako nešto.

27. Koji je procenat uspješne implantacije i trudnoće za par od 44 godine uz upotrebu donacije jajnih ćelija i sperme muža?
Kao što sam spomenula u programu donacije jajnih ćelija, starost nije toliko važna. Imamo iste rezultate za žene starosti 40 i 47 godina. Stopa implantacije i uspjeh vantjelesne oplodnje uglavnom zavise od kvaliteta embriona. Dakle, zato kada koristimo donatorska jajašca i ako vaš suprug ima kvalitetnu spermu, možemo očekivati kvalitetan embrion i dobru stopu implantacije.

28. Da li imate donatorke afričkog i indijskog porijekla?

Nisam sigurna. Možda imamo neke kineske donatorke. Provjeriću ove informacije kod naših koordinatora. Nažalost, trenutno nemamo donatorke afričkog i indijskog porijekla.

29. (AMH 0,2, FSH 90) Nemam prirodni ciklus, stimulišu ga samo estrogen i progesteron. Da li biste i dalje preporučili nešto osim donacije jajnih ćelija? Imam 28 godina.

Mislim da bi donacija mogla biti rješenje.

30. Pokušala sam vantjelesnu oplodnju na kratkom protokolu, ali nisam završila tretman, jer sam reagovala na lijek i samo se jedna jajna ćelija razvija pravilno, pa mislite li da još uvek imam šanse sa donacijom? Imam 45 godina.

Što da ne? Sa programom donacije jajnih ćelija, vaš prethodni odgovor na jajnicima tokom vantjelesne oplodnje vlastitim jajašcima više nije važan. Koristimo donatorkine jajne ćelije, zato imate dobre šanse.

31. Koliko dugo preporučujete da se sačeka na putovanje nakon transfera?

Obično imamo pacijente koji putuju neposredno nakon transfera. Ponekad se vrate kući istog dana, jer imamo puno pacijenata iz Nemačke ili, na primer, iz Češke. Možete putovati i dan posle. To zapravo ne utiče na rezultate.

32. Može li pacijent odabrati donatorku sa fotografije?

Ne, jer su donatorke anonimne i ako vam pokažemo sliku, ona više nije anonimna. Zbog toga ćemo vam pružiti što više informacija o hobijima, obrazovanju, poslu, boji kose / očiju, visini, ali ne i fotografiju.

33. Kako birate donatorke?

Naše donatorke su mlade, imaju između 18 i 32 godine u našoj klinici. One su naravno zdrave, bez bolesti u ličnoj ili porodičnoj istoriji, sve su testirane na STD, ginekološki su nadgledane, genetski testirane. Ako mislite na odabir donatorke za pacijentkinju, prije svega, pacijentkinja treba da popuni obrazac u kojem se traže njihove karakteristike fenotipa. Prema ovim informacijama biramo donatorku i uspoređujemo je sa vašim profilom. Tada kontaktiramo donatorku i odredimo vrijeme liječenja.

34. Možete li da odaberete pol bebe? I možete li na primer blizance ili trojke?

Izbor pola u Češkoj je zabranjen. Možemo da izvršimo prenos jednog embriona ili dva embriona.

35. Koliko obično treba da se podudaraju donatorka i pacijentkinja?

Imamo dobru bazu podataka o donatorkama, tako da kontaktirate našeg koordinatora, a zatim imate konsultacije sa ljekarom i ako je sve u redu, koordinator vam šalje 2 ili 3 opisa donatorki (A, B ili C). Moraćete da izaberete jedan od njih. Tada kontaktiramo donatorku i obavestićete nas koji datum više volite kada planirate putovanje. Dakle, prošao je možda mjesec dana od prvog kontakta sa našom klinikom.

36. Koliko jajnih ćelija je zagarantovano od donatorke?

Garantujemo šest zrelih jajašaca.

37. Koliko puta može donatorka davati jajašca i koliko jajašaca se može dobiti iz njihovog ciklusa za oplodnju?

Vaša donatorka je samo za vas (ekskluzivni donor), tako da to znači da su sve jajne ćelije koje ćemo dobiti od ove donorke vaše. Ako imamo 10, 12, 15, sve su vaše. Ali minimum za koji garantujemo je 6 zrelih jajašaca. Koliko puta donatorka može da donira? U Češkoj 5, maksimalno 6 puta, ali u našoj klinici 5 puta.

38. Koliko je vrijeme čekanja da se pronađe donatorka?

Nema vremena čekanja, osim ako imate posebne zahtjeve. Imamo široku bazu podataka o donatorkama, zato je to zaista brzo od prvog kontakta sa koordinatorom, sastanka ili Skype konsultacija, a zatim i izbora donatorke – može potrajati oko nedelju dana.
Za odabir donatora dovoljno je 1 ili maksimum 2 nedelje, ali za početak liječenja i sinhronizaciju donatorke sa pacijentkinjom može biti potrebno min. 1 mjesec.

39. Možete li odabrati donatorku koja je već ranije imala djecu?

Naravno. To je prema vašim željama. Mi vam možemo pružiti ove informacije. Da, mi to možemo.

40. Šta se dešava sa preostalim smrznutim embrionima ako ostanemo trudni?

Svi embrioni su vaši, pa ćemo ih prema programu zadržati godinu dana, a zatim svake godine možete odlučiti šta želite da radite. Ako želite da ih zadržimo u našoj klinici dok ne odlučite da imate još jedno dijete, možete se vratiti po smrznuti embrion. Ako vam više nije potreban, morate nas obavijestiti.

https://www.myivfanswers.com/video/ivf-with-donor-eggs/https://www.myivfanswers.com/video/ivf-with-donor-eggs/