Šta je sindrom hiperstimulacije jajnika?

Šta je sindrom hiperstimulacije jajnika?

Koja je medicinska definicija OHSS?

Ako razmišljate ili planirate vantjelesnu oplodnju sa vlastitim jajašcima, treba da budete svjesni činjenice da ćete možda morati uzimati hormonalne injekcije kako biste podstakli jajnike da sazriju što više jajnih ćelija. Da li ste čuli za sindrom hiperstimulacije jajnika koji se može javiti tokom takve stimulacije?

Šta je sindrom hiperstimulacije jajnika?

Odgovor: Laura Garcia de Miguel, dr. Med Ginekolog, specijalista za plodnost Clinica Tambre

Sindrom hiperstimulacije jajnika je vrlo rijetko stanje, sindrom koji se eventualno može javiti u procesu vantjelesne oplodnje nakon upotrebe injekcija za stimulaciju jajnika. Postoji vrlo rani sindrom hiperstimulacije jajnika koji se javlja zbog specifične upotrebe ljekova tokom IVF ili kasnije, sindrom hiperstimulacije jajnika koji se može javiti kad zatrudnite.

Postoje neki rizici koji povećavaju šanse za sindrom hiperstimulacije jajnika, na primjer, ako ste vrlo mršavi, ako koristite visoke doze ljekova i ako tokom stimulacije raste više od 15 folikula, a estradiol više od 3.000.
Ako imamo ove dvije poslednje informacije, da imate visok odziv, vrlo je važno da embrione ne prebacujete transferom u istom mjesecu, već zamrznite sve embrione, a nakon što se oporavite i nemate više simptoma, izvrši se transfer sledećih mjesec dana.

Koji su simptomi sindroma hiperstimulacije jajnika? Počinjete da imate jake bolove u predjelu stomaka, počinjete da povećavate unos tečnosti i na kraju možete da imate poremećaj koagulacije i otežano disanje. Dakle, to je vrlo rijetko stanje, ali je važno da se to izbjegne, jer bi, uz sve ljekove i nove tehnike koje imamo u reproduktivnom liječenju, OHSS trebao da bude 0%. Trebalo bi da imamo nula pacijenata sa sindromom hiperstimulacije jajnika.

?Zajedno na putu do beba!?