Šta je sindrom hiperstimulacije jajnika?

Šta je sindrom hiperstimulacije jajnika?

Koja je medicinska definicija OHSS?

Ako razmišljate ili planirate vantjelesnu oplodnju vlastitim jajašcima, možda ćete biti svjesni činjenice da ćete morati uzimati hormonalne injekcije kako biste podstakli jajnike da sazriju što više jajnih ćelija. Da li ste čuli za sindrom hiperstimulacije jajnika koji se može javiti tokom takve stimulacije? Ovdje možete pronaći odgovore na najčešća pitanja o OHSS, njegovim simptomima i načinima da se to izbjegne.

Šta je sindrom hiperstimulacije jajnika?

Odgovor: Laura Garcia de Miguel, dr. Med Ginekolog, specijalista za plodnost Clinica Tambre

Sindrom hiperstimulacije jajnika je vrlo rijetko stanje, vrlo rijetki sindrom koji se eventualno može javiti u procesu vantjelesne oplodnje nakon upotrebe injekcija za stimulaciju jajnika. Postoji vrlo rani sindrom hiperstimulacije jajnika koji se javlja zbog specifične upotrebe ljekova tokom procesa.

Postoje neki rizici koji povećavaju šanse za sindrom hiperstimulacije jajnika, na primjer, ako ste vrlo mršavi, ako koristite visoke doze ljekova i ako tokom stimulacije raste više od 15 folikula, a estradiola više od 3.000.

Ako imamo ove dvije poslednje informacije, da imate visoku reakciju na stimulaciju, vrlo je važno da embrione ne prebacite u istom mjesecu, zamrznete sve embrione nakon stimulacije Gonalom, a nakon što se oporavite i nemate više tih simptoma, vrši se transfer sledećih mjesec dana.

Koji su simptomi sindroma hiperstimulacije jajnika? Počinju jaki bolovi u predijelu stomaka, povećavate unos tečnosti i na kraju možete da imate poremećaj koagulacije i otežano disanje. Dakle, to je vrlo rijetko stanje, ali je važno da se to izbjegne, jer bi, uz sve ljekove i nove tehnike koje imamo u reproduktivnom liječenju, trebalo da bude 0%. Trebalo bi da imamo nula pacijentkinja sa sindromom hiperstimulacije jajnika.

? Zajedno na putu do beba ?