Šta raditi tokom dvonedeljnog čekanja

Šta raditi tokom dvonedeljnog čekanja

Saznajte šta se dešava u vašem tijelu tokom dvonedeljnog čekanja i dobijte savjete kako da malo olakšate čekanje.

Simptomi dvije nedelje čekanja

Može biti od pomoći da znate šta se dešava sa tijelom i koje simptome možete očekivati tokom dvonedeljnog čekanja. Mnoge žene ubeđuju sebe da svaki mali bol u tijelu može biti znak trudnoće. Međutim, mnogi rani simptomi trudnoće slični su onima u predstojećem periodu. Pored toga, simptomi trudnoće mogu se veoma razlikovati od žena do žena.

Samo test trudnoće će moći da potvrdi da li ste trudni ili ne.

Prva nedelja posle ovulacije:

Trenutak kada jajnik oslobodi jaje naziva se ovulacija. Kada ovulacija počne, žena ulazi u lutealnu fazu menstrualnog ciklusa. Ovo se završava menstruacijom osim ako nije došlo do trudnoće. Tokom najranijeg dijela lutealne faze, žena neće imati nikakve simptome trudnoće. Tek kada oplođeno jaje dođe do materice i implantira se u zid materice, žena može početi da doživljava simptome trudnoće. Implantacija se dešava između 6-12 dana nakon oplodnje.

Simptomi koje možete osetiti su:

Nadimanje

Nježnost u grudima

Osjetljive bradavice

Žudnje za nekom hranom

Glavobolje

Dani 7-10 dvonedeljnog perioda čekanja:

Jedan od najranijih znakova trudnoće je implantacijsko krvarenje. Implantacijsko krvarenje je kada se oplođeno jaje implantira u zid materice. Ovo se dešava kod jedne trećine žena. Ovo krvarenje nalik na tačkice često traje samo dan ili dva i veoma je lagano. Međutim, čak i ako žena doživi implantacijsko krvarenje, još je prerano da se trudnoća otkrije testom trudnoće. Takođe, krvarenje može biti uzrokovano nečim drugim osim trudnoće. Takođe tokom implantacije tijelo počinje da proizvodi hCG, poznat kao hormon trudnoće.

Dani 11-14 – Poslednji dani dvonedeljnog čekanja:

Tokom poslednjih dana dvonedeljnog čekanja, nivoi hCG-a mogu biti dovoljno visoki da dožive simptome trudnoće. Ali ovo je takođe vrijeme u menstrualnom ciklusu kada ćete najvjerovatnije iskusiti simptome povezane sa menstruacijom. Ovi simptomi se mogu pomiješati sa simptomima rane trudnoće.

U ovoj fazi, neki od ranih simptoma trudnoće mogu uključivati:

Povećana glad

Mučnina i povraćanje

Osjetljivo čulo mirisa

Umor

Piški se češće

Grčevi ili dijareja

Zatamnjenje u boji bradavica

Neke žene uopšte ne osjećaju nikakve rane simptome trudnoće, a to je takođe sasvim normalno.

Šta treba raditi (ili ne raditi) tokom dvonedeljnog čekanja

Dvonedeljno čekanje može biti beskrajno i ogromno. Može se osjećati još više frustrirajuće ako prolazite kroz tretman plodnosti, a mnoga pitanja lebde okolo.

Evo 3 savjeta za preživljavanje za dvonedeljno čekanje koji će, nadamo se, učiniti čekanje malo podnošljivijim.

1. Ne dozvolite (nedostatak) simptoma trudnoće da vas stresiraju

Kao što je ranije pomenuto, mnogi rani simptomi trudnoće su slični onima u predstojećem periodu koji doživljavate iz mjeseca u mjesec. Takođe, potpuno je normalno da uopšte ne iskusite nikakve rane simptome trudnoće, čak i ako ste trudni. Stoga, pokušajte da ne razmišljate previše o tome kako se vaše tijelo oseća i otkrijte svaku malu promjenu za koju mislite da se dešava, i nemojte se stresirati ako osjećate da se ništa ne dešava.

2. Uživajte u vremenu i budite zauzeti

Umesto da sjedite, čekate i odbrojavate dane dok se očekivana menstruacija može ili ne mora pojaviti, trebalo bi da iskoristite dvonedeljno čekanje da uradite sve stvari u kojima uživate. Ako ste zauzeti stvarima u kojima uživate, manje je vremena za brigu i stres zbog šta-ako i čekanja. Dakle, ispunite svoje vrijeme poslom, prijateljima, izlaskom sa partnerom ili šta god želite da radite, i zapamtite da uživate!

3. Dobijte podršku od porodice, prijatelja ili terapeuta

Zapamtite da bez obzira u kojoj se situaciji nalazite, niste sami u njoj. Imati sa kim da razgovarate o svemu što vam se dešava u glavi može biti od velike pomoći. To mogu biti onlajn forumi ili grupe (na primjer, naše Fejsbuk stranice, Youtube kanal) sa ljudima koji prolaze kroz isto što i vi. To mogu biti prijatelji ili porodica, ili možda terapeut. Samo zapamtite da ne bi trebalo da prolazite kroz ovo sami.

Mogu li da pijem alkohol tokom dvonedeljnog čekanja?

Generalno, trebalo bi da izbjegavate da pijete alkohol tokom dvonedeljnog čekanja. Prvih nekoliko nedelja nakon začeća može biti veoma kritično, i bolje je biti siguran nego žaliti. Međutim, ne treba da krivite sebe ako ste popili piće ili dva prije pozitivnog testa na trudnoću.

Ako vam se dopao ovaj post možda biste željeli da pročitate i vodič “Pitanjima kroz proces IVF” i “Život prije i poslije embriotransfera” na sajtu u dijelu Programi.