Šta treba, a šta ne treba da radite nakon transfera embriona da spriječite da embrion ispadne

Šta treba, a šta ne treba da radite nakon transfera embriona da spriječite da embrion ispadne

Ja sam Žana Mihaljević, predsjednica Fondacije Budi Mama
Danas smo za vas pripremili post o tome da embrion ne može da ispadne nakon embriotransfera i druge veoma važne savjete nakon transfera embriona.

Ovde smo da pomognemo ljudima da izgrade svoje porodice.

Želim da vam pomognem sa vašim uputstvima nakon transfera embriona, danas ću vas provesti kroz ono što govorim svojim članovima o tome šta treba i ne treba nakon transfera embriona, prateći i prenoseći savjete svjetskih stručnjaka o pitanjima potpomognute plodnosti, naravno, pregledajte sve ove informacije sa svojim ljekarom i vašim medicinski tim. Ovaj post je zapravo o tome šta treba, a šta ne treba da radite nakon transfera embriona da spriječite da embrion ispadne, ne mogu da naglasim doboljno, embrion je nevjerovatan, toliko je mali i žene su toliko nervozne da će posle transfera embriona, kada sjednu ili odu u kupatilo ili prošetaju, jednostavno ispasti.
Jednog dana dobila sam primjer poređenja sa hranom od dr Sonje Lazarovski, da zamislim da su zidovi materice kao mafini ili peciva i da je iznutra ispunjeno kremom i mislimo da u toj otvorenoj šupljini embrion nekako poskakuje kao mala loptica za ping-pong, ali to nije tako. Embrion je ubačen na najbolje moguće mjesto koje odredi specijalista za vantjelesnu oplodnju i znam da je glupo i smiješno koristiti analogije sa hranom, ali objašnjenje da je embrion uklesan između poput kreme u kifli, zaista funkcioniše i nadam se da ovo poređenje koristi vama da posle transfera embrioni ne mogu da ispadnu i ne možeš da uradiš ništa loše.
Postoji mnogo dezinformacija na Dr. Guglu, pa se čuvajte mamca za klikove i ovih članaka koji kažu da ako uradite ovo sigurno ćete zatrudnjeti ili ako uradite ovaj definitivno nećete zatrudnjeti jer to jednostavno nije istina. Kada imate transfer embriona, prođe oko 10 dana prije nego što čak i možete da imate pozitivan test na trudnoću, naravno postoji mala varijacija u tome, ali to je definitivno prije pozitivnog testa na trudnoću i kada žene zatrudne prirodno, njihove aktivnosti se ne mijenjaju prije nego imaju pozitivan test na trudnoću. Naravno da želite da sve uradite kako treba, naravno ovo je nevjerovatno dragocjeno i drugačije je jer znate da imate embrion, znate da ste tako uzbuđeni što ćete zatrudnjeti i ili započinjete ili dopunjate svoju porodicu i tako zaista razumijem želju da želite da sve uradite sve bulvalbo kako treba. Ja nisam samo predednica udruženja pacijenata, već sam i sama radila vantjelesne oplodnje. Bila sam pacijent i prošla sam kroz mentalnu gimnastiku. O moj Bože da li sam se sagnula kako treba, da li sam pokupila nešto da li sam samo pobrkala transfer embriona ili sam previše zeznula ili da idem u šetnju ili ne Idem u šetnju kao što svi mi to radimo, ljudski je u redu  postavljati milion pitanja u redu je imati te brige, ali zaista samo želim da shvatite da ne možete da uradite ništa loše i samo se razmazite, pazite na sebe, ali samo shvatite da će se embrion usaditi i uraditi šta treba da se uradi. Želimo da brinemo o sebi želimo da napravimo dobre izbore, ali ne treba da nosite ovu ogromnu krivicu da ste uradili nešto pogrešno ako imate negativan test na trudnoću. Embrion ne može da izađe kada sjednete, ne može da izađe kada ustanete u kupatilu, ne može da izađe ako imate tvrdu stolicu ili kinete…

Humor je divan i za transfer embriona, tako da humor zaista poboljšava stope uspjeha sa transferom embriona, tako da je u Izraelu 2011. godine postojala fantastična studija gde su polovinu pacijenata zabavljali smiješni klovnovi nakon transfera embriona. Došli su klovnovi i zasmijali pacijente posle transfera embriona, a drugu polovinu pacijenata klovn nije posjećivao, što je svakako standard, obično nemamo klovnove u prostorijama za transfer embriona. I žene koje su se smijale na svom transferu embriona imale su veću stopu uspjeha, tako da mislim da je to odlično, tako da vjerovatno nećete moći da imate klovna u vrijeme transfera embriona, ali definitivno možete da izaberete zabavne i srećne misli i emisije, pa filmovi uoči noći transfera embriona i samo se smijte i uživajte jer će to poboljšati vaše stope uspjeha.
Da rezimiramo na dan transfera, ne morate da ležite posle, naravno, razgovarajte sa svojim medicinskim timom ako imaju drugačije preporuke, ali dokazi pokazuju da možete odmah da ustanete i odete u toalet i razmislite o humoru i samo se smijati.

Dan vašeg transfera može poboljšati vaše stope uspjeha sa stvarima o kojima se šuška, koje treba da uradite nakon vašeg transfera da poboljšate stope uspjeha. Čula sam za Mcdonald’s pomfrit, mislim da nemam pojma odakle je ovo počelo jer možda je to samo zabava i maženje i ugađanje sebi, ali svakako ću reći da žene koje rade transfer svježih embriona znaju nekoliko dana nakon vađenja jajne ćelije, da li pate od nadimanja i sindroma hiperstimulacije jajnika, da je pomfrit i so zaista dobar za smanjenje nadimanja i poboljšanje oporavka. Dakle, možda je odatle došao McDonald’s pomfrit. Ako znate odakle je ovo počelo molim vas za komentar na ovu objavu.

Druga stvar je ananas tako da mnoge žene jedu ananas nakon transfera embriona kako bi poboljšale stopu implantacije. Ok, da li ste znali da je ananas simbol za zajednicu plodnost?
To je simbol zajednice plodnosti i simbol dobrodošlice, nade i ljepote. Bromelin će navodno poboljšati šanse za implantaciju. Bromelain djeluje protivupalno i ima ga u izobilju u jezgri ananasa, ali ne u ukusnom žutom dijelu. Studije nisu pokazale da ananas ili McDonald’s pomfrit na dan transfera embriona poboljšava stopu uspjeha, ali ako izgleda kao nešto u čemu
uživate, samo naprijed. Milion je pitanja i mislim da samo treba da najbolje procijenite i pitate svog doktora i medicinski tim sva koja pitanja imate.

Fizička vježba je važna i važno je da pokrećete svoje tijelo, ali  jednostavno ne želite da se naprežete, ne želite da trenirate i želite da sačekate dvije nedelje prije nego što uradite test na trudnoću, ali kretanje je važno, hodanje na neki način je efekat fizičke vježbe plodnosti, joga i ostale fizičke aktivnosti su sve stvari tako lijepe i prijaju.

Ishrana je važna nakon transfera embriona, žene govore da se ponašaju kao da ste trudne, tako da zaista smanjite unos kofeina ako pijete više od 250 miligrama kofeina dnevno, to je povezano sa nešto većim rizikom od pobačaja u prvom tromjesečju, možda razmislite o tome da ne jedete hranu sa visokim uticajem bakterija, kao što su suši, meki sirevi, delikatesno meso.
Način na koji to objašnjavamo je to vaš imuni sistem se zaista mijenja, sama trudnoća i sve dolazi od od progesterona. Progesteron je imuni modulator i zaista pomjera naš imuni sistem u prijemčivijem stanju i jednostavno ne možete da se borite protiv infekcija i bakterija kao što to radite kada niste trudni,  ovaj progesteron je uključen i zato je  tu zaista samo da vas zaštiti od bolesti koje se prenose hranom. Ovo je zaista teško vrijeme ako ste prije transfera imali dosta kontakta, imali ste termine na klinici, imali ste testove krvi.
Samo znajte da je svaka osoba svaki pokušaj i svaki ciklus drugačiji i jedinstven i da ne možete uvijek znati prije testa na trudnoću da li ste trudni  ili ne na osnovu svojih simptoma. Samo budite veoma ljubazni prema sebi i tokom te dvije nedelje čekanja razmislite o stvarima koje vam donose radost i pobrinite se da nastavite da se pridržavate uputstava i da nastavite da uzimate ljekove nakon transfera embriona. Obično uzimate progesteron, neke žene uzimaju i estrogen, možda postoje i druge stvari koje vaš ljekar i tim preporučuje tako da obavezno pratite uputstva, tako da ako uskoro planirate transfer embriona, nadam se da je ovaj post bio od pomoći.
Nadam se da ćete naučiti nešto, nadam se da vam je ovo dalo sigurnost.
Lajkujte ovaj post ako je bio od pomoći, komentarišite pitanja koja imate ili druge teme koje biste željeli da obradimo na instagram profilu.
Pratite nas da biste mogli da nastavite sa učenjem, postoje i drugi resursi na web lokaciji www.imampravodabudemmama.com
Više video zapisa o proceduri vantjelesne oplodnje i drugim aspektima možete pronaći na YouTube kanalu Fondacije Budi Mama

Ovdje sam da pomognem i obrazujem, pa hvala vam što ste ovdje i ostanite ovdje za više učenja kroz iskustva.

Započnite svoje roditeljsko putovanje. Slavimo ljubav, porodične odnose, različitost, ravnopravnost u poštovanju i solidarnosti.

BESPLATNA POMOĆ, DOBRODOŠLI U NAŠ PORODIČNI KUTAK FONDACIJE BUDI
MAMA Adresa : Ulica Studentska bb, lamela 3/40 Podgorica
Kontakt: [email protected]
+38268045456
Zajedno na putu do beba!

 

#ivfsupport #ivf #ivfjourney #ivfcommunity #ivfpregnancy #healthyfood #healthylifestyle #healthyeating #fertility