Starost jednako utiče na stopu prirodnog i potpomognutog začeća

Starost jednako utiče na stopu prirodnog i potpomognutog začeća

Starost utiče i na plodnost muškaraca i žena.
Plodnost žena počinje da opada sa 35 godina.
Plodnost muškaraca počinje da opada sa 40 godina.
I muškarci i žene su na vrhuncu svoje plodnosti nakon puberteta. A plodnost opada i kod muškaraca i kod žena kako stare.

Plodnost i starost žena

Žene se rađaju sa svim folikulima u jajnicima koji sadrže jajašca i koje će ikada imati. Po rođenju postoji oko milion folikula. Do puberteta će taj broj pasti na oko 300.000. Od folikula preostalih u pubertetu, samo oko 300 će biti ovulirano tokom reproduktivnih godina.

Najbolje reproduktivne godine žene su u dvadesetim godinama. Plodnost postepeno opada u 30-ima, naročito posle 35. godine. Kako žene stare, plodnost opada usled normalnih promjena u vezi sa uzrastom koje se javljaju na jajnicima. Žene sve ređe zatrudne i vjerovatnije pobačaju jer se kvalitet jajnih ćelija smanjuje broj preostalih jaja se smanjuje u broju.
Svakog mjeseca kada pokuša, zdrava, plodna 30-godišnja žena ima 20% šanse da zatrudni. Do 40. godine šansa žene je manja od 5% po ciklusu. Kod žena starijih od 40 godina stopa uspješnosti IUI je obično manja od 5% po ciklusu. Ovo se poredi sa stopom uspjeha od oko 10% za žene uzrasta od 35 do 40 godina. Vantjelesna oplodnja je efikasnija, ali takođe ima i relativno niske stope uspjeha kod žena starijih od 40 godina, uglavnom manje od 20% po ciklusu. Do 43. godine šansa za trudnoću vantjelesnom oplodnjom je manja od 5%, a do 45. godine upotreba donatorskih jajnih ćelija je jedina razumna alternativa.

Muška plodnost i starost

Muškarci se ne rađaju sa spermom. Muškarci svakodnevno proizvode spermu.
Iako nisu tako nagle ili uočljive kao promjene kod žena, promjene u plodnosti i seksualnom funkcionisanju se javljaju kod muškaraca kako odrastaju. Plodnost muškaraca počinje da opada oko 40 do 45 godina.
Kako muškarci stare, testisi im postaju sve manji i mekši, a morfologija (oblik) i pokretljivost (pokret) sperme opadaju. Pored toga, postoji nešto veći rizik od defekata gena u njihovoj spermi.

?Zajedno na putu do beba!?